---
title: Компіляція програми, яка складається з кількох файлів.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: compiling-multiple-files.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---


## Процес компіляції програми, яка складається з кількох файлів

Нам відомо, як проходить процес компіляції програми, яка складається лише з одного файлу коду. Якщо ж таких файлів є кілька, то необхідно не тільки скомпілювати кожен з них окремо, але й виконати кілька проміжних дій для того, щоб з'єднати скомпільований код у виконуваний файл. Тому для цього спочатку кожен файл з кодом, який входить до програми компілюється та перетворюється у спеціальний проміжний файл, який називається **об'єктним файлом**. Об'єктні файли містять скомпільований код та деяку службову інформацію потрібну для наступного етапу збірки програми. Часом про окремий файл вихідного коду, який входить до програми називають **одиниця трансляції**. Так кажуть, оскільки кожен файл окремо транслюється з мови програмування у машинний код.

Наступним етапом є етап **компонування** (***linking***, *на жаргоні - лінкування*), яке виконується програмою **компонувальником** (***linker***, *лінкер*). Ця програма читає кожен об'єктний файл, який входить до програми та поєднує їх у виконуваний файл програми. Це нетривіальна задача, оскільки:
 * Кожен з файлів, може містити виклики функцій чи  використання типів, які є вихначені у одному з інших файлів. Наприклад, код функції знаходиться в одному файлі, а викликають його в іншому - і цю задачу необхідно розв'язати, щоб програма коректно працювала.
 * Може виявитися, що кілька файлів мають функцію визначену з одним і таким самим ім'ям і параметрами - у такому випадку ми маємо помилку, оскільки компонувальник не може вгадати замість нас, яку саме функцію викликати в тому чи іншому місці.
 * Врешті решт, виконуваний файл має свій власний формат, який диктує операційна система. Тож всі змінні, типи, функції мають бути не тільки перетворені у машинний код, але й за визначеними правилами записані всередину виконуваного файлу.
 * Крім того, до програми можуть підключатися спеціальні файли, які містять функції та типи готові до багаторазового використання у інших програмах - **бібліотеки** (***library***). Бібліотеки можуть вбудовуватись всередину програми під час компонування (**статичні бібліотеки**, ***static libraries***), або ж завантажуватися у пам'ять разом з програмою під час її виконання (**динамічні бібліотеки**, ***dynamic libraries***).

Створити виконуваний файл коректного формату, розв'язавши залежності у об'єктних файлах та бібліотеках, та знайти конфлікти у  цих залежностях і є задачею компонувальника.

### Приклад: функції для генерації випадкових чисел

У попредніх розділах ми оголосили кілька дуже зручних для нас функцій для генерації випадкових чисел. Давайте створимо окремий файл `random-utils.cpp` у який збережемо визначення цих функцій.

```cpp
// Файл random-utils.cpp

#include <random>
#include <vector>

int generateRandomNumber(int min, int max)
{
    static std::random_device randomDevice;
    static std::mt19937 engine{randomDevice()};
    std::uniform_int_distribution<int> distribution(min, max);
    return distribution(engine);
}

std::vector<int> generateRandomSequence(int min, int max, int count)
{
    std::vector<int> rRandomSequence;
    for (int i = 0; i < count; ++i)
    {
        rRandomSequence.push_back(generateRandomNumber(min, max));
    }
    return rRandomSequence;
}
```

Тепер цей файл готовий до використання у інших наших програмах. Нам лише треба скомпілювати його з програмою, у якій ми використаємо виклики цих функцій. Зверніть увагу: **файл не містить функцію main()**!  Якщо ми згадаємо матеріал одного з перших розділів, то така функція має бути лише одна на всю програму. А наша програма буде складатися з кількох файлів.

Тепер створимо головний файл програми: `main.cpp`. Цей файл міститиме функцію `main()`, також він буде викликати функцію `generateRandomSequence()` визначену у файлі `random-utils.cpp`.

```cpp
// Файл main.cpp

#include <vector>
#include <iostream>

std::vector<int> generateRandomSequence(int min, int max, int count);

int main()
{
    std::vector<int> randomSequence = generateRandomSequence(1, 100, 10);
    for (int index = 0; index < randomSequence.size(); index++)
    {
        std::cout << randomSequence[index] << std::endl;
    }
}
```

Для того, щоб компіляція не викликала помилки (адже компілятор не знайде в `main.cpp` код функції `generateRandomSequence()`) ми оголосили **сигнатуру функції** `generateRandomSequence()` у цьому файлі. Таким чином ми повідомили компілятору, що така функція визначена, але перебуває в іншій одиниці трансляції. Для цього, достатньо продублювати назву функції разом зі всіма параметрами та типом повернення.

Компіляцію проведемо у три кроки. По-перше, скомпілюємо у об'єктний файл `random-utils.cpp` :

```bash
clang++ -c -o random-utils.o random-utils.cpp
```

Тут параметр `-c` означає, що треба створити об'єктний файл. Результат записуємо у файл `random-utils.o`.

Далі, скомпілюємо `main.cpp`:

```bash
clang++ -c -o main.o main.cpp
```

Врешті, щоб створити виконуваний файл, об'єднаємо об'єктні файли, які вийшли в результаті попередніх кроків:

```bash
clang++ main.o random-utils.o -o main.exe
```

## Заголовні файли

Оскільки оголошувати сигнатури функцій не зручно, то користуються **заголовковими файлами**, які містять усі необхідні оголошення, щоб підключити функцій та типи з іншого файлу. Для того щоб створити заголовковий файл, помістимо оголошення функцій у файлі `random-utils.h`.

```cpp
// Файл random-utils.h
#ifndef RANDOM_UTILS_H
#define RANDOM_UTILS_H

#include <vector>

int generateRandomNumber(int min, int max);
std::vector<int> generateRandomSequence(int min, int max, int count);

#endif // RANDOM_UTILS_H
```

Тепер ми можемо підключити цей файл в `main.cpp`.

```cpp
#include <vector>
#include <iostream>
#include "random-utils.h"

int main()
{
    std::vector<int> randomSequence = generateRandomSequence(1, 100, 10);
    for (int index = 0; index < randomSequence.size(); index++)
    {
        std::cout << randomSequence[index] << std::endl;
    }
}
```


Тепер ми можемо скомпілювати `main.cpp`. Якщо нам необхідно підключити наші функції для генерації випадкових чисел та використати в іншому файлі коду, то можемо зробити це за допомогою директиви `#include` підключивши заголовний файл так само, як і в `main.cpp`. Давайте розглянемо цей заголовний файл і розберемося, як це працює.

### Директива препроцесора #include

Першим етапом компіляції є обробка програми **препроцесором**. Препроцесор - це програма (зазвичай - частина компілятора C++), яка опрацьовує текст до того, як він буде перевірятися та транслюватися компілятором. Препроцесор маніпулює текстом програми і досволяє змінити його в залежності від обставин та налаштувань компіляції. Директива препроцесора `#include` дозволяє **вставити вміст** файлу який ми вказуємо у рядок, в якому стоїть ця директива. Таким чином під час компіляції усі оголошення з заголовкового файлу просто фізично додаються в текст програми, і вже далі результуючий текст компілюється.

### Захист від повторного включення (include guards)

Якщо заголовковий сам містить директиви `#include`, то вони також замінюються на тест інших заголовкових файлів. Таким чином, така вкладеність може породжувати багато тексту, причому легко побачити, що з якогось моменту він може почати дублюватися (наприклад, якщо підключимо кілька заголовкових файлів, які в свою чергу підключають один і той же файл). Для того, щоб запобігти цьому використовують конструкцію з директив препорцесора, яка запобігає повторному включенню одного і того ж тексту заголовного файлу:

```cpp
#ifndef /*макрос*/
#define /*макрос*/

// Вміст заголовного файлу

#endif
```

Тут весь вміст який розташований між `#ifndef` та `#endif` буде доданий до програми, тільки якщо заданий `макрос` не є визначений для препроцесора в даному файлі коду. Директива `#define` визначає цей макрос. Таким чином:
 * Якщо макрос не визначено: визначаємо цей макрос і включаємо текст заголовного файлу.
 * Якщо макрос вже визначено - препроцесор ігнорує весь текст між `#ifndef` та `#endif`, тож повторно він не зустрічатиметься у програмі.

Такий захист необхідно обов'язково робити для новостворених заголовних файлів. Назвою для макроса може бути, наприклад, назва заголовного файлу (як  нашому прикладі), головне щоб макрос був достатньо унікальний і не конфліктував своїм ім'ям з іншими.

### Як вказати шлях до заголовного файлу

Є два способи вказати шлях до заголовного файлу у директиві `#include`:
 * У лапках `""`: тоді препроцесор шукає файл відносно cpp-файлу, який містить цю директиву (тобто, наприклад, "random-utils.h" означає, що цей файл лежить в тій самій теці, що і файл вихідного коду, а якщо маємо "../includes/random-utils.h" - то на одну теку вище, всередині теки `includes`)
 * У гострих дужках `<>`: тоді файл знаходиться у теках, які задані налаштуваннями компіляції. Частина з цих тек підключені автоматично в системі, якій встановлено компілятор. Але під час компіляції можна додати будь-яку теку до цього списку, використавши опцію `-I*шлях до теки*`. Приклад такої команди: `clang++ -c -I../randomutils/ -o main.o main.cpp`.

## Створення статичної бібліотеки

Оскільки ми збираємося використовувати функції для генерації випадкових чисел постійно, а компілювати їх не зручно, то ми можемо оформити їх у вигляді маленької **статичної бібліотеки**. Для цього, викличемо для об'єктного файлу команду, яка створить з нього статичну бібліотеку:

```bash
llvm-ar rc librandom-utils.a ./random-utils.o
```

 * `llvm-ar` - програма, яка створює бібліотеку
 * `rc`  - параметри, `r` - переписати, якщо існує, `c` - створити нову бібліотеку
 * `librandom-utils.a` - назва бібліотеки
 * `./random-utils.o` - об'єктний файл, який входить до бібліотеки (їх може бути кілька)

Тепер ми можемо підключити цю бібліотеку під час компіляції нашого прикладу:

```bash
clang++ main.cpp -L. -lrandom-utils -o main.exe
```

Крім знайомих вже нам параметрів
 * `-L.` - параметр `-L` задає шлях до теки, де лежать бібліотеки які підключають до програми. Таких параметірв може бути кілька - якщо потрібно вказати кілька шляхів. `.` (крапка) - одначає поточну теку, тобто кажемо що потрібно шукати бібліотеки, які ми підключаємо у поточній теці. Зверніть увагу, що коли ми задаємо цей параметр, то пробіл між `-L` та шляхом відсутній.
 * `-lrandom-utils` - підключаємо бібліотеку `librandom-utils.a`. Коли вказуємо ім'я бібліотеки - то маємо на увазі, що **задане ім'я буде мати префікс `lib` на початку і завершуватиметься розширенням `.a`.** Якщо ми не врахуємо цього, то компонувальник не зможе знайти бібліотеку і ми отримаємо помилку компонування, яка виглядатиме отак:

```
ld: cannot find -lrandom-utils
clang++: error: linker command failed with exit code 1 (use -v to see invocation)
```

## Навіщо це потрібно?

 * Оскільки ми розуміємо, яким чином можна створити програму, яка складається з багатьох файлів вихідного коду, то можемо тепер розділити будь яку нашу програму на окремі логічно пов'язані частини. Це дасть могу, швидше знайти потрібний нам код у великій програмі, а не тримати все у одному великому файлі. Також це зручно для роботи у команді, коли інший розробник може працювати незалежно над цілою частиною коду, не редагуючи файл, у якому працює хтось інший. Якщо наші програми не обмежені одним файлом - то вони більше не обмежені складінстю та розміром.
 * У наступних розділах, ми розглянемо системи збірки програм, які досзволяють автоматизувати процес компіляції великих проектів. Така система, може зібрати у виконуваний файл проект, який складається з тисяч файлів вихідного коду буквально кількома командами. Оскільки ми розуміємо, як компілюються окремі файли, то зможемо розібратися, як працює така система.
 * Виділивши частину коду програми чи навіть створивши на її основі бібліотеку ми можемо повторно використати цей код у інших наших програмах.
 * Суперконсоль, якою ми користуємося, містить велику кількість готових до використання бібіліотек. Робота з мережею, різними форматами даних, графікою, готові частини на основі яких можна будувати складніші програми - усе це стає доступним. Нам лише потрібно підключити до свого коду інші бібліотеки (а як це робити ми тільки но розібрали на прикладі). У наступних розділах ми детальніше розглянемо деякі з доступних бібліотек, а також як вїх використовувати у наших програмах.
