---
title: Змінні. Деякі з вбудованих типів та їх застосування.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: basic-types.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

## Змінні

Для того, щоб зберігати у програмі будь-яку інформацію, нам необхідно оголосити **змінну(_variable_)**, яка буде містити ці дані.

Оголошення змінної складається з назви **типу** даних (_data type_), які будуть зберігатися у змінній та **імені змінної** (_variable name_), через яке ми зможемо доступатися до даних. Наприклад:

```cpp
int backyardTreeCount;
double milesToRun;
char currentLetterInVocabulary;
```

Змінній, ми можемо **присвоїти (_assign_)** **значення (_value_)** використавши **оператор присвоєння** `=` **(_assigment operator_)**. Наприклад:

```cpp
backyardTreeCount = 3;
```

Ми можемо **оголошувати змінні і одразу ж присвоювати їм значення з допомогою фігурних дужок**, як у випадку з `numberOfBenchesOnBackyard`.

```cpp
int numberOfBenchesOnBackyard{2};
```

Врешті решт, ми можемо доступитися до значення змінної через її ім'я. Наприклад, вивести у консоль її значення:

```cpp
std::cout << "My backyard:" << std::endl;
std::cout << "    number of trees: " << backyardTreeCount << std::endl;
std::cout << "    number of benches: " << numberOfBenchesOnBackyard << std::endl;
```

**Змінна отримує тип при оголошенні і цей тип не може змінитися**. Тобто до кінця використання цієї змінної вона буде зберігати значення виключно лише цього типу.

Ми також можемо присвоювати одній змінній значення іншої змінної за умови, що **типи співпадають або можуть бути відповідним чином перетворені**.

## Деякі важливі типи

Нижче приведена таблиця (для зручності) з типами, корисними для того, щоб почати писати прості програми мовою С++. Далі ідуть кілька парагафів з більш детальними прикладами та особливостями використання цих типів. Автор рекомендує, ознайомитися з типами та наведеними нижче відомостями про них та використовувати їх. Найкращим підходом буде - написати кілька маленьких програм та поексперементувати з ними, а потім - повертатися до цього розділу час від часу. Надалі у прикладах та завданнях ви зможете ці типи повноціно опанувати.

| Тип                       | Опис                                                                                                                                              | Приклад                                                             | Бібліотека                                                     |
| :------------------------ | :------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ | :------------------------------------------------------------------ | :------------------------------------------------------------- |
| `int`                     | Цілі позитивні та від'ємні числа.                                                                                                                 | `int backyardTreeCount {3};`                                        | Вбудований тип. Не потребує підключення додаткових бібіліотек. |
| `double`                  | Числа з плаваючою комою.                                                                                                                          | `double milesToRun {2.1};`                                          | Вбудований тип. Не потребує підключення додаткових бібіліотек. |
| `bool`                    | Логічний тип. Може містити значення `true` \(істина\) або `false` \(брехня\)                                                                      | `bool pllugIsCool {true};`                                          | Вбудований тип. Не потребує підключення додаткових бібіліотек. |
| `char`                    | Символ                                                                                                                                            | `char firstLetter = 'a';`                                           | Вбудований тип. Не потребує підключення додаткових бібіліотек. |
| `void`                    | Позначає відсутність типу. Використовується при оголошенні функцій. Змінну цього типу створити неможливо.                                         | `void function() {}`                                                | Вбудований тип. Не потребує підключення додаткових бібіліотек. |
| `std::string`             | Текстовий рядок.                                                                                                                                  | `std::string message{"Hello!"};`                                    | `#include <string>`                                            |
| `std::vector<тип>`        | Список елементів заданого типу. Тип задають всередині гострих дужок. Список може змінювати розмір, елементи можна додавати та видаляти зі списку. | `std::vector<std::string> friendList {"Harry", "Ron", "Hermiona"};` | `#include <vector>`                                            |
| `std::array<тип, розмір>` | Масив\(список фіксованого розміру\). Розмір масиву змінювати не можна.                                                                            | `std::array<bool, 3> semaphorLightPowered {false, false, true};`    | `#include <array>`                                             |

**Тут ми розглянемо більш детально вбудовані типи int, double, bool, char. Типи зі стандартної бібліотеки C++ (string, vector, array) ми розглянемо у наступних розділах.**

### Типи int та double

Як ми знаємо, типи `int` та `double` використовують для збереження цілочислених та з плаваючою комою (тих що мають дробову частину) значень. Змінні типу `int` завичай можуть зберігати значення порядку +/-2,147,483,647. Але не обов'язково! **Зазвичай розмір значення, яке може зберігатися у змінній цього типу може різнитися на різних комп'ютерах** (в залежності від процесора, програмного оточення, тощо.). Ми не будемо розглядати тут, чому це відбувається. **Головне запам'ятати, що кількість даних, які зберігаються у змінній типу** `int` **та** `double` **може різнитися.**

Тип `double` містить ще більше даних ніж тип `int`, для того, щоб мати можливість зберігати дробову частину числа з достатньою для більшості випадків точністю.

#### Деталі: мінімальне та максимальне значення `int`та `double`

Дізнатися мінімальне та максимальне значення для вашого програмного оточення, які можуть зберігатися у змінній заданого типу, можна за допомогою `std::numeric_limits`&lt;&gt;. Приклад програми, яка виведе максимальне та мінімальне значення, яке може зберігатися у змінній типу `int` наведено нижче:

```cpp
#include <iostream>
#include <numeric_limits>

int main()
{
    std::cout << "int max value is " << std::numeric_limits<int>::max << std::endl;
    std::cout << "int min value is " << std::numeric_limits<int>::min << std::endl;
}
```

{% include warning.html content="У прикладах в інтеренеті ви, можливо, побачите, що разом з назвою типів можуть також знаходитися модифікатори (`short`, `long`, `unsigned` тощо), які уточнюють розмір значень, що можуть бути збережені. Наразі, ми вчимося основам - тож ви можете сміливо на початках використовувати просто тип `int`. Наразі для нас діє просте правило: **для цілих чисел використовуємо** `int`**, для чисел з плаваючою комою -** `double`." %}

{% include note.html content="Повну інформацію про ці та інші вбудовані типи, а також про розміри та модифікатори розміру тут: [http://en.cppreference.com/w/cpp/language/types](http://en.cppreference.com/w/cpp/language/types)." %}

### Тип bool

Цей тип зберігає результат деякого твердження \(істинність чи хибність\). Наприклад:

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << std::boolalpha; // Необхідно, щоб значення bool виводилися словами.
    
    bool isThreeIsGreaterThanFive{3 > 5};
    std::cout << "Is 3 > 5 : " << isThreeIsGreaterThanFive << std::endl;
    
    bool isThreeIsLessThanFive{3 < 5};
    std::cout << "Is 3 < 5 : " << isThreeIsLessThanFive << std::endl;
    
    bool isThreeEqualFive{3 == 5};
    std::cout << "Is 3 == 5 : " << isThreeEqualFive << std::endl;
    
    bool isThreeEqualThree{3 == 3};
    std::cout << "Is 3 == 3 : " << isThreeEqualThree << std::endl;
    
    bool isThreeNotEqualFive{3 != 5};
    std::cout << "Is 3 != 5 : " << isThreeNotEqualFive << std::endl;
}
```

Як ми бачимо, результатом порівняння \(оператори більше `>`, більше або дорівнює `>=`, меньше`<`, меньше або дорівнює `<=`, дорівнює `==`, не рівно `!=`\) є значення типу `bool`.

Також до двох значень типу `bool` можна застосовувати оператори: заперечення `!` \(яке перетворює `true` у `false` та `false` у `true`\), логічне "АБО" `||` \(результатом якого є `true` якщо хоча б один з операндів містить `true`\), лоігчне "І" `&&` \(результатом якого є `true` якщо усі операнди містять `true`\). Наприклад:

| Вираз | Результат |
| :---: | :--- |
| `!true` | `false` |
| `!false` | `true` |
| `false || false` | `false` |
| `true || false` | `true` |
| `true && false` | `false` |
| `true && true` | `true` |
| `true && !false` | `true` |
| `(true && !false) || false` | `true` |



### Тип char

Тип char слугує для збереження символів, які у мові С++ можна задати з допомогою одинарних лапок. Наприклад:

```cpp
char firstLetterInAlphabet{'a'};
```

{% include warning.html content="Розмір, який займає змінна типу `char` у пам'яті - завжди 1 байт." %}

По суті, тип `char` зберігає код символу у [таблиці ASCII](https://uk.wikipedia.org/wiki/ASCII) (_American Standard Code for Information Interchange_). Ця таблиця задає числовий код для кожного символу. Під час виводу текстової інформації кожен числовий код перетворюється та відповідний символ відображається на екрані. Таблиця ASCII складається з двох частин. Друга частина (коди 128-255) можуть різнитися в залежності від налаштувань системи. Перша ж частина (коди 0-127) завжди містить усі необхідні знаки, цифри, латинськи та інші спеціальні символи. Ця частина наведена нажче:

| \#   | chr  | \#   | chr  | \#   | chr  | \#   | chr  | \#   | chr  | \#   | chr  | \#   | chr  |
| :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- | :--- |
| 0    | NUL  | 20   | DC4  | 40   | \(   | 60   | &lt; | 80   | P    | 100  | d    | 120  | x    |
| 1    | SOH  | 21   | NAK  | 41   | \)   | 61   | =    | 81   | Q    | 101  | e    | 121  | y    |
| 2    | STX  | 22   | SYN  | 42   | \*   | 62   | &gt; | 82   | R    | 102  | f    | 122  | z    |
| 3    | ETX  | 23   | ETB  | 43   | +    | 63   | ?    | 83   | S    | 103  | g    | 123  | {    |
| 4    | EOT  | 24   | CAN  | 44   | ,    | 64   | @    | 84   | T    | 104  | h    | 124  | \|   |
| 5    | ENQ  | 25   | EM   | 45   | -    | 65   | A    | 85   | U    | 105  | i    | 125  | }    |
| 6    | ASK  | 26   | SUB  | 46   | .    | 66   | B    | 86   | V    | 106  | j    | 126  | ~    |
| 7    | BEL  | 27   | ESC  | 47   | /    | 67   | C    | 87   | W    | 107  | k    | 127  | DEL  |
| 8    | BS   | 28   | FS   | 48   | 0    | 68   | D    | 88   | X    | 108  | l    |      |      |
| 9    | TAB  | 29   | GS   | 49   | 1    | 69   | E    | 89   | Y    | 109  | m    |      |      |
| 10   | LF   | 30   | RS   | 50   | 2    | 70   | F    | 90   | Z    | 110  | n    |      |      |
| 11   | VT   | 31   | US   | 51   | 3    | 71   | G    | 91   | \[   | 111  | o    |      |      |
| 12   | FF   | 32   | '  ' | 52   | 4    | 72   | H    | 92   | \    | 112  | p    |      |      |
| 13   | CR   | 33   | !    | 53   | 5    | 73   | I    | 93   | \]   | 113  | q    |      |      |
| 14   | SO   | 34   | "    | 54   | 6    | 74   | J    | 94   | ^    | 114  | r    |      |      |
| 15   | SI   | 35   | \#   | 55   | 7    | 75   | K    | 95   | \_   | 115  | s    |      |      |
| 16   | DLE  | 36   | $    | 56   | 8    | 76   | L    | 96   | \`   | 116  | t    |      |      |
| 17   | DC1  | 37   | %    | 57   | 9    | 77   | M    | 97   | a    | 117  | u    |      |      |
| 18   | DC2  | 38   | &    | 58   | :    | 78   | N    | 98   | b    | 118  | v    |      |      |
| 19   | DC3  | 39   | '    | 59   | ;    | 79   | O    | 99   | c    | 119  | w    |      |      |

{% include note.html content="Перші 32 символи у таблиці мають спеціальне значення. Їх називають **керуючими символами**. Деякі з цих керуючих символів позначаються спеціальними комбінаціями у програмах на мові С++ (для зручності), це так звані **escape-послідовності** (_escape sequences_). Наприклад, при виводі можна перевести курсор на новий рядок додавши у кінець символ `'\n'`(LF) на Linux або символи `'\r'`(CR) та `'\n'`(LF) на Windows. Ми ж для цієї мети використовуємо `std::endl`, який додає до рядка необхідну послідовність в залежності від ситуації. Детальніше читайте про це тут: [https://stackoverflow.com/questions/1761051/difference-between-n-and-r](https://stackoverflow.com/questions/1761051/difference-between-n-and-r)" %}
