\byline{Tobulai nuostabi priklausomybė}{kand. Aurėja Bilevičiūtė}

\large

"`Romantinė meilė yra priklausomybė. Tobulai nuostabi priklausomybė, jei viskas rutuliojasi gerai, ir tobulai siaubinga priklausomybė, kai meilė atstumiama"'
- šypsosi Helen Fisher - fizinės antropologijos daktarė.

\begin{window}[2,c,\includegraphics[width=2.8in]{pav/tobula-priklausomybe.eps},{}]
\end{window}

Kai galvojame apie romantiką, įsivaizduojame...
Turbūt ne smegenų dalis ir chemines medžiagas jose.
Tačiau būtent apie tai mąsto Helen Fisher, su kolegomis neuromokslininkais tyrinėjanti, kaip romantinė meilė veikia mūsų smegenis.
Kad galėtų pažvelgti į tai, kas įsimylėjus vyksta aukštėliau nei mūsų širdis, Fisher su kolegom Lucy Brown ir Art Aron surengė eksperimentą.
"`Ar ką tik be proto įsimylėjai?"' - klausė Universitete jų iškabintas plakatas.
Turbūt nenustebsite perskaitę, kad akimirksniu atsirado tyrime dalyvauti norinčių savanorių.
Buvo atrinkti 85-90\% dienos apie savo mylimąjį galvojantys ir labai ryškius, naujus jausmus išgyvenantys studentai.
Šie laimingieji būdavo paguldomi į funkcinio magnetinio rezonanso aparatą (fMRI) - jis fiksuoja kraujo kiekio pokyčius smegenyse ir leidžia mokslininkams daryti išvadas apie jų veiklą.
Gulint aparate tiriamiesiems kelis kartus buvo rodomos dvi nuotraukos – jų mylimųjų ir jų pažįstamų, kurie nekelia jokių specifinių jausmų. 

Lygindami fMRI gautas nuotraukas Helen Fisher su kolegomis rado, kad už romantinę meilę labiausiai atsakingos dvi smegenų dalys.
Viena jų – uodeguotasis branduolys – arti smegenų centro esanti C formos zona.
Tai viena primityviausių ir seniausių žmogaus smegenų dalių, kurias paveldėjome iš savo protėvių roplių.
Uodeguotasis branduolys yra svarbi mezolimbinės sistemos dalis.
Ši sistema apdovanoja mus malonumo ir pasitenkinimo jausmais, kai darome kažką, kas padeda išlikti ir perduoti genus ateities kartoms,
pavyzdžiui, valgome, geriame ar poruojamės.
Antroji smegenų dalis – ventralinė tegmentalinė sritis (VTS) taip pat priklauso mezolimbinei sistemai.
VTS sudaryta iš ląstelių, atpalaiduoančių dopaminą – neurotransmiterį (cheminę medžiagą, kuria neuronai susisiekia vieni su kitais).
Didelis kiekis dopamino sukelia, nemigą, greitesnį širdies plakimą, daug energijos.
Kai VTS siunčia dopaminą į skirtingas smegenų dalis, įskaitant ir uodeguotąjį branduolį,
tai sukelia dėmesio koncentraciją, energijos, motyvaciją pasiekti tikslą, pakylėjimą ar net maniją – pagrindinius jausmus, priskiriamus romantinei meilei. 

Įdomu tai, kad kai kurie labiausiai priklausomybę keliančių narkotikų, tokių kaip kokainas, opiumas ir heroinas taip pat veikia mūsų mezolimbinę sistemą, aktyvuojamą dopamino.
Anot Helen Fisher, romantinės meilės metu, kaip ir pavartojus minėtų narkotikų, tuo pačiu neurotransmiteriu stimuliuojamos tos pačios smegenų sistemos dalys.
Todėl, anot mokslininkės, meilė yra ne tik stiprus jausmas, bet ir "`priklausomybę keliantis narkotikas"'.

Dar vienas neurotransmiteris, dalyvaujantis įsimylėjime, yra serotoninas.
Šis reguliuoja nuotaiką, apetitą, seksualinį potraukį, agresiją, kūno temperatūrą ir miegą.
Italų mokslininkai atrado, kad neseniai įsimylėjusių žmonių kraujyje serotonino kiekis yra daug mažesnis negu sveikų neįsimylėjusių žmonių.
Iš tiesų įsimylėjelių serotonino kiekis kraujyje buvo panašus į Obsesiniu kompulsiniu sutrikimu (OKS) sergančių žmonių.
Turintiems šį sutrikimą pasireiškia viską nustelbiančios įkyrios mintys - obsesijos, ir stiprus nenumaldomas troškimas daryti konkrečius veiksmus - kompulsijas vėl ir vėl iš naujo.
Sergantys OKS gali daugybę kartų per dieną plauti rankas ar niekaip neišmesti iš galvos kokios nors melodijos ar minties.
Meilė taip pat panaši į įkyrią maniją, ypač santykių pradžioje, sutinka Fisher.
Tačiau gera žinia ta, kad meilė nėra sutrikimas, o įgimtas fiziologinis poreikis, smegenų veikimo atžvilgiu nedaug besiskiriantis nuo troškulio ar alkio.

\closearticle