---
layout: cybermagic-konspekt
title:  "Mściwa ryba z Eteru"
threads: dzien-z-zycia-terminusa
gm: żółw
players: kić
categories: inwazja, konspekt
---

# {{ page.title }}

## Kontynuacja

### Kampanijna

* [180708 - Niewidzialne potwory z rzeki](180708-niewidzialne-potwory-z-rzeki.html)

### Chronologiczna

* [180708 - Niewidzialne potwory z rzeki](180708-niewidzialne-potwory-z-rzeki.html)

## Projektowanie sesji

### Hasła i uruchomienie

* Ż: (kontekst otoczenia) sielski dworek nad rzeką Błękitką
* Ż: (element niepasujący) grupa potworów których nikt nie potrafi zobaczyć
* Ż: (trigger) terminus sobie nie radzi i nie wie kogo pytać o pomoc
* Ż: (przeszłość, kontekst) pani tego dworu ma dzieło sztuki należące do kogoś innego

### Analiza i poszerzenie

Ogólnie:

* Ż: Co nie bardzo groźnego ale bardzo kłopotliwego robi Nowy Potwór z Rzeki?
* K: Wyżera kółka w zbożu i wydaje przeraźliwe dźwięki.
* Ż: Czemu Joachim założył rozpaczliwie, że Kalina będzie w stanie mu pomóc?
* K: Ma nadzieję, że Coś Wymyśli i jest skłonny zapłacić za tą nadzieję.
* Ż: Czemu Joachim tak strasznie nie lubi się z wędrownym łowcą potworów?
* K: Zadawniona waśń z dzieciństwa.

Gramy o (zdania):

1. "Panna Magdalena będzie musiała oddać dzieło sztuki by zamontować Agratorobloker."
2. "Wędrowny łowca potworów zabrał jako nagrodę Joachimowi jego insygnia."

Pogoda, otoczenie:

* Teren nad silnie umagicznioną rzeką Błękitką
* Magitrownia Błękitna, czerpiąca energię z rzeki
* Dworek Karmazyn, w którym mieszka terminus i piękna pani
* Miasteczko Niedźwiedźnik, słynące z produkcji miodu

Kim są gracze:

* Kalina, terminuska mająca zadanie uratować sytuację.

## Potencjalne pytania historyczne

* brak

## Punkt zerowy

Te same postacie co ostatnio:

* Terminus Joachim Ko'zioro
* Profession candidates:  Ratownik górski (mag materii)
* Initial emotion:        alarm (fear + surprise), fear -> fear, surprise -> surprise
* Main trait:             Purytański, nie toleruje odchyleń od "normalności"
* Secondary trait:        Dogmatyczny i ze skłonnościami do potępiania

Pani Dworku Karmazyn:

* Name:                   MAGDALENA
* Profession candidates:  Lekarz – specjalista alergologii
* Initial emotion:        shame (fear + disgust), fear -> apprehension, disgust -> boredom
* Main trait:             Ufny i momentami naiwny
* Secondary trait:        Kontemplacyjny, refleksyjny

Łowca Potworów:

* Name:                   ANTONI
* Profession candidates:  Dyżurny ruchu i stacji metra
* Initial emotion:        pride (anger + joy), anger -> annoyance, joy -> extasy
* Main trait:             Beznamiętny, o minie z kamienia
* Secondary trait:        Skromny, pokorny

Właścicielka obrazu:

* Name:                   MAJKA
* Profession candidates:  Rybak śródlądowy
* Initial emotion:        fatalism (anticipation + trust), anticipation -> anticipation, trust -> acceptance
* Main trait:             Sarkastyczny i złośliwy
* Secondary trait:        Zazdrosny i zawistny

Struktura sesji:

* Character: Majka Perikas
* Need: być elementem swojej grupy, odzyskać obraz
* Genie: Eteryczna Ryba
    * Blessing: haunt, torment, poltergeist, "return the matrix"
    * Curse: go too far, embrace the Fishness
* True Need: be a helpful person, not be alone

## Misja właściwa

**SCENA: Preludium** ("Upokorzona Majka nie jest w stanie sprzedać ryb ani dać artefaktów do badań. Kić nie dostanie żadnej wiedzy.") (21:36)

Czarnomiód, Majka na bazarze. Dziwa, interesujące rzeczy i przedmioty... a Majka ma rzeczy na sprzedaż i do zidentyfikowania u Lawendy. Jest to targ, bazar - miejsce gdzie się dużo dzieje. Majka zdecydowała się wykorzystać znaną chęć do pomocy Borysa - Strażnik (pies) ma postraszyć konie, by Borys musiał pomóc a ona się wślizgnie porozmawiać z Lawendą. (bazar +1 żeton, Borys i jego podejście +1 żeton, konflikt Typowy - 7-2-3, sukces).

Borys poszedł ratować konie. Majka wślizgnęła się do Lawendy. Lawenda nie dba o Majkę, ale nie jest jej wroga. Lawenda jest zaskoczona niektórymi artefaktami Mai, a szczególnie bardzo dziwną rybą. Powiedziała, że na niektóre z artefaktów potrzebuje jakieś pół godziny na każdy. Właśnie na tych Majce zależy najbardziej... a Lawenda nie wie, że Borys został odciągnięty.

Majka widzi wyraźnie, że Lawenda jest bardzo zaciekawiona. Idzie za ciosem - nie zostawi artefaktów. Niech Lawenda przyjdzie do niej. Bez Borysa. Lawenda się żachnęła, ale Majka jest nieugięta. (Trudny, +2 za Wadę Lawendy, +1 za artefakty, +1 za motywację Lawendy, 7-3-4, sukces). Lawenda się zgodziła na te warunki, acz z wielkimi oporami...

Zdanie: "Majka nie została upokorzona i udało jej się dowiedzieć wszystkiego o artefaktach. Lawenda je zidentyfikowała i jak to ona, nie umiała upilnować sekretu."

Dla Kić: Lawenda jest źródłem informacji dla Kaliny. Prostym.

+3 karty Żółw.

**SCENA:** ("Impreza Magdy została zniszczona przez Kamienną Rybę. Szczęśliwie nikt nie jest ranny poza Joachimem.") (22:02)

Dwa dni później.

Kalina jest zaproszona na imprezę. To mała impreza, mająca podziękować i uczcić odbudowę systemu obronnego. 8 osób. Na imprezie goście raczej pochodzą ze świata magów, to raczej znajomi Magdy i Joachima. I Kalina, bo Magda jest jej naprawdę wdzięczna.

Kalina próbuje zdobyć różne kontakty - może jej się przydać do kompanii czy do leadów. (Trudny, +1ż za Magdę, 3,3,4 -> SS -> Kalina poświęciła terminusa by potem chronić cywila zleceniodawcę). Joachim się nie ucieszy.

Nagle - łomot. W ogrodzie poszła ściana do ogrodu. Wstał kamienny golem. Ma symbol ryby na piersi. Kalina zauważyła, że żyrandol też się zakiwał - zaraz spadnie na Magdę. I kaskada idzie... dalej. Kalina użyła szybko magii do sformowania potężnej tarczy kinetycznej korzystając z energii rzeki (Tr -> Typ -> 9,3,3 -> SS). Kaliny zaklęcie weszło w interakcję z tym co się tu dzieje i zamiast tarczy powołała potężną kinetyczną rybę. Nikomu nic się nie stało, ale...

Joachim rozpoczął walkę z golemem. Sytuacja się pogorszyła. Inni magowie nie są bojowi, raczej panikują niż walczą. Dwóch jest stosunkowo NIE spanikowanych. Kalina krzyczy do Magdy by ta znalazła bezpieczne miejsce - koło systemów obronnych? Gdy Magda potwierdziła, Kalina odpaliła czar teleportacji z _lingering shield_ za zgodą Magdy. Test trudny magicznie (+1ż za pomysł +1 za wsparcie innego maga (pomysł Kić) 9-3-3 -> SS). Udało się, ale czar uszkodził mocniej to miejsce i przesłał Ważny Obraz do Magdy.

Joachim został trafiony przez nowo wstającego golema z podłogi. Nagle - energia sterująca tym wszystkim padła. Miejsce wróciło "do normy". Została tylko ryba, która majestatycznie odpłynęła w kierunku sypialni. Joachim, obolały, wstał - to tylko plecy i duma. Joachim poszedł do sypialni rozwiązywać problem z rybą a Kalina poszła do miejsca bezpiecznej teleportacji - domek Magdy jest dość uszkodzony i wymaga napraw.

Na miejscu nic złego się nie dzieje. Jest tylko ekipa magów, służący (ludzcy, wymaga wymazania pamięci - stanie się potem) i Magda trzymająca obraz z głupią miną. Nie wie czemu ten obraz tu się pojawił. Kalina zgarnęła bandę i odprowadzała ich z powrotem. Magowie zaczęli się wyłamywać - koniec imprezy. Magda nieszczęśliwa. Kalina wpadła w ton terminusa - niech wszyscy wrócą do domostwa Magdy. Pomogą zrozumieć co się stało. (Konflikt: Łatwy: 6-3-3 -> Porażka -> poszli sobie i Magda została bez imprezy i gości i ze zrujnowanym domem).

Zdanie finalne: "Impreza Magdy została zniszczona przez Kamienną Rybę. Szczęśliwie nikt nie jest ranny poza Joachimem. Dom wymaga naprawy."

+5 karty Kić
+5 karty Żółw

* Kić: "Obraz jest śladem, ale nie dość silnym. +1 clue za 1 kartę."
* Żółw: "Katalista udowodnił powiązanie energii efemerydy z obrazem. Obraz jest przyczyną tego ataku."
* Kić: "Wskazuje na Majkę."
* Żółw: "Dokładnie"
* Kić: "Coś do Lawendy?"
* Żółw: "Plotka od Joachima, podobno Lawenda mówiła coś o dziwnej rybie i symbolu ryby."

Żółw: dworek wymaga solidnej odbudowy (1 karta), reputacja Magdy ucierpiała jako niebezpieczna gospodyni (1 karta), z uwagi na profil ryzyka traci kupców na śledzie na pewien czas (1 karta).

(22:38 end)

**SCENA:** (Scena generowana przez Gracza) (22:44 init)

* Kić: mag zaatakował maga. Coś nieakceptowalnego.
* Żółw: acz trudno będzie Ci to udowodnić.
* Kić: Kalina jest no-nonsense. Rzeczy wskazują na Majkę, więc powinnam wydusić informację
* Żółw: To wyduś. Terminus ma siłę i prawo. Jest silniejszy i nikt nie powie terminusowi że nie może. Masz plausibility.
* Kić: nie jest to najsensowniejszy ruch w tym momencie?
* Żółw: to to zrób - jest spójne ze światem.

(22:50)

Kalina ma obraz, którego zniknięcie zerwało całe to połączenie. Ma też ślad na Lawendę i pośredni na Majkę - przez obraz. Kalina przejechała się do Czarnomiodu do Lawendy. Bez problemu dotarła do namiotu Lawendy i Borysa. Borys zauważył, że Kaliny nie zna. Kalina przedstawiła mu się jako Kalina, terminuska. Borys prychnął, że jest tą lojalistką. Wpuścił ją, ale zostaje z Lawendą. Ryzyko dla Majki.

Kalina spytała Lawendę (współpracującą!) o to, czy symbol ryby coś jej mówi. Lawenda się rozgadała. Kamienna Ryba z Eteru. Sprowadza marzenia z Eteru i je inkarnuje. Lawenda jeszcze nie wie jak mogłaby to przechować; chciała to odkupić ale nie była w stanie. Lawenda powiedziała że ostatnią posiadaczką była Majka Perikas. Borys się oburzył - a to sucz, przyszła jak on siłował się z końmi. Kalina sprawdziła inne rzeczy w posiadaniu Majki o których wie Lawenda - nie ma tam nic niebezpiecznego. Tylko ta Kamienna Ryba.

Czyli jak Kalina zabrała teleportacją ten obraz, zniknął target i efemeryda się rozproszyła. No i to implikuje, że Majce marzy się ten obraz. (Konflikt Łatwy o wyczucie intencji Majki: 6-3-3 -> P -> Majka jest już bardzo obsesyjna na punkcie tego obrazu). Lawenda powiedziała Kalinie, że brat Magdy kiedyś wygrał... lub wykradł? ten obraz Majce. A ten obraz namalowała sama Majka. Borys tu się wtrącił - nie dość że ona maluje obrazy, to jeszcze dała sobie wykraść obraz. I to dała się załatwić w TAKI sposób... i teraz robi TAKIE rzeczy? Majka nie jest godna nazwiska rodu Perikas.

Dla Kaliny to jest niebezpieczne dla osób postronnych. Borys powiedział, że pomoże Kalinie. Nie może Majka Perikas działać w taki sposób w jaki działa. Borys nie zgodził się jednak, by Kalina mogła rozkazywać jemu. Może powiedzieć czego potrzebuje, ale nikt nie będzie nim dowodził. Kalina nie pozwoliła na żadne samosądy ani dokopywanie. Borys ma nie atakować Majki. Ostracyzm spoko, ale nie atak i nie agresja i nie niszczenie rzeczy. Test łatwy, Kalina wzmocniła Zasobem udowadniając że walczy z takimi rzeczami i stoi po stronie tego puryfikatora. (10-3-2 -> S). Borys się zgodził. Pomoże jej i nie zrobi krzywdy Majce.

+6 karty Kić
+4 karty Żółw

Zdanie finalne: "Kalina doszła do tego, że to kwestia obrazu namalowanego przez Majkę. Zdobyła pomoc grubiańskiego puryfikatora, który ma teraz kosę z Majką."

Żółw: (ze sceny) Majka ma przechlapane u Borysa. Serio przechlapane. I za Kamienną Rybę (bardzo) i za numer z końmi (mniej). PLUS Majka jest już bardzo obsesyjna na punkcie swojego obrazu (z konfliktu).

Kić: niech Majka ma coś, co Magda mogłaby chcieć za obraz (1 karta) - takie glony ze słoika pochodzące z Eteru, które akurat mogą Magdzie się przydać. I za (1 kartę) opóźnić najazd Ryby - chcę mieć jeszcze jedną scenę.

(end 23:20)

+4 karty Kić
+4 karty Żółw

**SCENA:** (Scena generowana przez Gracza) (20:52 init)

Niedźwiedźnik, nad rzeką Błękitką, niedaleko namiotu Majki. Kalina jest z Borysem, ale Borys ma być w odwodach - niechętnie, ale poczekał w lesie.

Kalina wyszła jawnie i poprosiła Majkę o wyjście z namiotu. Ta się pojawiła. Jest lekko wilgotna, wyraźnie przed chwilą pływała. Kalina zażądała artefaktu niebezpiecznego, Majka nie wie jaki. Kalina pokazała symbol ryby; Majka wyraźnie się zmieszała. Spytała JAK jest niebezpieczny. Kalina walnęła, że narażenie życia 5-7 magów i narażenie życia magów.

Majka nie jest ucieszona. Jest bardzo zdenerwowana. Kalina jest "lojalistką" w oczach Majki, ale jest też terminuską. A Majka nie chce nikomu robić krzywdy. Łatwy test (6-3-3). Skonfliktowany sukces. Majka oddaje Rybę i ucieka do wody.

Majka odwróciła się do namiotu by "przynieść rybę". Po chwili Kalina usłyszała plusk i krzyk "jest w namiocie". A Majka w długą, z prądem - genialnie pływa. I faktycznie, Kalina w namiocie znalazła Kamienną Rybę i wiele innych artefaktów (zwykle mało użytecznych). I kilka nie dokończonych obrazów (jak i kilka skończonych obrazów).

Kalina zabrała Rybę do pojemnika odpowiedniego (1 karta) i wyszła z namiotu nie dotykając niczego innego.

Borys w lesie pochwalił Kalinę. Dobrze to rozegrała. Kalina poprosiła Borysa by on i Lawenda pomogli Kalinie przebadać Rybę (sprawdzić czy związało się z Majką) a jeśli tak - ukrócić to połączenie. A jeśli jest już nieaktywne, to mają problem.

* Kić: chce JESZCZE bardziej odroczyć atak Ryby by móc pomóc Magdzie i potencjalnie Majce (1 karta).
* Żółw: duch Ryby już jest sprzężony z obrazem (1 karta). Majka ma Rybną obsesję na punkcie obrazu (1 karta).

+3 karty Kić
+4 karty Żółw

**SCENA:** (Scena generowana przez Gracza) (21:15 init)

Kalina ma Rybę, zapojemniczoną. I znowu jest w Czarnomiodzie u Lawendy z Borysem. Chce się dowiedzieć, czy już jest bezpiecznie a jak nie - co może z tym zrobić by miało to jakiś większy sens? Zapłaciła Lawendzie za dokładną charakterystykę artefaktu (1 karta).

Lawenda powiedziała Kalinie, że Ryba została Skażona Majką. Teraz nie tylko Majka jest bardziej obsesyjna na punkcie obrazu, ale też Ryba jest zdeterminowana do tego by Majka odzyskała swój obraz. Jak długo obraz istnieje, Majka chce go odzyskać i będą manifestowały się efemerydy. Następna efemeryda się zbliża dramatycznie szybko i manifestuje się niedaleko obrazu.

Bez magii Kalina nie zdąży dostać się do Magdy i obrazu. Może zadzwonić, ale równie dobrze może przeteleportować się używając Eteru przez rzekę Błękitkę. Test Typowy na teleportację przez rzekę Błękitkę (porażka lub SS oznacza wejście w Eter). Plan Kaliny jest prosty - teleportować się do Magdy, zabrać obraz i wteleportować go do rzeki, z intencją: do Majki. Efemeryda powinna tu Kalinie pomóc.

Ale wpierw Kalina musi się dostać do Magdy. (8-2-3 -> MAGICZNY sukces). Kalina teleportowała się w sam środek budzącej się efemerydy i obraz został NATYCHMIAST teleportowany do rzeki. Efemeryda za obrazem... Magda stoi z głupią miną a Joachim przygotowuje już czary bojowe...

* Joachim: "Co właśnie się stało..?"
* Magda: "Czy to był... daleki teleport?"
* Kalina: "Tak, w samą porę jak widzę" - z uśmiechem, po czym pobiegła w stronę rzeki.

Obrazu nie ma. Efemerydy też nie. Nieufna Kalina jest nieufna. Kontakt do Borysa z prośbą, by ten wyczyścił teren - za standardową opłatą (1 karta). Obraz trafił prosto do Majki, przyniesiony przez efemerydę (1 karta Żółw) ale został zniszczony na jej oczach (1 karta Kić). Majka jest załamana i jest w niej pełne obwinianie Magdy oraz Joachima (1 karta Żółw). Jest na nich wściekła, ale nie jest mściwa.

Magda zorientowała się, że obrazu nie ma. Wisi jej to. Nie zależało jej na tym obrazie. Gdy Kalina spytała o co chodzi z tym obrazem, czy Magda się nie martwi - czemu go po prostu nie oddała, Magda powiedziała, że Majka nigdy nie przyszła i nie poprosiła. Oddałaby.

+1 karty Kić
+4 karty Żółw

(end 21:35)

## Wpływ na świat

* Żółw: 4 wolne (7 użytych)
* Kić: 1 wolne -> 4

Czyli:

* Posiadłość Magdy zostaje w wyniku obłożona eteryczną klątwą. Ktoś musi to rozwiązać w przyszłości (Ż). Ale Magda wykorzysta to do fundraisingu - atrakcja turystyczna (K)
* Wbrew jemu samemu, Borysowi spodobał się jeden z obrazów Majki - przemówił do niego (K). I tym bardziej chce by przestała malować bo to groźne (Ż).
* Mag który ma pomóc z klątwą doceni obrazy i zaangażowanie Majki (K). Borys będzie próbował odżegnać tego maga od obrazowych tematów (Ż).
* Joachim jest serio wściekły na Majkę; chce ją jakoś pojechać za to wszystko (Ż).
* Kalina pozbywa się etykietki "lojalistki". Jest po prostu wędrującym terminusem (K).

## Streszczenie

Majka, odepchnięta przez społeczność magów przez swoje zainteresowanie sztuką, znalazła artefakt - Kamienną Rybę z Eteru. Ten artefakt posłużył jej do wielokrotnych ataków na siedzibę rezydentki Magdy Patiril. Kalina doszła do tego o co chodzi, zdobyła wsparcie Borysa Perikasa i zmusiła Majkę do oddania artefaktu. Gdy efemeryda uderzyła w posiadłość po raz kolejny, Kalina teleportowała obraz, który został na oczach Majki zniszczony w rzece.

## Progresja

* Kalina Rotmistrz: pozbywa się etykietki lojalistki. Jest po prostu "wędrującym terminusem".
* Kalina Rotmistrz: Magda Patiril, właścicielka posiadłości w Niedźwiedźniku, uważa ją za przyjaciółkę.
* Magda Patiril: jej posiadłość jest obłożona klątwą Kamiennej Ryby. Cóż, Magda wykorzysta to do fundraisingu jako atrakcję turystyczną
* Majka Perikas: mag który pomoże w rozwiązaniu klątwy (TBD) doceni obrazy i zaangażowanie Majki.

### Frakcji

* 

## Zasługi

* Kalina Rotmistrz: uratowała posiadłość rezydentki, odkryła sekret Majki (że lubi malować) oraz doprowadziła do zniszczenia feralnego obrazu Majki.
* Majka Perikas: po pozyskaniu Artefaktu z Eteru (kamiennej ryby), próbowała odzyskać obraz od Magdy Patiril. Nie tylko jej się nie udało ale podpadła terminusce, straciła artefakt, podpadła kuzynom z rodu Perikas i jej obraz został ostatecznie zniszczony.
* Magda Patiril: nigdy nie zależało jej na obrazie który straciła; jej posiadłość została uszkodzona i obłożona klątwą. Co gorsza, dostała po reputacji.
* Joachim Kozioro: dzielnie walczył Materią przeciwko inkarnacjom Kamiennej Ryby w formie golemów i ratował gości oraz dworek Magdy. Wściekły na Majkę jak mało kto.
* Borys Perikas: nie akceptuje Majki za jej inklinacje artystyczne i ją zwalcza na Bazarze. Współpracuje z Kaliną by powstrzymać Majkę i jej Artefaktyczną Rybę z Eteru.
* Lawenda Weiner: wybitna analityczka niezdolna do utrzymania sekretu; zidentyfikowała Majce wszystko oraz powiedziała Kalinie to samo wszystko potem.

## Plany

* Borys Perikas: spodobał mu się jeden z obrazów Majki. Tym bardziej chce zatrzymać jej malowanie, bo to groźne w świecie Pryzmatu.
* Magda Patiril: wykorzystać klątwę jako atrakcję turystyczną; na Frontierze nie jest łatwo o patronów czy złoto a to jest jeden ze sposobów.
* Joachim Kozioro: nie może taka mała Majka po prostu pomiatać Rezydentką i nim. Trzeba jej odpłacić w jakiś sposób i należycie ukarać...

### Frakcji

## Lokalizacje

1. Świat
    1. Primus
        1. Sektor Astoriański
            1. Astoria
                1. Sojusz Letejski
                    1. Trójząb Wielki
                        1. Niedźwiedźnik
                            1. Dworek Karmazyn: obłożony klątwą i poważnie uszkodzony przez atak Eterycznej Kamiennej Ryby.
                            1. Kępa Niedźwiedzia: niewielka wyniosłość nad Błękitką, gdzie rozbijają obóz hipisi... oraz Majka.
                        1. Czarnomiód
                            1. Bazar: zawsze na tym bazarze magowie się spotykają by móc wymienić usługi i wiedzę. Centralny punkt spotkań magów Trójzęba Wielkiego.

## Czas

* Opóźnienie: 5
* Dni: 2

## Narzędzia MG

### Budowa sesji

**SCENA: Preludium** ("Upokorzona Majka nie jest w stanie sprzedać ryb ani dać artefaktów do badań. Kić nie dostanie żadnej wiedzy.")
**SCENA:** ("Impreza Magdy został zniszczony przez Kamienną Rybę. Szczęśliwie nikt nie jest ranny poza Joachimem.")
**SCENA:** ("Magda - po kolejnym ataku Ryby - decyduje się usunąć przeklęty obraz. Oddaje go na sprzedaż.")
**SCENA:** ("Ryba idzie za ciosem i niszczy konsekwentnie majątek Magdy.") ()
**SCENA:** ("Majka uzyskuje swoją zemstę - stając się tym, czym rodzice Magdy.") ()

### Cel Opowieści

* Timing test
* Generacja sesji wspólna
* 5 punktów to bonus do Progresji.
* Możesz wydać Punkt podczas sesji: +1 pozytywny, -1 negatywny
* Możesz wydać Punkt by zmienić Zdanie Sceny
* Reroll podnosi stawkę konfliktu dwustronnie

### Po czym poznam sukces

* null

### Wynik z perspektywy celu

* null

### Wykorzystana mechanika

1805
