% Poglavlje "OpenGL".
\chapter{OpenGL}

OpenGL (engl. Open Graphics Library) je otvoreno, platformski i jezični nezavisno aplikacijsko programsko sučelje za generiranje 2D i 3D vektorske grafike.
Razvijeno je iz biblioteke IRIS GL tada vodećeg proizvođača 3D grafičkih radnih stanica Silicon Graphics zbog potrebe za otvorenim standardom.
OpenGL od konkurencije je izdvajala jednostavnost korištenja i izravan način rada (engl. immediate mode).
Jedini značajniji suparnik koji je opstao jest Microsoftov Direct3D, koji je zbog raširenosti operacijskog sustava Windows postao popularnija opcija.

Zbog povećanja složenosti scene i broja vrhova došlo je do potrebe za uvodom novog načina rada sa sjenčarima.
U početku je bilo moguće pisati samo sjenčare fragmenata, no ubrzo nakon što se počela očitovati moć sjenčanja su uvedeni i sjenčari vrhova.
Danas je način rada sa sjenčarima postao standardan u većini grafičkih biblioteka, a neke uopće niti nemaju izravan način rada.

Khronos Grupa je američki neprofitni konzorcij financiran od strane tvrtki članica koji se bavi održavanjem otvorenih standarda među koje ubrajamo i OpenGL.
Također je bitno napomenuti da Khronos Grupa održava još i noviji grafički standard Vulkan koji je još niže razine nego što je OpenGL tako da omogućuje izravniji pristup grafičkom sklopovlju.

OpenGL ES je varijanta aplikacijskog sučelja OpenGL osmišljena za prijenosne uređaje kao što su mobiteli, tableti i igraće konzole.
Verzije 2 i novije ne podržavaju izravni način rada nego samo način rada sa sjenčarima.
Varijanta WebGL je dostupna unutar web-preglednika zahvaljujući biblioteci ANGLE\footnote{ANGLE (engl. Almost Native Graphics Layer Engine) je otvorena Googleova biblioteka koja služi kao apstrakcijski sloj između grafičih pogona koji je ugrađen u većinu poznatijih web-preglednika.} koja prevodi OpenGL ES pozive u pozive Direct3D-a 9 ili 11, OpenGL-a te Vulkana.
