---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "niezrzeszeni"
type: "NPC"
owner: "public"
title: "Stach Sosnowiecki"
---

# {{ page.title }}

## Postać

### Koncept (1)

Stary oszust i conman. Kiedyś podróżnik i awanturnik, czasem szmugler i przemytnik. Świetny sprzedawca i bajerant. Lubi brać sprawy w swoje ręce - czy to pałką, czy to odpowiednią gadką. Stan Pines + Marian Łajdak + Druss Legenda.

### Otoczenie (1)

Miasto, w miejscach w których jego naturalna charyzma i bravado przyniosą mu korzyści. Najlepiej ciemne alejki i ukryte szczeliny miasta, a jednocześnie otwarte miejsca gdzie ludzie są zbyt pewni siebie i nie oczekują że tej klasy oszust tam wlezie. Albo 'miasto niskie' albo 'miasto bardzo wysokie'.

### Misja (1)

Napluć śmierci w twarz. Pokazać, że jeszcze może. Zatańczyć z młodymi dziewczynami. Ukraść coś wielkiego. Odbić się w rzeczywistości mimo swojego wieku i pokazać tym młodym, że nadal mają się od kogo uczyć.

### Wada (-2)

Jest to niemłody już czarodziej (64 lata), ale nie dostosował swoich działań do wieku. Nadal działa bezpośrednio, choć np. nie powinien już robić akrobacji czy walczyć bezpośrednio - nie zmienia to faktu, że próbuje i odrzuca jakiekolwiek myśli związane z tym, że jest już na takie życie za stary.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?                 | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?               |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| zarobić jak najwięcej; pieniądze to funkcja zwycięstwa   | grać ostrożnie; unikać ryzyka |
| utrzeć nosa młodym; zdobyć szacunek młodych ludzi        | przyznać, że jest już mało użyteczny; zachowywać się na swój wiek |
| pozbawić głupców oraz bogaczy nadmiaru pieniędzy         | priorytetyzować zysk nad faktyczną krzywdę innych |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?                             | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| żywiołowy i łatwy do sprowokowania; skłonny do konfrontacji i ryzyka   |   strach; gdy przypomina się mu wiek; gdy się w niego nie wierzy |
| lubi naśmiewać się i triumfować; tendencja do 'rich life' | gdy chce komuś zaimponować (bardzo w jego przypadku częste) |
| nie powie słowa prawdy jeśli nie musi; użyje każdej brudnej sztuczki   |   w obliczu konfrontacji; gdy widzi, że może przegrać |
| na serio - poczciwy i nie da zrobić nikomu krzywdy       | gdy uważa, że może w jakikolwiek sposób pomóc; akceptuje ryzyko |

### Umiejętności (4)

* Fałszerz, potrafi podrabiać i odkrywać fałszerstwa. Dodatkowo umie 'craftować' rzeczy wyglądające na prawdziwe.
* Sprzedawca, doskonale łączy fakty i potrafi zlokalizować czego druga osoba potrzebuje - i jej wcisnąć to, co "może" jej pomóc.
* Awanturnik, potrafi nieźle rozbić łeb czy walczyć brudno. Wie też gdzie się chować i jak szybko uciekać.
* Złodziej, zarówno jak trzeba ukraść samochód czy też dokonać kradzieży kieszonkowej.

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* Jego magia jest stosunkowo "cicha" - jest skupiona na odwracaniu uwagi, ukrywaniu się, znajdowaniu cennych rzeczy.
* Dzięki magii jest w stanie zdecydowanie wzmacniać fałszerstwa, wyceniać rzeczy oraz dostać się tam, gdzie nie powinien.
* Ostatnim aspektem jego magii jest komfort, efektowność i możliwość pokazania jaki jest świetny. No i przemyt.

#### Gdy traci kontrolę

* Gdy jest w dobrym humorze, efektowne zwracanie uwagi i ogólnie rozumiana magia Iluzji - "maximum gloat overdrive".
* Gdy jest w złym humorze, magia Stacha manifestuje się w formie jego strachu przed śmiercią i starością - fale osłabienia i rozpadu.
* Ogólnie, gdy traci kontrolę to będzie to coś efektownego i głośnego. Albo upokarzającego, albo... też upokarzającego, ale w inny sposób.

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Podręczny sprzęt włamywacza, zbiór oszukanych dokumentów, fałszywe "arcydzieła", listy rekomendacyjne, dobry strój...
* Dossier na większość osób w okolicy; kupował i zbierał. Rzadko rusza się bez swojej "teczki".
* Doskonałej klasy stealth suit. Świetny do maskowania i szybkiego przemieszczania (grappling hook, jump...). Jak lekki pancerz.
* Dziesiątki BEZUŻYTECZNYCH artefaktów o bardzo dziwnych sygnaturach, zwykle odpady z Eteru Nieskończonego.

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

### Ogólnie

(32 minuty budowania pełnej postaci, 180708).

### Motywacje


### Działanie


### Specjalne


### Magia


### Otoczenie


### Motto


## Historia
