---
layout: cybermagic-karta-postaci
categories: profile
factions: "perikas, pionierzy eteru"
type: "NPC"
owner: "public"
title: "Borys Perikas"
---

# {{ page.title }}

## Postać

### Koncept (1)

Były wojskowy i Czyściciel Zajcewów. Został połączeniem puryfikatora i wojownika, specjalizującym się w czyszczeniu magitrowni i problematycznych Skażeń. Twardy jak podeszwa, Perikas z powołania - szturmowiec usuwający Skażenie. Do tego medyk typu szamańskiego. Szkot z "Samurai Jack" + Patriarcha Bergsten.

### Otoczenie (1)

Ciemno, ciasno, duszno i niebezpiecznie. Wysoki poziom Skażenia. Najlepiej w obszarze uważanym za postapokaliptyczny. Jeśli jest to miejsce niebezpiecznie i nieprzyjazne, to on się tam czuje jak w domu. Najczęściej przebywa na Frontierze, w miejscach mniej cywilizowanych i poza kontrolą potężnych sił.

### Misja (1)

Każdemu - człowiekowi, magowi, viciniusowi... nawet exterianowi - należy się ochrona, bezpieczeństwo i podstawowe zapewnione warunki. Nikt nie powinien nikomu patrzeć w papiery, tylko czyny się liczą. Wolność i bezpieczeństwo dla wszystkich. Dzika magia - Skażenie - zagraża tym dwóm wartościom, więc trzeba ją usuwać.

### Wada (-2)

Jest bardzo nieufny wobec cywilizacji i istot stamtąd pochodzących. Czuje się bardzo źle w większych miastach; nie potrafi rozmawiać z "ludźmi cywilizowanymi". Ucieka stamtąd do swoich Skażonych potworów - tamten świat lubi i rozumie.

### Motywacje (1)

| Co chce by się działo? Co jest pożądane?                 | Co jest antytezą postaci? Co jest jej negacją?               |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| przekonuj Lawendę co do tego, że magia i Skażenie są zagrożeniem i trzeba je minimalizować | daj jej wygrać (że można używać form chaotycznych) |
| minimalizuj ryzyko związane z magią; usuwaj wszelkie 'chaotyczne' byty i artefakty | wykorzystuj Skażone / Eteryczne byty inaczej niż jako zasilanie |
| promuj wolny duch Frontieru, anarchistyczne podejście do wolności gdzie wszyscy sobie pomagają | wspieraj złożone systemy oparte na procedurach i procesach |

### Zachowania (1)

| Jak zazwyczaj się zachowuje?                             | Pod wpływem jakich uczuć / w jakich okolicznościach to robi? |
|----------------------------------------------------------|--------------------------------------------------------------|
| twardy, mówi jak jest, nie bawi się w dyplomację         | zazwyczaj, w sytuacjach typowych |
| krzyczy na rozmówcę; dąży do bezpośredniej konfrontacji  | gdy jest zdenerwowany; gdy się kłóci; gdy się boi |
| nie pokazuje po sobie; próbuje pokazać czynami nie słowami | gdy jest w dobrym humorze; gdy jest szczęśliwy |

### Umiejętności (4)

* Nomad Skażenia, potrafi znaleźć schronienie, poruszać się, pożywić się i przetrwać na silnie Skażonych obszarach. Przetrwa sam.
* Szturmowiec, doskonale walczy w zwarciu w ograniczonej przestrzeni, zwłaszcza mając swoje uzbrojenie i sprzęt. Twardy, odporny na ból...
* Puryfikator, potrafi radzić sobie z magią i Skażeniem na wiele różnych sposobów - domowe jak i bardziej magiczne.
* Medyk typu szaman, wie jak leczyć używając ziół i elementów magicznych; wie też jak radzić sobie z opętaniami itp.

### Magia (2 LUB 4)

#### Gdy kontroluje energię

* Antymagia. Jego magia doskonale niszczy Skażenie, uszkadza inne formy magii i zaklęć. Rani Skażeńców. Nie robi specjalnej krzywdy magom i ludziom.
* Magia lecznicza i wzmacniająca. Poradzi sobie nie tylko z typowymi sytuacjami na Frontierze, ale też z problemami dotyjakącymi Skażenie.
* Wspomaganie narzędzi i broni. Jego moc wzmacnia sprzęt i narzędzia których używa - czerpiąc z magii jako z zasilania pracy rąk ludzkich.

#### Gdy traci kontrolę

* Gdy jest w dobrym humorze, jego magia powoduje zniszczenie magii w jego otoczeniu. Innymi słowy, żywy rozmagiczniacz.
* Gdy jest w gorszym humorze, jego moc potrafi uszkodzić sprzęt i narzędzia - jeśli ludzki intelekt nie wystarczy i potrzebujemy magii, jaki jest sens z jego filozofii?

### Zasoby i otoczenie

#### Ogólnie (4)

* Broń i pancerz Szturmowca, dobrej klasy pancerz magitechowy i broń biała pozwalające na walkę w zwarciu bez większego ryzyka dla siebie.
* Szamańskie leki i środki, różnego rodzaju "proszki" od spowolnienia metabolizmu po berserkerską siłę. No i medykamenty, oczywiście.
* Żona i partnerka: Lawenda Weiner
* Poważany jako fachowiec od niebezpiecznej roboty który 'mówi co mówi i żyje tym życiem', jako szczery i uczciwy.
* Kontakty wśród dawnych czyścicieli Zajcewów; jakkolwiek nie ma z nimi bezpośrednio do czynienia, ale może zebrać ekipę do walki jak trzeba.

#### Powiązane frakcje

{{ page.factions }}

## Opis

### Ogólnie

(23 min)

Lawenda i Borys tak długo rywalizowali ze swoimi podejściami, tak długo walczyli które z nich ma rację, że aż się w sobie w końcu zakochali i zostali parą. Teraz walczą dużo więcej, acz są szczęśliwsi.

### Motywacje


### Działanie


### Specjalne


### Magia


### Otoczenie


### Motto


## Historia
