\chapter{Podsumowanie}

\section{Co udało się wykonać w ramach pracy?}
{W ramach tej pracy inżynierskiej, udało się wykonać wszystkie założone działania oraz dokończyć projekt inżynierski. Praca zawiera przegląd technologiczny oraz opis procesu powstawania procesu automatyzacji testów z wykorzystaniem praktyk Continuous Integration oraz konteneryzacji. Zdołano również przetestować wydajność opracowanego rozwiązania.}

\section{Napotkane problemy}
{Największym z problemów okazał się niedostatek doświadczenia z wybranymi narzędziami. Praca ta wymagała ogromnego nakładu pracy, aby zdobyć doświadczenie, niezbędne do pomyślnego ukończenia projektu.}

{Jednym z problemów okazał się odstęp czasowy pomiędzy pracą nad poszczególnymi częściami projektu. W ciągu kilku miesięcy nastąpiły poważne zmiany w dokumentacji narzędzia Docker, co spowodowało wiele problemów i wymagało dużego nakładu czasu, aby zostało rozwiązane.}

{Problemem okazała się również początkowa chęć wprowadzenia szkieletu aplikacyjnego Selenide. Jest to framework, który opakowuje metody z biblioteki Selenium, powodując, że znacznie skraca się czas pisania testów. Niestety, Selenide uruchamia testy równolegle i niemożliwym w ograniczonym czasie okazało się doprowadzenie do inicjalizacji obiektu klasy WebDriver zanim zaczęły uruchamiać się testy automatyczne. Końcowo, autorka zdecydowała się zrezygnować z tego narzędzia i pozostać przy klasycznym Selenium.}

\section{Możliwości rozwoju projektu}

{Możliwości rozwoju projektu jest wiele. Ciężko jednak jednoznacznie stwierdzić, jakie są to ścieżki, ponieważ rozwój testów automatycznych jest ściśle uzależniony od testowanego projektu. Jak już wcześniej wspomniano, dla aplikacji webowych opartych o framework AngularJS, można wykorzystać szkielet aplikacyjny Protractor zamiast tylko biblioteki Selenium. Wtedy zamiast menedżera dependencji Maven, można wykorzystać na przykład npm - Node Package Manager.}

{Natomiast jeżeli chodzi o usprawnienia tego projektu, jeżeli zdecydowano w projekcie, że będzie się korzystać z języka Java, Mavena, oraz Selenium, warto rozważyć zastosowanie frameworka Selenide, gdyż, tak jak wspomniano wyżej, skraca on czas pisania testów i wprowadza większą przejrzystość kodu. Wadą jest nieco większy próg wejścia niż w przypadku korzystania z samej biblioteki Selenium.}

{Jeżeli chodzi o korzystanie ze sterowników przeglądarkowych istnieje możliwość rozwiązania tej kwestii w inny sposób niż w tym projekcie, mianowicie, istnieją wtyczki do Maven'a, które przed każdym uruchomieniem testów pobierają określony w konfiguracji wtyczki sterownik przeglądarkowy. Mowa tu na przykład o pluginie webdriverextensions-maven-plugin.}

{W przypadku, gdy istnieje potrzeba zautomatyzowania testów, które muszą być uruchamiane na przeglądarce Internet Explorer, nie ma możliwości wykorzystania dockera, gdyż nie wspiera on obrazów z tą przeglądarką (wspiera oprogramowanie działające na systemach Linux). W tym przypadku, można zastosować narzędzie Jenkins jako wsparcie dla Continuous Integration oraz maszynę wirtualną zamiast kontenera i stworzyć analogiczne połączenia jak opisano w tym projekcie. Różnica będzie tylko w wykorzystanych narzędziach, zamysł pozostanie ten sam.}
%czyści puste strony
\let\cleardoublepage\clearpage