\chapter{Wstęp}

\section{Wprowadzenie}
{ Tempo rozwoju informatyki wymaga ciągłej adaptacji używanych przez nas narzędzi oraz technik. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że ilość projektów oraz ich obszerność rodzą wiele problemów, od automatyzacji procesów poprzez skomplikowane monolity, aż do kwestii bezpieczeństwa tworzonego przez nas oprogramowania.}

{ W przypadku każdej z tych kwestii mamy do dyspozycji szereg narzędzi, technik, wzorców oraz metodologii stosowanych w projektach informatycznych. Są one tworzone zarówno przez przedsiębiorstwa zajmujące się optymalizacją tworzenia oprogramowania, jak i przez osoby zainteresowane tą dziedziną.}

{ Na potrzeby rozwiązania problemów stwarzanych przez rozwój informatyki, oprócz narzędzi, zostały również stworzone nowe stanowiska pracy. Odpowiedzialnością osób je piastujących jest optymalizacja procesów wytwarzania oprogramowania oraz czuwanie nad procesami \newline dotyczącymi jego jakości.}

\section{Cel pracy}
{ Celem tej pracy jest zaprojektowanie oraz wykonanie projektu inżynierskiego dotyczącego optymalizacji procesów związanych z tworzeniem oprogramowania oraz tych związanych \newline z kontrolą i zapewnianiem jego jakości.}

{ Cel stanowi również wykorzystanie dostępnych darmowo narzędzi oraz czerpanie wiedzy z gotowych już wzorców automatyzacji i optymalizacji tworzenia, w tym testowania, oprogramowania.}

{ Chcąc czerpać z obecnie popularnych rozwiązań, na potrzeby tej pracy autorka zdecydowała nauczyć się i korzystać z technik konteneryzacji oraz Continuous Integration. Jako tester automatyzacji, do przykładowych testów automatycznych wykorzystała technologie, które poznała w trakcie jej kariery w przemyśle IT. Jako narzędzia wykorzystano następujące technologie:
	\newline\begin{itemize}
		\item Gitlab CI/CD,
		\item Docker,
		\item Selenium,
		\item Java.
	\end{itemize}}


\section{Motywacja}


{ Jedną z wad związanych z narzędziami dostępnymi na rynku jest to, że są one płatne i nie zawsze spełniają oczekiwania docelowych odbiorców. Dlatego właśnie wiele zespołów projektowych decyduje się na wytworzenie własnego procesu optymalizacji tworzenia oprogramowania oraz zapewniania i kontrolowania jego jakości.}

{ Według statystyk, czynnikiem najwyżej uplasowanym w kategorii wpływu trendów technologicznych na biznes, technologia automatyzacji IT plasuje się na pierwszym miejscu z wynikiem 41\%. }

{ Innymi czynnikami, którymi kierowano się podczas wyboru tematu pracy były:}
\begin{itemize}
	\item Zmniejszenie nakładu pracy na testy manualne poprzez ich automatyzację,
	\item Ograniczenie czasu pracy poprzez wyeliminowanie większości  obsługi procesu przebiegającej manualnie,
	\item Zmniejszenie ilości zasobów maszyn potrzebnych do testowania automatycznego poprzez konteneryzację,
	\item Raporty z testów zebrane w jednym miejscu.
\end{itemize}

\section{Zakres}

{ Ten projekt dotyczy optymalizacji procesu testowania aplikacji webowych. W celu zobrazowania testowania automatycznego wykorzystano przykładową aplikację webową, wytworzoną na potrzeby nauki testowania. Możliwe i obecne na rynku jest wykorzystanie opisanych w tej pracy metod i narzędzi w każdej kategorii wytwarzania oprogramowania, która wyraża potrzebę automatyzacji poprzez szereg zastosowań i możliwości modyfikacji.}
