---
layout: cybermagic-konspekt
title:  "Krzyk w Wypływowie"
threads: nowa-kompania
gm: żółw
players: arleta, kić
categories: inwazja, konspekt
---

# {{ page.title }}

## Kontynuacja

### Kampanijna

* [180623 - Krzyk w Wypływowie](180623-krzyk-w-wyplywowie.html)

### Chronologiczna

* [180623 - Krzyk w Wypływowie](180623-krzyk-w-wyplywowie.html)

## Projektowanie sesji

### Hasła i uruchomienie

* Ż: Magitrownia Głębinowa (kontekst otoczenia)
* Ż: Gwiazda Pop (element niepasujący)
* Ż: Przechodnie Awiany (?)
* Ż: Znikający Ludzie (trigger)
* Ż: Historyczne Skażenie (przeszłość, kontekst)

### Analiza i poszerzenie

So we are dealing with some kind of magical power plant. People are disappearing – not many people, but some of them, sometimes. They have not been found yet. In the past, we were dealing with a large-scale corruption, therefore the magical plant is armed; there are weapons.

We are at the race of the power plant being overrun by something – a monster. We don't know the monster yet.

Gra się toczy o ekonomię wyplywowa: czy musimy zniszczyć Magitrownię czy nie.

* Ż: Co tu robi gwiazda pop?
* K: Przyjechała na koncert.
* Ż: Czemu tutaj?
* A: Bo się tutaj wychowała, jest stąd.
* A: Skąd wiemy że ludzie znikają?
* Ż: Znikają wtedy, gdy jest nasilenie magitrowni. I w miejscu w którym zniknęli jest ślad użycia magii, ale dziwny.
* K: Jaką nieoczywistą rolę pełni w tym wszystkim miejscowy detektyw?
* Ż: To on determinuje kto zniknie (niekoniecznie wiedząc o tym).
* Ż: Jaką rolę pełnił ten detektyw przy poprzednim Skażeniu?
* A: Był kiedyś czymś w rodzaju praktykanta. Coś tam wie, ale nie do końca. Nie dopuszczano go do wszystkiego na ten temat.
* Ż: O co chodzi z tymi awianami?
* K: To awiany, nie magitrownia, stanowią większość ekonomii. Są tu montowane.

Gramy o:

1. Ekonomia Wypływowa: awiany
2. Ekonomia Wypływowa: magitrownia
3. Życie gwiazdy pop - czy przeżyje

Pogoda, otoczenie:

* Niekorzystny klimat z uwagi na magię i echo Skażenia, oraz potężną magitrownię
* Większość młodych wyjeżdża i się przenosi. Szuka szczęścia w marketinu i business development
* Miasteczko jest uzależnione od dostaw z zewnątrz. NIE CHCESZ jeść tego co tu wyhodujesz
* Miasteczko ma ekrany ochronne antymagiczne. Ludzie się śmieją z architekta bo nie wiedzą o magii.
* Miasteczko ma wiecznie psią pogodę; obniżona widoczność, chłodno i półmrok
* Kultura twarda, pionierska, "nie będziesz mi mówić co mam robić".
* Miasteczko to jest jednym z punktów montowania awianów dla firmy AvianXPress.
* Dla oszczędności, magitrownia jest partnerstwem między Wypływowem a AvianXPress. Ku rozpaczy wszystkich.

Kim są gracze:

* Dwie nadwykwalifikowane ochroniarki gwiazdy pop (Kajetana Bosmana), terminuski, którym oddział wymarł na ostatniej akcji.
* Kajetan nie wie o tym, że są nadkwalifikowane i że są czarodziejkami. On domyśla się o magii i się jej boi.

## Potencjalne pytania historyczne

* brak

## Kontekst ogólny sytuacji

### Opis sytuacji

* brak

## Punkt zerowy

Osoba, która podkochiwała się w Kajetanie Bosmanie i zniknęła (sprzęgła się z energią magitrowni):

* Name:                   ZOFIA
* Category:               Kobieta
* Profession candidates:  Regionalny kierownik sprzedaży, Kasjer w zakładzie pracy
* Initial emotion:        outrage (surprise + anger), surprise -> distraction, anger -> anger
* Main trait:             Marzycielski, nie do końca jest w tym świecie
* Secondary trait:        Lojalny i oddany przyjaciołom / grupie

## O co toczy się gra

1. Żółw: Ekonomia Wypływowa: awiany (zniszczyć)
2. Żółw: Ekonomia Wypływowa: magitrownia (uszkodzić ekrany, wyłączyć)
3. Żółw: Życie gwiazdy pop - czy przeżyje (zabić)
4. Arleta: Dowiedzieć się, co jest nie tak z AvianXPress w tym miejscu i opcja szantażu by zmienili podejście
5. Kić: Znaleźć kogoś kto ma kasę i mógłby pomóc zasponsorować projekt Kompanii

## Misja właściwa

TIMING_INIT: (19:00)

**SCENA:** (bezpośrednio po zniknięciu człowieka #4 - czy postacie poznają szczegóły? 1 żeton postacie / potwór)

Zniknął Hektor. Konfekcjoner wyrobów gumowych. Nikt nie rozumie czemu, ale zniknął. Nie wrócił z baru "Termos" do domu. Hektor jest trzecią osobą, która zniknęła. Nie miał daleko z baru do domu i lubił sobie łyknąć czasem... ale czemu go nie ma? Lokalny detektyw, Aiden Czególik, siedzi tam i szuka. Aiden magiem nie jest, on może szukać. Ale Małgorzata, która tam jest, wyczuła echo magii. Stało się to w ciemnej, mżystej uliczce dookoła ciemnych, mżystych uliczek w wypływowie. Detektyw też szuka, ale nie wie czego. Distress.

W pobliżu jest kamera, więc Małgorzata używa technomancji by zobaczyć co się stało. Test Łatwy, źródłem energii jest Magitrownia. Małgorzata zobaczyła jak Aiden podszedł do Hektora i z nim rozmawiał, po czym z ziemi wynurzył kamienny skorpion, porwał Hektora (Aidena już nie było) i zniknął.

Gdy Małgorzata pogadała z Aidenem, ten powiedział, że Hektor wisiał mu pieniądze i to trzecia osoba która zniknęła. Martwi się. Nie ma dostępu do monitoringu; AvianXPress trzyma monitoring i nie udostępnia. To buce, nie da się z nimi gadać. Małgorzata przycisnęła o Zofię; Aidan zrobił się bardzo nieufny. Powiedział Małgorzacie, że on stawia na Kajetana, że to on miał coś z tym wspólnego. Zrobił się bardzo, bardzo nieufny wobec Małgorzaty, Kajetana i Kaliny. I swoje powie innym miejscowym.

_żeton trafia do postaci_

**SCENA:** (ruch postaci. +1 żeton postacie) 19:27

Małgorzata poszła po kamyczki z których złożony był skorpion, próbka się przyda. Zaczęła dokładną analizę z pomocą wsparcia wiedzy Kaliny i artefaktów jakich Kalina zna. Doszły do tego, że to nie jest vicinus - to jakaś efemeryda. Ale nie powinno być żadnych Skażeń, bo są ekrany ochronne...

Niestety, dziewczyny zaniedbały temat ochrony Kajetana Bosmana. Głośny krzyk je wyciągnął z pracy analitycznej.

_żeton trafia do potwora_

**SCENA:** (ruch potwora - atak na nową ofiarę. +1 żeton potwór)

Skorpion łapie Kajetana i próbuje go porwać pod ziemię. Mało czasu!

Małgorzata używa energii z gniazdek i strzela zaklęciem obezwładniającym. Tymczasem Kalina próbuje teleportować Kajetana poza zasięg samego skorpiona. Małgorzata strzeliła zaklęciem obezwładniającym pierwsza; chce zmusić skorpiona do wycofania się. Niestety, Paradoks. Cały hotel po prądzie stanął w płomieniach; wszystkie kable. Efemeryda odbiła zaklęcie celowane w skorpiona.

Czar Kaliny czerpie energię z budynku; sama Kalina jest przerażona zniszczeniami które mają tu miejsce. Skonfliktowany sukces... teleportowany zostaje Kajetan i Zespół poza hotel. Budynek się rozpadł przez magię. Nie wiadomo gdzie jest skorpion (+1 ruch efemerydy)... i winą będzie obarczony Kajetan. Nie ma strat w ludziach.

Teleport przeniósł wszystkich do pociągu, który ma wyjechać z miasta. Kajetan jest wstrząśnięty ORAZ zmieszany. On krzyczy, płacze i woła "pomocy". Małgorzata go ogłusza; nie chce mieć do czynienia z kimś takim w tej chwili. Udało jej się (SS), gdy przenosiły Kajetana to wpadła policja z Aidenem. Pogratulowali i podziękowali dziewczynom, bo Kajetan wyraźnie próbował uciec i zniszczył hotel. Aresztowali Kajetana i relacje z dziewczynami się poprawiły na pozytywne. Aiden przeprosił Małgorzatę; zdecydowanie nie docenił jej podejścia.

_żeton trafia do potwora_

**SCENA:** (ruch postaci. +1 żeton postacie) 20:10 (7 minut analizy)

Reputacja Aidena w ruinie. Mamy dziwną efemerydę. Korpo i cywile się zwalczają. Kiepsko.

Terminuski poszły porozmawiać ze Stanisławem Mirczakiem, magiem wolnym (pracującym dla AvianXPress) i ko-zarządzającym magitrownią. Bez kłopotu dostały się do niego. Mirczak jest zmęczony i zdemotywowany - ma papiery, ko-prowadzącego politycznego i jest jedynym katalistą zarządzającym całą tą magitrownią. Wylał swoje żale - szefostwo wysłało go tu z pięcioma innymi katalistami. A potem była redukcja. I zapomnieli o mnie. Wysyła prośby o wsparcie i pomoc, jest tu sam. W AvianXPress, w okolicy jest montownia; tam jest dwóch katalistów. Mają premię od ilości awianów, nie przyjdą pomóc aż będzie katastrofa.

A Klaudiusz, gość co z nim dowodzi magitrownią z ramienia miasta nie wie co to jest magitrownia, jest człowiekiem i przeforsował nie odnowienie ekranów a zbudowanie skwerku na osiedlu...

Z jego punktu widzenia ekrany nie zawodzą; BĘDĄ zawodziły, ale jeszcze działa. On nie widzi niczego na efemerydzie - monitory magitrowni są niesprawne. On tego nie wie. Pokazał wyniki monitorów - wszystko działa OK. Zaznaczył, że przekroczyły okres ważności... ale nie może doprosić się o żadne wsparcie, o nikogo kto by zrobił audyt. Małgorzata rzuciła się do pracy nad monitorami - sprawdzi ich stan.

Soczewka. Naprawiła wszystkie monitory... nic nie jest zielone. Wszystko się posypało. I do tego na kamerze widać, że jeden z ekranów jest atakowany przez Skorpiona... i się rozpadnie. Stanisław jest zielony i wyłącza magitrownię - odpalenie jej to będzie ogromny koszt, ale NIE pozwoli na to, by cokolwiek tutaj padło na jego warcie. To jego warta.

Terminuski rzuciły się do przekonywania Stanisława... i im się udało. Stanisław niechętnie, ale pójdzie. Wierzy, że tak lepiej naprawi sprawę.

To be continued...

_żeton trafia do postaci_

## Wpływ na świat

* Żółw: 11
* Arleta: 8
* Kić: 4

Czyli:

Gracze:

* Kajetan jest bezpieczny w więzieniu (3)
* Dane z monitorów, to wszystko - to jest skuteczny hak na AvianXPress (3)
* Katalista Stanisław docelowo trafi do Kompanii Kaliny (3)

MG:

* Jak to się skończy, Kajetan nigdy nie ma powrotu do Wypływowa (3)

## Streszczenie

Dwie ochroniarki gwiazdy pop przybyły do Wypływowa, stron rodzinnych owej gwiazdy pop. Tam okazało się, że znikają ludzie do jakiejś dziwnej efemerydy w kształcie kamiennego skorpiona. Efemeryda okazała się ciut bardziej inteligentna niż zwykle, magitrownia trochę zbyt przyoszczędzała i ogólnie poszło w ruinę. Terminuski zwerbowały do pomocy jedynego katalistę w okolicy, wpakowały swojego zleceniodawcę w kłopoty i ruszyły ratować magitrownię przed skorpionem...

## Progresja

* 

### Frakcji

* 

## Zasługi

* Małgorzata Nowacka: współautorka zniszczenia hotelu, główna analityczka i haker, ochroniarz i obezwładniacz Kajetana i małomówna acz dziwnie gadatliwa terminuska.
* Kalina Rotmistrz: współautorka zniszczenia hotelu, ochroniarz Kajetana chroniąca go przed Skorpionem i głównodowodząca operacji 'ratujmy cholerną magitrownię'.
* Stanisław Mirczak: katalista AvianXPress zostawiony sam sobie przez mocodawców. Trochę biurokrata, ale chroni ten teren i robi dobrą robotę jak tylko może.
* Kajetan Bosman: gwiazda pop chcąca dobrze. Boi się magii i zaawansowanej techniki i jest im nieufny. Skończył w więzieniu, aresztowany za próbę ucieczki (Paradoks). Nie wie o magii.
* Aiden Wielkołacz: detektyw w Wypływowie, podejrzewa Kajetana o działania związane ze zniknięciem Zofii. Z natury nieufny; zależy mu na społeczności Wypływowa. Nie wie o magii.

## Plany

* 

### Frakcji

## Lokalizacje

1. Świat
    1. Primus
        1. Sektor Astoriański
            1. Astoria
                1. Sojusz Letejski
                    1. Trójząb
                        1. Powiat Jezierzy
                            1. Wypływowo
                                1. Osiedle Siłowiec: na obrzeżach Wypływowa i służące jako osiedle industrialne
                                    1. Magitrownia Selenin: nad ogromnym uskokiem energii, pod połączoną kontrolą AvianXPress i miasta, współzarządzana przez człowieka i JEDNEGO katalistę...
                                1. Osiedle Lotnicze: znajdujące się najdalej od centrum Wypływowa
                                    1. Montownia Awianów: gdzie są dwaj kataliści ale nie chcą pomóc magitrowni
                                1. Osiedle Domowe: gdzie znikali ludzie przez problemy w magitrowni; blisko centrum Wypływowa
                                    1. Hotel Bez Pyłu: który niestety spłonął w wyniku problemów magicznych Małgorzaty i Kaliny

## Czas

* Chronologia: Aktualna chronologia
* Opóźnienie: -22
* Dni: 3

## Narzędzia MG

### Cel Opowieści

* Timing test
* Generacja sesji wspólna

### Po czym poznam sukces

* null

### Wynik z perspektywy celu

* null

### Wykorzystana mechanika

1805
