---
title: Константи. Посилання.
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: constants-references.html
folder: cppqtbook/20-organizing-simple-projects
---

## Константи

**Ключове слово `const` застосовують для оголошення змінних, які не можуть бути змінені.**

Його пишуть перед типом змінної під час оголошення. Наприклад, у одному з попередніх прикладів, ми оголошували змінну, яка містить пароль, який програма вимагатиме від користувача. Ми можемо оголосити змінну `mySecretPassword` **константою**:

```cpp
const std::string mySecretPassword{"qwerty"};
```

У цьому прикладі ми не хочемо, щоб значення `mySecretPassword` змінювалося. Тому застосували ключове слово `const`.

Вартує використовувати константи кожного разу, коли ви бачите значення, які  ніколи не мають змінюватися.  Тепер якщо випадково у програмі присвоємо значення змінній `mySecretPassword`\(наприклад, помилившись у написанні оператора порівняння `==`\), то отримаємо помилку компілятора:

```sh
<source>:13:22: error: no viable overloaded '='
    mySecretPassword = password;
    ~~~~~~~~~~~~~~~~ ^ ~~~~~~~~
```

Часто, помилки, які виникають у процесі компіляції програми - можуть вказувати на ймовірні дії, які до неї призвели. Іноді, це допомагає краще розібратися у ситуації, але іноді (особливо на початку вивчення C++) може дещо заплутувати.   Наприклад, у цьому випадку (для типу `string`) компілятор повідомляє, що не може знайти варіанту присвоєння для цих двох типів. Дійсно, присвоєння константи неконстантному рядку не визначено. У таких випадках, такі помилки вимагають більше знань мови С++ та трохи досвіду. Але, все одно, ми бачимо з помилки - що таке присвоєння неможливе, тож переглянувши оголошення для цих двох типів, ми можемо зрозуміти в чому тут справа. Для вбудованого типу `int` повідомлення буде більш зрозумілим. Наприклад, у цій програмі ми припустилися помилки при ініціалізації змінної `isAnswerCorrect`:

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    const int answerToLifeUniverseAndEverything{42};

    std::cout << "Please, enter the Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything:" << std::endl;

    int answer{0};
    std::cin >> answer;

    const bool isAnswerCorrect{answerToLifeUniverseAndEverything = answer};

    if (isAnswerCorrect)
    {
        std::cout << "You are right!" << std::endl;
    }
    else
    {
        std::cout << " Please, read 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' by Douglas Adams" << std::endl;
    }
}
```

У цьому випадку, маємо повідомлення:

```sh
<source>:12:66: error: cannot assign to variable 'answerToLifeUniverseAndEverything' with const-qualified type 'const int'
    const bool isAnswerCorrect{answerToLifeUniverseAndEverything = answer};
                               ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
<source>:5:15: note: variable 'answerToLifeUniverseAndEverything' declared const here
    const int answerToLifeUniverseAndEverything{42};
    ~~~~~~~~~~^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 error generated.
```

## Коли використовувати const

### Для збереження будь-якого значення, яке ми використовуємо у програмі

Наприклад, якщо ми пишемо програму, для роботи з математичними матрицями, то можемо оголосити окремі константи для визначення розмірності. І вже далі у програмі оголосити матрицю заданих розмірів:

```cpp
const int rowCount{3};
const int columnCount{3};
```

Тепер ці константи можна використовувати усюди де вони знадобляться: для порівняння, для оголошення матриць, у циклах де ми читаємо значення матриці тощо.

Важливо тут те, що тепер **ми розуміємо значення цієї трійки - ми дали назву, яка чітко описує, як ми використовуємо його у програмі**. Таким чином ми робимо програму зрозумілою для інших розробників, читати та розбирати її стає легше. Також, якщо вам знадобиться змінити кількість рядків чи стовпців для матриці - **вам потрібно зробити це лише в одному місці**, і уся програма далі працюватиме коректно. Це роблять не тільки для зручності, але й для уникнення помилок, коли ви можете забути змінити значення у якомусь місці програми.

{% include tip.html content="[Уникайте \"магічних\" чисел, текстових рядків та інших \"магічних\" значень. Давайте значенням іменам, використовуючи константи.](https://github.com/isocpp/CppCoreGuidelines/blob/master/CppCoreGuidelines.md#es45-avoid-magic-constants-use-symbolic-constants)" %}

### Для будь якої змінної, яку ми ініціалізуємо один раз і не змінюємо більше її значення

Як ми переконалися, набагато легше підказати компілятору, що змінна буде константою і довірити перевірку йому, ніж шукати помилку у некоректно працюючій програмі. Ми ще не раз будемо робити на цьому наголос. **Необхідно, писати програму так, щоб потенційні помилки можна було виявляти якнайшвидше, бажано - ще на етапі її компіляції.**

{% include tip.html content="[Використовуйте const для змінних, які не змінюють своє значення після початкової ініціалізації.](https://github.com/isocpp/CppCoreGuidelines/blob/master/CppCoreGuidelines.md#con4-use-const-to-define-objects-with-values-that-do-not-change-after-construction)" %}

### Для змінних, значення яких не має мінятися

Загалом, рекомендуємо іти від супротивного. Ми рекомендуємо здобути звичку **оголошувати з const усі змінні, значення яких ви не збираєтесь явно змінювати**. Якщо ви виявите, що це не константа і значення мусить бути змінене пізніше - ви завжди зможете прибрати слово const.

{% include tip.html content="[За замовчуванням робіть все константами](https://github.com/isocpp/CppCoreGuidelines/blob/master/CppCoreGuidelines.md#con1-by-default-make-objects-immutable)" %}

## Посилання (references)

Тепер розглянемо довільну змінну будь-якого типу, яку ми оголосили у нашій програмі. Наприклад:
```cpp
int someValue{42};
```
Ми можемо оголосити **посилання (*reference*)** на цю змінну. Для цього, при оголошенні посилання ми після типу ставимо амперсанд(`&`):
```cpp
int &someValueRef{someValue};
```
По суті, **посилання - це інше ім'я для змінної**. `someValueRef` має той же самий тип, через це ім'я так само можна доступитися до значення, яке змінна зберігає, або присвоїти його. Наприклад, поглянемо на програму:

```cpp
#include <iostream>

int main()
{
    int someValue{42};
    int &someValueRef{someValue};
    std::cout << someValue << ' ' << someValueRef << std::endl;

    someValueRef = 10;
    std::cout << someValue << ' ' << someValueRef << std::endl;
}
```
Оскільки `someValueRef` **є посиланням на змінну** `someValue`, то не має значення читаємо чи присвоюємо значення ми змінній безпосередньо чи цьому посиланню - результат буде однаковий. Після компіляції та запуску побачимо у консолі:
```cpp
42 42
10 10
```
Звичайно, ми можемо оголосити скільки завгодно посилань на будь-яку змінну у програмі.

Під час оголошення посилання важливо наступне:
 - Посилання має мати такий самий тип, як змінна на яку воно посилатиметься.
 - Обов'язково маємо вказати значення (змінну на яку посилаємось), інакше отримаємо помилку компіляції. **Не можна оголосити посилання, яке не посилається ні на яке значення.**

### Константні посилання

Ми можемо оголосити також константне посилання, додавши `const` перед оголошенням типу. Наприклад:
```cpp
    int someValue{42};
    const int &someValueConstRef{someValue};
```
Якщо ми спробуємо змінити значення змінної через таке посилання, то отримаємо помилку компіляції!  У той же час, ми можемо змінювати значення доступившись до змінної чи інше неконстантне посилання:
```cpp
int someValue{42};
int &someValueRef{someValue};
const int &someValueConstRef{someValue};

someValue = 10; // OK
someValueRef = 10; // OK
someValueConstRef = 10; // Помилка!
```
```
**error:** **cannot assign to variable 'someValueConstRef' with const-qualified type 'const int &'**
    someValueConstRef = 10;
 **~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^**
**note:** variable 'someValueConstRef' declared const here
    const int &someValueConstRef{someValue};
 **~~~~~~~~~~~^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~**
```
Нагалосимо, коли ми оголошуємо константне посилання, то це **не впливає ніяким чином на саму змінну чи інші посилання**, ми лише вказуємо, що **якщо ми доступаємося до значення через це конкрентне  посилання, то компілятор має розглядати цю змінну як константу**.

За допомогою цього прийому ми знову ж даємо компілятору підказку, яким чином перевіряти нашу програму на помилки та робимо програму зрозумілішою, оскільки явно показуємо, що через це ім'я не можна змінити значення. Практично, це застосовують при передачі параметрів для функцій. Як створити власну функцію та правильно передати дані всередину неї ми розглянемо у наступному розділі.
