---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "faction_1, faction_2"
type: "NPC"
owner: "Reynor"
title: "Jakub Wirus"
---

# {{ page.title }}

## Postać

### Koncept (1)

Młody cwaniaczek, miejski chłopak. Reporter lokalnego dziennika i uliczny zawadiaka. Świetnie wtapia się w tłum i często realizuje dziennikarskie śledztwa w obrębie półświatka miejskiego, lokalnych zakapiorów i bandziorów - grając jednego z nich.

### Otoczenie (1)

Ulice, bramy, targowiska, place i wieżowce. Ma doskonały miejski zmysł i intuicję, zna skróty i ludzi co pozwala mu pływać w przestrzeni miejskiej i znajdować to czego szuka.

### Misja (1)

Tępić zło, magów wykorzystujących ludzi, bogów wykorzystujących magów oraz ludzi w dresach i oprychówkach. Ma głębokie poczucie sprawiedliwości, które realizuje machiavellicznymi metodami.

### Wada (-2)

Ma duże ego i daje się podpuścić. Nie pozwoli nazwać się tchórzem, ani nie przepuści okazji wejścia w niebezpieczną misję z dużą szansą niepowodzenia, jeśli przyniesie to korzyść jego sprawie. Sprawia to, że jesli ktoś odczyta jego pobudki zyskuje szansę manipulacji jego zachowaniem. Do tego dochodzi porywczość co już nieraz skutkowało sprawami dyscyplinującymi za naruszanie maskarady.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?                 | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?               |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| Zło zawsze demaskuj, a najlepiej również karaj | Nie rób nic z niesprawidliwością, z której zdajesz sobie sprawę |
| Zawsze dobrze baw się podczas pracy | Zamnij się w czterech ścianach i pozbądź dostępu do miasta, ludzi i przestrzeni |
| Zawsze stosuj zło wobec złych | Ograniczaj i hamuj się w środkach dotarcia do celów |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?                             | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| Jest otwarty, energiczny i pełen odwagi | Kiedy infiltruje, pracuje, szpieguje lub mówi o swoich czynach |
| Jest nieostrożny i bezczelny w swoich działaniach | Kiedy wkazane jest ukrycie pobudek i działań |
| Stawia się i zastrasza | Kiedy ktoś wrogi mu się przeciwstawia/grozi |

### Umiejętności (4)

* Dziennikarz, który ma zmysł do wykrywania wzorców, prawidłowości i zadawania odpowiednich pytań
* Szpieg, który potrafi zinfiltrować nieznane lub wrogie otoczenie
* Uliczny awanturnik, który nie boi się pogróżek, potrafi przywalić, a gdy jest potrzeba ucieć i zniknąć w bramie
* Manipulant, potrafi wykorzystać ułomności adwersarza na swoją korzyść

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* Wpływa na percepcję umysłów wokół i wymusza swoją wolę 
* Odpycha od siebie natarczywych przeciwników tworząc sobie pole do ucieczki lub kontrataku
* Kontroluje przepływy informacji w okolicy, potrafi wyciągnąć z nich informacje i lokalizować ich źródła

#### Gdy traci kontrolę

* Wywołuje niepożądane efekty u celu zaklęcia, które torpedują pożądaną percepcję otoczenia lub celu
* Powietrze dookoła wybucha z ogromną energią narażając na obrażenia wszystkie okoliczne strony konfliktu i osoby postronne
* Rozsyła po sieci okolicznej zbyt duże informacji narażając się na wykrycie

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Znajomości w światku podziemnym
* Redakcja gazety
* Przyjaciel-mentor - terminus, który dużo starszy i bardzo sceptyczny wobec chłopaka, często ratuje go z opresji
* Wiele "alter ego", wielokrotna infrltracja wielu środowisk pozwala na powołanie się na dowolnie pasującą organizację lub osobę, którą kiedyś odgrywał, by wywołać odpowiednią reakcję

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

(30 min)