---
title: Встановлення середовища та початок роботи
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: environment-setup.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

Тут ми розглядаємо покрокові інструкції для встановлення необхідного програмного забезпечення та налаштування середовища розробки.Також ми розглянемо основні елементи роботи з командним рядком.

## Підготовка до роботи. Командний рядок

У цьому розділі ми встановимо усе необхідне програмне забезпечення. Також ми розглянемо основи роботи у командному рядку, який є потужним інструментом для розробників та просунутих користувачів.

Командний рядок - є альтернативним способом роботи напротивагу звичному нам графічному інтерфейсу (з вікнами, кнопками тощо). Але навіщо, використовувати цей спосіб, якщо весь світ користується графічними програмами? Насправді, на думку автора, на те є кілька причин:

- Командний рядок у ряді випадків є надзвичайно зручним інструментом для розробника. Як ми далі побачимо, досить зручно користуватися командним рядком для роботи з системами контролю версій та виконання деяких інших операцій.
- Розуміння командного рядка необхідне для просунутого користування операційними системами.
- Командний рядок використовують для системного адміністрування, керування комп'ютерними мережами, тощо.
- Деякі задачі просто неможливо виконати з допомогою графічних засобів. Багато програм мають лише базовий консольний інтерфейс.
- Найголовніше на думку автора: **Командний рядок дає змогу зрозуміти, як працює система контролю версій Git (про яку ми поговоримо у наступному розділі) та отримати доступ до усіх її можливостей. Це стосується не тільки цієї системи, але й багатьох інших програм, які мають лише консольний інтерфейс.** Багато з цих програм відіграють ключову роль у функціонуванні операційної системи, мереж тощо. І командний рядок є чудовим провідником у цей світ, який є невидимий для багатьох звичайних користувачів.

## Встановлення та налаштування суперконсолі (тільки на Windows)

### Встановлення (лише для користувачів Windows)

Для встановлення - завантажте та розпакуйте нашу спеціальну суперконсоль [**MSYS2\_Cmder**](https://github.com/PLLUG/CPPQT-MSYS2-Cmder/releases/download/2019-10/MSYS2_Commander-2019-10.7z). Важлива вимога, для правильної її роботи: **у шляху, куди ви розпакуєте суперконсоль не повинно бути кириличних симворів та пробілів у назвах тек**. Якщо ви сумніваєтесь, чи все зробили правильно - ви просто можете розпакувати суперконсоль у корінь диску C: чи D: (це завжди працює).

Після того, як розпакуєте архів, ви побачите теку MSYS2_Commander. Зайдіть в середину та запустіть `ConEmu64.exe.`

Для встановлення необхіlних для розробки програм виконуємо команду: `install-dev-env`. Як тільки встановлення, завершиться - консоль готова до роботи.

{% include warning.html content="**Якщо те що зара відбулося було для вас незвичним та незрозумілим - не хвилюйтесь. Читайте розділи по порядку, дотримуйтесь інструкцій та продовжуйте роботу. Наразі, наша задача - почати працювати з цими інструментами розробки. Далі у цій книжці ми крок за кроком розберемося, як все працює та дамо усі необхідні пояснення.**" %}

Після встановлення спробуйте розібратися, як працювати у консолі та виконати кілька команд з наступного розділу.
