\byline{Aukštyn galvas!}{t.n. Liepa Gudaitytė}

\large
Šiuo karantino laiku, kai esam namuose, savo savivaldybėse, jau pradeda įgristi tos pačios sienos, tie patys išvaikščioti takeliai.
Vis norisi ištrūkti ir pakeliauti, atrasti naujas šalis ir naujus miestus.
Pamatyti, ko dar nematę.
Bet ar tikrai atrandame viską, ką galime, savo mieste?
Kviečiu vilniečius akademikus šįkart pakelti galvas į viršų, nuo kojų ir telefonų, ir pastebėti detales, pro kurias ne vieną kartą praėjome.

\begin{window}[2,c,\includegraphics[width=2.8in]{pav/aukstyn-galvas.eps},{}]
\end{window}

Eidami Pilies gatve pasukime link Bernardinų gatvės, jų sankirtoje randame arką.
Tokių čerpėmis padengtų arkų, būdingų Renesansui, jau nebedaug likę.
Jos ne tik sutvirtindavo pastatus greta, bet ir gaisrų atveju leisdavo išsigelbėti perbėgant pas kaimyną.

Ties Bernardinų gatvės šeštuoju numeriu randame kiemą, kuris pasitinka angeliuku, laikančiu dvigubą kryžių.
Jam žavesio suteikia aukštas beržas, obelys, o ir virš pastatų stogų matomas Gedimino pilies bokštas.

Gatvės gale pamatome šv. Mykolo bažnyčią. XVI-XVII a. sandūroje LDK kancleris, didysis etmonas ir Vilniaus vaivada Leonas Sapiega pastatydino šią bažnyčią kaip savo šeimos mauzoliejų.
Jo fasade galime matyti ne tik Jėzaus (IHS) ir Marijos monogramas, bet ir lietuviškus motyvus – rūtos šakelėmis puoštas kolonas.

Prieš grįždami į Pilies gatvę užsukime į Pilies 22 kiemelį.
Iš ten gerai pamatysime du juodus angelus, rymančius ant šv. Jonų bažnyčios stogų.
Su jais susijusi viena iš Vilniaus legendų. Pasakojama, kad angelams atsibodo sėdėti vienoje vietoje.
Paprašę Dievo atleisti juos nuo šios pareigos, jie gavo užduotį rasti laimingiausią ir nelaimingiausią miestietį.
Na, laimingiausias, aišku, turėjo būti valdovas, o štai nelaimingiausio ieškojo ilgai, nusivarė nuo kojų ir pagaliau rado gatvėje miegantį bėdžių.
Kai apsidžiaugę jį pristatė Dievui, pabudęs vargeta labai pasipiktino sutrukdymu.
Jis išvadino angelus neišmanėliais ir pareiškė esąs laimingiausias žmogus, nes neturintis nei turto, nei šeimos, todėl gyvenąs taip, kaip norintis, einąs savo keliu laisvas kaip vėjas.
O angelai taip ir liko ant bažnyčios stogų.

Iš Pilies gatvės pažvelgus į tą pačią bažnyčią pamatome 1759 m. akmeninę atminimo lentą, kurią Jonas Aleksandras Chreptavičius paskyrė savo trims mirusioms mylimoms moterims – žmonai, dukrai ir tetai – atminti.
Viršuje išvysime balkonėlį, kuriame kadaise stovėjo žmogaus ūgio nukryžiuoto Kristaus skulptūra, simbolizuojanti Vilniaus maro aukų kančias.
Deja, sovietmečiu nukryžiuotasis iš balkonėlio dingo, o dabar išlieka tik nuotraukose.

Eidami Pilies gatve pasukime į K. Sirvydo skverą, dar vadinamą Prancūzparkiu, dėl šalia esančios Prancūzijos ambasados.
Vaikščiodami jame pasukime galvą į Vilniaus universiteto varpinę.
Pastebėjote tris katinus ir paukštį? Kuo baigsis ši drama?

Kitoje parko pusėje, priėjus Dominikonų g. 9 atrandame taip vadinamą Trapo namą.
Jei gerai užversime galvą – pačiame viršuje, virš trečio aukšto balkono, išvysime stirnos galvą.
Nuo ko ji slepiasi? Tikriausiai nuo keturių liūtų, įsitaisiusių po antro aukšto langais.
O ar praeidami pastebėjote svastikas antro aukšto balkone?

Įeikime į dar vieną kiemelį, pažymėtą Vokiečių g. 24. Kiemelio gilumoje, kairėje pusėje, išvysime evangelikų liuteronų bažnyčios varpinę.
O dešinėje, antro aukšto sienoje, atrasime atidengtų plytų plotą.
Nueikite patikrinti, ką primena ši forma, kuri mūsų visų širdyse artima ir brangi.
Šiame kieme taip pat atrandame nykštukų perėją, dar kartais vadinamą meilės tuneliu.

Ir pasivaikščiojimą baigiame prie skulptūros "`Barbora"' Vokiečių gatvėje.
Kad Žygimantas ir Barbora galėtų puoštis karūnomis, jiems teko praeiti ugnį ir vandenį.
O prie šios skulptūros, jei atrasite tinkamą kampą, galite pamatyti, kaip kunigaikštienė slapčia matuojasi šv. Kazimiero karūną.

Jei po šio pasivaikščiojimo dar norėsite panašiai atrasti Vilnių – įvairių maršrutų rasite Neakivaizdinio Vilniaus tinklalapyje \href{https://neakivaizdinisvilnius.lt/straipsniu-kategorija/marsrutai}{neakivaizdinisvilnius.lt}.
Smagių potyrių ir atradimų!
\closearticle