---
title: Як працювати з системою контролю версій
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: git-best-practics.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

## Cheatsheet: Простий алгоритм для роботи з системою контролю версій (одна гілка, один розробник)

1. Клонуйте ваш репозиторій (`git clone адреса`) чи створіть його локально (`git init`).
2. Виконуйте необхідну роботу у середині теки репозиторію.
3. Перевірте статус репозиторію (`git status`).
4. Додайте нові файли (`git add файл чи тека`), видаліть непотрібні файли (`git rm файл`) або додайте до коміту усі файли які були вже додані, але є модифіковані (`git add -u`).
5. Перевірте статус репозиторію — які файли увійдуть до наступного коміту (`git status`).
6. Виконайте коміт. Додайте до коміта якісний коментар, який буде описувати ваші зміни. (`git commit -m “Коментар”`)
7. Повторіть короки 2-6 допоки усі необхідні зміни в код не будуть внесені.
8. Перед завершенням роботи обов'язково надішліть зміни до віддаленого репозиторію (`git push`). Якщо репозиторій було створено локально зв'яжіть його з віддаленим перед командою push (`git remote add origin адреса`) та виконайте push (`git push -u origin master`)

## Працюємо з Git правильно

Git є чудовим інструментом контролю версій, але у той же час велика кількість можливостей та деяка складність опанування можуть стати на заваді у розробника при знайомстві з ним. Велика гнучкість у використанні та розподіленість можуть бути як потужним інструментом, так і джерелом для потенційних помилок.

### Використовуйте контроль версій

Які б чудові можливості не надавали системи контролю версій, початківці часто уникають їх використання. Зазвичай, це пояснюється тим, що це складно і що виникають проблеми з комітами. Але насправді, пропрацювавши 3-5 разів простий алгоритм роботи з однією гілкою Git, ви вже не будете більше стикатися зі складнощами, а з часом коміти ввійдуть у звичку.

### Напрацьовуйте хороші звички

Попрацюйте та поексперементуйте з Git на прикладі простої програми. Особливо зверніть увагу на хороші практики описані тут. Як тільки звичка дійде до автоматизму - ви зможете зосередитися на програмуванні та вирішенні складніших задач. Ви перестанете непокоїтися про те, як працювати з репозиторієм, це стане звичною рутиною, а Git буде надійно зберігати пророблену вами роботу.

### Використовуйте контроль версій постійно

Робота з Git - не тільки для С++\Qt зібрань PLLUG. Використовуйте все що ми вивчили постійно!

* В університеті для лабораторних робіт, практичних
* Заливайте в репозиторій тексти курсових та дипромних робіт
* Для власного проекту створіть окремий репозиторій у своєму Github акаунті, також можна створити окремий репозиторій для експериментів, навчальних програм та прикладів.

### Найважливіше - це історія

Потрібно розуміти, що найціннішим у контролі версій є історія змін. Відповідно, має сенс докладати усіх зусиль, щоб історія змін була зрозумілою та логічною. Тоді і сам розробник і його колеги зможуть розібратися, чому у програму були внесені ті чи інші модифікації, попередити потенційні помилки, або ж легко знайти джерело помилки серед комітів у репозиторії.

### Комітьте швидко та часто

Якщо ви маєте завдання - не спішіть програмувати. Продумайте, які зміни вам необхідні та розділіть роботу на невеликі частини. Робіть коміт для кожної з цих частин, як тільки її завершите.

### Пишіть змістовні коментарі до комітів

Коментар має бути читабельним та зрозумілим не тільки для вас. Коментар пишуть повними реченнями англійською мовою з дотриманням правил граматики та пунктуації.

* Коментар має бути корисним
* Описуйте, що було змінено, де змінено, чому змінено.
* Зазвичай 1-3 речень більш ніж достатньо.
* Дотримуйтесь пунктуації, ставте крапку у кінці речення, починайте речення з великої букви. Повідомлення має виглядати нормальним текстом.
* Якщо описувати змін дуже багато - можливо необхідно було комітитися кілька разів. Розділіть зміни логічно на кілька комітів та зробіть окремі коміти.

### Контролюйте зміст коміту

### Переконайтеся, що код робочий та компілюється перед комітом

Коміт є своєрідною проміжною точкою роботи. Перконайтеся, що ви чи будь-хто хто повернеться до коміту буде здатним використати роботу виконану на той момент.

### Комітьте тільки необхідне

Ваша задача - переконатися, що усі необхідні для розробки програми файли є під контролем версій. У той же час, уникайте додавання файлів, які можуть бути згенеровані у процесі роботи, а саме:

* Скомпільовані бінарні файли \(програми, бібліотеки, тощо\)
* Тимчасові файли, що були створені у процесі компіляції, і які не належать до вихідного тесту програми
* Файли, створені вашим текстовим редактором, оболонкою програмування у процесі роботи
* Файли, створені вашою програмою у процесі роботи
