---
title: Приклад складнішого проекту. Розробка консольної гри.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: maze-game-development.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---

Реальні програми майже ніколи не обмежуються лише одним файлом вихідного коду. Зазвичай, для зручності розробки, виникає потреба розділити код на кілька логічно пов'язаних частин. На прикладі розробки консольної гри, ми побачимо, як логічно виникає така потреба, а також яким чином ми можемо скласти та скомпілювати простий проект на C++ який складається з кількох файлів.

## Ідея консольної гри

Ідея нашої консольної гри дуже проста. Є ігрове поле, на якому розташовані перешкоди, предмети, які потрібно збирати, а також наш ігровий персонаж. Ігрове поле має багато стін, які утворюють своєрідний лібіринт. Кожен крок персонажу призводить до зменьшення кількості ігрових очок, які задані на початку раунду. Задача персонажу: пройти до виходу з лабіринту з найменьшими втратами ігрових очок.

Тепер розглянемо механіку гри. Оскільки, наразі ми вміємо виводити інформацію лише у консоль, то логічно, що ми будемо використовувати консоль для відмальовування ігрового поля. Ми просто можемо відмалювати наше ігрове поле звичайними символами ASCII. Наприклад, ігрове поле з кількома стінами, персонажем гри та виходом розміром 10х10 може виглядати так:
```
XXXXXXXXXX
X        X
X @ X    X
XXXXXXXX X
X  X   X X
X  X   X X
X  XXX   X
X    XXXXX
X       #X
XXXXXXXXXX
```

Додамо ще кілька позначень і маємо наступні ігрові елементи:

| Символ | Значення |
| :---: | :--- |
| `' '` | Пустий прохід. |
| `'X'` | Стіна. Персонаж не може проходити через таку клітинку. |
| `'@'` | Так ігровий персонаж позначається на полі. |
| `'#'` | Вихід. Якщо персонаж заходить на цю клітинку, то гра завершується. |
| `'&'` | Ключ. Якщо цей елемент присутній на ігровому полі, то персонаж має обов'язково забрати його перед виходом. Інакше, вихід веде себе як стіна. |
| `'1'` | Якщо персонаж бере цей елемент - то йому дають 10 очок. |
| `'2'` | Якщо персонаж бере цей елемент - то йому дають 25 очок. |
| `'3'` | Якщо персонаж бере цей елемент - то йому дають 50 очок. |

Відповідно, для того щоб керувати ігровим персонажем, гравець буде вводити команди, які ми будемо читати з консолі, реагувати на них, відповідно оновлювати ігрову ситуацію та перемальовувати ігрове поле. Гравцю будуть доступні такі команди:

| Команда | Значення |
| :---: | :--- |
| `'l'` | Піти наліво. |
| `'r'` | Піти направо. |
| `'u'` | Піти вверх. |
| `'d'` | Піти вниз. |
| `'q'` | Вийти з гри .|

На початку гри, дамо персонажу 30 ігрових очок. З кожним кроком кількість очок буде зменьшуватися на 1.

## Ігровий алгоритм

Тепер, коли ми маємо уявлення, як ігровий персонаж буде отримувати команди від гравця і яким чином ми будемо відмальовувати ігрове поле, ми можемо подумати, у якій послідовності будуть відбуватися дії, які забезпечуватимуть сам ігровий процес.

### Підхід до задачі

Кожного разу, як ви виконуєте будь-яку задачу, **ми рекомендуємо вам приділити хоча б 15-30 хвилин для того, щоб продумати, яким чином ви будете її вирішувати, як усе буде працювати**.  Звичайно, спокуса одразу ж взятися за програмування є дуже сильною, але це  і є помилкою, яку початківці роблять фактично одразу ж. Розробник з досвідом, як правило витрачає хоча б деякий час, щоб уважно прочитати умови і суть задачі, яка перед ним стоїть, та хоча б приблизно прикинути можливі методи для її вирішення. Це економить силу силенну часу та зусиль, оскільки якщо ви вже почали програмувати та на півдорозі зрозуміли, що ваш підхід не є вірним, то доведаться переробити левову частку роботи (якщо тільки не почати все з початку).

Тому, перед початком програмування ми наполягаємо, щоб ви:
 * Уважно перечитали умову завдання, яке перед вами стоїть та переконалися, що **ви точно розумієте суть проблеми, чому чи як вона виникла та якого результату необхідно досягнути**. Якщо ви чогось не знаєте (чи хоча б сумніваєтесь), одразу ж дізнайтеся все необхідне у людини, яка може вам відповісти на ваші питання. Одна з найбільших прикростей: виконати не те що потрібно, дізнатися про це коли вже все готово і викинути свою роботу у смітник :( .
 * Уважно преглянули існуючий код (якщо вам треба вносити у нього зміни), щоб **зрозуміти як в даний момент працює програма, які зміни необхідно буде внести, щоб досягнути бажаного результату**.
 * Продумали, які є можливі шляхи до вирішення ващої задачі. Як кожен з цих варінатів працюватиме. Який з них підходить найкраще з точки зору кількості роботи, яку тре буде зробити, кількості змін які тре буде вносити у програму, який варіант буде найбільш логічним і зробить код зрозумілим. Для такого аналізу **достатньо аркуша паперу та ручки**.

Для гри ми не будемо проводити приклад такого аналізу, а лише покажемо результат наших міркувань для ініціалізації гри та алгоритму її роботи.

### Ініціалізація гри

Перед початком гри, ігрове поле має бути відповідним чином згенероване:

 1. Створюємо ігрове поле заданого розміру та заповнюємо його символом пустого проходу.
 2.  Розташовуємо по периметру стінки. Для цього достатньо встановити символ стінки у кожній першій та останній клітинці кожного рядка та колонки.
 3.  Генеруємо стінки лабіринту. Для цього можна використати будь-який алгоритм (їх існує досить багато). З деякими алгоритмами генерації лабіринту можна познайомитись тут: [https://www.jamisbuck.org/mazes/](https://www.jamisbuck.org/mazes/). Ставимо символи стінки за результатами роботи алгоритму.
 4. Розташовуємо ігрового персонажа у лівому верхному куті лабіринту випадковим чином (так, щоб його позиція припадала на пустий прохід, а не на стінку чи ін. пердмет)
 5. Розташовуємо вихід у правому нижньому куті випадковим чином (так, щоб його позиція припадала на пустий прохід, а не на стінку чи ін. пердмет)
 6. Розташовуємо ключ (якщо він є) на ігровому полі випадковим чином (так, щоб його позиція припадала на пустий прохід, а не на стінку чи ін. пердмет).
 7. Розташовуємо додаткові ігрові бонуси на полі випадковим чином (так, щоб їх позиція припадала на пустий прохід, а не на стінку чи ін. пердмет). Кількість кожного різновиду бонусів визначатиметься умовами гри.

Після того, як ми ініціалізували ігрове поле, задаємо початкову кількість очок для гравця. Після цього гру можна починати.

### Процес гри

Процес нашої гри міститиме наступну послідовність дій:

1. Малюємо ігрове поле. Виводимо кількість очок та підказку з командами.
2. Чекаємо введення команди від користувача.
3. Якщо командою є вихід - завершуємо гру. Інакше, знаходимо положення ігрового персонажу на карті.
4. Перевіряємо тип клітинки на ігровому полі, куди ми рухаємося. В залежності від типу, ми рухаємо ігровий персонаж та виконуємо необхідні дії.
    * Якщо клітинка це стіна - нічого не робимо.
    * Якщо клітинка це вихід - завершуємо гру. Виводимо кількість очок.
    * Якщо клітинка пуста, або це ключ, або це бонус - рухаємо персонаж. Додатково:
        * Віднімаємо -1 від кількості очок.
        * Якщо це ключ, то забираємо ключ з ігрового поля.
        * Якщо це бонус, додаємо певну кількість очок та забираємо цей елемент з ігрового поля.
5. Допоки гра триває: повертаємося до пункту 1, починаємо все заново.

### Наступні задачі

Відповідно, до розробленого нами алгоритму, наступними задачами будуть:
 * Збереження усіх необхідних параметрів гри, символів ігрового поля, команд гравця - окремо у вихідному тексті нашої програми, щоб ми могли легко їх змінювати
 * Розробити спосіб збереження ігрового поля
 * Розробити набір засобів для роботи з нашим ігровим полем: пошук символу, заповнення, генерація лабіринту, випадкове розміщення елементу, тощо
 * Розробити набір засобів для виведення інформації на екран та читання команди від користувача
 * Врешті решт, об'єднати все разом та запрограмувати перебіг гри

У наступних розділах ми послідовно розберемося, як вирішити всі ці задачі, а також познайомимося з обраними засобами С++, які нам у цьому допоможуть.
