\documentclass[11pt,a4paper]{Article}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{blindtext}
\usepackage{amssymb}
\usepackage[inline]{enumitem}
\usepackage{geometry}
\usepackage{mathtools}
\title{\textbf{Lineaire Algebra Huiswerk 4}}
\renewcommand\labelenumi{(\theenumi)}
\newcommand\myeqI{\stackrel{\mathclap{\tiny\mbox{\textit{(IV)}}}}{=}}
\newcommand\myeqII{\stackrel{\mathclap{\tiny\mbox{(\textbf{N3})}}}{=}}
\newcommand\myeqIII{\stackrel{\mathclap{\tiny\mbox{(\textbf{N2})}}}{=}}
\newcommand\myeqIV{\stackrel{\mathclap{\tiny\mbox{(\textbf{N1})}}}{=}}

\begin{document}
\maketitle
\section*{Gegevens:}
\textbf{Naam:} Daan Prinsze\\
\textbf{Studentnummer:} s1910043
\\
\textbf{Email:} daanprinsze@gmail.com

\section*{Opgave 3.4.6}
Toon aan dat de gelijkheid 
$L(I\cap J) = L(I) \cap L(J)$ 
wel of niet geldt voor alle vectorruimtes $V$ en deelruimtes $I$ en $J$ van $V$.\\
Om een gelijkheid aan te tonen moet er gelden dat 
$L(I\cap J)\subseteq L(I) \cap L(J)$ en $L(I) \cap L(J) \subseteq L(I\cap J)$. 
Om een ongelijkheid aan te tonen moet er gelden 
$ L(I) \cap L(J) \nsubseteq L(I\cap J)$ of $L(I\cap J) \nsubseteq L(I) \cap L(J)$. Hier ga ik gebruik maken van een ongelijkheid met behulp van een tegenvoorbeeld:\\
Laat $V$ een ruimte zijn in $\mathbb{R}$ en 
$\lambda \in \mathbb{R}$. 
Laat $I,J \subseteq V$ met $I=\{p\}$ en $J=\{q\}$ met $p\neq q$. Er geldt dan ook 
$$L(I)=\{ \lambda_1 p : \lambda_1 \in \mathbb{R}\}$$ $$L(J)=\{\lambda_2 q : \lambda_2 \in \mathbb{R}\}$$ 
We weten dat $ I \cap J = \emptyset$ en dus dat $L(I\cap J)= \{0\}$. Verder kunnen we redeneren dat 
$$L(I)=\{ p\lambda_1 : \lambda_1 \in \mathbb{R}\}=\{\lambda_1 : \lambda_1 \in \mathbb{R}\}$$    
$$L(J)=\{q\lambda_2 : \lambda_2 \in \mathbb{R}\}=\{\lambda_2 : \lambda_2 \in \mathbb{R}\}$$ 
Aangezien $\lambda_1,\lambda_2 \in \mathbb{R}$ zit kunnen we redeneren dat $L(I)\subseteq L(J)$ en $L(J) \subseteq L(I)$ en dus $L(I)=L(J)$. Er geldt dan $L(I)\cap L(J)=L(I)\cap L(I)=L(I)=\{\lambda : \lambda \in \mathbb{R}\}$. We weten dus dat $L(I)\cap L(J)$ een doorsnede geeft van alle getallen uit $\mathbb{R}$ waaronder dus ook $\{0\}$. Er geldt dan dat $L(I)\cap L(J) \subseteq L(I\cap J)$ maar er geldt ook dat $L(I\cap J) \nsubseteq L(I)\cap L(J)$ en dus geldt er geen gelijkheid.


\section*{Opgave 3.4.7}
\begin{enumerate}
\item Stel er bestaat een $E\subseteq \mathbb{R}^{\mathbb{R}}$ die alle even functies bevat: \\
$f: \mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R}, \ f(-x)-f(x)=0, \ \forall
x\in \mathbb{R}  $\\
We moeten het nul element in $\mathbb{R}$ dat ook in $E$ zit vinden. Hiervoor moet dus gelden $f+0(x)=f$ wat alleen mogelijk is als $0(x)=0$. Uit voorafgaande proposities kan dus ook $0(-x)=0$ zijn. Oftewel: $$0(x)=0(-x)=0, \ \forall \ x\in \mathbb{R}$$ Wat klopt want $0\in E$. Verder moet er gelden dat: $$(f+g)(x)=(f+g)(-x)$$ $$f(x)+g(x)=f(-x)+g(-x) $$ $$f(x)-f(-x)=g(-x)-g(x)$$ met $0\in E$ dus $$(f+g)(x)=(f+g)(-x), \ \forall \ x\in\mathbb{R}$$
Ook moet er gelden dat $$(\lambda f)(x)=(\lambda f)(-x)$$ $$\lambda(f(x))=\lambda(f(-x))$$ $$\lambda (f(x))-\lambda(f(-x))=0$$ We weten dat er geldt dat $$f(x)-f(-x)=0$$ en dus moet er gelden $$\lambda(0)=0.$$
Met $0\in O$ geeft dit ons $(\lambda f)(-x)=(-\lambda f)(x), \ \forall \lambda \in F$ en $\forall x \in\mathbb{R}$. Hieruit volgt dus dat $E$ 0 bevat en wordt gesloten onder scalaire vermenigvuldiging en optelling en dus volgens de definitie een lineaire deelruimte is.\label{item:1}
\item
Stel $O \in \mathbb{R}^\mathbb{R}$ waar $O$ alle oneven functies omvat waarvoor geldt dat: $f:\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R}, \ f(-x)=(-f(x)$ geeft $f(-x)+f(x)=0$. Nu moet er een nul element worden gevonden in $\mathbb{R}$ dat ook in $O$ zit. Hiervoor moet dus gelden $f+0(x)=f$ wat alleen kan als $0(x)=0$ weer geldt. Oftewel $0(-x)=-0(x)=0$ waaruit volgt dat $0\in O$ zit. Daarnaast moet er ook weer gelden:
$$(f+g)(-x)=-(f+g)(x)$$ $$f(-x)+g(-x)=-f(x)-g(x)$$ $$f(-x)+f(x)=g(-x)+g(x)$$ en dus ook $0\in O$. Oftewel $$(f+g)(-x)=-(f+g)(x), \ \forall \ x\in \mathbb{R}$$

Ook moet er gelden dat $$(\lambda f)(-x)=(-\lambda f)(x)$$ $$\lambda(f(-x))=-\lambda(f(x))$$ $$\lambda (f(-x))-\lambda(f(x))=0$$  $$\lambda(f(-x)+f(x))=0$$
Er geldt dus $f(-x)+f(x)=0$ wat leidt tot $\lambda (0)=0$ en dus $0\in O$. Oftewel er geldt: $(\lambda f)(-x)=(-\lambda f)(x), \ \forall \lambda \in F$ en $\forall x \in\mathbb{R}$. $O$ bevat dus 0 en is dus ook gesloten onder optelling en scalairvermenigvuldiging en is dus ook een lineaire deelruimte. \label{item:2}  




 


\end{enumerate}

\end{document}