\chapter{Analiza projektowa}

\section{Analiza dostępnych rozwiązań}

{Na rynku istnieje wiele narzędzi dotyczących automatyzacji procesów wytwarzania oprogramowania. W niniejszej pracy skupiono się na sprawdzeniu kilku z nich. 
	\newline Z zakresu konteneryzacji:
\begin{itemize}
	\item Docker,
	\item CoreOs rkt.
\end{itemize}
	 Z zakresu automatyzacji testów:
\begin{itemize}
	\item Selenium,
	\item Protractor.
\end{itemize}
	Z zakresu CI/CD:
\begin{itemize}
	\item Gitlab CI/CD,
	\item Jenkins.
\end{itemize}
	Z zakresu raportowania i wykonywania testów:
\begin{itemize}
	\item TestNG,
	\item JUnit,
	\item surefire-reports.
\end{itemize}
}

\subsection{Konteneryzacja}

{Konteneryzacja jest technologią opartą na strukturach danych jakimi są kontenery. Do jej cech możemy zaliczyć:
	\begin{itemize}
		\item Reprezentacja wirtualizacji systemu operacyjnego,
		\item Mały rozmiar w porównaniu z maszynami wirtualnymi, 
		\item Dostarczanie usług w czasie rzeczywistym,
		\item Skalowalność, 
		\item Izolacja na poziomie procesów, z czego wynika niższy poziom bezpieczeństwa.
	\end{itemize}

}

{Konteneryzacja rozwiązuje następujące problemy:
\begin{itemize}
	\item Zmniejsza zapotrzebowanie zasobów na wirtualizację i uruchamianie procesów,
	\item Oferuje odpalanie każdego z niezbędnych serwisów w odizolowanym kontenerze,
	\item Ułatwia zarządzanie kilkoma środowiskami programistycznymi,
	\item Umożliwia szybsze uruchamianie kodu i testów automatycznych na kilku środowiskach,
	\item Pozwala na odpalanie aplikacji z różnych lokalizacji.
\end{itemize}
}

{Według badań statystycznych, najszerzej wykorzystywaną technologią, bo aż w 83\%[5] przypadków, jest Docker. Na drugim miejscu plasuje się CoreOs rkt z wynikiem 12\%[5], dlatego zdecydowano skupić się na tych dwóch technologiach.}

{Docker jest narzędziem do konteneryzacji, które uruchamia procesy danej aplikacji bądź jej części w wydzielonej strukturze zwanej kontenerem. W kontenerze Dockera uruchamiane są wyłącznie niezbędne procesy danej aplikacji. To rozwiązanie pozwala na ograniczenie zasobów sprzętowych potrzebnych do uruchomienia danego serwisu. Kontenery posiadają własny interfejs sieciowy, dlatego też można uruchomić kilka potrzebnych serwisów na odrębnych kontenerach i zapewnić im komunikację między sobą. }

{Docker jest dostępny dla użytkowników w dwóch wersjach, Docker Enterprise (obecnie \newline w wersji 2.1) jako platforma CaaS (eng. Container as a Service), oraz w wersji Docker Community. }

{Docker Enterprise jest usługą płatną, opartą na oprogramowaniu open source na licencji Apache 2.0, z której przeważnie korzystają większe przedsiębiorstwa informatyczne. Oferuje ona dodatkowo między innymi:
	\begin{itemize}
		\item Certyfikowaną infrastrukturę, wtyczki oraz kontenery ISV,
		\item Zarządzanie obrazami,
		\item Zarządzanie aplikacjami kontenerowymi,
		\item Skanowanie obrazów pod kątem bezpieczeństwa.
	\end{itemize}}

{Docker Community edition jest usługą bezpłatną, również składającą się z oprogramowania open source na licencji Apache 2.0. Ta wersją nie oferuje żadnych z dodatkowych elementów wchodzących w skład Docker Enterprise. Jest natomiast wystarczająca dla małych zespołów \newline i niezależnych twórców.}

{Platforma Docker oferuje bibliotekę obrazów o nazwie Docker Hub, na podstawie których są tworzone kontenery. Na chwilę obecną, według zapewnień producenta, repozytorium to oferuje ponad 100 000 obrazów.}

{CoreOS rtk jest rozwiązaniem konkurencyjnym do platformy Docker. W roku 2016 przemysł konteneryzacji był zdominowany przez Dockera, który pokrywał 99\% rozwiązań dostępnych na rynku. Inne technologie nie miały wystarczającej ilości pokrycia, aby ujmować je w statystykach. W 2018 ten stan uległ zmianie i CoreOS występował na rynku już w 12\%. }

{Technologia CoreOS jaką jest rkt została stworzona jako lżejsza i bezpieczniejsza alternatywa dla platformy Docker. Jest oparta na technologii otwartych kontenerów, co pozwala na łatwe przenoszenie na inne platformy, które wspierają tą samą technologię.}

{W kwestii bezpieczeństwa, rtk wypada lepiej od Dockera, ponieważ w przeciwieństwie do niego, uruchamia kontenery jako użytkownik bez uprawnień. W przypadku, gdy użytkownik wydostanie się z kontenera, nie ma możliwości wpływu na inne kontenery ani przejęcia kontroli nad serwerem. }

{CoreOS rtk jest zbudowany na architekturze, która pozwala innym przedsiębiorstwom na dobudowanie własnych rozwiązań do tego systemu kontenerów. Umożliwia to między innymi aplikowanie dodatkowych usług bezpieczeństwa do rtk.}

{Rtk jest dostępny jako darmowa usługa na podstawie oprogramowania open source na licencji Apache 2.0.}
\subsection{Automatyzacja testów}
{Automatyzacja testów stanowi coraz bardziej popularne podejście do kontroli jakości oprogramowania. Polega na automatyzacji scenariuszy testowych za pomocą wielu dostępnych na rynku rozwiązań, na wszystkich poziomach testów.}

{Automatyzuje się testy, aby zmniejszyć nakład pracy na nie przeznaczany. Testy regresji przeprowadzane w sposób manualny są idealnym kandydatem do automatyzacji, gdyż w idealnych warunkach, powinny one być wykonywane po każdych wprowadzonych zmianach w kodzie. Wykonywane ręcznie są również wolniejsze i istnieje większe ryzyko popełnienia błędu ludzkiego, co może wyeliminować komputer.}

{Istnieje wiele rozwiązań wspierających automatyzację procesu testowania. W tej pracy skupiono się na porównaniu biblioteki Selenium WebDriver i szkieletu aplikacyjnego Protractor.}

{Selenium WebDriver to zorientowane obiektowo API umożliwiające interakcję komputera z przeglądarką internetową. Umożliwia wykonywanie przez komputer poszczególnych kroków w scenariuszach testowych. Biblioteka ta jest dostępna dla sześciu języków oprogramowania:
\begin{itemize}
	\item {Java},
	\item {Python},
	\item {C\#},
	\item {Ruby},
	\item {JavaScript},
	\item {Kotlin}.
\end{itemize}  }

{Protractor jest szkieletem aplikacyjnym przeznaczonym do testowania aplikacji webowych opartych na bibliotekach Angular i AngularJS. Do komunikacji z przeglądarką internetową, Protractor wykorzystuje bibliotekę Selenium.}

{Zaletą Protractora i powodem jego rosnącej popularności jest wyeliminowanie funkcji oczekujących w testach. Ten szkielet aplikacyjny czeka na zakończenie trwających zadań w aktualnie otwartej stronie aplikacji webowej, co przekłada się na to, że skrypty testowe są czytelniejsze i stosunkowo krótsze, ponieważ funkcje oczekiwania mogą występować po każdej zmianie na stronie.}

{W tej pracy zdecydowano się wykorzystać tylko bibliotekę Selenium, gdyż testowana \newline w pracy aplikacja nie jest aplikacją opartą na bibliotece Angular, a testy zawarte w tej pracy mają charakter poglądowy, mający umożliwić prezentację procesu automatyzacji. Z tego powodu uznano za nadmiarowe wykorzystanie szkieletu aplikacyjnego Protractor.}


\subsection{Continuous Integration}
{Continuous Integration (pl. ciągła integracja) jest praktyką, która przyspiesza w znacznym stopniu proces wytwarzania i testowania oprogramowania. Stanowi dobrą praktykę w metodologiach zwinnych i cieszy się rosnącą popularnością ze względu na jej istotę.}

{ Ciągła integracja polega na implementacji małych zmian w kodzie i wprowadzaniu ich do repozytorium najczęściej jak to możliwe. Pozwala to uniknąć konfliktów związanych z zawieraniem dużych zmian, które często występują w przypadku integracji kilku wersji kodu. Celem ciągłej integracji jest wypracowanie rozwiązania umożliwiającego ciągłość budowania i testowania aplikacji w obliczu wprowadzanych zmian.}

{ W tej pracy zdecydowano się porównać dwa narzędzia umożliwiające wdrożenie praktyki Continuous Integration, Gitlab CI/CD oraz Jenkins.}

{Jenkins jest darmowym narzędziem na licencji MIT License, które udostępnia możliwość automatyzacji procesów wytwarzania oprogramowania. Aby rozszerzyć użycie Jenkinsa poza programy implementowane w języku Java, narzędzie to posiada szereg wtyczek, dzięki którym możliwa jest personalizacja procesu do własnych rozwiązań. }

{Gitlab CI/CD to narzędzie, które również umożliwia automatyzację procesów. W wersji darmowej, Gitlab udostępnia użytkownikowi własny proces skrojony na potrzeby Continuous Integration oraz Continuous Delivery.}

{W tej pracy zdecydowano się korzystać z narzędzia Gitlab CI/CD ze względu na niski próg wejścia oraz przestrzeń serwerową dostępną dla użytkownika, umożliwiającą wykorzystanie konteneryzacji oraz przechowywanie i budowanie projektu programistycznego w chmurze Gitlab.}

\newpage
\subsection{Uruchamianie testów}
{W zakresie uruchamiania testów zdecydowano się porównać dwa narzędzia, JUnit oraz TestNG.}

{Zarówno JUnit oraz TestNG są szkieletami aplikacyjnymi, których celem jest wspomaganie pisanie testów dla języka oprogramowania Java. Oba te narzędzia posiadają następujące funkcjonalności:
	\begin{itemize}
		\item wspieranie zestawów testowych,
		\item ignorowanie testów,
		\item timeouty,
		\item testy parametryzowane,
		\item wspieranie adnotacji.
\end{itemize} }

{Ze względu na większe doświadczenie autorki z TestNG oraz mniejszy próg wejścia w jego przypadku,  wybrano właśnie to narzędzie.}

\subsection{Raporty}
{Jeżeli chodzi o raport z przebiegu całego procesu, zostały wybrane wbudowane funkcje Gitlab CI.}
{W zakresie raportów z testów automatycznych wybrano wtyczkę surefire-reports \newline z repozytorium Maven. Drugą porównywaną opcją były raporty TestNG, ale ze względów estetycznych, zdecydowano się wybrać opcję pierwszą.}


\section{Szczegółowe założenia projektowe}
{Ta praca polega na opracowaniu oraz implementacji procesu automatyzacji testów za pomocą darmowych narzędzi dostępnych na rynku.}


{Część poświęcona testom automatycznym ma charakter poglądowy, charakter pracy zakłada ich istnienie w projekcie. Głównym założeniem tej części, oprócz testów, jest raport z nich, który jest generowany automatycznie, po każdym zbudowaniu się projektu testowego oraz wykonaniu go.}

{Założeniem części poświęconej ciągłej integracji jest istnienie procesu, który wyzwala poprzez wprowadzenie zmian budowanie projektu oraz rozpoczęcie wykonywania się testów automatycznych.}

{Celem części poświęconej konteneryzacji jest implementacja rozwiązania pozwalająca na wykonywanie się budowania projektu oraz wykonywania testów z wykorzystaniem struktury danych kontenerów.}
\newpage
