---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "arainit"
type: "NPC"
owner: "public"
title: "Wiktor Satarail"
---

# {{ page.title }}

## Postać

### Koncept (1)

Vicinius - wojownik i badacz. Wojownik, badacz i kustosz; uwielbia muzykę i sztukę (często coś nuci). Na co dzień zajmuje się muzeami i starymi artefaktami, wieczorem uruchamia prawdziwą formę i dąży do zapewnienia sensownej przyszłości swojej rasie i swojemu ludowi. Blink + Strickler.

### Otoczenie (1)

Ciemność. Przede wszystkim dobrze czuje się w ciemności i w otwartej przestrzeni, pomiędzy atakami dalekiego zasięgu oraz działaniem bezpośrednim. Nie czuje się dobrze w miejscu gdzie jest sporo innych ludzi. Bardziej "potwór" niż "człowiek", acz potrafi się zaadaptować... z trudem.

### Misja (1)

Dba o swój lud i pragnie jego powodzenia. Pragnie znaleźć miejsce dla sobie pokrewnych. To często prowadzi do potrzeby destabilizacji sytuacji i struktur magów - jest to poświęcenie, na które jest zdolny.

### Wada (-2)

Jest magiem bliskim viciniusowi. W sytuacjach "ekstrawertycznych" sobie trochę nie radzi. Najlepiej na polu bitwy albo w bibliotece - zdecydowanie nie przy wystąpieniach publicznych czy przy działaniu związanemu z tłumem.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?                 | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?               |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| znaleźć miejsce, w którym jego ród może żyć dobrze       | skrzywdzić istotę swojego rodu czy niewinnego viciniusa    |
| destabilizować istniejący porządek i budować chaos       | wzmacniać świat magów, jego struktury i działania     |
| powiększać swój arsenał bioform, eliksirów i eksperymentów | rezygnować z potencjalnie niebezpiecznej broni bo "to groźne" |
| pomagać słabszym jeśli nie zagraża to jego misji (magom też)   |  poświęcić niewinne osoby tylko dlatego, bo może wygrać |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?                             | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| elegancki, wytworny, oczytany erudyta; wyraźnie lubi ludzi |  domyślnie, gdy nic paranormalnego się nie dzieje i jest w uśpieniu |
| ostrożny, cichy, dyskretny i atakujący z zaskoczenia     | podczas walki, podczas starcia |
| charakterystyczny tik nerwowy; tendencja do ataku jako pierwszy | w gniewie; gdy jest pod silną presją; gdy się boi |
| celowe wykorzystywanie innych jako pionków        |   robienie komuś / czemuś krzywdy dla zadawania cierpienia i przyjemności |

### Umiejętności (4)

* Wojownik, zarówno w walce bezpośredniej swymi szponami jak i dalekosiężnej kwaśnym splunięciem. Do tego potrafi latać - oczywiście...
* Taktyk, odkrywanie czego pragnie jego przeciwnik i zmienienie tego w pułapkę. Zastawianie pułapek też tu się liczy.
* Kustosz muzeum, kocha sztukę każdego rodzaju oraz ma szeroką wiedzę na temat artefaktów tak naturalnych jak i magicznych.
* Biokonstruktor, mistrz ewolucji istot żywych. Naukowiec laboratoryjny, ale także ekspert od neogenetyki praktycznej.

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* Ewolucja i przekształcanie istot żywych to jego podstawowa moc - czy to zmiana struktury siebie samego czy też istot powiązanych.
* Ukrywanie się, odwracanie uwagi i maskowanie obecności. Też: udawanie kogoś, kim nie jest.
* Stymulanty, wspomagania, ale też eliksiry kontroli umysłu i inne typu _confusion_ i _chaos_.

#### Gdy traci kontrolę

* Jego pragnienie ewolucji wymyka się spod kontroli gdy jest w dobrym humorze, wzmacniając wszystko i wszystkich dookoła.
* Gdy się boi lub jest zmartwiony, moc objawia się drastycznym ukrywaniem czy chaosem.

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Bardzo rzadko działa sam; zwykle towarzyszy mu grupa wspierających go bioform, przygotowanych na tą akcję bezpośrednio.
* Podręczny biolab niezłej klasy; najczęściej jako bioforma.
* Nietypowej klasy stare artefakty o niewielkiej mocy, które może wykorzystać jako przynętę lub element chaosu.

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

### Ogólnie

(29 minut budowania pełnej postaci, 180709).

### Motywacje


### Działanie


### Specjalne


### Magia


### Otoczenie


### Motto


## Historia
