% Poglavlje "Kvaliteta slike".
\chapter{Kvaliteta slike}

% Potpoglavlje "Slike visokog dinamičkog raspona"
\section{Slike visokog dinamičkog raspona}

Slike visokog dinamičkog raspona (engl. high-dynamic-range) su slike koje sadrže više informacija po pikselu nego uobičajenih 24 bita.
Obično sadrže 48 bitova (16 bita po kanalu), ali moguće je i više.
Razlog tomu jest što se onda slike dinamički mogu prilagoditi razini izlaganja zračenju (engl. exposure) za razliku od običnih slika koje pamte samo 8 bitova po kanalu piksela.
U nastavku na slici \ref{fig:exposure-hdr} je prikazana ista slika s različito postavljenim razinama izlaganja zračenju.

% Slika slike visokog dinamičkog raspona po različitim razinama izlaganja zračenju
\begin{figure}[htb]
\centering
\includegraphics[width=6.5cm]{figure/low.png}
\includegraphics[width=6.5cm]{figure/mid.png}
\includegraphics[width=6.5cm]{figure/mid2.png}
\includegraphics[width=6.5cm]{figure/high.png}
\caption{Slika visokog dinamičkog raspona po različitim razinama izlaganja zračenju}
\label{fig:exposure-hdr}
\end{figure}

% Potpoglavlje "Mapiranje tona slike"
\section{Mapiranje tona slike}

Mapiranje tona (engl. tone mapping) je postupak transformiranja boje numeričke vrijednosti s pomičnim zarezom iz visokog dinamičkog raspona u niski dinamički raspon \([0, 1]\) bez gubitka previše detalja.
Postoji mnogo različitih metoda za postizanje mapiranja tona, a u nastavku na slici \ref{fig:reinhard-method} je navedena Reinhardova metoda [\citenum{learnopengl}] dok na slici \ref{fig:exposure-method} je navedena metoda temeljena na razini izlaganja zračenju [\citenum{learnopengl}].

% Slika Reinhardove metode mapiranja tona u jeziku GLSL
\begin{figure}[htb]
\lstset{language=GLSL, tabsize=2}
\begin{lstlisting}[basicstyle=\small]
vec3 hdr_color = texture(hdr_texture, uv_coords).rgb;
vec3 mapped = hdr_color / (hdr_color + vec3(1.0));
\end{lstlisting}
\caption{Reinhardova metoda mapiranja tona u jeziku GLSL}
\label{fig:reinhard-method}
\end{figure}

% Slika metode mapiranja tona temeljene na razini izlaganja zračenju u jeziku GLSL
\begin{figure}[htb]
\lstset{language=GLSL, tabsize=2}
\begin{lstlisting}[basicstyle=\small]
float exposure = 1.0; // varirajuca varijabla
vec3 hdr_color = texture(hdr_texture, uv_coords).rgb;
vec3 mapped = vec3(1.0) - exp(-hdr_color * exposure);
\end{lstlisting}
\caption{Metoda mapiranja tona temeljena na razini izlaganja zračenju u jeziku GLSL}
\label{fig:exposure-method}
\end{figure}

% Potpoglavlje "Gama ispravljanje"
\section{Gama ispravljanje}

Gama ispravljanje (engl. gamma correction) je postupak u kojemu se boja iz linearnog prostora (poznatiji kao RGB prostor) transformira u prostor boje monitora (poznatiji kao sRGB prostor) [\citenum{learnopengl}].
Na slici \ref{fig:gamma-correction} je prikazan kod u GLSL-u za provođenje gama ispravljanja nad bojom.

% Slika gamma ispravljanja u jeziku GLSL
\begin{figure}[htb]
\lstset{language=GLSL, tabsize=2}
\begin{lstlisting}[basicstyle=\small]
const float gamma = 2.2;
vec3 linear_color = texture(regular_texture, uv_coords).rgb;
vec3 gamma_corrected = pow(linear_color, vec3(1.0 / gamma));
\end{lstlisting}
\caption{Gamma ispravljanje u jeziku GLSL}
\label{fig:gamma-correction}
\end{figure}
