---
title: Генерація випадкових значень. Цикл for. Range-based for.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: random-forloop-examples.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---

## Генерація випадкових значень

У 2011 році до стандарної біліотеки С++ було додано засоби для генерації псевдовипадкових чисел з різними розподілами. На відміну від старих засобів, які прийшли з мови С , нові засоби дозволяють генерувати більш якісні випадкові послідовності, обирати алгоритм генерації та розроділ. Хоча код використовуючи нові засоби виглядає трошки складніше для початківця, познайомитися з цими засобами корисно. Також на цьому прикладі ми напишемо функцію, яка генерує випадкові значення на відрізку чисел з заданими мінімальними та максимальними значеннями включно. Таку функцію зможуть використовуватиу своїх невеликих програмах навіть ті, хто тільки знайомиться з мовою С++ не вдаваючись при цьому в деталі.

### Ф-ція для генерації випадкового значення

Підключення відоповідних типів стандатної бібліотеки, а також функція, яка генерує випадкові значення на відрізку чисел з заданими мінімальними та максимальними значеннями включно, виглядаються так:

```cpp
#include <random>
```

```cpp
int generateRandomNumber(int min, int max)
{
    static std::random_device randomDevice;
    static std::mt19937 engine{randomDevice()};
    std::uniform_int_distribution<int> distribution(min, max);
    return distribution(engine);
}
```

Цю функцію можна використати у своїй програмі для генерації випадкового числа. Наприклад, для того щоб отримати випадкове число від 0 до 100 включно:

```cpp
int randomNumber = generateRandomNumber(0, 100);
```

## Цикл for

Якщо необхідно організувати цикл з лічильником, то  часто для цього користуються циклом `for`.  Ця конструкція має складнішу структуру ніж цикли, з якими ми знайомились до цього, і виглядає так:

```cpp
for (/*оголошення/ініціалізація змінних*/ ; /*умова*/ ; /*дія*/)
{
    // цей блок виконується допоки виконується <умова>
        // у цьому блоці також доступні всі змінні
        // оголошені у <оголошення змінних>
}
```

Працює це наступним чином:
1. Спочатку, усі змінні, які є у блоці `/*оголошення/ініціалізація змінних*/` ініціалізуються.
2. Далі перевіряється `/*умова*/` . Якщо вона виконується, то ідем далі, інакше - припиняємо цикл.
3. Далі виконується блок коду.
4. Виконується `/*дія*/`. І знов повертаємося до пункту 2.

Наприклад, якщо ми хочемо вивести усі  числа від 1 до 9, то код буде виглядати так:

```cpp
for (int i = 1; i < 10; i++)
{
    std::cout << i << std::endl;
}
```

У прикладі, ми в циклі оголошуємо та ініціалізуємо змінну `i`  - це наш лічильник. Традиційно, ми назвали змінну `i`, але якщо можна підібрати краще ім'я, яке вказує на призначення змінної, то ми рекомендуємо обов'язково це робити. Зверніть увагу: змінну ініціалізуємо числом 1 (перше число, яке має виводитись за умовою задачі!).  Перевіряємо чи число меньше 10 (якщо лічильник досяг значення 10 - припиняємо цикл). Виводимо число у консоль. І далі збільшуємо число на 1 з допомогою оператора `++` . Потім повторюємо цикл знову.

Цикл `for` володіє наступними властивостями:

 - Можна лишити пустою будь-яку з цих частин: `/*оголошення/ініціалізація змінних*/`, `/*умова*/`, `/*дія*/`. Крапка з комою у якості розділювача все одно має бути присутня.
 - Спочатку  перевіряється значання виразу, а вже потім виконується блок коду. Якщо значення виразу є false - блок не буде виконано жодного разу!
 - Замість блоку коду - можна просто лишити один вираз чи оператор який виконається (пам’ятаємо про крапку з комою в кінці!). Все таки, ми рекомендуємо на початках завжди описувати блок коду і тільки в ньому виконувати дії - так легше буде розібратися у вашій програмі, а кож виглядатиме трохи більш зрозумілим.
 - Пам’ятаймо, що для будь якого циклу важливо, щоб значення логічного виразу **могло змінитися**. Якщо значення з якоїсь причини лишатиметься сталим, то **програма буде виконувати цикл без упину і ніколи не завершить своє виконання**. Таким чином програма може зависнути у циклі і нам доведеться її завершувати примусово.

З огляду на останній пункт і те, скільки різних частин містяться в конструкції циклу `for`, **потрібно бути досить обережним з цим циклом, оскільки дуже легко можна припуститися помилки при його написанні**.

### Приклади: цикл for

Ще один приклад, це функція яка геренує задану кількість випадкових чисел (використовуючи нашу функцію `generateRandom()`) і повертає вектор з цими числами:

```cpp
std::vector<int> generateRandomSequence(int min, int max, int count)
{
    std::vector<int> rRandomSequence(count);
    for (int i = 0; i < count; ++i)
    {
        rRandomSequence.push_back(generateRandom(min, max));
    }
    return rRandomSequence;
}
```

Тоді з допомогою циклу for ми можемо вивести всі значення цього вектора:

```cpp
std::vector<int> randomSequence = generateRandomSequence(1, 100, 10);
for (int index = 0; index < randomSequence.size(); index++)
{
    std::cout << randomSequence[index] << std::endl;
}
```

## Range-based for

Беручи до уваги те, що програмуючи цикл for дуже легко помилитися, користуватися їм не дуже зручно. Особливо, коли це стосується останнього прикладу, коли ми просто хочемо виконати дію для кожного елементу контейнеру. Замість звичайного циклу for використаємо  range-based for, який має такий вигляд:

```cpp
for (/*елемент контейнеру*/:/*контейнер*/)
{
    // цей блок виконується для кожного елементу контейнеру
}
```

Використовувати такий цикл набагато зручніше та простіше, наприклад:

```cpp
std::vector<int> randomSequence = generateRandomSequence(1, 100, 10);
for (int element: randomSequence)
{
    std::cout << element << std::endl;
}
```
