\byline{12 klausimų su ASS pirmininke Goda Jackute}{kand. Emilija Šeštokaitė}

\newcommand{\klausimas}[1]{\begin{center}\textbf{#1}\end{center}}

\large
\klausimas{Pats sudėtingiausias klausimas:\\papasakok apie save}

Man 22, esu sesuo, dukra, akademikė, LS  vyr. skautė, 4 kurso medicinos studentė.
Gimiau didelėje šeimoje, vasarą kartu su gimine plaukiam baidarėmis Lietuvoje, o žiemą slidinėjame užsienyje.
Laisvalaikiu mėgstu žiūrėt istorinius filmus, skaityti psichologinio pobūdžio knygas.

Šiuo metu esu ASS pirmininkė, Lietuvos Skautijoje dirbu su kandidatėmis į vyr. skautes kaip Panevėžio krašto Mirgos vyresniųjų skaučių būrelio pirmininkės pavaduotoja,
o Vilniaus krašte, Šventaragio tunte, esu vilkų draugovės draugininkės pavaduotoja – dirbu su vilkių gauja. 

\klausimas{Tikriausiai belieka tradiciškai paklausti: ir kaip tu viską suspėji?!}

Per kažkurią vieną iš akademikų stovyklų, dar būnant kandidate, dalyvavau diskusijoje apie tai, ką gali organizacijose veikti studentai skautai.
Daug buvo kalbėta, kad studentai neturi stabilumo ir negali įsipareigoti.
Tiek tuo laiku, tiek  dabar paprastai skautų aplinkoj neapsieinu be trijų ar dviejų pareigybių, tad tuo metu labai pykau,
bet keturis metus studijuojant suprantu, koks tas požiūris teisingas ir atspindintis realybę – studento gyvenimas keičiasi nuolatos.

Tad kiekvienų metų vasarą susidarau planą ateinantiems mokslo metams.
Į tą planą patenka tik man svarbiausi dalykai, tad motyvacijos ir disciplinos viską suspėti užtenka.
Žinoma, tikrai daug veiklų vyksta ir laiko, skirto šeimai, draugams, man pačiai sąskaita, tad labai stengiuosi viską pasverti,
pasakyti ne, ir kai reikia, atsitraukti ir leisti veikti kitiems.
Be abejonės, norint viską suspėti, labai svarbu ir žmonės aplink tave, tavo komanda,
draugai – jei jais tiki ir pasitiki, o jie gerbia tave, viskas lengviau.

\klausimas{Goda, visai neseniai tapai ASS pirmininke, kaip vertini pirmuosius savo vadovavimo mėnesius?}

Įvardinčiau kaip struktūruotą chaosą.
Taip, į pareigas ėjau su tam tikrais darbais savo galvoje, ar įsivaizdavimais, ką čia reiktų nuveikti,
bet mano didžiausias dėmesys yra sutelktas į žmones vadijoje bei kitose pareigose.
Mano galva, mes vis dar toje apšilimo, susipažinimo stadijoje – bandome suprasti vienas kito bendravimo ypatumus,
įsivardinti savo prioritetus ir galimybes prisidėti prie veiklos, įsipareigoti, priimti vienas kito klaidas ir netobulumus.

\begin{window}[2,c,\includegraphics[width=2.8in]{pav/goda.eps},\centerline{\textit{2018 m. stovykloje "`Dūzgės"'}}]
\end{window}

Kai galvoju apie akademikus, tai suprantu, kad taip, mes faini, kai reikia, mokam susikaupti.
To gal užtektų, bet iš esmės, mūsų galimybės daug platesnės ir galim geriau – daugiau kokybiško turinio sau,
daugiau ugdymo ir ugdymosi, daugiau tarnystės kitam broliui ir sesei.

Praėjusiaisiais metais tapo aišku, kad neužtenka mano vaidmens kaip tikrosios narės,
kaip Vilniaus skyriaus pirmininkės -  jei noriu daugiau iš organizacijos, turiu daugiau reikalauti iš pačios savęs.
Viskas, ką darau, yra visiškai netobula, bet skatina mokytis ir kitą kartą padaryti geriau. 

\klausimas{Kokį skautų priesaką dažniausiai pritaikai savo gyvenime?}

Gal truputį kitaip pakreipsiu tavo klausimą – turiu priesaką, kurį bandau prisijaukinti ir noriu kuo dažniau pritaikyti - "`skautas linksmas, susivaldo ir nenustoja vilties"'.
Save apibūdinu realistiška optimiste ir šitas priesakas kuo toliau, tuo stipriau veržiasi į mano gyvenimą.
Dar labiau man patinka angliška šito priesako versija "`a scout smiles and whistles under all circumstances"' – nors švilpaut dar neišmokau, bet šypsotis, kai viduje sunku, tampa vis lengviau.

\klausimas{Kokią įsivaizduoji save kai pasensi ir tapsi filistere?}

Labiausiai tikiuosi, kad išliks stiprus ryšys tarp manęs ir organizacijos, ir tiek kiti filisteriai, tiek tuo metu aktyviai skautaujančios juostos žinos, kad gali į mane kreiptis ir sulaukti atsako.
Svajoju, kad turėsiu didelį kambarį filisterių vakarienėms, sodą juostų sueigoms, o vasaromis atsivešiu savo filisteriukus į stovyklą. 

\klausimas{Ką iš pradžių pamanei pirmą kartą atėjusi pas akademikus?}

Šiaip turbūt ėjau tikėdamasi susirasti vyrą – mano mama ir tėtis susipažino akademikuose, tad galvoju, kad čia ta vieta, kur reikia ieškoti.

Bet jeigu rimčiau, tai labai tikslingai ėjau į bendruomenę – skautišką, akademišką, korporantišką.
Man atrodo, kad akademikai turi labai specifinę savo nišą, ir jos man niekas kitas negebėjo užpildyti.
Tik atėjus aktyvių juostų buvo mažai, tie nuosmukiai organizacijoje ganėtinai natūralus dalykas, tad reikėjo tikėti, kad viskas persivers ir užaugs iki to, ką turim dabar. 

\klausimas{Sakyk, koks yra labiausiai \textit{underrated} dalykas, kurį galima pasiimti į stovyklą?}

Sakyčiau, visi tie komforto daiktai, kurie kaip ir nebūtini, bet prisideda prie to, kad esi geresnės fizinės būklės ir gali geriau išgyventi miške.
Matyt, senatvė tokius poreikius diktuoja, bet man buvo didelis atradimas, kai paskutiniais metais pradėjau vežiotis pagalvę į stovyklas.
Nors pasąmoningai laikau tai išpindėjimu, bet pasirūpinimo savimi tema man rodos skautuose visada bus aktuali ir reikia mokėti tą daryti. 

\klausimas{Goda, kokia akademiška daina geriausiai apibūdina tavo kasdienybę?}

Labai mėgstu partizanines, karo, meilės lietuvių liaudies dainas, bet visgi kasdienybėje turbūt naujai man skamba "`mes vargstam vargelį ir galo nėra"', ir kad laimingi esam, kai susitinkam vienas kitą.

\klausimas{Kadangi esi prijaučianti medicinai, kaip manai, kuris kaulas yra geriausias?}

Šlaunikaulis – pats stipriausias, reikia didelės jėgos norint sulaužyti.
O ant kelių dar galima pasisodint kokį vilkiuką verkiantį.

\klausimas{Kokį stovyklinį patiekalą pavadintum nusikaltimu prieš gamtą?}

Labai nesuprantu saldžių sriubų su vaisiais.
Šis patiekalas turbūt pasitaiko pas vienus skautus rečiau, pas kitus dažniau, bet man tai išsityčiojimas iš sriubos – jei jau sriuba, tai iš jos tikiuosi sotumo, tai koks dar saldumas joje gali būt?

\klausimas{Mėgstamiausia melagiena apie covid-19?}

Negaliu išsirinkti – visos jos mane taip erzina, kad noriu leistis į tas beprasmiškas diskusijas socialiniuose tinkluose ir nors pabandyti įtikinti žmones, kad niekas nebando jų uždaryti, sučipuoti, sužlugdyti jų verslų ir santykių.
Labiausiai turbūt skauda dėl sąmokslo teorijų ir visuomenės reakcijos į mediciną, gydytojus.
Man visa šita situacija yra apie gebėjimą būti su savimi, ir apie gebėjimą pasitikėti kitais.
Panašu, kad mums sunku tą daryti.

\klausimas{Na ir pabaigai papasakok, kas šiuo metu labiausiai motyvuoja tave būti skaute?}

Pokytis – mano skautiškuose vaikuose, vadijos bendravime, tikrųjų narių ir senjorų įsitraukime į organizacijos veiklą, pasitikėjime savimi.
Labai prijaučiu pasakymui, kad skautė turi būt kukli, ir nelaukti padėkos už darbus,
tad savo darbo rezultatą geriausiai matau per aktyvų dialogą su savimi bei kitus žmones ir jų palaikymą – jeigu žinau, ką darau, ir turiu saugų petį,
į kurį galiu atsiremti, eiti į priekį paprasta.

\closearticle