---
title: QMetaType Знає Ваші Типи
sidebar: cppqtarticles_sidebar
permalink: qmetatype-knows-your-type.html
folder: cppqtarticles
---

{% include note.html content="Оригінал [QMetaType knows your types](https://woboq.com/blog/qmetatype-knows-your-types.html) з блогу на [Woboq](https://woboq.com/)" %}

`QMetaType` це шлях отримання Qt інформації про ваші типи під час виконання програми. Це дозволяє робити такі речі, як обгортання типів користувача в `QVariant`, копіювання аргументів при з'єднання типу `Qt::QueuedConnection`, та інші.

Якщо вас коли-небудь цікавило що роблять `Q_DECLARE_META_TYPE` чи `qRegisterMetaType` і коли їх використовувати (або не використовувати) - тоді читайте далі. Ця стаття розкаже все що вам потрібно знати про `QMetaType`: для чого він, як ним користуватись і як він працює.

## Для чого Qt потрібна інформація про типи під час виконання програми

Давайте почнемо з історії. `QMetaType` було представлено в Qt 4.0. Він був створений щоб отримати можливість реалізувати асинхронні сигнали і слоти (`Qt::QueuedConnection`). Для того щоб черга слотів(queued slots) працювала, необхідно скопіювати аргументи і зберегти їх в подію(event), яка опрацюється пізніше. Також необхідно видалити ці копії по завершенню виклику слота. (Примітка: Це не потрібно якщо використовувати `Qt::DirectConnection`: вказівники на аргументи використовуються безпосередньо зі стеку.)

Код, який відправляє(dispatching) сигнали [`QMetaObject::activate`](https://code.woboq.org/qt5/qtbase/src/corelib/kernel/qobject.cpp.html#_ZN11QMetaObject8activateEP7QObjectiiPPv) має масив вказівників на аргументи типу `void*`. (Для детальної інформації читайте [Як працюють сигнали та слоти](yak_pratsyuyut_signali_i_sloti_v_qt_chastyna_1.md)). Але, в той же час, все що Qt знає про типи аргументів - це їхні імена у вигляді стрічок, які були витягнуті за допомогою [`moc`](http://doc.qt.io/qt-5/moc.html).

`QMetaType` дає можливість отримати копію або знищити об'єкт використовуючи стрічку(наприклад `"QPoint"`). В цьому випадку Qt буде використовувати `void *QMetaType::create(int type, void *copy)` і `QMetaType::destroy(int type, void *data)` для копіювання та знищення аргументів, де `int type` отримується за допомогою `QMetaType::type(const char *typeName)` використовуючи ім'я типу аргументу, який наданий [`moc`](http://doc.qt.io/qt-5/moc.html). `QMetaType`також надає можливість для розробника зареєструвати будь який тип в базі мета-типів.

Ще одним способом використання `QMetaType` є `QVariant`. `QVariant` з Qt 3.x підтримував лише вбудовані типи Qt, тому що доданий(contained) довільний тип теж потрібно було б копіювати чи видаляти разом з `QVariant`, який його огортає. Але з допомогою `QMetaType`, `QVariant` отримав можливість містити будь який зареєстрований тип оскільки `QVariant` може сам копіювати і знищувати внутрішній екземпляр об'єкта.

## Яку інформацію зберігає QMetaType

Починаючи з Qt 4.0  багато чого змінилось. Ми отримали QtScript та QML за допомогою яких інтенсивніше почали використовувати інтеграцію динамічних типів. І ми  оптимізували багато речей.

Ось інформація, яка зберігається в meta-type системі для кожного типу:

* Зареєстроване **ім'я типу**. Існує індекс імені для швидкого пошуку ідентифікатора(ID) мета-типу. Починаючи з Qt 4.7, можливою стала навіть реєстрація того ж типу під іншим іменем (корисно для `typedef`).
* Можливість **створення (копіювання) та знищення** ~~(Copy) Constructor and Destructor (in-place or not).~~
* **Розмір** щоб знати скільки місця потрібно виділити на стеку.
* **Прапорці** які визначають таку ж інформацію як `QTypeInfo` чи тип перетворення.
* **Користувацькі функції для перетворення** які встановлюються за допомогою `QMetaType::registerConverter`.
* **`QMetaObject`** що містить `QObject` мета дані, що асоціюються з типом, якщо він існує.
* ...

### QTypeInfo

`QTypeInfo`є характерним класом, ортогональним до `QMetaType`, який дозволяє розробнику вручну визначати, використовуючи `Q_DECLARE_TYPEINFO`, чи тип можна переміщувати, використовуючи `memmove`, та чи потрібно запускати його конструктор та деструктор. Це переважно використовується для оптимізації в контейнерах типу `QVector`.

Для прикладу, [implicit shared](https://doc.qt.io/qt-5/implicit-sharing.html) класи можуть бути переміщені з допомогою `memmove`, тоді як звичайна копія спочатку повинна збільшити лічильник посилань в конструкторі копіювання а потім зменшити його в деструкторі.

Для вирішення цієї проблеми в C++11 було представлено конструктори переміщення і характерні риси стандартних типів, але так як `QTypeInfo` було створено до C++11 і Qt досі працює з старими компіляторами, цей механізм не використовується.

## Як це працює

Так історично склалось, що існує велика різниця між вбудованими та власними створеними типами. Для вбудованих типів в QtCore, кожна мета функція це перемикач, який  має спеціальний код для кожного типу. У Qt 5.0 це було змінено щоб якомога частіше використовувати шаблони. (Дивись [`QMetaTypeSwitcher`](https://code.woboq.org/qt5/qtbase/src/corelib/kernel/qmetatypeswitcher_p.h.html#_ZN17QMetaTypeSwitcher8switcherERT0_iPKv)). Нас цікавитиме, як це працює для власних створених типів.

Це просто [`QVector<QCustomTypeInfo>`](https://code.woboq.org/qt5/qtbase/src/corelib/kernel/qmetatype.cpp.html#QCustomTypeInfo) що містить в собі всю інформацію і вказівники функцій.

### Макрос `Q_DECLARE_METATYPE`

Цей макрос визначає шаблонний клас `QMetaTypeId` для конкретного типу. (Насправді, він визначає клас `QMetaTypeId2` і в більшості випадків в коді використовується `QMetaTypeId2`. Можливо через це Qt може додати більше вбудованих типів не ламаючи код, який використовував `Q_DECLARE_METATYPE` до цього.)

`QMetaTypeId` використовується щоб визначити ID мета-типу на етапі компіляції. `QMetaTypeId::qt_metatype_id` це функція яка викликається `qMetaType<T>()`. При першому викликові функції, будуть викликані деякі внутрішні функції `QMetaType` щоб зареєструвати та виділити пам'ять під ID мета-типу, використовуючи ім'я визначене макросом. Це ID буде зберігатись в статичній змінній.

Окрім імені, вся інша інформація автоматично визначиться компілятором за допомогою шаблонів.

### `qRegisterMetaType`

Тип, зареєстрований з допомогою `Q_DECLARE_METATYPE`, буде насправді зареєстровано (і йому буде присвоєно ID) при першому використанні `qMetaTypeId()`. Наприклад, це випадок коли тип загорнути в `QVariant`. Він не буде зареєстрованим при з'єднанні сигналів і слотів, бо в цьому випадку ви повинні спровокувати реєстрацію викликавши `qRegisterMetaType`.

## Автоматична реєстрація

Розробники часто забувають реєструвати свої мета-типи поки не отримують помилку компіляції або помилку на етапі виконання яка каже їм зробити це. Але чи не було б прекрасно, якби це не було необхідним? Єдина причина, чому `Q_DECLARE_METATYPE` є необхідним це отримання імені. Але є випадки коли ми можемо дізнатись ім'я на етапі виконання без цього макросу. Для прикладу `QList<T>`. Якщо `T` вже зареєстровано, ми можемо, запитавши систему мета-типів, збудувати ім'я використовуючи `"QList<" + QMetaType::name(qMetaTypeId<T>()) + ">"`.

Ми робимо це для групи шаблонних класів, наприклад: `QList, QVector, QSharedPointer, QPointer, QMap, QHash, ...`. Завдяки інформації, яку надає moc, ми також можемо визначити ім'я вказівника на наслідуванні від `QObject`класи: `T::staticMetaObject.className() + "*"`. І починаючи з Qt 5.5, ми можемо автоматично оголошувати `Q_GADGET` і `Q_ENUM`.

Це все що пов'язано з `Q_DECLARE_METATYPE`, але якщо вам потрібно використати ваш в `Q_PROPERTY` або як параметр в сигнально-слотовому з'єднанні типу `Qt::QueuedConnection` вам все одно доведеться викликати `qRegisterMetaType`. Проте, починаючи з Qt 5.x, код, який генерує moc, буде викликати `qRegisterMetaType` за вас, якщо moc може визначити що цей тип може бути зареєстровано як мета-тип.

## Дослідження

До Qt 5.0, я намагався дослідити чи є можливість позбутися `Q_DECLARE_METATYPE` у випадках, коли нам не потрібне ім'я. Це працювало якось так:

```cpp
template<typename T> QMetaTypeId {
    static int qt_metatype_id() {
        static int typeId = QMetaType::registerMetaType(/*...*/);
        return typeId;
    }
};
```

Відповідно до стандарту C++, для кожного типу повинен бути лише один екземпляр змінної `QMetaTypeId::qt_metatype_id()::typeId`. Але на практиці деякі компілятори чи лінкери не дотримуються цього правила. На Windows, для прикладу, буде один екземпляр на бібліотеку, навіть якщо використовувати відповідний експорт макрос. Відповідно, нам завжди буде потрібен ідентифікатор імені, якого ми не маємо. (І ми не хочемо покладатись на [RTII](https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D1%96%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F_%D1%82%D0%B8%D0%BF%D1%83)). Тому ми реєструємо тільки ті типи, для яких ми можемо знати ім'я в Qt 5.0.

{% include note.html content="Статтю опубліковано [Олівером Ґоффартом (Olivier Goffart)](https://woboq.com/about.html) 22 квітня 2015 року." %}
