---
layout: cybermagic-konspekt
title:  "Lilia na Trzęsawisku"
threads: dzien-z-zycia-terminusa
gm: żółw
players: kić
categories: inwazja, konspekt
---

# {{ page.title }}

## Kontynuacja

### Kampanijna

* [180929 - Dwa tygodnie szkoły](180929-dwa-tygodnie-szkoly.html)

### Chronologiczna

* [180929 - Dwa tygodnie szkoły](180929-dwa-tygodnie-szkoly.html)

## Projektowanie sesji

### Struktura sesji: Niestabilny Trójkąt

* **Strona, potrzeba, kogo bije, czym?**
    * Erwin Galilien
    * Interacting x Affection: święty spokój, prywatność, samotność
    * Pokonuje Wiktora Sataraila
    * Wykorzystując siłę ognia i prędkość działania
* **Strona, potrzeba, kogo bije, czym?**
    * Wiktor Satarail
    * Doing x Protection: usunąć problem bez szkodzenia okolicy
    * Pokonuje Lilię Ursus
    * Wykorzystując Trzęsawisko i jego moce
* **Strona, potrzeba, kogo bije, czym?**
    * Lilia Ursus
    * Doing x Affection: spełnia marzenia, pomaga Erwinowi
    * Pokonuje Erwina Galiliena
    * Wykorzystując swój nadmiar energii, entuzjazm i to że bez niego wpadnie w kłopoty
* **Czemu gracze muszą w to wejść?**
    * Erwin NIE odpuści
    * Lilii stanie się krzywda
* **Trigger?**
    * Erwin ucieka do Pięknotki

### Hasła i uruchomienie

* Ż: (kontekst otoczenia) 
* Ż: (element niepasujący) 
* Ż: (trigger) 
* Ż: (przeszłość, kontekst) 

### Dark Future

1. Erwin i Lilia zaginą; uciekną przez Mglistą Ścieżkę
2. Trzęsawisko jeszcze bardziej się wzmocni
3. Wiktor Satarail będzie polował na Erwina i Lilię

Pogoda, otoczenie:

* Ładna pogoda, tereny raczej wiejskie, z pagórkami i górkami.
* Niedaleko jest niemożliwe do usunięcia trzęsawisko Zjawosztup.
* Sam Zjawosztup to Trudny Teren, na którym są endemiczne Echa i problemy.

## Potencjalne pytania historyczne

* brak

## Punkt zerowy

### Postacie

### Opis sytuacji

## Misja właściwa

**SCENA:** Lilia wpada do Pięknotki szukając Erwina -> Nutka uruchamia tryb bojowy -> dewastacja gabinetu (21:01)

Pięknotka w swoim salonie. Nagle - wpada Galilien i się chowa. Poleciał na zaplecze aż rysując posadzkę i ryknął "CHOWAJ MNIE". Pięknotka wpycha go w kąt i kazała wyjść z power suita. Wepchnęła go w kąt. Wróciła do klienta...

Lilia już czeka. Pyta Pięknotkę gdzie jest Galilien. Lilia poprosiła swoich "chłopców" by ci zablokowali inne wyjścia i zatarła ręce - po czym cierpliwie poczekali aż Pięknotka skończy zabieg. Pięknotka szybko skontaktowała się z Galilienem - o co chodzi. Lilia chce towarzyszyć Erwinowi w Szczelinie, on się na to zdecydowanie nie zgadza. Umiejętności nie da się kupić.

Pięknotka pozbyła się klienta. Niestety, Lilia wyczekała. Pięknotka zdecydowała, że da Erwinowi szansę zwiać. Erwin się przyznał, że Lilia kupiła jego długi i za to chce towarzyszyć mu w Szczelinie. Pięknotka zaproponowała - niech Erwin zostawi Nutkę, weźmie wór ze śmieciami i wyjdzie przecharakteryzowany. Tyle, że Lilia ma zdecydowaną przewagę (3-3-5).

Zanim do czegoś doszło, Pięknotka porozmawiała z Lilią. Lilia uważa, że Erwin Galilien zasługuje na lepsze życie niż picie w knajpkach, nabieranie długów i hazard - i ona mu w tym pomoże. Nie zasłużył na taki los.

Po tej rozmowie Pięknotka nie jest pewna że chce by Galilien uciekł. Ale Erwin zdecydował się próbować uciec - Skonfliktowany Sukces. Erwin uciekł, ale Nutka została. I Lilia zauważyła ucieczkę Erwina chwilę po tym, jak Erwin zwiał.

Lilia próbowała rzucić się za Erwinem, ale Nutka ją zatrzymała. Skrzyczała Lilię, że ta jedynie zagrozi życiu Erwina. Po czym Nutka zaatakowała Lilię. Lilia zaczęła się bronić - by osłonić swój gabinet, Pięknotka magicznie porosła swój gabinet super odpornymi mchami by nic złego się nie stało. SUKCES.

Widząc eskalację między Lilią i Nutką, Pięknotka weszła między nie by przerwać walkę i doprowadzić do normy. Nutka jest naburmuszona; próbowała skonfrontować się z Pięknotką, ale nie miała kart ani możliwości. Pięknotka uderzyła w "obu wam zależy na Erwinie" by je uspokoić. Lilia jest pozornie spokojna, Nutka... nie. Sukces - Pięknotka ma przewagę w dyskusji.

Pięknotka zażądała od Lilii informacji co się stało. W sensie: czemu Erwin ucieka. Lilia jest zagubiona - nie ma pojęcia. Z jej punktu widzenia sytuacja wygląda tak:

1. Kupiła długi Erwina Galiliena
2. Powiedziała mu o tym, był zrezygnowany
3. Powiedziała cenę i poszedł w długą

Ona serio nie ma pojęcia o co chodzi. Pięknotka spytała Nutkę o co chodzi - niech pokaże Lilii, że Erwin miał powód. Nutka ma inny punkt widzenia:

1. Jego poprzednia partnerka zginęła w Szczelinie na jego rękach
2. Nutka jest wzorowana na tej partnerce
3. Lilia przypomina Erwinowi jego poprzednią partnerkę. Jest podobna do Nutki
4. Erwin nie straci kolejnej partnerki w Szczelinie. A Lilia nie ma jak przetrwać.

Nutka poinformowała Lilię, że ta nie przetrwałaby nawet na Trzęsawisku, nie mówiąc o Szczelinie. Lilia oklapła wyraźnie. Po krótkiej rozmowie z Pięknotką, Lilia powiedziała, że poradziłaby sobie w Szczelinie Pustogorskiej.

Hipernetem Pięknotka spytała Erwina co musi Lilia zrobić, by Erwin wziął ją do Szczeliny. Co musi udowodnić. Erwin odparł, że nie ma możliwości by ktokolwiek go przekonał, by wziął tą osobę do Szczeliny - nawet jeśli tamta osoba będzie lepsza niż sam Erwin.

Dobrze, Pięknotka chce by Erwin wymyślił coś co Lilia może zrobić i się odczepi. Dobrze, Erwin się zirytował. Niech Lilia pomoże Adeli wyjść na prostą finansowo. Pięknotka się zdziwiła - co ma do tego Adela? Ano - wyjaśnił Erwin - Adela ma problemy finansowe po sprawie z komarami na bagnach. Ok, biznes to biznes. Erwin wyjaśnił, że to powinno pomóc Adeli a on zdobędzie czas by wykupić swoje długi. Lilia zrobi coś dobrego a on się uwolni od Lilii.

Erwin ma prostą strategię - on chce być wolny i móc pomóc Lilii (ewentualnie) z wolnej stopy. Ale wpierw niech Lilia komuś pomoże i pokaże wartość. Pięknotka rozumie tą argumentację.

Pięknotka próbuje więc przekonać Lilię, że ta musi pomóc komuś by Erwin chciał ją wyszkolić. Mówi o Adeli jako o przykładzie kogoś komu można pomóc. Test łatwy. Skonfliktowany sukces. Udało się, ale Lilia wpadnie w kłopoty.

Pięknotka ze spokojem zobaczyła, jak problem rozwiązuje się na jej oczach. Lilia, przekonana i zdeterminowana, poszła pomóc Adeli. A Nutka chciała iść do Erwina - Pięknotka powiedziała Nutce, że idą razem.

I w ten sposób Pięknotka, Nutka i Erwin się spotkali razem.

Erwin powiedział Pięknotce, że nie da się wszystkiego kupić - nie da się kupić przyjaciół, wpadnięcia do salonu kosmetycznego... ani Umiejętności wejścia do Szczeliny. Erwin traktuje Lilię jak bogatą córeczkę bogatego tatusia. A ona się w nim trochę podkochuje.

Pięknotka próbuje przekonać Galiliena do pójścia na bagna z Lilią - niech się młoda sprawdzi. A tam też można nieźle zarobić. Sukces - Galilien zdecydował się zgodzić na takie rozwiązanie. Ale Pięknotka zajmuje się sprawami organizacyjnymi. I idą w trójkę - bez "chłopców" Lilii. On (Galilien) nie zna bagien. Ale Pięknotka je zna.

Lilia się zgodziła. Będzie mogła iść na bagna z Pięknotką i Erwinem. Co może być lepsze?

* Ż: 2
* K: 1

**SCENA:** Na Trzęsawisku Lilia tak próbowała się wykazać że jedynie potwierdziła swoją niekompetencję -> Erwin nie chce mieć z nią wiele wspólnego (22:22)

To nie to, że Lilia nic nie umie. Jej po prostu tak zależy, że wszystko psuje...

Erwin i Lilia nie znają terenu. Pięknotka tak. (Konflikt Typowy -> znalezienie niewielkiej Anomalii na linii ziółek). Skonfliktowany. Udało się, ALE przez Lilię coś pójdzie nie tak. A dokładniej: Lilia ma za ciężki power suit. Dotarli do poszukiwanych ziół - niestety, power suit jest tak ciężki, że zioła zostały stracone. Ale niedaleko radary Nutki wykrywają tej samej klasy zioła.

(Erwin i nastawienie do Lilii: -1)

Tamten batch ziół znajduje się na Głodnej Ziemi. Pięknotka zrobiła prosty wykład tłumaczący jak dostać się do ziół. Głodna Ziemia może mieć kłopot wpłynąć na zwykły servar Lilii; wpłynie na Nutkę czy Erwina. Pięknotka wystawiła więc Lilię - niech Lilia pozyska na autopilocie zioła. (7 v Typowy). Pięknotka chce, by Lilia się wykazała. Lilia włączyła autopilota i poszła zdobyć zioła. Skonfliktowany sukces.

Lilia się wykazała oraz pozyskała zioła. Zaatakowały go Lis'ha'ory, kwasem. Lilia ma prikaz nie dotykać kontrolek więc tego nie robi - ale jej servar jest zagrożony.

Pięknotka wie, że Lis'ha'ory kierują się wobec istot organicznych, nie mechanicznych. Pięknotka kazała Nutce rzucić w Lis'ha'ora _plant food_. Typowy test, 13-3-2. Skonfliktowany sukces: _breach_ servara Lilii. Przetrwała i wróciła na miejsce zgodnie z rozkazem, ale sam power suit nie do końca nadaje się do dalszego działania na bagnach.

(Erwin i nastawienie do Lilii: 0)

Koszt operacji (w naprawianiu servara) przekracza zwrot z samej operacji.

Zespół wycofał się z bagien. Erwin ma na temat Lilii opinię neutralną. Nie zaimponowała, ale nie pogorszyła. Lilia jest smutna - wyraźnie spodziewała się lepszego wyniku.

Pięknotka jest w sumie zadowolona - status quo zachowany, ale nie jest tragicznie. Lilia widzi, że sytuacja bardziej niebezpieczna niż myślała a przecież Trzęsawisko nawet się nie umywa do Szczeliny...

* Ż: 5
* K: 4

**EPILOG:**

* Lilia nie zamierza sama iść do Szczeliny czy na Trzęsawisko
* Galilien rozważa pomoc Lilii typu mentoring - ale nie do Szczeliny czy Trzęsawiska

## Wpływ na świat

| Kto           | Wolnych | Sumarycznie |
|---------------|---------|-------------|
| Żółw          |   1     |     5       |
| Kić           |   2     |     4       |

Czyli:

* (Ż): Galilien ma SPORY dług. Nie pozbędzie się Lilii szybko.
* (Ż): Lilia rozpaczliwie próbuje się wykazać zwłaszcza po sprawie z bagnem. Musi mieć sukces. Ale nie jest głupia.
* (K): Gabinet Pięknotki staje się terenem zawieszenia broni dla tej dwójki. Tam można porozmawiać.
* (K): Ojciec Lilii od tej pory wysyła mały oddział mający ją chronić i pomóc. Ona o tym nie wie.

## Streszczenie

Erwin ucieka przed Lilią, bo nie chce wziąć jej do Szczeliny. Pięknotka nie była w stanie pogodzić Erwina i Lilii - wzięła ich więc na Trzęsawisko Zjawosztup polować na Anomalie. Niestety, servar Lili został uszkodzony i wszystkie zyski zjadła naprawa. Przy okazji, wyszła sprawa historii Erwina Galiliena oraz Nutki. I Lilii, która lekko zabujała się w Erwinie.

## Progresja

* Erwin Galilien: ma ogromne długi, które od kupiła Lilia Ursus. Efektywnie, nie jest panem własnego losu.
* Erwin Galilien: zamodelował i stworzył Nutkę na wzór swojej dawnej partnerki która zginęła w Szczelinie. Nutka jest o niego zazdrosna.
* Lilia Ursus: ma w swoich rękach długi Erwina Galiliena i mu nie odpuści - chce do Szczeliny
* Lilia Ursus: po akcji na Trzęsawisku jest wstrząśnięta i straciła pewność siebie. Zależy jej rozpaczliwie by się wykazać
* Lilia Ursus: ojciec wysłał oddział który ma ją chronić. Ona o nich nie wie.
* Pięknotka Diakon: ma dostęp do nasion Lis'ha'ora.

### Frakcji

* 

## Zasługi

* Pięknotka Diakon: rozpaczliwie łagodzi starcie między Nutką i Lilią; też, główny przewodnik po Trzęsawisku.
* Erwin Galilien: skutecznie ucieka przed Lilią, zdradził Pięknotce kilka swoich sekretów z przeszłości i karnie współpracował na Trzęsawisku.
* Lilia Ursus: chce pomóc Erwinowi przez co on wpada w kłopoty. Na Trzęsawisku niespecjalnie się wykazała, ale nie pogorszyła opinii.

## Plany

* 

### Frakcji

* 

## Lokalizacje

1. Świat
    1. Primus
        1. Sektor Astoriański
            1. Astoria
                1. Sojusz Letejski
                    1. Szczeliniec
                        1. Powiat Pustogorski
                            1. Pustogor
                                1. Gabinet Pięknotki: miejsce pokoju między Nutką i Lilią. A przynajmniej od teraz.
                                1. Miasteczko: miejsce gdzie żyją Łowcy. I Galilien. Nie jest to zbyt fajne miejsce.
                        1. Trzęsawisko Zjawosztup
                            1. Głodna Ziemia: miejsce, gdzie Lilia zdobyła ziółka i napadły ją Lis'ha'ory.

## Czas

* Opóźnienie: 1
* Dni: 2

## Narzędzia MG

### Budowa sesji

**SCENA:** Lilia wpada do Pięknotki szukając Erwina -> Nutka uruchamia tryb bojowy -> dewastacja gabinetu
**SCENA:** Presja społeczna zmusza Erwina do pójścia na Trzęsawisko znaleźć Lilię -> Erwin wpada w beznadziejne kłopoty
**SCENA:** Erwin wyciąga Lilię od Wiktora i dewastują teren -> Erwin ewakuuje Lilię
**SCENA:** Trzęsawisko się jeszcze bardziej rozpala -> Wiktor nie jest w stanie opanować Skażenia -> jest GORZEJ.

### Wykorzystana mechanika

1807
