---
categories: profile
factions: 
owner: public
title: Artur Perikas
---

# {{ page.title }}


# Read: 

## Postać

### Koncept (1)

Idealistyczny i łatwowierny kapitan statku eterycznego. Szarmancki, zawsze pomoże w potrzebie, nawet jeśli narazi to jego statek. Nienawidzi wszelkich form ograniczania swobody poruszania się. W zamknięciu marnieje. Lubi akcję i ryzyko. "Siwą Czaplę" kocha z całego serca i traktuje jak żywą istotę, ma z nią niemal mistyczną więź. Potrzeby statku stawia nad własnymi.

### Otoczenie (1)

Najlepiej czuje się mając pod nogami pokład swojej łajby. Swobodnie poczyna sobie w niebezpiecznych dzielnicach. Akcja, niebezpieczeństwo, podróż, przygoda, piękne kobiety - to sprawia, że żyje.

### Misja (1)

Każdy musi mieć możliwość swobodnego decydowania o sobie i swobodnego poruszania się po świecie. Nie można zamykać myślących istot w klatkach, nawet jeśli są to klatki miast, państw czy światów.

### Wada (-2)

Romantyk - podatny na historie o wielkich bohaterach i silnych uczuciach. Nie potrafi odmówić, gdy w takim świetle przedstawiane mu są fakty - żyje jako część tych opowieści.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?      | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?            |
|-----------------------------------------------|-----------------------------------------------------------|
| uwalniaj niewolników; każdemu daj prawo azylu; każdemu daj prawo podróży | korzystaj z niewolnictwa; akceptuj system kastowy |
| be larger than life; sprawiaj, by bardowie mieli o czym opowiadać po Twej śmierci | przejdź przez życie nie uczyniwszy niczego wielkiego |
| angażuj się tam, gdzie czynione jest dobro lub Ty czynisz dobro | profit jest najważniejszy, grunt to bogactwo |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?              | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|-------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| szarmancki, elegancki, zawadiaka          | zazwyczaj, w sytuacjach typowych |
| łatwowierny, działa szybciej niż myśli    | damsel in distress |
| skupiony, opanowany; przejmuje dowodzenie | śmiertelne niebezpieczeństwo |

### Umiejętności (4)

* kapitan statku eterycznego, zna się na morzach i Eterze Nieskończonym, zna swój statek na wylot i wie jak go używać
* szmugler, biznesmen pracujący z różnymi siłami; ma gdzieś prawo i wie co gdzie i jak warto przetransportować
* uliczny wojownik, walka brudna i z zaskoczenia - tawerny, ciemne zaułki, nóż pod płaszczem...
* bard, zarówno w celach marketingu jak i rozładowania sytuacji na Eterze. Zaśpiewa, uspokoi, opowieści zna...

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* iluzje, zwłaszcza maskujące i ukrywające. Bardzo przydatne do działania szmuglerskiego.
* kataliza, w szczególności tarcze i osłony. Ekspert od radzenia sobie w Eterze Nieskończonym.
* wzmocnienie pojazdów - a zwłaszcza swojej ukochanej Czapli. Od dodania elementów konstrukcyjnych po robienie niemożliwych manewrów.

#### Gdy traci kontrolę

* gdy ma dobry humor, manifestują się iluzje i obrazy powiązane z jego przeszłymi przygodami i dziwami, jakie widział na Eterze.
* gdy ma zły humor, pojazdy reagują na myśli osób które się źle czują i chcą uciec - pojazdy porywają te osoby by mogły zacząć od nowa.

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Znany w środowisku żeglarzy eteru jako kompetentny fachowiec, acz naiwny jak cholera
* Zaprzyjaźniony paser, który zawsze coś odbierze czy szepnie odpowiednie słowo. Nieźle na Arturze się dorobił.
* "Siwa Czapla", statek eteryczny, nabył osobowość za jaką Artur go uważa. Niewielka załoga (~5 osób); wytrzymały, zwinny i odporny na przygody.
* Nie-całkiem legalne środki obronne; Czapla ma dużo większą siłę ognia niż można by się spodziewać po statku tej wielkości.

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

### Ogólnie


### Motywacje


### Działanie


### Specjalne


### Magia


### Otoczenie


### Motto

"I want it all and I want it now!"

## Historia


# Generated: 

