---
layout: cybermagic-konspekt
title:  "Niewidzialne potwory z rzeki"
threads: dzien-z-zycia-terminusa
gm: żółw
players: kić
categories: inwazja, konspekt
---

# {{ page.title }}

## Kontynuacja

### Kampanijna

* [180701 - Dwa rejsy w potrzebie](180701-dwa-rejsy-w-potrzebie.html)

### Chronologiczna

* [180701 - Dwa rejsy w potrzebie](180701-dwa-rejsy-w-potrzebie.html)

## Projektowanie sesji

### Hasła i uruchomienie

* Ż: (kontekst otoczenia) sielski dworek nad rzeką Błękitką
* Ż: (element niepasujący) grupa potworów których nikt nie potrafi zobaczyć
* Ż: (trigger) terminus sobie nie radzi i nie wie kogo pytać o pomoc
* Ż: (przeszłość, kontekst) pani tego dworu ma dzieło sztuki należące do kogoś innego

### Analiza i poszerzenie

Ogólnie:

* Ż: Co nie bardzo groźnego ale bardzo kłopotliwego robi Nowy Potwór z Rzeki?
* K: Wyżera kółka w zbożu i wydaje przeraźliwe dźwięki.
* Ż: Czemu Joachim założył rozpaczliwie, że Kalina będzie w stanie mu pomóc?
* K: Ma nadzieję, że Coś Wymyśli i jest skłonny zapłacić za tą nadzieję.
* Ż: Czemu Joachim tak strasznie nie lubi się z wędrownym łowcą potworów?
* K: Zadawniona waśń z dzieciństwa.

Gramy o (zdania):

1. "Panna Magdalena będzie musiała oddać dzieło sztuki by zamontować Agratorobloker."
2. "Wędrowny łowca potworów zabrał jako nagrodę Joachimowi jego insygnia."

Pogoda, otoczenie:

* Teren nad silnie umagicznioną rzeką Błękitką
* Magitrownia Błękitna, czerpiąca energię z rzeki
* Dworek Karmazyn, w którym mieszka terminus i piękna pani
* Miasteczko Niedźwiedźnik, słynące z produkcji miodu

Kim są gracze:

* Kalina, terminuska mająca zadanie uratować sytuację.

## Potencjalne pytania historyczne

* brak

## Punkt zerowy

* Terminus Joachim Ko'zioro
* Profession candidates:  Ratownik górski (mag materii)
* Initial emotion:        alarm (fear + surprise), fear -> fear, surprise -> surprise
* Main trait:             Purytański, nie toleruje odchyleń od "normalności"
* Secondary trait:        Dogmatyczny i ze skłonnościami do potępiania

Pani Dworku Karmazyn:

* Name:                   MAGDALENA
* Profession candidates:  Lekarz – specjalista alergologii
* Initial emotion:        shame (fear + disgust), fear -> apprehension, disgust -> boredom
* Main trait:             Ufny i momentami naiwny
* Secondary trait:        Kontemplacyjny, refleksyjny

Łowca Potworów:

* Name:                   ANTONI
* Profession candidates:  Dyżurny ruchu i stacji metra
* Initial emotion:        pride (anger + joy), anger -> annoyance, joy -> extasy
* Main trait:             Beznamiętny, o minie z kamienia
* Secondary trait:        Skromny, pokorny

Właścicielka obrazu:

* Name:                   MAJKA
* Profession candidates:  Rybak śródlądowy
* Initial emotion:        fatalism (anticipation + trust), anticipation -> anticipation, trust -> acceptance
* Main trait:             Sarkastyczny i złośliwy
* Secondary trait:        Zazdrosny i zawistny

## Misja właściwa

**SCENA: Preludium** ("Śledzie Syberyjskie sprawiły, że magitrownia została uszkodzona") (21:44 - 22:09)

Tor: 10. Jeśli nic nie będzie wymyślone, magitrownia musi zostać wyłączona.

Tydzień przed pamiętnym rejsem. Kalina znalazła się w niewielkim miasteczku, Niedźwiedźniku. Nad rzeką i nadrzeczną magitrownią. A akurat Niedźwiedźnik miał inwazję Śledzi Syberyjskich z rzeki... przeszły z Eteru Nieskończonego i przeszły na Primusa. Dopóki rzeka jest aktywnym portalem na Eter, śledzie będą wpływać...

Magdalena powiedziała, że jeśli nie będzie innego wyjścia, przekieruje energię magitrowni na rzekę. Powinno to wywołać rezonans magiczny i wysadzić portal. Magdalena nie pozwoli, by śledzie pozabijały wszystkich dookoła. Joachim objął działka i uniemożliwia śledziom opuszczenie koryta rzeki.

Kalina ma pomysł, jak na tym zarobić. A przynajmniej nie stracić za dużo. Klatka na śledzie, by je sprzedać Zajcewom. Kalina przejęła działka by Joachim mógł skombinować klatkę a Magdalena zabrała się za przekierowanie energii w jakąś przynętę do klatki.

Kalina - artylerzystka działek automatycznych. Test Trudny (by żaden śledź nie uciekł). Kalina barierami magicznymi kanalizuje te śledzie, by nie mogły się rozpełznąć (degen: test Typowy). Energia czerpana z rzeki. SS: udało się Kalinie zatrzymać nacierającą inwazję śledzi (ale kosztem poważnego uszkodzenia systemu defensywnego).

Joachim dotarł z klatką. Wielki, ogromny dół z betonowymi i metalowymi płytami. Udało się przekierować śledzie. Owszem, magitrownię Magda musiała uszkodzić, ale mają za co odzyskać wszystko...

Magowie w Niedźwiedźniku bardzo gorąco podziękowali Kalinie.

"Śledzie Syberyjskie doprowadziły do uszkodzenia magitrowni. System defensywny rzeki też jest uszkodzony. Ale Magda ma śledzie które może sprzedać i nawet na tym zarobić."

**SCENA:** ("Potwór zdefasonował ogród Magdaleny i sprawił, że do Magdy przyjechała policja") (22:15 - 22:55)

Dwa dni po rejsie.

Joachim poprosił Kalinę o pomoc. Potwór plugawi pola i wyje. Do Magdaleny już 2 razy przyjechała policja z żądaniami by to się poprawiło. To jej teren, jej sprawa...

Joachim jest wzburzony. Łowca potworów (Antoni) zażądał jednego obrazu i jego insygniów, by pokonać potwora. Joachim i Antoni mają zaszłości z przeszłości...

Kalina poprosiła Joachima o dokładny opis informacji. Sama, jako taktyk, zdecydowała się znaleźć o co tu chodzi i co się tu dzieje. Też od razu strzeliła zapytanie do znajomych speców od potworów i artefaktorów czy spotkali się z czymś takim. Trudna (7-2-4) sprawa. SS. Kalina doszła do tego, że to jakiś "customowy" vicinius. Wie, jak działają terminusi tutaj. Wie, jak unikać problemów. Wie, jak radzić sobie z nie byciem wykrytym. Najpewniej jest sterowany przez kogoś lub ma oczy. Skonfliktowanie: atak potwora.

Potwór się rozdarł. W ogrodzie Magdaleny. Wielka, paskudna kupa (upiornie śmierdząca) na klombie kwiatów i pozżerane niektóre rośliny... i to wszystko przed chwilą.

Coś się Kalinie rzuciło w oczy - ta kupa jest CHŁODNA.

Joachim rzucił się do zbierania odchodów do analizy. Kalina poprosiła Magdę, by ta wyczuła czy przeciwnik katalitycznie nie zaczął używać przestrzeni czy czegoś. Magiczny sukces. Przeciwnik ma niejednorodną sygnaturę (vicinius składający się z kilku, czy mag z artefaktem), przeciwnik jest świetny w byciu niewidzialnym i przeciwnik ma jakieś elementy magii Przestrzeni.

Kalina ma coraz mniejszą wiarę w to, że walczą z przybyszem z Eteru. Nie wierzy w przybysza z Eteru... w czym Joachim dalej wierzy w to, że walczą z potworem z Eteru.

Kalina porozmawiała na uboczu z Magdą. O co tu chodzi, komu Magda podpadła? Magda nie wie; podejrzewa coś z Antonim, ale nie wie co. Bo Antoni chce konkretny obraz (jaki ojciec Magdy wygrał w karty) i Antoni chce insygnia. Kalina przyjrzała się obrazowi - to czterech magów, którzy składają do kupy jakąś machinę parową - czarodziele z rodziny Perikas.

Przyjechała policja opieprzać Magdę.

Obecna robocza teoria Kaliny - źródłem stwora jest Antoni. Ale nie ma jak tego sensownie potwierdzić.

"Potwór zdefasonował ogród Magdy, policja opieprzyła Magdę. Kalina ma pewność, że walczą z magiem lub sterowanym potworem."

**SCENA:** ("?") (23:01)

Antoni, zgodnie ze słowami Joachima, nie jest dobrym wojownikiem - raczej jest oportunistą. Kalina poszła z nim porozmawiać.

Antoni jest w motelu w mieście. Jest oszczędny. Antoni Zajcew. Gdy Kalina przedstawiła się jako terminuska, Antoni zrezygnowany poddał jej wszystko co wie. Kupił Sposób od takiego starego cygana w Emporium Zwycięstwa. Zapłacił dwa Rzadkie Przedmioty. Powiedział, że chciał obraz dla Majki - naprawić zło wyrządzone jej przez Magdę.

Ogólnie, Antoni to taki poczciwy Zajcew który uważa się za rekina.

Kalina powiedziała mu, że to chyba nie jest naturalny potwór. Antoni w szoku - jak to? Kalina zrezygnowana dała mu kilka śledzi od Magdy; ale jeśli będzie potrzebna jej pomoc, zawoła Antoniego. Antoni się zgodził. Zawsze pomoże!

"Kalina oddała Antoniemu kilka śledzi Magdy i dostała Sposób na stwora, który ma dziwną sygnaturę magiczną. Podobno sprzedał go stary cygan."

**SCENA:** ("?") (23:23 - 23:46)

Magda dostała Sposób do przebadania. Magiczny test trudny. Jednocześnie Kalina i Joachim obstawili Emporium, by cygan nie zwiał jak co. Magda, magiczny sukces. Wpadła na godzinkę w Eter Nieskończony... przekazała tylko Kalinie i Joachimowi, że nie rozpoznaje potworów.

Kalina poszła z Joachimem przepytać starego cygana. Stach powiedział - mając zapewnienie że co powie nie będzie użyte przeciw niemu - że sprzedał bezużyteczne artefakty a tak naprawdę to wszystko był on. Antoni i dwóch innych kupili bezużyteczne Sposoby. Chciał zdobyć obraz dla Majki, ale przeżyje bez tego. A Joachim ma śmierdzącą kupę.

Dobrze się bawił, jak Kalina uspokajała Joachima. Rozstali się w pokoju. Obiecał, że pojedzie i nie będzie Kalinie więcej bruździł na tym terenie póki ona tu jest.

"Stach zarobił na tym terenie, ale odjechał. Kalina odkryła prawdę i wszystko dobrze się skończyło. Antoni ma śledzie, Kalina ma reputację, Stach ma złoto, Magda ma spokój."

## Wpływ na świat

* Żółw: 9
* Kić: 4

Czyli:

* (Ż): Konflikt o obraz rozgorzał; Majce na nim serio zależy.
* (Ż,K): Antoni zdobył dużo lepszą pozycję od Joachima (poza dworem Magdaleny) dzięki opowieściom o kupie i śledziom. Opowieści o Sposobie jednak go zrównały.
* (Ż): Stach został uznany za bohatera przez Majkę. Magda uznała go za persona non grata.
* (Ż,K): Sposób miał dziwne własności magiczne i nie mógł być przy magitrowni. Kalina go zajumała i opchnęła artefaktorom.
* (K,Ż): Kalina pomogła w odbudowie systemu obronnego ściągając osoby i zasoby, dzięki czemu chroniła teren, ale jest postrzegana jako lojalistka (po stronie Magdy).
* (Ż,Ż): Niektórzy Zajcewowie zainteresowali się "kontrabandowymi śledziami", nie z oficjalnych hodowli. Przyjdą zadać parę pytań.

## Streszczenie

Rzeka Błękitka jest stałym źródłem problemów z Eteru. W Wypływowie mieszka więc rezydentka pilnująca terenu. Niestety, zaczął ją atakować kompromitujący niewidzialny potwór. Gdy Kalina weszła do akcji, okazało się, że to jest stary oszust w stealth suit który próbuje odzyskać obraz dla niejakiej Majki. Terminus rezydentki, Joachim, jest mega wzburzony całą tą sprawą...

## Progresja

* Stach Sosnowiecki: uznawany przez Majkę Perikas za bohatera, za Magdę Patiril za persona non grata.
* Antoni Zajcew: zdobył pozycję wśród osób słuchających opowieści za opowieść o kupie i śledziach. Ale opowieść o Stachu zbił jego pozycję w dół tam gdzie się liczy.
* Kalina Rotmistrz: uznawana za lojalistkę Magdy przez osoby w okolicach Niedźwiedźnika, ale pomogła odbudować magitrownię i system obronny za co też ma szacun w okolicy.

### Frakcji

* 

## Zasługi

* Kalina Rotmistrz: zidentyfikowała że za Dziwnym Potworem z rzeki stoi stary oszust, po czym go wygnała (grzecznie). Nie dała się oszukać i zachowała dobre relacje.
* Joachim Kozioro: terminus rezydentki; purytański i poważny, próbuje własnymi siłami ochronić cały teren i pilnuje by Magda była godną rezydentką. Nie waha się prosić o pomoc.
* Magda Patiril: rezydentka; utrzymuje rzekę Błękitkę w bezpieczeństwie dla okolicy; uszkodziła jej się magitrownia i trochę padła reputacja.
* Antoni Zajcew: łowca potwórów; chciał odzyskać obraz dla Majki współpracując ze Stachem i stary oszust na nim też zarobił. Poczciwy i myśli że jest rekinem biznesu.
* Stach Sosnowiecki: stary oszust; udawał potwora by zarobić na sprzedaży fałszywych artefaktów i odzyskać obraz dla Majki - dla pieniędzy i zabawy

## Plany

* Majka Perikas: bardzo zależy jej na obrazie znajdującym się u Magdy; będzie nań polowała

### Frakcji

* Ostrza Dzikich Śledzi: grupa Zajcewów zainteresowanych "kontrabandowymi śledziami" i przez to przyjdzie do Magdy popytać o to, co do cholery się tu dzieje.

## Lokalizacje

1. Świat
    1. Primus
        1. Sektor Astoriański
            1. Astoria
                1. Sojusz Letejski
                    1. Trójząb Wielki
                        1. Niedźwiedźnik
                            1. Rzeka Błękitka: stały prąd emitujący Skażenie i potwory z Eteru, przed którymi chroni system obronny. Tym razem poszły Śledzie...
                            1. Magitrownia Błękitna: stara acz dobrej klasy magitrownia osłabiająca wpływ Błękitki. Niestety, uszkodzona w ataku Śledzi.
                            1. Dworek Karmazyn: miejsce dowodzenia rezydentki Magdy Patiril, które tym razem było ciemiężone przez Stacha Sosnowieckiego

## Czas

* Opóźnienie: 7
* Dni: 2

## Narzędzia MG

### Cel Opowieści

* Timing test
* Generacja sesji wspólna
* 5 punktów to bonus do Progresji.
* Możesz wydać Punkt podczas sesji: +1 pozytywny, -1 negatywny
* Możesz wydać Punkt by zmienić Zdanie Sceny
* Reroll podnosi stawkę konfliktu dwustronnie

### Po czym poznam sukces

* null

### Wynik z perspektywy celu

* null

### Wykorzystana mechanika

1805
