---
title: Масиви. Тип std::array.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: arrays.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---

## Масиви

Часом буває необхідно визначити у програмі не одну змінну, а цілий ряд змінних одного типу. Якщо ми знаємо наперед, скільки таких змінних нам потрібно, і ця кількість не буде змінюватися, то у такому випадку зручно скористатися масивом.

**Масивом** називають структуру, яка складається з конкретної кількості однотипних змінних, які зберігаються разом в одній спільній послідовній області пам'яті. По суті, у пам'яті комп'ютера, вони розташовані один за одним у своєрідний "рядок" комірок, кожна з яких зберігає одне зі значень. Кожна така комірка має номер - **індекс елемента** у масиві. За цим індексом можна доступатися: читати чи записувати значення у комірці. Зазвичай індекси елементів нумеруються з нуля і до *розмір масиву*-1 відповідно.

## Тип std::array

Для оголошення масиву, підключаємо тип std::array зі стандартної бібліотеки:

```cpp
#include <array>
```

Тепер ми можемо оголосити масив розміру 3 (три елемента), які містить елементи типу `int`:

```cpp
std::array<int, 3> integerArray;
```

Якщо нам необхідно, то ми можемо ініціалізувати масив набором значень:

```cpp
std::array<char, 3> letters {'a', 'b', 'c'};
```

`std::array` підтримує  схожий до `std::vector` набір операцій для доступу до елементів. Звичайно, операцій для додавання та вилучення елементів немає.

|  Приклад  коду  |  Пояснення  |
|  :---:  |  :---  |
|  `#include  <array>`  |  Підключити  визначення  типу  std::array  зі  стандартної  бібліотеки.  |
|  `std::array<int, 3>  arr;`  |  Створюємо  змінну  `arr`-  масив,  який  містить  значення  типу  `int` та має розмір - 3 елемента.  Замість  `int`  можна  підставити  інший  необхідний  нам  тип.  |
|  `std::array<int, 4>  evenDigits  {2,  4,  6,  8};`  |  Створюємо  масив  та  ініціалізовуємо  його  готовим  набором  значень.  |
|  `arr.size()`  |  Повертає  розмір масиву (кількість  елементів).  Кожен  елемент  має  індекс  \(номер\)  -  ціле  число.  Елементи  індексуються  по  порядку  починаючи  з  `0`  до  `arr.size()  -  1`  |
|  `arr.at(0)`  |  Повертає  елемент  з  індексом  0.  Елементи  індексуються  по  порядку  замість  `0`  до  `arr.size()  -  1` |
|  `arr[0]`  |  Повертає  елемент  з  індексом  0.  Елементи  індексуються  по  порядку  замість  `0`  до  `arr.size()  -  1`  Працює трохи швидше, оскільки немає перевірок стосовно виходу за межі масиву.|
|  `arr.fill(0)`  |  Заповнює усі комірки масиву заданим значенням (у даному випадку - обнулює всі комірки). |

### Чому не vector?

Дійсно, і масив і std::vector мають спільні риси:

 - Зберігають набір однотипних значень
 - Доступ до елемента відбувається за індексом

Але, напротивагу std::vector, масив має ряд відмінностей:

 - Займає трохи меньше пам'яті
 - Працює швидше ніж vector
 - Має фіксований розмір, який не можу змінюватися. Видаляти та додавати елементи неможна.

Існує ще кілька відмінностей, які можна буде зрозуміти коли ми дійдем до вивчення пам'яті та вказівників у С++. Але вони для нас наразі не суттєві. Головне, що оголошуючи масив, ми явно **показуємо, що кількість елементів стала, та не може змінюватися**. Таким чином, ми робимо нашу програму зрозумілішою, що врешті решт дозволяє легше у ній розібратися та уникнути помилок у майбутньому. Тому правилом на даному етапі вивчення для нас є: **якщо кількість елементів не може змінюватися - оголошуємо масив**.

## Вимірність масиву

Оскільки, масив - це, грубо кажучи, рядок елементів, які зберігаються у пам'яті, то не зовсім очевидно, що з допомогою масивів можна змоделювати структури, які мають не один вимір (рядок) комірок, але й багатовімірні структури.

Наприклад, рядок з двох значень типу `int` нас не здивує:
```cpp
std::array<int, 2> oneDimentionArray;
```

Якщо ми хочемо мати не тільки рядки, але й стовпці, то мусимо вкласти один масив у інший:
```cpp
std::array<std::array<int, 2>, 2> twoDimentionsArray;
```

I навіть ми можемо змоделювати три виміри, оголосивши:
```cpp
std::array<std::array<std::array<int, 2>, 2>, 2> threeDimentionsArray;
```

На малюнку видно, як виглядає рядок комірок, квадрат комірок та два шари комірок, які утворюють своєрідний "куб" у трьох вимірах. Також, показано, як всі ці три об'єкти можна трансформувати у ряд неподільних одновимірних масивів, один з яких містить значення, а інші - вкладені масиви.

{% include inline_image.html file="array-dimentions.png" alt="array-dimentions" %}

## Приклад: Ігрове поле

{%  include  note.html  content="Ця частина є продовженням розробки гри, ідея якої описана у розділі  [Приклад  складнішого  проекту.  Розробка  консольної  гри.](maze-game-development)" %}

Для того, щоб задати ігрове поле у програмі, ми можемо скористатися масивом. Оскільки поле має ширину та висоту, створимо двовимірний масив. Для кількості рядків та колонок клітинок, створимо окремі константи, щоб нам зручно було використовувати у програмі та змінювати ці значення:

```cpp
const int mazeColumns = 20;
const int mazeRows = 20;

std::array<std::array<char, mazeColumns>, mazeRows> maze;
```

Тепер,  для прикладу, можемо ініціалізувати масив стінками по периметру. Для цього ідемо по рядках та стовпцях, перевіряємо, чи це не перша клітинка рядка чи стовпця. Якщо так - то ставимо стінку, інакше - залишаємо пустий простір.

```cpp
const char emptySymbol = ' ';
const char wallSymbol = 'X';

for (int row = 0; row < mazeRows; row++)
{
    for (int column = 0; column < mazeColumns; column++)
    {
        if ((row == 0) || (row == mazeRows - 1) || (column == 0) || (column == mazeColumns - 1))
        {
            maze[row][column] = wallSymbol;
        }
        else
        {
            maze[row][column] = emptySymbol;
        }
    }
}
```

Також, пройшовшись по рядкам та стовпцям, ми можемо вивести ігрове поле на екран. Для цього потрібно виводити по одному символу, а переводити рядок лише після того, як цілий рядок ігрового поля виведено на екран. Врешті, винесемо ініціалізацію поля та вивід його на екран у окремі функції, щоб логічно відділити кожну з цих підпрограм та дати їм назви.    У результаті отримаємо таку програму:

```cpp
#include <iostream>
#include <array>

const char emptySymbol = ' ';
const char wallSymbol = 'X';

const int mazeColumns = 20;
const int mazeRows = 20;

void initializeMaze(std::array<std::array<char, mazeColumns>, mazeRows> &rMaze)
{
    for (int row = 0; row < mazeRows; row++)
    {
        for (int column = 0; column < mazeColumns; column++)
        {
            if ((row == 0) || (row == mazeRows - 1) || (column == 0) || (column == mazeColumns - 1))
            {
                maze[row][column] = wallSymbol;
            }
            else
            {
                maze[row][column] = emptySymbol;
            }
        }
    }
}

void drawMaze(const std::array<std::array<char, mazeColumns>, mazeRows> &rMaze)
{
    for (int row = 0; row < cMazeRows; row++)
    {
        for (int column = 0; column < cMazeColumns; column++)
        {
                char ch = maze[row][column];
                std::cout << ch;
        }
        std::cout << std::endl;
    }
}

int main()
{
    std::array<std::array<char, mazeColumns>, mazeRows> maze;
    initializeMaze(maze);
    drawMaze(maze);
}
```
