\byline{Ar Lietuvai reikalingi dideli ūkiai? Ūkių žemės valdų analizė}{t.n. Karolina Šmitaitė}

\large
Rudens semestrą žemėtvarkos studijų programos IV kurse turėjau dalyką "`Žemėtvarkos projektavimas"', kurio metu teko paruošti pristatymą apie ūkių žemės valdų analizę Lietuvoje.
Kadangi rezultatai mane ganėtinai nustebino, o po pristatymo kilo įtempta diskusija, noriu savo darbu pasidalinti ir su jumis.
Taip pat kviečiu susimąstyti, ar visuomet reikia sekti kitų šalių pavyzdžiais, o pradžiai šiek tiek statistikos. 

Didžioji dalis duomenų yra paremta leidinio "`Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaičiai"' duomenimis.
Nuo 2016 iki 2020 metų žemės ūkių valdų skaičius sumažėjo $~15 \%$, o vidutinis žemės valdų dydis padidėjo 2 ha.
Kalbant Europos sąjungos mastu – net $77 \%$ ES teritorijos priskiriama kaimiškosioms vietovėms,
iš kurių $47 \%$ yra žemės ūkio naudmenos (ariama žemė, natūralios pievos ir ganyklos, sodai)
ir $30 \%$ iš kaimiškųjų teritorijų užima miškai.
Kai Europos sąjungos vidutinis žemės valdos dydis siekia net 15 ha, Lietuvoje vyrauja daugiausiai valdų, kurių plotas siekia nuo 1 iki 5 ha.
Stambiausios ūkių valdos Lietuvoje yra Kauno, Šiaulių ir Panevėžio apskrityse.
Šiuos skaičius galima palyginti su Čekija – nors šalies plotas $17 \%$ didesnis nei Lietuvos, šios šalies ūkių valdų dydžiai yra didesni, nei 100 ha. 
Skaičiai stulbinantys ir skirtumai akivaizdūs, tiesa? 

Nors ir atrodo viskas Lietuvoje taip maža, tačiau Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas pateikia išvadas:
\begin{itemize}
    \item Produktyviausi augalininkystės ūkiai - dirbantys nuo 83 iki 409 hektarų, 
    \item Produktyviausi gyvulininkystės ūkiai – dirbantys nuo 44 iki 221 hektaro, 
    \item Produktyviausi mišrūs ūkiai – nuo 59 iki 249 hektarų žemės.
\end{itemize}

Žinoma, Lietuvoje vyraujančios žemės ūkio valdos neatitinka pateikiamų išvadų, tačiau, dideli ūkiai susiduria su didesnėmis problemomis. 

1. Didėjant ūkiui, mažėja valdomos žemės kompaktiškumas.
Ką tai reiškia? Jog ūkininkas žemės valdai dirbti, turi skirti didesnius išteklius,
tokius kaip: technikai reikalingas kuras, didesnis darbuotojų skaičius.
Nemažai laiko yra sugaištama su žemės ūkio technika nuvykti į dirbamą žemės plotą. 

2. Mažėja efektas, kuris šiame kontekste suprantamas kaip santykis sunaudojant kuo įmanoma mažiau išteklių ir sukuriant kuo įmanoma daugiau produkcijos. 

3. Mažesni ūkiai yra lankstesni, daugumoje jų dirba šeimos nariai, todėl sutaupomi pinigai samdant darbuotojus žemės ūkio darbams.
Lankstumą galima suprasti per nuostolių prizmę, kadangi esant nepelningiems metams, kai vasara pašmaikštauja atsiųsdama visišką sausrą arba orą kaip rudenį, dideli ūkiai išleidžia tokią pat sumą už žemės nuomą.
Todėl metai ir derlius turi būti geri, jog dideliems ūkiams žemės nuomos suma atsipirktų. 

4. Vis dėl to svarbiausia yra tai, jog maži ūkiai gali būti lygiai tokie pat geri, kaip ir dideli.
Ūkio efektyvumą nusako ne tik jo dydis, matuojant žemės kiekį hektarais, yra ir daugiau kintamųjų. 

Tai vis dėl to, ar tikrai Lietuvoje reikia didesnių ūkių?
Tiek dideli, tiek maži ūkiai turi savų trūkumų, tačiau situacija Lietuvoje nėra tokia bloga, kaip kartais gali ir pasirodyti.  