\renewcommand{\lstlistingname}{Listing}
\chapter{Część praktyczna}

\section{Wykorzystane narzędzia}

{W tej pracy zostały wykorzystane następujące narzędzia:
\begin{itemize}
	\item Git,
	\item Gitlab,
	\item Docker,
	\item Maven,
	\item TestNG,
	\item Selenium.
\end{itemize}}

{Gitlab, oprócz wspomnianego zastosowania dla potrzeb ciągłej integracji, stanowi również repozytorium kodu, opierające się na narzędziu kontroli wersji Git. Jest to darmowe narzędzie na licencji open source, przystosowane zarówno dla pracy indywidualnej nad mniejszymi projektami, jak i dla pracy zespołowej nad projektami o większej skali.}

{Dla technologii konteneryzacji, został wybrany Docker, ze względu na doświadczenie autorki z tym narzędziem, oraz dostosowanie go do pracy z Gitlab.}

{Na poczet testów automatycznych został wybrany język Java, narzędzie do automatyzacji budowy oprogramowania Maven, biblioteka Selenium oraz szkielet aplikacyjny TestNG.}

{Jako narzędzie do raportowania wybrano wtyczkę surefire-reports z repozytorium Maven.}

\newpage

\section{Projekt}
\subsection{Continuous Integration}
{W zakresie przetrzymywania repozytorium oraz ciągłej integracji, tak jak wspomniano wcześniej, zostało wykorzystane narzędzie Gitlab, wraz z opcjami umożliwiającymi utworzenie procesu CI, które również wspiera wykorzystanie technologii dockeryzacji.}

{Do stworzenia tego procesu wykorzystuje się byt zwany pipeline. W skrócie jest to ciąg akcji przeprowadzanych na kodzie użytkownika, od budowania projektu, poprzez testy, kończąc na raportach. Nadrzędnym celem jest automatyzacja procesów wytwarzania oprogramowania \newline i procesów wspierających je. Aby móc skorzystać z tego narzędzia, potrzebujemy umieścić \newline w repozytorium plik konfiguracyjny, który zawiera opcje budowania pipeline'ów. Jest to swoista instrukcja dla Gitlaba, mówiąca o tym, jak i co chcemy, aby zrobił z naszym kodem.}

{Kolejną rzeczą, z której skorzystano jest opcja przeglądu artefaktów po skończonym pipelinie. Zawierają one pliki z logami, raportami oraz inne pliki generowane po zbudowaniu projektu lub innych czynnościach, takich jak przeprowadzenie testów.}

{
\begin{lstlisting}[caption={Plik konfiguracyjny dla Gitlab CI}, 
label=listing:.gitlab-ci.yml, captionpos=b, frame=single]
image: docker
services:
- docker:dind

variables:
DOCKER_DRIVER: overlay
MAVEN_OPTS: -Dmaven.repo.local=/cache/maven.repository
IMAGE_TAG: $CI_REGISTRY_IMAGE:latest
TZ: Europe/Warsaw

stages:
- build
- test

docker-build:
tags:
- docker
stage: build
only:
- master
except:
- schedules
script:
- docker info
- docker login -u gitlab-ci-token -p $CI_JOB_TOKEN $CI_REGISTRY
- docker build -t $IMAGE_TAG .
- docker push $IMAGE_TAG

run-test:
stage: test
image: jonaskello/docker-and-compose:1.12.1-1.8.0
tags:
- docker
script:
- docker login -u gitlab-ci-token -p $CI_JOB_TOKEN $CI_REGISTRY
- docker-compose -f diploma-thesis-docker-compose.yml run thesis-test
artifacts:
expire_in: '1 week'
when: always
paths:
- target/

\end{lstlisting}
}
{Listing 4.1 przedstawia zawartość pliku konfiguracyjnego o nazwie .gitlab-ci.yml zawierający opis poszczególnych opcji dla narzędzia Gitlab CI/CD.}

{Na początku pliku określono, z jakiego obrazu dockerowego będzie się korzystać. Aby stworzyć sieć kontenerów, które mają możliwość porozumiewania się ze sobą, potrzebny jest obraz zawierający Dockera oraz korzystanie z usługi dockerowej dind - Docker in Docker. Więcej informacji na temat Dockera zawarto w części 3.2.2 poświęconej opisowi wykorzystania tego narzędzia.}

{Kolejnym krokiem jest określenie zmiennych, z których korzysta się w dalszej części pliku konfiguracyjnego. Wartość zmiennej CI\_REGISTRY\_IMAGE jest pobierana przez Gitlaba \newline z danych indywidualnego rejestru dla projektu, w którym znajduję się plik konfiguracyjny.
Jako sterownik dockerowy wybrano overlay, ze względu na potrzebę stworzenia nadrzędnej sieci kontenerów, umożliwiając ich komunikację. }

{Zadecydowano, że pipeline dotyczący budowania tego projektu będzie składał się z dwóch etapów, build oraz test, co jest przedstawione pod słowem kluczowym stages. Opis konkretnych etapów znajduje się poniżej.}

{Pierwszym etapem jest build. W jego opisie określono to, że ten etap będzie się wykonywał tylko na branchu master (opcja - only) oraz to, że nie będzie wykonywał się dla zaplanowanych buildów (opcja - schedules). Na końcu określamy jakie skrypty będą wykonywały się na tym etapie w kontenerze oraz w jakiej kolejności. Na początku wyświetlane zostaną informacje na temat danego kontenera. Kolejnym krokiem jest logowanie się do rejestru projektu i zbudowanie kontenera na podstawie zapewnionego obrazu w pliku Dockerfile. Na końcu zbudowany obraz wprowadza się do rejestru, aby skorzystać z niego w kolejnym etapie.}

{Kolejnym etapem jest test. Tutaj skorzystano z zewnętrznego obrazu zawierającego narzędzie docker compose, pozwalające na stworzenie sieci kontenerów. Znów następuje logowanie do rejestru. Następnie zostaje uruchomiony serwis, którego opis znajduje się diploma-thesis-docker-compose.yml, który stanowi plik konfiguracyjny dla docker-compose.}

{Na końcu pliku konfiguracyjnego dla Gitlab CI określono jak długo, czy zawsze oraz gdzie będą przetrzymywane artefakty powstałe w trakcie wykonywania się pipeline'a.}

\newpage


\subsection{Docker}
{W kwestii konteneryzacji, tak jak już wcześniej wspomniano, wykorzystane zostało narzędzie Docker. Dla poprawnego działania, wymagane było zapewnienie dwóch plików konfiguracyjnych, jednego, o nazwie Dockerfile, opisującego obraz, na którym po jego uruchomieniu będą wykonywały się testy, oraz który będzie pełnił funkcję umiejscowienia projektu. Drugi plik zawiera konfigurację dla narzędzia docker-compose oraz opis obrazów, na podstawie których zostanie stworzona sieć kontenerów.}

{

\begin{lstlisting}[caption=Plik konfiguracyjny obrazu dockerowego z testami Dockerfile,
label=listing:Dockerfile, captionpos=b, frame=single]
FROM maven:3.6.3-jdk-8
WORKDIR /diploma-thesis
ADD /src src
ADD pom.xml .
CMD ["mvn","verify"]
\end{lstlisting}}
{Listing 4.2 przedstawia zawartość pliku konfiguracyjnego o nazwie Dockerfile.}
{Ten plik opisuje obraz dockerowy, na który zostaną skopiowane pliki znajdujące się w repozytorium. Na początku określono, że na potrzeby tego kontenera korzystamy z obrazu z repozytorium obrazów dockerowych, który zawiera manadżer dependencji Maven w wersji 3.6.3 oraz JDK w wersji 8. W kolejnych krokach określono lokalizację repozytorium, które pliki, oraz gdzie zostaną skopiowane w kontenerze. Ostatnim elementem jest komenda, która ma zostać uruchomiona po utworzeniu się kontenera na podstawie tego obrazu.}
\newpage
{

\begin{lstlisting}[caption=Plik konfiguracyjny dla usługi docker-compose,
label=listing:docker-compose.yml, captionpos=b, frame=single]
version: "2"
services:

thesis-test:
image: registry.gitlab.com/aleksandra.filipowska/diploma-thesis
privileged: true
volumes:
- ./:/diploma-thesis
links:
- selenium-hub
- chrome
depends_on:
- selenium-hub
command: mvn verify
environment:
- HUB_HOST=selenium-hub
- HUB_PORT=4444
- HUB_PORT_4444_TCP_ADDR=selenium-hub
- HUB_PORT_4444_TCP_PORT=4444

selenium-hub:
image: selenium/hub:3.6.0
container_name: selenium-hub-diploma-thesis

chrome:
image: selenium/node-chrome:3.6.0
shm_size: 1g
depends_on:
- selenium-hub
environment:
- HUB_HOST=selenium-hub
- HUB_PORT=4444

\end{lstlisting}}

{Listing 4.3 przedstawia zawartość pliku konfiguracyjnego o nazwie diploma-thesis-docker-compose.yml.}
{Ten plik opisuje konfigurację kontenerów, które znajdują się w jednej sieci, co umożliwia komunikację między nimi. Po określeniu wersji, zostały opisane serwisy, które wchodzą w skład wcześniej wspomnianej sieci wraz z obrazami dockerowymi, z których korzystają. }
\newpage
{\begin{figure}[ht]
	\centering
	\includegraphics[width=16cm]{docker-compose-network.png}
	\caption{Połączenia pomiędzy kontenerami w sieci [opracowanie własne]}
	\label{fig:docker-compose-network}
\end{figure} }
{Rysunek 4.1 przedstawia trzy serwisy opisane w Listingu 4.3 oraz połączenia między nimi.}
{Serwis thesis-test jest budowany na podstawie obrazu określonego w pliku Dockerfile, zbudowanego na etapie pipeline'a poprzedzającym ten korzystający z serwisu docker-compose. Opisane zostało tutaj to, z którymi serwisami będzie łączył się thesis-test. Przekazana zostaje również informacja dotycząca tego, od którego kontenera dany serwis jest uzależniony, co oznacza kolejność w której serwisy zostają uruchamiane. W tym przypadku, zanim zostanie uruchomiony thesis-test, musi zostać postawiony serwis selenium-hub. Kolejnymi danymi zawartymi w tej części są komenda, która zostaje uruchomiona po postawieniu serwisu oraz środowisko - porty w selenium-hub, które służą do komunikacji z nim.}

{Serwis selenium-hub korzysta z zewnętrznego obrazu zawierającego hub selenium w wersji 3.6.0. Nadajemy tutaj również nazwę kontenera selenium-hub-diploma-thesis. Połączenia do tego serwisu są opisane w pozostałych dwóch serwisach.}

{Ostatnim z potrzebnych serwisów jest chrome. Jest uruchamiany na podstawie zewnętrznego obrazu zawierającego przeglądarkę chrome, która jest potrzebna do przeprowadzania testów automatycznych odpalanych z serwisu thesis-test. Serwis ten jest zależny od selenium-hub, więc tak samo jak w przypadku thesis-test, serwis ten musi zostać uruchomiony przed serwisem chrome. Zostały tutaj też opisane porty do komunikacji z selenium-hub.}

\newpage
\subsection{Testy automatyczne}
{Testy automatyczne zostały zawarte w tej pracy w celach poglądowych. Ich celem jest krótkie przedstawienie niektórych z dostępnych technologii. Potrzebne są także do tego, aby móc zaprezentować funkcję raportowania zaimplementowaną w tym projekcie. Zostały napisane \newline w języku Java z wykorzystaniem biblioteki dedykowanej do testów automatycznych \newline w przeglądarkach internetowych Selenium. Jako menedżer dependencji został wykorzystany Maven i zostały użyte następujące zależności:
\begin{itemize}
	\item selenium-java - biblioteka Selenium dedykowana dla języka Java,
	\item lombok - narzędzie do zarządzania logami,
	\item slf4j-api - rozszerzenie dla biblioteki lombok,
	\item testng - framework służący do odpalania testów.
\end{itemize}}
\newpage
{W celu komunikacji z przeglądarką korzystamy z klas WebDriver dla testów uruchamianych lokalnie oraz RemoteWebDriver dla tych odpalanych zdalnie w kontenerze. 

\begin{lstlisting}[caption=Inicjalizacja obiektów klas WebDriver i RemoteWebDriver,
label=webdriver-init, captionpos=b, frame=single]
...
private Logger logger = Logger.getLogger(this.getClass());
public WebDriver driver;

@BeforeClass
public void setUp_() {
System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "drivers/chromedriver");
if (LOCAL_REMOTE.equals("local")) {
driver = new ChromeDriver();
} else {
try {
ChromeOptions chromeOptions = new ChromeOptions();
chromeOptions.setHeadless(true);
chromeOptions.addArguments("start-maximized");
driver = new RemoteWebDriver(new URL("http://selenium-hub:4444/wd/hub"), chromeOptions);
} catch (MalformedURLException ex) {
logger.error(ex);
return;
}
}
driver.manage().timeouts().setScriptTimeout(20, TimeUnit.SECONDS);
driver.manage().timeouts().implicitlyWait(10, TimeUnit.SECONDS);
goToDefaultPage();
}
...
\end{lstlisting}}
{ Listing 4.4 przedstawia część kodu, która opisuje inicjalizację instancji klas RemoteWebDriver oraz WebDriver.}
{Ten fragment kodu z repozytorium projektowego został wybrany do przedstawienia w tej pracy, ponieważ zawiera kluczowe komendy. Metoda setUp\_() z adnotacją framework'a TestNG @BeforeClass jest uruchamiana przed każdym uruchomieniem tego projektu i jest częścią klasy, po której dziedziczą wszystkie klasy testowe. Na początku zostaje stworzona statyczna instancja klasy WebDriver, aby klasy z testami mogły korzystać z driver'a, dzięki któremu można przeprowadzać komunikację z przeglądarką. Kolejnym krokiem jest ustawienie właściwości systemowej, wskazującej na lokalizację w projekcie sterownika do przeglądarki chrome, z którego korzystają zarówno zdalny jak i lokalny obiekt driver. }

{Następne komendy dotyczą utworzenia obiektu klasy WebDriver lub RemoteWebDriver \newline i przypisania go do zmiennej driver. O tym, który z nich zostaje stworzony decyduje wartość zmiennej LOCAL\_REMOTE, która jest ustawiana na podstawie istnienia pliku konfiguracyjnego. Występuje on tylko lokalnie u użytkownika, nie jest kopiowany do kontenera dockerowego, więc stanowi to rozróżnienie dla programu pomiędzy lokalnym a zdalnym uruchamianiem. \newline W pierwszym przypadku ogranicza się to do stworzenia obiektu klasy ChromeDriver, natomiast w drugim tworzymy obiekt klasy ChromeOptions i przekazania go do konstruktora obiektu RemoteWebDriver razem z URL, które stanowi adres zdalnego serwera selenium. Na końcu zostaje ustawiony timeout dla driver'a oraz przekierowanie go do domyślnej strony.}

{Do napisania testów automatycznych został wykorzystany wzorzec projektowy o nazwie Page Object Model. Polega on na podzieleniu aplikacji webowej na strony i utworzeniu dla każdej z nich osobnej klasy. Jej zawartością powinny być wtedy obiekty opisujące elementy znajdujące się na stronie, której ona dotyczy oraz metody wchodzące w interakcje z nimi.}
\newpage
{

\begin{lstlisting}[caption=Klasa HomePage, label=HomePageClass, captionpos=b, frame=single]
public class HomePage extends DefaultPage{

public static final By SEARCH_INPUT = By.id("search_query_top");
public static final By SEARCH_BUTTON = By.name("submit_search");
public static final By CART = By.cssSelector("a[href*='order'] b");
public static final By NEWSLETTER_ALERT = By.cssSelector("p[class*='alert-danger']");

public HomePage(WebDriver driver){
super(driver);
}

public ResultPage searchItem(String item){
driver.findElement(SEARCH_INPUT).sendKeys(item);
driver.findElement(SEARCH_BUTTON).click();
return new ResultPage(driver);
}

public CartPage goToCart(){
driver.findElement(CART).click();
return new CartPage(driver);
}

public String getNewsletterAlert(){
return driver.findElement(NEWSLETTER_ALERT).getText();
}
}

\end{lstlisting}
}
{Listing 4.5 zawiera kod przedstawiający przykłądową klasę z projektu.}
{Na tym przykładzie można zaobserwować Page Object Model. Pola tej klasy są elementami znajdującymi się na stronie domowej testowanej aplikacji webowej, natomiast metody, które się w niej znajdują wchodzą w interakcje z tymi właśnie elementami. Dzięki klasie By możliwe jest odniesienie się do odpowiednich elementów na stronie za pomocą selektorów CSS, a komunikację \newline z przeglądarką zapewnia nam driver, którego inicjalizacja została przedstawiona na poprzednim listingu.}

\newpage
{

\begin{lstlisting}[caption=Klasa HomePageTest, label=HomePageTest, captionpos=b, frame=single]
public class HomePageTest extends DefaultSeleniumWD {

public final static String EXPECTED_RESULT_TEXT = "7 results have been found.";
public CartPage cartPage;
public HomePage homePage;
public ResultPage resultPage;
@BeforeMethod
public void goToHomePageTest(){
homePage = new HomePage(driver);
homePage.goToHomePage();
}

@Test
public void shouldCheckIfCartIsEmpty(){
cartPage = homePage.goToCart();
Assert.assertTrue(cartPage.isCartEmpty());
}

@Test
public void shouldSearchForAllDresses(){
resultPage = homePage.searchItem("dress");
Assert.assertEquals(resultPage.getResultsText(), EXPECTED_RESULT_TEXT);
}

}

\end{lstlisting}
}
{Listing 4.6 zawiera przykładowy zestaw testów strony głównej testowanej aplikacji.}
{Adnotacja TestNG @BeforeMethod dodana przed funkcją określa to, że dana funkcja będzie wykonywać się przed każdym z testów w danej klasie. Adnotacją TestNG @Test oznaczamy test. \newline W każdym z testów zastosowano asercje, zestawiające aktualne dane z rzeczywistymi, aby określić powodzenie testów.}

\newpage
\subsection{Raporty}{
{W tym projekcie inżynierskim istnieją dwa rodzaje raportów, jeden z nich dotyczy przebiegu automatyzacji procesu, drugi testów automatycznych. Pierwszy z nich to raporty z narzędzia Gitlab, którego przykład został zaprezentowany poniżej:
\begin{figure}[ht]
	\centering
	\includegraphics[width=13cm]{gitlab-initial-graphic-report.png}
	\caption{Przejrzyste przedstawienie powodzenia poszczególnych etapów diagramu przepływu [opracowanie własne]}
	\label{fig:gitlab-initial-graphic-report}
\end{figure}
}

{Możliwym jest kliknięcie w poszczególny etap i przejrzenie logów z całego przebiegu procesu. Ze względu na ich obszerność i małą przejrzystość oraz niską wartość merytoryczną zdecydowano się nie umieszczać ich w pracy.}

{Jak już wcześniej wspomniano, po każdym przejściu procesu generowane są artefakty danego pipeline'a.
Właśnie w nich znajdują się raporty z testów. Gitlab umożliwia swobodne przeglądanie artefaktów.}
\newpage
{
\begin{figure}[ht]
	\centering
	\includegraphics[width=16cm]{surefire-report-all-tests.png}
	\caption{Wylistowane wyniki poszczególnych testów [opracowanie własne]}
	\label{fig:surefire-reports-all-tests}
\end{figure}
}
{Rysunek 4.3 zawiera raport wygenerowany przez wtyczkę surefire-reports, dotyczący powodzenia testów.}
{
\begin{figure}[ht]
	\centering
	\includegraphics[width=16cm]{surefire-report-time.png}
	\caption{Czas trwania poszczególnych testów [opracowanie własne]}
	\label{fig:surefire-report-time}
\end{figure}

}
{Rysunek 4.4 zawiera raport z czasów wykonywania się testów co również może okazać się przydatnym elementem. Jest on dostępny pod opcją Chronological view w raporcie.}
\newpage
\subsection{Wydajność rozwiązania}
{Projekt w obecnej fazie zawiera jedynie kilka testów aby umożliwić przedstawienie rozwiązania automatyzacji procesu testowania. W ramach pracy sprawdzono również jego skalowalność.}

{Aby tego dokonać, zwiększono liczbę wykonywanych testów oraz porównano czy czas trwania poszczególnego testu uległ zmianie. Pod uwagę wzięto również stabilność środowiska przy projekcie większej skali, czyli powodzenie ciagów akcji w diagramach przepływu.}

{\begin{figure}[ht]
	\centering
	\includegraphics[width=16cm]{50-tests.png}
	\caption{Czas wykonywania się 50 testów [opracowanie własne]}
	\label{fig:50-tests-run-time}
\end{figure}
Rysunek 4.5 przedstawia czas wykonywania się pięćdziesięciu testów.}

{\begin{figure}[ht]
		\centering
		\includegraphics[width=16cm]{100-tests.png}
		\caption{Czas wykonywania się 100 testów [opracowanie własne]}
		\label{fig:50-tests-run-time}
\end{figure}
Rysunek 4.6 przedstawia czas wykonywania się stu testów.}

{\begin{figure}[ht]
		\centering
		\includegraphics[width=16cm]{50-tests.png}
		\caption{Czas wykonywania się 150 testów [opracowanie własne]}
		\label{fig:50-tests-run-time}
\end{figure}
Rysunek 4.7 przedstawia czas wykonywania się stu i pięćdziesięciu testów.}

{Rysunek 4.x zawiera tabelę z informacjami na temat uruchamiania projektu w różnych skalach. Skalę tutaj określamy jako ilość wykonanych testów. Można zauważyć, że projekt radzi sobie dobrze w przypadku skalowania, każdy z ciągów akcji zakończył się pomyślnie, a czasy wykonywania się testów w każdym z testowanych przypadków są do siebie bardzo zbliżone.}

{Problemem, na jaki można natrafić w przypadku wydłużonego wykonywania się testów korzystając z narzędzia Gitlab CI/CD jest timeout - maksymalny czas przeznaczony na dany ciąg akcji w diagramie przepływu. Problem ten można prosto rozwiązać, zwiększając ten czas w ustawieniach projektu.}

{Poza określonymi w projekcie ograniczeniami czasowymi ciężko jest przeciążyć kontener dockerowy ze względu na dynamicznie alokowane miejsce, jeżeli chodzi o wielkość projektu z testami. Testy, które sprawdzają oprogramowanie pod kątem graficznego interfejsu użytkownika, tak jak jest w przypadku tej pracy inżynierskiej, nie wymagają skomplikowanych operacji, co skutkuje tym, że przeciążenie pamięci kontenera jest zadaniem dla nich wysoko nieprawdopodobnym.}

{Utrzymywanie zbyt wielu testów przeglądarkowych może być bardzo kosztowne. Zwiększając ich ilość, wydłuża się ich czas trwania, co może znacznie opóźnić proces wytwarzania oprogramowania ze względu na długi czas oczekiwania na wyniki testów po wprowadzonych zmianach w kodzie, natomiast założeniem pracy z techniką ciągłej integracji jest możliwość częstej kontroli wpływu zmian na oprogramowanie. Dlatego też, nie poleca się wprowadzania zbyt dużej ilości testów uruchamianych po każdej zmianie w kodzie, gdyż może to okazać się bardzo nieefektywne.}

 %\ref{listing:przykladowy}

%zmiana nazwy listingów
\renewcommand{\lstlistingname}{Listing}

\iffalse
\begin{lstlisting}[caption=Przykładowy listing pliku konfiguracyjnego , label=listing:przykladowy]
<Extension _syslog>
 Module xm_gelf
</Extension>

<Input in>
 Module	im_msvistalog
</Input>

<Output out>
 Module      om_udp
 Host        192.168.21.211
 Port        12201
 OutputType  GELF
</Output>

<Route 1>
 Path        in => out
</Route>
\end{lstlisting}
\fi
%czyści puste strony
\let\cleardoublepage\clearpage