---
title: Робота з командним рядком
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: working-with-command-line.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

## Cheatsheet: Робота з командним рядком


| Команда | Опис |
| :--- | :--- |
| `pwd` | Вивести поточну теку в якій працюємо |
| `cd назва_теки` | Перейти в іншу теку |
| `cd ..` | Перейти на одну теку вище \(тека вище позначається двома крапками `..`\) |
| `cd ./test` | Перейти в теку `test` яка, знаходиться всередині поточної теки \(поточна тека позначається крапкою `.`\) |
| `mkdir назва_теки` | Створити нову теку |
| `rmdir назва_теки` | Видалити пусту теку |
| `ls` | Переглянути список тек та файлів у поточній теці. |
| `ls ./test` | Переглянути список тек та файлів у теці `test`. |
| `ls -la` | Переглянути розширений список тек та файлів у поточній теці. |
| `touch назва_файлу` | Створити файл. |
| `rm назва_файлу` | Видалити файл. |
| `touch назва_файлу` | Створити пустий файл. |
| `cat назва_файлу` | Вивести вміст файлу. |
| `nano назва_файлу` | Запустити консольний текстовий редактор nano \(якщо він встановлений\). |

- У Windows виконайте команду `explorer .`  \(крапка після пробілу!\) для того щоб відкрити перегляд поточної директорії у Windows.
- У Mac OS X виконайте команду `open .`  \(крапка після пробілу!\) для того щоб відкрити перегляд поточної директорії у Mac OS X.
- Для прикладу, якщо ви хочете перейти у Windows в директорію `projects` на диску `D`, виконайте:  `cd /d/projects`
- Активно використовуйте клавішу `Tab`  у консолі для автозавершення команд, шляхів, параметрів  Git тощо
