---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "szczeliniec, wolny uśmiech"
owner: "public"
title: "Roland Grzymość"
---

# {{ page.title }}

## Kim jest

### Paradoksalny Koncept

Kiedyś oficer Orbitera na Kontrolerze Pierwszym, teraz szef mafii "Wolny Uśmiech" w Szczelińcu. Zafascynowany bioformami, reinwestuje wszystko w naukę. Potrzebując pieniędzy krzywdzi jednostki by ratować populację. Lojalny ludzkości, lecz wciąż groźny mafiozo. Jego szczególną cechą jest CAŁKOWITY brak mściwości.

### Motto

"Pokonaliśmy Pęknięcie. Odparliśmy Saitaera. Radzimy sobie z anomaliami. Szybko ewoluując, ludzkość przezwycięży wszelkie kłopoty."

## Mechanika

### Czym osiąga sukcesy (3)

* ATUT: Biomanta ze specjalizacją lekarską. Grzymość jest ekspertem od zmian ludzi i magów. Jego magia - jak i jego zainteresowania - na tym się kończą.
* ATUT: Mistrz przekupstwa i negocjacji. Potrafi odkryć sekrety i marzenia drugiej strony, po czym dostarczyć im wszystko, o czym marzyli... za cenę.
* ATUT: Niewiarygodne zasoby - jest szefem mafii, ma wsparcie z Cieniaszczytu, potężne magitechy i wszystko.
* SŁABA: W pewien sposób ma gołębie serce. Nawet, jeśli ktoś go zdradzi, i tak Grzymość nic z tym złego nie zrobi. Po prostu IGNORUJE jednostki - ani nie pomoże, ani nie zaszkodzi.
* SŁABA: Mimo, że był oficerem Orbitera, nie jest w stanie już walczyć. Jego ciało jest zbyt zniszczone. Musi być dżentelmenem.

### O co walczy (3)

* ZA: Ewolucja i przetrwanie ludzkości w zmieniającym się świecie. Wybiera grupy nad jednostki; jednostki można poświęcić.
* ZA: Budowa i doskonalenie badań biomagicznych, mających na celu ewoluować ludzkość. Pragnie perfekcji ludzkości.
* ZA: Poszerzanie wpływów Cieniaszczytu i Aurum (swoich sponsorów stamtąd) w Szczelińcu dla pieniędzy (reinwestowanie w badania).
* VS: Saitaer, Serenit... wszelkie niebezpieczne Anomalie i istoty maksymalnego ryzyka dla ludzkości.
* VS: Jakiekolwiek formy typu: indywidualizm nad grupa. Grzymość skupia się na całej ludzkości, nawet nie na swojej organizacji.

### Znaczące Czyny (3)

* Zbudował i złożył logistycznie nie jedną a DWIE bazy tuż pod nosem terminusów w Szczelińcu; dywersja na dywersji.
* Utrzymał się przy życiu po katastrofalnej operacji przeciwko Saitaerowi, usunął z siebie Skażenie Saitaera. Przetrwał, aż go uratowano i kralothy odbudowały co się dało.
* Gdy Kajrat go zdradził a Amanda została Skażona przez Saitaera, poświęcił dużo sił by ją przejąć... celem wyleczenia.

### Kluczowe Zasoby (3)

* COŚ: Baza R&D w Czemercie, dość blisko Trzęsawiska. Bardzo zaawansowane elementy korekcji biomagicznej, dowodzoną przez BIA klasy Neiren (2).
* KTOŚ: Patroni w Cieniaszczycie, chcący przenieść tamtejszą kulturę do Szczelińca (i płacący). Patroni w Aurum, chcący zdobyć przyczółek (i płacący).
* WIEM: Ekspert od puryfikacji Skażenia u ludzi i magów oraz od redukcji wpływu Anomalii klasy S.
* OPINIA: Łagodny szef mafii poszerzający wpływy Cieniaszczytu w okolicy, który z jakiegoś powodu bardzo interesuje się anomaliami biologicznymi.

## Inne

### Wygląd

.

### Coś Więcej

.