% Poglavlje "Programsko rješenje"
\chapter{Programsko rješenje}

% Slika prikaza prozora programskog rješenja
\begin{figure}[htb]
\centering
\includegraphics[width=14cm]{figure/program.png}
\caption{Prikaz prozora programskog rješenja}
\label{fig:program-sol}
\end{figure}

\bigskip

Na slici \ref{fig:program-sol} je prikazan isječak iz prozora programskog rješenja\footnote{Programsko rješenje je dostupno na \url{https://gitlab.com/__fastcall/pbr-explore} repozitoriju}.
Lijevi okvir omogućuje odabir modela te kontrolu albedo materijala, faktora ili teksture metalnosti, faktora ili teksture gruboće i faktora ili teksture okluzije ambijenta.
Postavke za neke od materijala su unaprijed definirane, od kojih je trenutno odabrano zlato.
Navigacija kamere je omogućena pomoću kombinacija tipki \texttt{WASD} i miša.
Desni okvir omogućuje promjenu scene (okoliša), postavki izvora svjetla, razine izlaganja zračenju i konstante gama ispravljanja.
Također se mogu samostalno prikazati različite komponente koje doprinose konačnom prikazu.
Na slici \ref{fig:monkeys} je prikazana usporedba modela majmuna za različite kombinacije faktora gruboće i metalnosti.

\clearpage

% Slika usporedbe modela majmuna pri različitim faktorima gruboće i metalnosti
\begin{figure}[htb]
\centering
\includegraphics[width=14.5cm]{figure/monkeys.png}
\caption{Usporedba modela majmuna pri različitim faktorima gruboće i metalnosti}
\label{fig:monkeys}
\end{figure}
