% Poglavlje "Zaključak".
\chapter{Zaključak}

Jedan od najdugoročnijih ciljeva računalne grafike je ostvarivanje fotorealističnog prikaza u stvarnom vremenu.
Kroz godine se osmislilo mnogo modela i principa ostvarivanja prikaza koja su bila kompromis između kompleksnosti izračuna i kvalitete rezultata.
U jedno od trenutno najmodernijih modela prikaza spada i fizikalno temeljeno ostvarivanje prikaza.
Ideja tog modela jest da implementira principe iz stvarnog svijeta koji slijede pravila fizike, ili konkretnije, optike.

U ovom završnom radu je uveden fizikalno temeljen model ostvarivanja prikaza temeljen na Cook-Torranceovom modelu.
Objašnjen je model mikrozrcala kojim se može opisati površina bilo kojega materijala.
Objašnjena je uloga funkcije distribucije dvosmjerne refleksije te je predstavljena Cook-Torranceova aproksimacija te funkcije.
Komponente koje sastavljaju funkciju su opisane, uključujući funkciju distribucije normala, Fresnelov koeficijent i geometrijsku funkciju.
Načini zrcaljenja okoliša na površini objekta su uvedeni, uključujući i metodu osvjetljavanja temeljenog na slici.
