---
layout: cybermagic-konspekt
title:  "Skorpiony spod ziemi"
threads: nieznane
gm: żółw
players: raynor, arleta
categories: inwazja, konspekt
---

# {{ page.title }}

## Kontynuacja

### Kampanijna

* [180724 - Skorpiony spod ziemi](180724-skorpiony-spod-ziemi.html)

### Chronologiczna

* [180724 - Skorpiony spod ziemi](180724-skorpiony-spod-ziemi.html)

## Projektowanie sesji

### Hasła i uruchomienie

* Ż: (kontekst otoczenia) ?
* Ż: (element niepasujący) ?
* Ż: (trigger) znikają ludzie i ktoś musi ich odnaleźć
* Ż: (przeszłość, kontekst) spadek przekazany w gniewie

### Analiza i poszerzenie

Ogólnie:

* Ż: Czemu zależy Jakubowi na pomocy znikającym ludziom? Czemu nie może wyjechać?
* R: Bo Jakub podejrzewa niesprawiedliwość! Dzieje się coś złego! Musi zinfiltrować i wniknąć!
* Ż: Jak Bronisława i Jakub weszli we współpracę w tej sprawie?
* A: Bronisława od dawna mieszka w Żarni i jej zależy. A Jakub do niej przyszedł.

Gramy o (zdania):

1. "Wszyscy ludzie którzy zniknęli zginą w straszliwych okolicznościach."
2. "Niewinna osoba ucierpi najmocniej i na nią spadną wszystkie winy."

Pogoda, otoczenie:

* Pustogor, kraina wiecznych mgieł
* Żarnia, konsekwentnie pada deszcz
* Czarnopalec, kiepska pogoda, acz nie pada

Kim są gracze:

* Bronisława: terminuska wiejska
* Jakub: dziennikarz

## Potencjalne pytania historyczne

* brak

## Punkt zerowy

* Name:                   ROMAN
* Profession candidates:  Wytwórca sztucznych kwiatów
* Initial emotion:        disappointment (surprise + sadness), surprise -> distraction, sadness -> pensiveness
* Main trait:             Maruda, mnóstwo narzeka i wysysa radość
* Secondary trait:        Perwersyjny, uwielbia szokować i robić skandale

* Name:                   ALICJA
* Profession candidates:  Kierownik sklepu / supermarketu
* Initial emotion:        despair (fear + sadness), fear -> apprehension, sadness -> pensiveness
* Main trait:             Ciekawski, wszystko chce wiedzieć i wszędzie wsadzić nos
* Secondary trait:        Dobrze wychowany; zachowuje się zgodnie z zasadami

Struktura sesji: Monster in the House

* Sin: Murder (Passion, Neglect)
    * Who: Alicja, zabijając brata (Zdzisława)
* Monster: Skażony Skorpiped
    * Ruin: Spread The Disease, Kill The Wicked
* House:
    * Family, cały majątek

## Misja właściwa

**SCENA: Preludium** ("Dwóch górników znika, nikt nie dowiaduje się co się stało") (21:40)

* Ż: Co robiło czterech górników wieczorem w okolicach Żarni, wieczorem?
* A: Pili. Zabijali czas.

Górnicy, lekko pijani, szli sobie po Żarni. Zobaczyli coś co wyglądało na złoto? Świecący metal. Podeszli tam - a to wyglądało na ciągle się oddalające. Nagle, zapadli się do dziury. Gdy zaczęli sobie pomagać w wychodzeniu, pojawił się skorpiped i uniemożliwił ucieczkę - ale jeden z górników zostawił ślad na powierzchni. Skorpiped trzymał jednego, więc drugi wraził mu kij w oko i zaczęli uciekać w głąb tunelu. Zobaczyli też, że Astoria za nimi się zamyka...

Znaleźli drugiego skorpipeda, który jednak ich dorwał, omotał siecią i porwał w głąb...

Zdanie: "Górnicy zniknęli. Jednak zostały ślady po nich na powierzchni. Wiadomo, że mamy do czynienia ze "skorpionami" które plują. I zamykają ziemię."

* Ż: karty: 2
* A: karty: 1
* R: karty: 1

**SCENA:** ("Spotkanie z mroczną czarodziejką skończyło się eskalacją konfliktu ze strony wszystkich i poszczuciu ich psami") (22:05)

* Ż: Jak Kuba dowiedział się że znikają ludzie?
* R: Reporter Pustogorski. Przychodzą ludzie i dają informacje.
* Ż: Jak dotarł do informacji o samotnej czarodziejce hodującej dziwne viciniusy w Czarnopalcu?
* R: Bo tam mieszka wiedźma i klątwy rzuca. Nie miał z nią do czynienia, ale viciniusy i viciniusy.

Czarnopalec. Miejsce Skażone. Nikt normalny nie miałby tam siedziby... więc jest tam Olga. Zakłócenia grawitacji w Czarnopalcu - efekt Skażenia. W oddali... pasie się świnia. Widać też ruiny wsi która tu się znajdowała. W jednym z domków, najmniej zdewastowanym, jest światło. Są tam dwie świnie. I jeden śledź. Klasyczne post-post apo.

Jest tam też tani robot. Pieli grządki. No i impy oczne wysoko w powietrzu. One patrzą. Gdy podeszli bliżej domku, robot wyjechał do nich i wychrypiał "pani jest zajęta, nie przyjmuje obcych". JEDNAK ZANIM TU PRZYJECHALI Kuba zrobił research na jej temat - (Łatwy 9-3-1): SS. Ona jest aktywistką o prawa viciniusów i zwierząt. NIESTETY, jedna z iglic Czarnopalca spadła i zmiażdżyła robota (glukszwajn wyżarł energię).

Czarodziejka wyszła gotowa by ich opieprzyć i oni odstawili show "RATUJMY ROBOTA! PRZESUŃ TĄ IGLICĘ!". Nawet nie próbowała ich opieprzać. To był ten moment gdy się poddała i chciała wracać do swojej chaty i nie mieć z nimi NIC wspólnego. Zatrzymali ją by z nią pogadać manipulując (Łatwy: 11-3-1, konflikt wspólny). Sukces. A Kuba wie o skorpiopedach (1 karta Wpływu). Po wspólnej analizie Broni i Olgi, doszli do tego że to Skażone Skorpipedy. I Olga została przekonana - pójdzie z nimi oswajać Skorpipeda.

Po usłyszeniu o problemach - jak powstają skorpipedy - Kuba poszukał informacje o tym czy w okolicy nie stało się coś złego. Coś co mogło stworzyć skorpipeda. Test Trudny. W ramach skonfliktowania - BURN THE WITCH! Ludzie przyjdą jak Olgi nie będzie i wpadną w kłopoty. A w tym czasie Olga z nimi będzie u Alicji (historia: Alicja miała trudnego ojca i brata, brat faworyzowany, potem ojciec zginął a na końcu brat zniknął. Alicja została sama z mężem i dziećmi)... te rzeczy pojawiły się dzięki wiedzy Bronki (1 karta wpływu).

* Ż: karty: 4
* A: karty: 1 (2)
* R: karty: 1 (2)

"Zespół dogadał się z czarodziejką i zdobył jej wsparcie w rozwiązaniu problemu skorpipedów. Niestety, Olga będzie miała najazd ludzi którym stanie się paskudna krzywda ze strony jej pupili. ARLETA: pouciekali na widok gorathaula. Olga ma kłopoty, ale nie bardzo poważne."

**SCENA:** ("Atak potworów. Porwanie Alicji i męża z dziećmi, ale zostały ślady.") (23:09)

Alicja udaje że nie wie o co chodzi. Jej mąż siedzi koło niej i trzyma ją za rękę. Bronka wyciągnęła męża do garażu pogadać o sztucznych kwiatach; Olga jest poza polem widzenia, poza terenem Alicji - nikt nie chce by była widziana. Kuba próbuje wejść w umysł Alicji i przeczytać przeszłość. Zrobił to, ale Paradoks wysadził trawnik (dosłownie, trawnik wybuchł). Olga spojrzała na to z lekkim zainteresowaniem.

Kuba poznał przeszłość z tym że brat zabił ojca a potem Alicja i brat się pokłócili i ona zabiła brata przez przypadek - popchnęła go na schodach i zleciał. Zarówno brat jak i ojciec zostali zakopani pod ziemią. Gdzie? Ano, pod tym trawnikiem.

Tymczasem wybuch i emanacja magiczna sprawiły, że skorpiopedy się zainteresowały. Jak magnes wyszły na powierzchnię. Tu tematem zainteresowała się Olga - skorpipedy! KAWAII! Z pomocą Broni rzuciła zaklęcie oswajające na jednego ze skorpipedów. PRAWIE się udało - wszystkie skorpipedach zostały dopkowane (szybsze, silniejsze...), dostały echo swoich dawnych ludzkich osobowości... ale jeden został przez nią oswojony.

Skorpioformy zaczęły krzyczeć, bić się między sobą, ogólnie - zaczyna się problem.

Kuba walnął zaklęcie mentalne - niech skorpiopedy (świadome) dokonają masowego samobójstwa odcinając sobie głowę. W końcu są ludźmi i cierpią, nie? Zaklęcie zadziałało, acz efektem ubocznym było to, że oswojony skorpiped też się zabił. Olga z krzykiem na Kubę, on zaczął przepraszać...

Skończyło się na tym, że Bronia oddała swoje głowy skorpipedów Oldze na karmę dla rannego gorathaula.

Reszta była już tylko formalnością - wyczyszczenie nieuzbrojonego źródła Skażenia pod ziemią, Kuba kazał Alicji się przyznać co się stało w przeszłości a Olga wróciła do siebie.

* Ż: karty: 8
* A: karty: 2 (3)
* R: karty: 2 (3)

(end 23:40)

## Wpływ na świat

| Kto           | Wolnych | Sumarycznie |
|---------------|---------|-------------|
| Żółw          | 8       | 8           |
| Arleta        | 2       | 3           |
| Raynor        | 2       | 3           |

Czyli:

* Ż, Ż, A, Ż: Terminusi się bardzo zainteresowali Olgą i tym co ona tu robi, zwłaszcza temat Skorpionów. Ale Bronka ją osłania - nie ma dowodów. Miała jednak kary do zapłacenia (i płaciła głową skorpipedów).
* Ż: Alicja wypadła trochę poza nawias społeczności. Głupia bo morderczyni, głupia bo się przyznała.
* Ż: Źródło magiczne ma 'anchor'. Pojawia się i znika. Tego typu problemy będą się pojawiały w przyszłości pod Żarnią.
* Ż, R: Olga jest konkretnie na Jakuba Wirusa zła. Zabił jej skorpioformę. Ale nie jest nieracjonalna - widzi, że to przypadkiem; może warto jeszcze.

## Streszczenie

Z uwagi na problemy związane z przeszłością pewnej rodziny w Żarni, w wędrującym węźle magicznym pojawiły się Skażone Skorpipedy. Zespół złożony z lokalnych aktywistów pomagających ludziom oraz jednej aktywistki o prawa zwierząt i viciniusów rozwiązał ten problem, odkrywając przy okazji przeszłość tej rodziny.

## Progresja

* Bronisława Strzelczyk: Olga Myszeczka została jej bliższą koleżanką - toleruje ją i okazjonalnie pomoże.
* Olga Myszeczka: domyślnie podejrzana o sporo rzeczy przez Straż Wielkiej Szczeliny oraz Komitet Obrony Szczelińca z uwagi na sprawy związane ze skorpipedami.
* Olga Myszeczka: mieszka w Czarnopalcu, samotnie i stamtąd odstrasza ludzi. Czarnopalec jest jej włościami utrzymującymi 3 typy viciniusów.
* Olga Myszeczka: ma dostęp do glukszwajnów, śledzi syberyjskich oraz gorathaula
* Alicja Kłębek: wypada na margines społeczeństwa w Żarni z uwagi na zabicie brata ORAZ przyznanie się do tego.

### Frakcji

* Straż Wielkiej Szczeliny: terminusi Pustogorscy; zainteresowali się Olgą Myszeczką, zwłaszcza w obszarze skorpipedów. Olga jest podejrzana domyślnie o wszystko.
* Komitet Obrony Szczelińca: grupa ludzi; zainteresowali się Olgą Myszeczką i Czarnopalcem - może ona NAPRAWDĘ jest wiedźmą lub szalonym naukowcem?

## Zasługi

* Bronisława Strzelczyk: znając świetnie teren, odkryła przeszłość rodziny Alicji w Żarni; wsparcie oraz agregatorka okolicznych plotek
* Jakub Wirus: główny przesłuchujący i egzekutor Alicji ("przyznaj się"). Doprowadził do masowego samobójstwa Skażonych Skorpipedów.
* Olga Myszeczka: wkręcona w akcję ze Skażonymi Skorpipedami, udało jej się jednego oswoić (acz zaraz zginął). Większość kłopotów po akcji spadła na nią.
* Alicja Kłębek: mieszkanka Żarni; kierowniczka sklepu. Kiedyś zabiła przypadkiem brata i doprowadziła do Skorpipedów. Jakub kazał jej się przyznać magią.
* Roman Kłębek: mieszkaniec Żarni; marudny twórca sztucznych kwiatów. Ogólnie, na utrzymaniu żony.

## Plany

* Alicja Kłębek: znaleźć sposób by wrócić do społeczności, a na pewno by nie stracić dostępu do sklepu
* Olga Myszeczka: poszerzyć swoje włości w Czarnopalcu, by móc utrzymać więcej viciniusów

### Frakcji

* Komitet Obrony Szczelińca: zrobić coś, by Olga opuściła ten teren.

## Lokalizacje

1. Świat
    1. Primus
        1. Sektor Astoriański
            1. Astoria
                1. Sojusz Letejski
                    1. Szczeliniec
                        1. Powiat Pustogorski
                            1. Czarnopalec: kiedyś wieś, teraz zdewastowana i opuszczona po emisji Szczeliny. Mieszka tam Olga Myszeczka i ma tam viciniusy.
                            1. Żarnia: znajduje się pod nią zakotwiczony Węzeł magiczny. Pojawia się i znika. Niewielka miejscowość.

## Czas

* Opóźnienie: 30
* Dni: 2
* Chronologia: Aktualna chronologia

## Narzędzia MG

### Budowa sesji

**SCENA: Preludium** ("Dwóch górników znika, nikt nie dowiaduje się co się stało")
**SCENA: Interludium** ("Przyjęcie zlecenia - bez konfliktu")
**SCENA:** ("Spotkanie z mroczną czarodziejką skończyło się eskalacją konfliktu ze strony wszystkich i poszczuciu ich psami")
**SCENA:** ("Atak potworów. Porwanie Alicji, ale zostały ślady.")
**SCENA:** ("Alicja zostaje zintegrowana ze źródłem energii tak jak Zdzisław.")
**SCENA:** ("Wbijają terminusi wysadzając wszystko pod ziemią; taniej wyhodować artiludzi.")

### Cel Opowieści

* Timing test
* Generacja sesji wspólna
* 5 punktów to bonus do Progresji.
* Możesz wydać Punkt podczas sesji: +1 pozytywny, -1 negatywny
* Możesz wydać Punkt by zmienić Zdanie Sceny
* Reroll podnosi stawkę konfliktu dwustronnie

### Po czym poznam sukces

* null

### Wynik z perspektywy celu

* null

### Wykorzystana mechanika

1807
