---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "myszeczka"
type: "NPC"
owner: "public"
title: "Olga Myszeczka"
---

# {{ page.title }}

## Postać

### Koncept (1)

Hodowca i eliminator nadmiernego Skażenia przy użyciu viciniusów użytkowych. Osoba ratująca i pomagająca zwierzakom. Technomantka specjalizująca się w transporcie viciniusów do odpowiedniego miejsca i zarządzaniu hodowlą. Mało kto tak jak ona zna się na różnych viciniusach i formach Skażenia. Ekspert od Skażeńców. Trochę "Solarianin" Asimova

### Otoczenie (1)

Tereny wiejskie, z mniejszym stężeniem ludzi i większym stężeniem viciniusów. Radzi sobie na obrzeżach cywilizacji, otoczona viciniusami i robotami. Raczej mniej ludzi czy magów.

### Misja (1)

Zapewnić swoim viciniusom wikt, opierunek i bezpieczeństwo. Zbudować nowy świat, taki, w którym magiczne istoty mogą koegzystować ze światem ludzi - a nawet więcej, mogą współpracować i budować na swoich różnorodnościach. Uratować wszystkie viciniusy i zwierzęta.

### Wada (-2)

Bardzo nieśmiała i nie radzi sobie ze światem ani ludzi ani magów społecznie. Dobrze czuje się wśród viciniusów i zwierząt, ale biznes prowadzi z kartki (by nie musiała rozmawiać poza normalnymi parametrami). Jest łatwa do zastraszenia i do manipulacji. NIE DOTYCZY TEMATÓW OKOŁOZWIERZĘCYCH - stoi po stronie zwierząt i viciniusów niezaprzeczalnie i twardo.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?                 | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?               |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| zaprzyjaźnij się z Lewiatanem; gotta save them all! (animals) | przede wszystkim czerpać korzyści, zwierzęta to nie ludzie i można je eksploatować |
| zbuduj wielką posiadłość dla zwierząt i viciniusów, lobbuj za tym | przechodź obojętnie wobec sytuacji w których nie możesz niczego zrobić |
| pozbądź się z równania ludzi i magów; automatyzuj i wykorzystuj roboty | gromadź dookoła siebie ciekawych ludzi, pomagaj im i współpracuj z nimi |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?                             | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| lojalna wobec zwierząt i viciniusów; bardzo się przywiązuje; wegetarianka | zazwyczaj, w sytuacjach typowych |
| nie może patrzeć na krzywdę zwierząt i viciniusów; mało empatii wobec ludzi | wobec viciniusów, wobec ludzi |
| poważna, praktyczna, cicha i nieśmiała; praktycznie bez poczucia humoru | pierwsze wrażenie |
| nieagresywna i raczej lękliwa; jeśli viciniusy są zagrożone, bardzo agresywna | w zależności od sytuacji innych |

### Umiejętności (4)

* Ekspert od Skażeńców i viciniusów, wie jak sobie z nimi radzić i jak je wykorzystywać. Potrafi je opanować i kontrolować - nawet z nimi walczyć.
* Hodowca viciniusów i istot niebezpiecznych, zna się na hodowli i ich utrzymaniu bardzo dobrze. Treser. Umie też je łapać w klatki.
* Weterynarz, zarówno wobec zwierząt jak i Skażeńców czy dziwnych viciniusów. Specjalizuje się w istotach użytkowych.
* Konstruktor logistyk, potrafi budować pułapki, formy transportu i inne narzędzia podobnego typu. Dobre do wykorzystania siły viciniusów - lub do transportu viciniusów.

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* Technomantka, budująca roboty i maszyny wspierające i logistyczne. Sztuczne łapki dla glukszwajna, czy mechaniczne skrzydła dla śledzia syberyjskiego...
* Magia lecznicza, zarówno wobec ludzi i magów (gorzej) jak i wobec viciniusów i zwierząt (zdecydowanie lepiej). Nie adaptuje ich - tylko leczy i naprawia.
* Ogólnie rozumiane pułapki i sposoby powstrzymywania przeciwnika (czy to biochemicznie czy mechanicznie) by obezwładnić nie robiąc krzywdy.

#### Gdy traci kontrolę

* Pod wpływem pozytywnych emocji, jej magia lecznicza ma tendencje do nadmiernego wzmocnienia istot żywych - zwłaszcza rośliny próbują się bronić przed zwierzakami ;-).
* Pod wpływem negatywnych emocji, maszyny i zniewolone zwierzęta (znaczy, 'pet') buntują się przeciwko ludziom i magom.
* Jej magia zwykle objawia się technomantycznie lub biomantycznie. Czasem sama wpada w pułapkę którą zastawiła, czasem zmienia się (lub kogoś) w zwierzątko...

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Linie dystrybucyjne Zajcewów, pozyskuje bardzo dziwne istoty z Syberii i próbuje je zagospodarować. Też: przemytnicy.
* Wsparcie hodowli Myszeczków, ma znajomości w różnych egzotycznych hodowlach swojego rodu i może pozyskać co ciekawsze istoty - lub dowiedzieć się, z czym tym razem ma do czynienia.
* Chmara ocznych impów służebnych, pomniejsze nietoperzokształtne impy zajmujące się pracami domowymi, obserwowaniem, szpiegowaniem i obserwowaniem terenu.
* Pojazd transportowy służący też jako więzienny, bardzo wzmocniony pojazd do transportu viciniusów... lub bezpiecznego zamknięcia przeciwnika.
* Niemała posiadłość niedaleko Wielkiej Szczeliny - silnie zautomatyzowana - gdzie żyją viciniusy. Droga i trudna do utrzymania; ma tam odratowane viciniusy.

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

### Ogólnie
