% Poglavlje "Uvod".
\chapter{Uvod}

Već od samih početaka računalne grafike, brojni istraživači su radili na definiranju teorijske baze za ostvarivanje prikaza temeljene na fizikalnim principima iz stvarnog svijeta.
S obzirom na ograničenja ranog računalnog sklopovlja, takvi pristupi nisu bili izvedivi u stvarnom vremenu, te su računalne igrice uglavnom koristile pojednostavljene modele prikaza.
Nagli i ubrzani napredak performansi grafičkih kartica, te sklopovlja općenito, omogućio je adaptiranje aproksimacija teorijske baze za izvođenje u stvarnom vremenu, stvarajući kompromis između fizikalne točnosti prikaza i složenosti izračuna.
Dan danas gotovo sve igrice implementiraju nekakav oblik fotorealističnog modela prikazivanja, što je ujedno i jedan od glavnih razloga koji potiče razvoj tog područja računalne grafike.

Predmet ovog rada je uvod u jedan od takvih modela prikazivanja, uz funkcionalnu implementaciju u modernom grafičkom aplikacijskom sučelju OpenGL.
Cilj je razlučiti konačnu dobivenu sliku na komponente koje ju sastavljaju, uz detaljno objašnjen izračun vrijednosti svake od tih komponenata.
Nadalje, generirani prikaz će biti uspoređen sa svojstvima ekvivalentnog materijala iz stvarnog svijeta, naglašavajući sličnosti i razlike pri ponašanju svjetlosti u različitim uvjetima.
