---
title: Компіляція та запуск першої програми
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: first-program-and-compilation.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

Тут ми розглядаємо покрокові інструкції. які дозволять написати та запустити вашу першу програму мовою С++. Також, розглядається мінімум теорії, яка дає змогу зрозуміти: що відбувається і як все працює.

## Найменьша програма мовою С++

Найменьша програма, **яка не виконує ніяких дій**, але в той же час може бути скомпільована та запущена на виконання, виглядає так:

```cpp
int main()
{
}
```

Тут ми бачимо кілька елементів:

- По-перше, необхідно зрозуміти, як програма виконується після запуску. Зазвичай програма ділиться на окремі частини, які можна виконати. Ці частини називають **функціями**. Функцію можна викликати - тоді програмний код з якого складається функція почне виконуватися. Рядок `int main()` означає, що ми створили функцію з назвою _main_. Кожна програма має містити таку функцію, адже коли ми запустимо програму на виконання - саме з виклику цієї функції почнеться робота програми.
- Фігурні дужки `{` та`}` означають початок та кінець **тіла функції main**. Тіло функції містить текст програми, який буде виконуватися. У нашій програмі ми бачимо пусте тіло функції (очевидно, вона не виконує нічого).

Коли ми запустили скомпільовану програму, одразу починає виконуватися функція _main_, відповідно весь код, який містить тіло функції почне виконуватися.

#### Деталі: Тип повернення функції main

Функція `main()` повертає значення у результаті свого виконання - ціле число (тип `int`). Що це означає? Навіщо повертати число і чи не можна було обійтися без того (не повертати ніякого значення - тип `void`) ? І куди повертається це значення?

Насправді, це значення означає те, наскільки успішно виконалася програма. Значення `0` означає, що програма виконалася успішно і без помилок. Значення відмінне від нуля одначає, що під час роботи програми відбулася помилка і програма через це завершилася.

Починаючи зі стандарту мови С++ 2011 року, повернення значення для функції `main` можна не писати. У такому разі функція `main` поверне значення `0` за замовчуванням. Тому у нашому прикладі рядок `return 0;` у тілі функції відсутній.

Значення, яке повертає програма можна використати, наприклад, при створенні скрипта. Один з прикладів можна знайти тут: [http://stackoverflow.com/questions/8696698/in-the-main-function-of-a-c-program-what-does-return-0-do-and-mean](http://stackoverflow.com/questions/8696698/in-the-main-function-of-a-c-program-what-does-return-0-do-and-mean)

Іноді початківці хибно вважають, що можна писати `void`замість `int`. Насправді, це не так. Функція `main` завжди мусить повертати `int`. Крапка. Читайте: [https://isocpp.org/wiki/faq/newbie\#main-returns-int](https://isocpp.org/wiki/faq/newbie#main-returns-int)

## Компіляція програми: як це працює

### Виконання програм

Виконувані файли (_executable files_), які ми звикли бачити (і які, мають різний формат в залежності від операційної системи) містять набір **машинних інструкцій та даних**, а також інформацію про те, де ці інструкції та дані знаходяться всередині файлу.

Під час запуску програми, операційна система вантажить її у оперативну пам'ять. Як саме відбувається заванатаження залежить від формату цього файлу. Різні операційні системи можуть підтримувати різні формати виконуваного файлу. Тож, зазвичай, виконувані файли з Windows не можна запустити на ОС Linux, та навпаки (хоча, можливо і таке, якщо якось "навчити" операційну систему розуміти їх формат і виконувати такі файли, див. наприклад [Wine](https://uk.wikipedia.org/wiki/Wine)).

Після завантаження у пам'ять файлу, операційна система передає виконання на початок програми (пам'ятаємо про функцію `main()`?). Машинні інструкції є спеціальним кодом, зрозумілим для процесора. Різні процесори мають різний набір машинних інструкцій. Наприклад, виконувані файли, які запускаються на процесорах Intel (який містять велика частина сучасних лептопів) не можна запустити на міні-комп'ютерах Raspberry Pi остащених процесором з архітектурою ARM, хоча і там і там може бути встановлена OS Linux.

Машинні інструкції зручні лише для машин. Людині зрозуміти їх неймовірно важко, оскільки виглядають вони як набір цифр. Щоб упоратись з цим, кожній машинній команді задають скорочення. Цю мову для зручнішого текстового виразу машинних команд називають [**мовою Асемблеру**](https://uk.wikipedia.org/wiki/Мова_асемблера) (_assembler_).

Але й це не надто зручно. Набагато легше мислити словами та абстрактними поняттями. Тож були розроблені мови програмування, які дають нам можливість оформити ідеї синтаксично згідно з заданими правилами, а далі перетворити їх з допомогою програми, яка зветься **компілятором** (_compiler_). Відповідно, процес аналізу програми з наступним перетворенням у набір машинних команд та даних називають **компіляцією** (_compilation_).

### С++: процес компіляції

Процес створення виконуваного файлу з програми на мові С++ проходить у два важливі етапи:

- Спочатку програма **компілюється** (_compile_). Опрацьовується окремо кожен файл, який входить до складу програми.
  - Текст файлу попедедньо опрацьовується. Про роботу препроцесора та те навіщо це може знадобитися ми поговоримо пізніше, коли будемо вивчати те, як писати програми, які складаються з багатьох файлів мовою С++.
  - Компілятор перевіряє текст програми на наявність синтаксичних помилок. Якщо вони є, то процес компіляції зупиняється.
  - Компілятор перетворює текст мовою С++ у набір машинніх кодів. До прикладу, [ось](https://godbolt.org/g/VeSnRy) як виглядає перетворений текст нашої найменьшої програми мовою С++. У правій манелі ми можемо побачити текст на асемблері та відповідний машинний код у шістнадцятковій системі числення.
- Далі, усі скомпільовані файли (якщо їх було кілька) об'єднуються та перетворюються у викоуваний файл. Цей процес називається **зв'язуванням** (лінкуванням, _linking_). І виконується програмою, яка зветься лінкер (_linker_). Цей крок виконується окремо тому, що це дає змогу повторно використовувати скомпільований код, використовувати бібліотеки готових функцій та багато чого іншого, про що ми поговоримо якось у наступних розділах книги.

### Живий приклад: GCC - компілюємо найменьшу програму у консолі

Тут ми наведемо коротку покрокову інструкцію, як виконати компіляцію найменьшої програми з попереднього розділу прямо у командному рядку.

1. Найперше, нам необхідно створити файл з текстом нашої програми:

   ```bash
   touch main.cpp
   ```

2. Далі ми можемо відкрити та поредагувати цей файл, додавши текст програми.

   Можна зробити це прямо з консолі з допомогою команди `nano main.cpp` (команда доступна у нашій суперконсолі на Windows або консолі Linux\Mac якщо встановлено консольний редактор nano).

   Інший варіант - відкрити файл у будь-якому зручному текстовому редакторі (Для того, щоб відкрити поточну теку з файлом скористайтеся командою `explorer .` на Windows чи `open .` на Mac OS X (зауважте, у цих командах в кінці крапка, що означає поточну теку!)).

3. Введіть текст програми. Наприклад:

   ```cpp
   #include <iostream>

   int main()
   {
       std::cout << "Hello!" << std::endl;
   }
   ```

4. Збережіть зміни та відкрийте знов командний рядок (у редакторі nano `ctrl+s` для збереження та `ctrl+x` для виходу з редактора).

   Переконайтеся, що ви маєте встановлений компілятор для мови С++. Для того, щоб переконатися чи встановлено компілятор Clang виконайте команду `clang++ --version`. Якщо компілятор встановлено - ви побачите інформацію про його версію.

   ```text
   % clang++ --version
   clang version 8.0.1 (tags/RELEASE_801/final)
   Target: x86_64-w64-windows-gnu
   Thread model: posix
   InstalledDir: D:\PLLUG\MSYS2_Commander\msys64\mingw64\bin
   ```

   Якщо ж ні - встановіть пакет компіляторів GCC та Clang на Linux з допомогою вашого пакетного менеджера, а на Windows скористайтеся командою `install-dev-env` у суперконсолі, яка встановить усе необхідне програмне забезпечення (буде запит на підтвердження встановлення - просто натисніть Enter). На Mac OS X - встановіть середовище розробки XCode та запустіть його після встановлення (після цього відкрийте консоль заново і слідуйте інструкціям далі).

5. Скомпілюйте програму:

   ```bash
   clang++ -o main main.cpp
   ```

   Тут ми викликаємо компілятор мови С++ (`clang++`) з параметрами `-o <назва виконуваного файлу>`, а останнім параметром передаємо шлях до файлу програми. Команда має виконатись без повідомлень (будь які повідомлення можуть означати помилку у тексті програми чи під час компіляції).

6. Запустіть програму та переконайтеся, що вона виводить повідомлення `Hello!` у консоль.
     ```bash
     ./main
     Hello!
     ```
