---
title: Функції
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: functions.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---

## Що таке функція

Функція - це блок коду програми, який має ім'я і виконує певні обрахунки, алгоритми або прості дії. Зазвичай, функціїї використовують для поділу коду на логічні частини, які можна перевикористати в різних місцях щоб уникнути дублювання. Щоб функція виконалась її необхідно викликати в потрібному місці програми використовуючи ім'я. Відредагуємо приклад з друком `Hello!` використовуючи функцію.

```cpp
#include <iostream>

void printHello()
{
    std::cout << "Hello!" << std::endl;
}

int main()
{
    printHello();
}
```

В новому прикладі ми створили функцію `printHello`. Давайте розглянемо її детальніше. Отже кожна функція складається з:

1. Тип повернення функції. `printHello` нічого не повертає, в такому випадку ми пишемо `void`.
2. Ім'я функції. В нашому випадку це `printHello`. Називайте ваші функції відповідно до задач, які вони виконують.
3. Параметри функції. Функції ззовні можна передавати додаткові параметри, які вона використовуватиме. Усі параметри записуються між круглими дужками `()`. Функціїї `printHello` не потрібні жодні параметри, тому дужки пусті. Функціїї з параметрами розглянемо згодом.
4. Тіло функці. Код, що знаходиться між фігурними дужками `{}` є тілом функціїї. В нашому прикладі це `{ std::cout << "Hello!" << std::endl; }`

## Параметри і тип повернення функції

Часто функціїї отримують дані, над якими необхідно виконати діїї ззовні і повертають результа виконання в місце виклику функціїї. Давайте розглянемо приклад функції, яка обраховує площу прямокутника(у прикладіі будемо використовувати цілі числа):

```cpp
#include <iostream>

int rectangleArea(int width, int height)
{
    int area = width * height;
    return area;
}

int main()
{
    int width{10};
    int height{5};
    std::cout << "Area is " << rectangleArea(width, height) << std::endl;
}

```

Функція `rectangleArea` отримує 2 вхідні параметри: `width` і `height` типу `int`. Тип параметра записується першим, далі йде його ім'я. Якщо функція приймає декілька параметрів, то вони розділяються комою `(int width, int height)`.

Результат в місце виклику  функція повертає за допомогою спеціального ключового слова `return` після якого записується значення для повернення. В функції `rectangleArea` ми обраховуємо площу і повертаємо її `return area;`.  Тип змінної, яка повертається, вказується перед ім'ям функції, в нашому прикладі це `int` перед `rectangleArea`.

{% include note.html content="Якщо тип повернення вашої функції `void` як у прикладі `printHello`, в ній все одно можна викликати `return` без значень `return;`. Це використовують щоб припинити виконання функції." %}

{% include warning.html content="Зверніть увагу, що в місці виклику `return` функція припиняє своє виконання і код після `return` не буде виконано." %}

## Способи передачі параметрів у функцію

Існує декілька способів передачі параметрів у функцію, але в цьому розділі ми розглянемо лише два способи:

1. Передача параметрів по значенню. Використовуючи цей спосіб, функція створює копії змінних які їй передали як параметри. Цей приклад ми розглядали вище у функціїї `rectangleArea` де параметри `width` і `height` копіювали значення зі змінних ззовні.
2. Передача параметрів по посиланню. Використовуючи цей спосіб, функція не копіює значення, а створює посилання на це значення з іншим ім'ям. Розглянемо цей спосіб детальніше далі.

```cpp
#include <iostream>
#include <string>

std::string askName()
{
    std::cout << "What is yor name?" << std::endl;
    std::string name;
    getline(std::cin, name);
    return name;
}

void sayMyName(std::string &nameToSay)
{
    std::cout << "My name is " << nameToSay << std::endl;
}

int main()
{
    std::string name = askName();

    sayMyName(name);
}
```

Отже, маємо програму, яка запитує нас ім'я і виводить його. Функція `askName` записує ім'я з клавіатури в змінну `name` і повертає цю змінну.

Інша функція `sayMyName` друкує введене імя у речені. Зверніть увагу, що ми передали змінну `name` по посиланню, додавши спеціальний знак `&` після типу `std::string`. Тепер ми не копіюємо стрічку яку ми ввели з `name`, а використовуємо ту саму стрічку під іншим ім'ям `nameToSay` у функції.

В передачі по посиланню є деякі нюанси. Так, ми не копіюємо дані, але ми можемо випадково пошкодити оригінальні дані, які ми передали у функцію. Наприклад, хтось випадково додасть слово до оригінальної стрічки в ході виконання функціїї `sayMyName`.

```cpp
void sayMyName(std::string &nameToSay)
{
    nameToSay += " Lazy";
    std::cout << "My name is " << nameToSay << std::endl;
}
```

Тоді не тільки зміниться вивід на екран `My name is Andrii Lazy`, але й оригінальна змінна `name`, яка тепер міститеме  `Andrii Lazy`. Якщо ви не хочете щоб значення, яке передається по посиланню змінювалось, додайте перед типом параметру ключове слово `const`.

```cpp
void sayMyName(const std::string &nameToSay)
{
    nameToSay += " Lazy"; // <- Тепер отримуємо помилку компіляції, бо константу змінити не можна
    std::cout << "My name is " << nameToSay << std::endl;
}
```

## Додаткові матеріали по функціях

1. [Functions in C++](https://youtu.be/V9zuox47zr0)