\byline{Skautų stovyklų ir žygių lengvai paruošiamo maisto kokybinis ir kiekybinis vertinimas}{fil. Paulius Šukys}

\large
2020 Spalio 14 d. Kauno skyrius vykdė kokybinę ir kiekybinę maisto vertinimo sueigą.
Pasirinkta populiarioji maisto produktų grupė liaudiškai vadinama \textit{bomžpakiais}.
Už 5 eurus paėmus visus siūlomus vietinės maksimos \textit{bomžpakius} buvome pasiruošę įvertinti 14 skirtingų rūšių,
bet skrandžiai atlaikė 10.

Kokybiniui vertinimui naudojome anonimines anketas, kuriose kiekvienas asmuo vertino saldumą, sūrumą, rūgštumą, kartumą, \textit{umami}.
Sueigos metu sugalvojome, kad papildomai galime įvertinti \textit{bomžpakio} kvapą, ir suteikti bendrą skonio įvertinimą.
\textit{Umami} apibūdinamas kaip gardumas, kai skonis arba kvapas yra malonūs vartojant.

\begin{window}[2,c,\includegraphics[width=2.8in]{pav/degustacija.eps},\centerline{\textit{kand. Vilijos Ročytės nuot. iš sueigos}}]
\end{window}

Bendru sutarimu bendras vertinimas buvo dešimtbalėje sistemoje, o visi kiti penkiabalėje.
Lentelėje nurodyti vertinimo vidurkiai kiekvienam produktui,
o spalvinis žymėjimas nurodo variacijos koeficientą - $<20\%$ žalia; $20-30\%$ geltona; $>30\%$ raudona.
Variacijos koeficientas padeda nustatyti kaip labai skiriasi vertinimas.
Kuo mažesnis procentas, tuo mažiau skirtumų ir atvirkščiai.

Kiekybinis vertinimas yra orientuotas į kainą, energetinę vertę, produktų sveikumą, ir santykį tarp jų.
Pagal "`The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing"' (aut. C. Moneiro et al) straipsnio vertinimo skalė, kuri nurodo produkto apdorojimo lygį.
Nuo 1, reiškiančio jokio arba minimalų apdorojimą, iki 4, vadinamojo \textit{ultra-processing}.
Šia skalė naudojama Prancūzijos ir Brazilijos mitybos reikalavimuose, o tolimesni mitybos tyrimai dažnai naudoja kaip koreliacijos bazę.

Kaip vertinti rezultatus, klausiate?
Variacijos koeficientas nurodo ar mūsų nuomonė sutapo. Kaip matome - nelabai.
Labiausiai sutapo bendras vertinimas, sūrumas ir kvapas.
Galima daryti prielaidą, kad šios kategorijos buvo ryškiausios ir taip žymi šią produktų grupę.
Iš kitos pusės, ragautojų viso labo buvo 6, o kiekvieno skonis, kaip pačioje sueigoje pastebėta, linksta prie tam tikro produkto dėl išankstinio nusistatymo.
\end{multicols} 

\begin{longtable}{ l||c|c|c|c|c|c|c }
    Produktas                       & Saldumas & Sūrumas & Rūgštumas & Kartumas & Umami & Kvapas & Bendras\\
    \hline
    \hline
    Knorr "`Cheese \& Herbs"'       & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.1    & \cellcolor[HTML]{FFFF99}2.8   & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.5     & \cellcolor[HTML]{66CC66}1      & \cellcolor[HTML]{66CC66}2.1 & \cellcolor[HTML]{66CC66}3.5  & \cellcolor[HTML]{66CC66}8.5\\
    \hline
    Rollton "`Tom Yum flavour"'     & \cellcolor[HTML]{FF6666}3      & \cellcolor[HTML]{FFFF99}1.7   & \cellcolor[HTML]{FFFF99}2       & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.5    & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.2 & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.5  & \cellcolor[HTML]{FFFF99}5.3\\
    \hline
    Knorr "`Chicken taste"'         & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.3    & \cellcolor[HTML]{FFFF99}1.7   & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2     & \cellcolor[HTML]{66CC66}1      & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.7 & \cellcolor[HTML]{FFFF99}3.7  & \cellcolor[HTML]{FF6666}4\\
    \hline
    Big Bon "`Chicken and Salsa"'   & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.5    & \cellcolor[HTML]{FF6666}3     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.8     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.7 & \cellcolor[HTML]{66CC66}4.3  & \cellcolor[HTML]{66CC66}8.7\\
    \hline
    Petra "`Chicken falvour"'       & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.5    & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.5   & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.5     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.5 & \cellcolor[HTML]{66CC66}1    & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.5\\
    \hline
    Just Inn "`Cheese"'             & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.8    & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.8   & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2    & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.3 & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.7  & \cellcolor[HTML]{FFFF99}5.7\\
    \hline
    Knorr "`Tomato"'                & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.5    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2     & \cellcolor[HTML]{FFFF99}3.5     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.3    & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.8 & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.3  & \cellcolor[HTML]{FFFF99}6\\
    \hline
    Sun Yan "`Hot \& Spicy flavour"'& \cellcolor[HTML]{FFFF99}2.6    & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.2   & \cellcolor[HTML]{66CC66}2.8     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.8    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.6 & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.4  & \cellcolor[HTML]{FFFF99}5.4\\
    \hline
    Rollton "`Beef flavour"'        & \cellcolor[HTML]{FF6666}2      & \cellcolor[HTML]{66CC66}3.6   & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.4     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.6    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2   & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.4  & \cellcolor[HTML]{66CC66}7.2\\
    \hline
    Maggi "`Duck taste"'            & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.8    & \cellcolor[HTML]{FFFF99}3     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.4     & \cellcolor[HTML]{FF6666}1.4    & \cellcolor[HTML]{FF6666}2.6 & \cellcolor[HTML]{FF6666}3.6  & \cellcolor[HTML]{FF6666}5.6\\
\caption{Kokybinių vertinimų vidurkiai}
\end{longtable}

\begin{longtable}{ l||c|c|c|c|c }
    Produktas                       & Kaina, eu & Energinė vertė, kcal/100g & Svoris, g & NOVA vertinimas & kcal kaina, ct\\
    \hline
    \hline
    Knorr "`Cheese \& Herbs"'       & 0.6      & 94                                   & 61        & 4                & 1\\
    \hline
    Rollton "`Tom Yum flavour"'     & 0.49     & 409                                  & 65        & 4                & 0.18\\
    \hline
    Knorr "`Chicken taste"'         & 0.6      & 90                                   & 61        & 4                & 1.1\\
    \hline
    Big Bon "`Chicken and Salsa"'   & 0.47     & 406                                  & 75        & 4                & 0.15\\
    \hline
    Petra "`Chicken falvour"'       & 0.14     & 403                                  & 50        & 4                & 0.07\\
    \hline
    Just Inn "`Cheese"'             & 0.29     & 84                                   & 60        & 4                & 0.58\\
    \hline
    Knorr "`Tomato"'                & 0.6      & 91                                   & 65        & 4                & 1\\
    \hline
    Sun Yan "`Hot \& Spicy flavour"'& 0.99     & 80                                   & 65        & 4                & 1.9\\
    \hline
    Rollton "`Beef flavour"'        & 0.43     & 403                                  & 85        & 4                & 0.13\\
    \hline
    Maggi "`Duck taste"'            & 0.55     & 200                                  & 62        & 4                & 0.44\\
\caption{Kiekybiniai vertinimai}
\end{longtable}

\closearticle

\begin{multicols}{2}