\chapter{Słownik wyrażeń}

\section{Wyjaśnienie terminów występujących w poniższej pracy inżynierskiej}
\bigskip

{\textbf{Adnotacja} - notatka dodająca określone zachowanie do kodu}

{\textbf{Apache 2.0} - licencja wolnego oprogramowania}

{\textbf{API} - Application Programming Interface, zestaw funkcji udostępnianych przez daną aplikację do użytku innych aplikacji bądź użytkowników. }

{\textbf{Asercja} - predykat umiejscowiony w kodzie, wskazuje na jego prawdę }

{\textbf{Biblioteka programistyczna} - gotowy, zweryfikowany kod udostępniony dla reszty programistów, zwykle w celu nie powielania opracowanych już rozwiązań}

{\textbf{Build} - proces budowania kodu}

{\textbf{Continuous Integration} - inaczej - ciągła integracja - praktyka usprawniająca proces wytwarzania oprogramowania. Polega na ciągłym dodawaniu małych zmian do kodu, budowaniu i testowaniu go.}

{\textbf{Docker} - narzędzie umożliwiające proces konteneryzacji}

{\textbf{Dockerowy} - dotyczący narzędzia Docker}

{\textbf{Docker Hub} -platforma z dostępnymi publicznie obrazami, z których korzysta się do budowania odpowiednich kontenerów dockerowych}

{\textbf{Framework} - platforma programistyczna, stanowiąca szkielet do budowy aplikacji }

{\textbf{GIT} - narzędzie kontroli wersji}

{\textbf{Gitlab CI/CD} - narzędzie wspomagające proces wytwarzania oprogramowania, wspierające procesy ciągłej integracji i ciągłego udostępniania(Continuous Delivery)}

{\textbf{Kontener} - struktura danych wytworzona na potrzeby zmniejszenia nakładu zasobów potrzebnych do wirtualizacji danych}

{\textbf{Konteneryzacja} - technika wirtualizacji korzystająca z kontenerów}

{\textbf{Maszyna wirtualna} - nazywana również obrazem maszyny, jest to system stworzony wirtualnie w obrębie innego systemu}

{\textbf{Maven} - narzędzie do zarządzania i budowania projektów opartych na języku programowania Java}

{\textbf{MIT License} - jedna z licencji wolnego oprogramowania}

{\textbf{Narzędzie kontroli wersji} - narzędzie umożliwiające zarządzanie wersjami plików}

{\textbf{Open source} - otwarte oprogramowanie}

{\textbf{Pipeline} - diagram przepływu akcji}

{\textbf{Repozytorium kodu} - miejsce, w którym w sposób uporządkowany przechowuje się zawartość projektu programistycznego}

{\textbf{Selenium} - biblioteka dostępna dla kilku języków oprogramowania wspomagająca komunikację komputera z przeglądarką, głównie na potrzeby testów automatycznych aplikacji webowych}

{\textbf{Serwis} - tutaj: usługa zapewniania przez działający kontener dockerowy}

{\textbf{Skalowalność} - zdolność systemu do dopasowania się do rosnącej liczby czynników wpływających na system }

{\textbf{TestNG} - narzędzie do uruchamiania testów oferujące szereg opcji związanych z procesem testowania automatycznego}

{\textbf{Wzorzec projektowy} - uniwersalne podejście do rozwiązywania powtarzalnych się problemów natury programistycznej}



















