---
title: Огляд найпростіших конструкцій мови С++. Умови та цикли.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: conditions-and-loops.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

У цьому розділі, ми розглянемо найпростіші конструкції мови С++: оператор галуження if та цикли while і for.  Приклади, як писати та використовувати ці конструкції ми розберемо на кількох простих задачах, а далі просто одразу ж почнемо використовувати їх у наших програмах.

## Порівнюємо повідомлення зі взірцем

Напишемо, просту програму, яка просить користувача ввести задане слово, читає текст введений користувачем, а потім одразу ж виводить, чи правда, що користувач ввів саме те слово, яке ми його просили.

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Please, write word 'Apple'" << std::endl;

    std::string word;
    std::cin >> word;

    std::cout << std::boolalpha;
    std::cout << "You've just entered 'Apple':" << word == "Apple"	 << std::endl;
}
```

Тепер після вводу користувача, ми бачимо результат слово true чи false в залежності від того, чи користувач ввів саме те, що його просять. Цей результат - це результат обчислення виразу порівняння змінної word та рядка тексту "Apple" (Зауважте, що порівняння тут точне  - велики і малі літери враховуються!). Такий вираз - є логічним виразом, оскільки він повертає булеві значення. Такий вираз ми можемо використати для того, щоб виконати той чи інший блок коду в залежності від його значення, як ми побачимо з вами у наступному прикладі.

## Повідомляємо користувача про помилку

Вдосконалимо нашу попредню програму таким чином, щоб вона повідомляла про коректний ввід (одне повідомлення) або про помилку (інше повідомлення).

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Please, write word 'Apple'" << std::endl;

    std::string word;
    std::cin >> word;

    std::cout << std::boolalpha;

    if (word == "Apple")
    {
        std::cout << "Cool! Your input is correct!" << std::endl;
    }
    else
    {
        std::cout << "You've entered wrong text. Your input is:" << word << std::endl;
    }
}
```

Для того, щоб вивести повідомлення в залежності від ситуації, ми скористалися умовним оператором `if`:
```cpp
    if (/*логічни вираз*/)
    {
        // цей блок виконується тільки якщо
        // значення виразу true
    }
    else
    {
        // цей блок виконується тільки якщо
        // значення виразу false
    }
```
Цей оператор має такі властивості:
 - у дужки можна підставити будь який вираз, який може дати у результаті логічне значення
 - виконується лише один (і тільки один) з блоків коду, в залежності від значення
 - `else` та блок коду після нього (який виконується на false) можна пропустити (тоді якщо значення виразу false - не відбувається нічого)
 - замість блоку коду - можна просто лишити один вираз чи оператор який виконається (пам'ятаємо про крапку з комою в кінці!). Все таки, ми рекомендуємо на початках завжди описувати блок коду і тільки в ньому виконувати дії - так легше буде розібратися у вашій програмі, а кож виглядатиме трохи більш зрозумілим.
 - звичайно, у блок коду (або замість нього) можна вкласти ще один if з новими умовами, таким чином ножна задати умовну послідовність дій будь якої складності

Для прикладу, можна дещо видозмінити програму, і отримати той же самий результат  скориставшись проміжною змінною, яка зберігатиме повідомлення для користувача.

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Please, write word 'Apple'" << std::endl;

    std::string word;
    std::cin >> word;

    std::cout << std::boolalpha;

    std::string message;
    if (word == "Apple")
    {
        message = "Cool! Your input is correct!";
    }
    else
    {
        message = "You've entered a wrong text. Your input is:" + word;
    }

    std::cout << message << std::endl;
}
```

## Запитуємо повторний ввід у разі помилки

Візьмемо код попередньої програми, та змінимо їїї таким чином, щоб користувач мусив вводити текст знову і знову, допоки він не введе вірне слово.

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Please, write word 'Apple'" << std::endl;
    std::cout << std::boolalpha;

    std::string word;
    while (word != "Apple")
    {
        std::cout << "Input:";
        std::cin >> word;
        if (word != "Apple")
        {
            std::cout << "You've entered wrong text. Your input is: " << word << std::endl;
        }
    }

    std::cout << "Cool! Your inpput is correct!" << std::endl;
}
```
На цей раз ми використали оператор циклу while:
```cpp
while(/*логічний вираз*/)
{
    // перевіряється значення логічного виразу
    // і якщо воно true, блок коду виконується
    // потім знов значення виразу перевіряється
    // і знов якщо воно true, блок коду виконується
    // ....
    // ці дії виконуються знов і знов циклічно,
    // поки вираз не набуде значення false
}
```

Ця конструкція циклу має такі ж самі властивості, як умовна конструкція if. Так само, можна вкладати інші галуження та цикли всередину, заміняти блок коду одним виразом тощо. Крім того, є кілька речей які варто пам'ятати:

 - Ця конструкція циклу особлива тим, що спочатку вона перевіряє значання виразу, а вже потім виконує блок коду. Якщо значення виразу є false - блок не буде виконано жодного разу!
 - Пам'ятаймо, що для будь якого циклу важливо, щоб значення логічного виразу **могло змінитися**.  Якщо значення з якоїсь причини лишатиметься сталим, то **програма буде виконувати цикл без упину і ніколи не завершить своє виконання**.  Таким чином програма може зависнути у циклі і нам доведеться її завершувати примусово.

Якщо ми уважно подивимося на нашу програму, то помітимо, що змінна word завжди містить пустий рядок на початку виконання циклу. З цієї точки зору, така перевірка немає сенсу, адже нам необхідно спочатку виконати блок коду, а вже потім перевіряти вміст змінної. Для цього ми можемо скористатися циклом do-while:
```cpp
do
{
    // блок коду виконується, а потім
    // перевіряється значення логічного виразу
    // і якщо воно true, блок коду а потім перевірка
    // виконуються знов
    // ....
    // ці дії виконуються знов і знов циклічно,
    // поки вираз не набуде значення false
} while(/*логічний вираз*/);
```
На відміну від конструкції while, **блок коду обов'язково виконується один раз, навіть якщо значення логічного виразу одразу є false**. Також  зверніть увагу **на обов'язкову крапку з комою після дужок з логічним виразом**.

Вдосконалимо нашу програму:
```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Please, write word 'Apple'" << std::endl;
    std::cout << std::boolalpha;

    bool isInputWrong{false};
    do
    {
        std::cout << "Input:";

        std::string word;
        std::cin >> word;

        isInputWrong = (word != "Apple");
        if (isInputWrong)
        {
            std::cout << "You've entered wrong text. Your input is: " << word << std::endl;
        }
    } while (isInputWrong);

    std::cout << "Cool! Your inpput is correct!" << std::endl;
}
```
Звернемо нашу увагу на кілька деталей:

 - Ми використали цикл do-while замість циклу while. Ми зробили це тому, що нам не потрібно одразу перевіряти логічний вираз (який означає що користувач ввів невірне слово). Нам потрібно, щоб спочатку відбувся ввід, далі щоб ми перевірили його, і вже потім вирішувати - чи потрібно виконувати ці дії заново.
 - Для того щоб уникнути однакової перевірки у двох місцях в тексті програми, ми створили нову змінну isInputWrong типу bool. На початку задаємо її значення false (як ми побачимо через кілька розділів - початкове значення  вартує задавати для змінних вбудованих типів завжди). Далі, одразу після вводу, ми присвоюємо їй результат порівняння. Цю змінну ми використовуємо як умову для виводу повідомлення про помилку, а також як умову для продовження циклу.
 - Оголошення змінної word ми перенесли усередину нашого циклу, оскільки ніде поза ним ми її не використовуємо. Це дуже хороша практика. **Оголошуйте змінні лише там, де ви їх починаєте використовувати.**

