\documentclass[times, utf8, zavrsni]{fer}
\usepackage{booktabs}
\usepackage{listings}
\usepackage{siunitx}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{float}
\usepackage{hyperref}

\begin{document}

% Broj završnog rada.
\thesisnumber{6241}

% Naslov završnog rada.
\title{Fizikalno temeljen model ostvarivanja prikaza}

% Ime i prezime autora završnog rada.
\author{Antonio Junaković}

\maketitle

% Ispis stranice s napomenom o umetanju izvornika rada.
% \izvornik

% Dodavanje zahvale ili prazne stranice.
\zahvala{}

\tableofcontents

% Ukljuci GLSL jezik za paket "listings".
\input{lang_glsl.tex}

% Poglavlje "Uvod".
\input{poglavlja/uvod.tex}

% Poglavlje "OpenGL"
\input{poglavlja/opengl.tex}

% Poglavlje "Sjenčanje"
\input{poglavlja/sjencanje.tex}

% Poglavlje "Interakcija svjetlosti s različitim površinama"
\input{poglavlja/interakcija.tex}

% Poglavlje "Funkcija distribucije dvosmjerne refleksije"
\input{poglavlja/brdf.tex}

% Poglavlje "Osvjetljavanje temeljeno na slici"
\input{poglavlja/ibl.tex}

% Poglavlje "Kvaliteta slike"
\input{poglavlja/kvalitetaslike.tex}

% Poglavlje "Programsko rješenje"
\input{poglavlja/progrjes.tex}

% Poglavlje "Zaključak".
\input{poglavlja/zakljucak.tex}

\bibliography{literatura}
\bibliographystyle{fer}

% Sažetak i ključne riječi na hrvatskom jeziku.
\begin{sazetak}
U ovom završnom radu prikazane su osnove fizikalno temeljenog modela ostvarivanja prikaza pomoću Cook-Torrenceovog modela.
Napravljen je kratki uvod u OpenGL grafičko programsko sučelje zajedno s načinom rada sa sjenčarima.
Uveden je model mikrozrcala kao temeljni model koji opisuje površinu bilo kojeg materijala, te je objašnjena općenita jednadžba ostvarivanja prikaza.
Opisana je uloga funkcije distribucije dvosmjerne refleksije te je uveden Cook-Torranceov model kao najčešći model njene aproksimacije.
Objašnjena je ideja funkcije distribucije normala, Fresnelovog koeficijenta te geometrijske funkcije.
Prikazani su načini zrcaljenja okoliša i metode osvjetljavanja temeljenog na slici.

\kljucnerijeci{fizikalno temeljen model ostvarivanja prikaza, Cook-Torranceov model, model mikrozrcala, funkcija distribucije dvosmjerne refleksije, funkcija distribucije normala, Fresnelov koeficijent, geometrijska funkcija, zrcaljenje okoliša, osvjetljavanje temeljeno na slici, OpenGL, GLSL}
\end{sazetak}

% Sažetak i ključne riječi na engleskom jeziku.
\engtitle{Physically based rendering model}
\begin{abstract}
In this thesis physically based rendering method based on the Cook-Torrance equation is explained.
A short introduction to OpenGL graphical API is shown alongside with the shader workflow.
The microfacet theory is introduced as a basis for describing any material surface and the general rendering equation is explained.
The role of bidirectional reflectance distribution function is clarified and the Cook-Torrance equation is introduced as its most common form.
The idea of normal distribution function, Fresnel equation and geometry function is explained.
Some methods of environment reflection mapping and image based lighting are shown.

\keywords{physically based rendering model, Cook-Torrance equation, microfacet model, bidirectional reflectance distribution function, normal distribution function, Fresnel equation, geometry function, environment reflection mapping, image based lighting, OpenGL, GLSL}
\end{abstract}

\end{document}
