\byline{Pirmoji pažintis su Akademikais}{kand. Brigita Beniušytė}

\large
\begin{center}\textit{2020 m. rugsėjo 28 d.}\end{center}
Šiandien iš savo būrelio sesių akademikių gavau priminimą apie jų kvietimą atvykti į ASS 96-ąją Metinę šventę. Kas tai yra? Jei žinočiau, tai iškart ir pasakyčiau. Nieko nelaukus \textit{googlinu}. Ir pasirodo, mano mintys buvo teisingos. Metinė šventė yra organizacijos "`gimtadienis"'. Manau, kad gal ir reikės užsukt, pasidairyt, kaip kas.

\begin{center}\textit{2020 m. spalio 10 d.}\end{center}
Tai ką, jau šiandien vyksiu į svečius. O ką rengtis? Iš nuotraukų esu mačiusi, kad jie ten būna apsirengę \textit{super fancy}. Ten gal jų uniformos tokios? Nieko nelaukus rašau sesėm akademikėm, kurios man pasako atrodyti "`solidžiai"', puošniai ir pasiimt kaklaskarę. Šoku į juodą suknelę, bet neturiu batelių. Hm, na, tiks ir kerziukai, manau. 

Susitinku su kitu broliu iš ŽSO ir kartu paspirtukais atvykstam iki Arkangelo konferencijų ir meno centro senamiesty, kad galėtume nuo savo organizacijos pasveikinti akademikus su jų švente. \textit{Nu jo}, vaizdas geras. Įėjimas į centrą atrodo kaip kokie vartai į požemius, o prie tų vartų stovi pora "`sargybinių"' su juostom, kostiumais, kepurėlėm. Iš pirmo žvilgsnio atrodė kiek juokingai, kol neužėjau į vidų.
Nusidriekusi tamsiai mėlynomis suknelėmis ir juostomis per petį pasipuošusių sesių bei panašių į laukinius "`sargybinius"' brolių eilė. Ko jie laukia? Kol jiems pamatuos temperatūrą. Ar galėjo kas pagalvoti, kad temperatūros matavimas kada nors taps neatskiriamu registracijos į renginį elementu? Bet esmė visai ne čia. Vaikštau tarsi senoviško universiteto koridoriais tarp daugybės  pasitempusių skautų ir skaučių. Jaučiuosi keistai, tarsi nebūčiau savo vietoj, nes viskas atrodo taip oficialu. Ir toks jausmas, kad būčiau nukeliavusi laiku atgal, kokį 100 metų atgal.

\begin{window}[2,c,\includegraphics[width=2.8in]{pav/sokis.eps},\centerline{\textit{Įspūdis iš ASS metinės šventės}}]
\end{window}

Renginys tuoj prasidės. Visi sueiname į, galėčiau pasakyti, didingą salę, kur kėdės išdėliotos metro atstumu. Visi susėda. Aš atsisuku visus apžvelgti ir, tiesą pasakius, beveik visi žmonės atrodė pikti arba rimti. Gal čia taip turi būti? Man vis dar nejauku, tačiau viskas įdomu. 
Prasideda. Jau tiksliai neatsimenu, kokia buvo eiga, bet tam tikros nuotrupos įstrigo atminty. Visi sustoja, džiaugsmingai dainuoja kažką lotynų kalba, o aš, pripažįstanti, kad tikrai neturiu jokių žinių apie akademinį gyvenimą, pasilenkiu prie sesės iš ŽSO klausti, kas čia per daina, ar čia kažkoks akademikų himnas? Ji į mane atsisuka ir tokiu \textit{dah} tonu sako: "`čia studentų himnas"'. Viskas būtų gerai, jeigu ne iš priekio atsisukusi gerokai už mane vyresnė akademikė, kuri draugiškai nusijuokia. Ir tai buvo pirmasis linksmas kontaktas su nepažįstama akademike. Buvo gėda, tačiau kartu ir ne. Galbūt tai buvo labiau juokinga ir kartu jauki situacija, visai kaip namie.

Filisterių ženklelių persegimo ir korporantiškų kepurėlių įteikimo ceremonijos taip pat padarė didelį įspūdį, nes tai atrodė visiškai kitaip, nei aš įpratus matyti skautų tarpe. Atrodė subtiliai. Paprastai, tačiau kartu ir iškilmingai. Korporantiškai. Ir taip suaugėliškai. Stebėjau kiekvieną akademiką ir tai buvo įdomu. O tada – valsas... Aš visą vakarą viską kėliau pas save į \textit{Instagram Story}, nes žinau, kaip kartais per savo renginį nespėji ar pamiršti socialinius tinklus, tai galvoju padarysiu gerą darbą akademikų socialinių tinklų žmogui. Bet kai pamačiau visus šokant valsą, man tikrąją to žodžio prasme atvipo žandikaulis. Aš pradėjau visus filmuoti, kol galiausiai nutraukiau filmavimą, nes realybėje stebėti šį procesą buvo 100 kartų nuostabiau. Stebėjau visų juoką ir pašnekesius. 

Vakaras baiginėjosi tradiciniu akademikų dainų ratu, kurio metu negalėjome susiburti į bendrą ratą ar susikibti už rankų. Stovėjome didžiuliame rate, padarydami atstumus vieni tarp kitų. Tačiau vis tiek. Vis tiek pavyko pajausti tą didžiulę bendrystę tarp visų. Dainos aidėjo iki tolimiausių koridorių. Buvo gera būti tokiame jaukiame suaugusiųjų skautų rate.

Tačiau nesupratau esminio mane dominančio klausimo – o apie ką yra akademikai? Koks jūsų tikslas? Kodėl jūs esat? Visos šventės metu kirbėjo mintis, kad ir aš norėčiau būti jų tarpe, ir aš norėčiau būti juosta, ir aš norėčiau organizuoti tokias šventes, dažniau patekti į tokius dainų ratus. Bet ar yra prasmės prisijungti tik dėl, galima sakyti, išorinių ir savanaudiškų dalykų?

Ir tarsi Dievui į ausį išsakytos mintys man buvo atsakytos. Kažkuriuo metu patekau į pokalbį su brandžiu akademiku, su kuriuo turėjau progą pakalbėti apie tai, kas yra svarbiausia. Apie akademikų norą vienyti visas skautiškas organizacijas. Apie akademikų norą sukurti terpę skautams studentams, kurie, galbūt, yra nutolę nuo savo vienetų, kad jie galėtų studijuojant priklausyti artimai bendruomenei. Apie akademikų mokslinius tikslus ir galimybes panaudoti akademines žinias šviečiant skautus ar keliant esminius probleminius klausimus, kviečiant diskusijai. 
2020 m. spalio 22 d. aš parašiau prašymą į Akademinę skaučių draugovę. Ir kuo toliau, tuo labiau suprantu, kodėl smagu ir naudinga būti akademike. Ir kodėl tai yra prasminga.

Reziumė – akademikai iš pirmo žvilgsnio atrodo rimti, sofistikuoti, brandūs, korporantiški. Tačiau pabuvus jų tarpe supratau, kad tai ir skautiškomis idėjomis tikintys, noro padėti ir vienyti kupini skautai, kurių misija yra labai svarbi ir reikalinga.
\closearticle