---
title: Мова С++
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: introduction.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

У цій частині книги ми:

* Навчимося працювати у командному рядку - відкриємо для себе новий спосіб взаємодії з системою.
* Приборкаємо один з найважливіших інструментів сучасного розробкика - систему контролю версій.
* Напишемо та запустимо першу програму - без використання будь якого середовища програмування.
* Створимо власний репозиторій та розмістимо його на GitHub. Залиємо туди нашу першу програму.
* Пройдемося по основним типам та конструкціям мови С++, які дозволять писати дуже прості програми.

{% include warning.html content="Навіть якщо вам здається, що ви чудово орієнтуєтесь в наступних темах **будь ласка, читайте цю книжку послідовно, не пропускайте розділи, пробуйте запускати та експерементувати з прикладами.** Деталі, описані тут є напрочуд важливі для засвоєння наступних тем та ефективної розробки в майбутньому." %}

## Дещо про стиль викладання

Стосовно цього мушу сказати, що автор не має на меті вичерпно викласти програмуванняи мовою С++. Це надто складна задача. У той же час викладення основ буде корисним з кількох причин:

* Відсутність хорошої літератури українською мовою, яка б навчала сучасному С++ (стандарт С++11\С++14\C++17). У той же час є хороша література англійською мовою. При можливості ми рекомендуємо читати літературу мовою оригіналу (англійською), яку ви знайдете за посиланням: [The Definitive C++ Book Guide and List](http://stackoverflow.com/questions/388242/the-definitive-c-book-guide-and-list)
* Багато навчальних матеріалів вчать мови С, або змішують С та С++, ігноруючи деякі сучасні елементи мови та відкладаючи на потім матеріал, який буде корисний початківцям з самого початку. Чудова доповідь на цю тему з конференнції [CppCon 2015: Kate Gregory “Stop Teaching C"](https://www.youtube.com/watch?v=YnWhqhNdYyk)
* Тут автор також розмістив матеріали, які відображають стиль та послідовність викладання, які використовують на зібраннях PLLUG C++/Qt Roadmap.

## Додаткові матеріали

Корисні посилання, де можна додатково отримати базові знання:

* Для початківців є прекрасний YouTube канал з навчальними відео по С++ англійською мовою ["The Cherno - C++"](https://www.youtube.com/watch?v=18c3MTX0PK0&list=PLlrATfBNZ98dudnM48yfGUldqGD0S4FFb)
* Чотири розділи книги "A Tour of C++" від Bjarne Stroustrup:
  * [Частина 1: The Basics](https://isocpp.org/images/uploads/2-Tour-Basics.pdf)
  * [Частина 2: Abstraction Mechanisms](https://isocpp.org/images/uploads/3-Tour-Abstr.pdf)
  * [Частина 3: Containers and Algorithms](https://isocpp.org/files/papers/4-Tour-Algo-draft.pdf)
  * [Частина 4: Concurrency and Utilities](https://isocpp.org/files/papers/5-Tour-Util.pdf)
