---
title: Базова робота з Git та створення власного репозиторію
sidebar: cppqtbook_sidebar
permalink: git-basics.html
folder: cppqtbook/10-preparing-for-work
---

## Git — це розподілена система контролю версій

Система контролю версій дає змогу:

* Контролювати зміни, які внесені до програми
* Бачити історію всіх змін у програмі (хто, коли і що змінював), виконувати пошук у історії змін
* Значно зменшити ризик втратити змін через необережність чи помилку, а отже і зберегти виконану роботу
* Тримати кілька різних версій програми
* Ефективно працювати у команді з іншими розробниками над одним вихідним кодом програми

Звичайно, щоб отримати усі ці переваги, треба навчитися правильно використовувати Git. Тут ми наведемо лише кілька прикладів роботи, та покрокову інструкцію щоб розпочати роботу.

## Навіщо це потрібно

**Робота з системою контролю версій - це будні будь-якого розробника.** Кожного дня розробники так чи інакше працюють з кодом під контролем версій, роблять зміни та об'єднують їх зі змінами інших розробників. Тому з самого початку ми будемо вчитися працювати з однією з найпоширеніших в світі систем - Git.

{% include warning.html content="Ці знання абсолютно необхідні для виконання самостійних завдань нашого курсу, надійного збереження свого коду та загального розуміння того, як проходить повноцінний процес розробки." %}

{% include note.html content="Для повноцінної роботи з Git та розуміння усіх деталей ми рекомендуємо прочитати Git Magic (укр. переклад) (перші 3 розділи рекомендовані до ознайомлення) [http://www-cs-students.stanford.edu/~blynn/gitmagic/intl/uk/](http://www-cs-students.stanford.edu/~blynn/gitmagic/intl/uk/). Далі ж ми покажемо лише необхідний мінімум, щоб розпочати самостійну роботу." %}

## Підготовка до роботи

### Перевіряємо чи встановлено Git

Для встановлення Git:

* **Windows** —  завантажте та розпакуйте нашу спеціальну суперконсоль **MSYS2\_Cmder** (читайте про встановлення [у відповідному розділі](environment-setup.html#Встановлення) ).
* **Mac OS X** — достатньо скачати   інсталяційний   пакет   на   офіційному   сайті: [https://git-scm.com/downloads](https://git-scm.com/downloads).
* **Linux** — скористайтеся пакетним менеджером: [https://git-scm.com/download/linux](https://git-scm.com/download/linux).

Після встановлення відкрийте консоль. Виконайте команду `git --version`. Якщо встановлення пройшло успішно — ви побачите вивід з версією Git.

```bash
% git --version
git version 2.16.2
```

Звичайно, ваша версія Git може відрізнятися. Але це не впливатиме на нашу роботу, оскільки інструкції наведені тут працюватимуть зі всіма останніми версіями.

### Налаштування інформації про користувача

Після встановлення, нам необхідно вказати власне ім'я та поштову скриньку, які Git буде використовувати в історії версій. Для цього виконайте наступні команди замінивши `User Name` та `user@mail.com` на власні ім'я та поштову адресу.

```bash
 git config --global user.name "User Name"
 git config --global user.email "user@mail.com"
```

#### Корисні посилання

1. Git Magic (укр. переклад) (перші 3 розділи рекомендовані до ознайомлення) [http://www-cs-students.stanford.edu/~blynn/gitmagic/intl/uk/](http://www-cs-students.stanford.edu/~blynn/gitmagic/intl/uk/)
2. Visual Guide to Version Control [http://betterexplained.com/articles/a-visual-guide-to-version-control/](http://betterexplained.com/articles/a-visual-guide-to-version-control/)"

## Створюємо репозиторій та заливаємо на GitHub

### Створюємо репозиторій

Для того щоб створити власний репозиторій — зареєструйтеся на GitHub: [https://github.com/](https://github.com/)

1. Залогінтеся, та зайдіть на головну сторінку GitHub.
2. Натисніть на конпку створення нового репозиторію. <br/>{% include inline_image.html file="new-github-repo.png" alt="new-github-repo-1" %}
3. Оберіть ім’я для репозиторію (_Repository name_). <br/>{% include inline_image.html file="new-github-repo-2.png" alt="new-github-repo-2" %}
4. При створенні нового репозиторію оберіть _**“Initialize this repository with a README”**_. Це ініціалізує репозиторій та дасть змогу одразу ж клонувати його.

### Сценарій 1: створюємо репозиторій на GitHub та клонуємо його

1. Скопіюйте адресу вашого нового репозаторію (наприклад: `https://github.com/user/test-project.git`. <br/>{% include inline_image.html file="copy-repo-url.png" alt="copy-repo-url" %}
2. Відкрийте консоль. Перейдіть у директорію де буде знаходитись ваш проект.
3. Виконайте команду `git clone https://адреса_репозиторію`.
4. Перейдіть у теку репозиторія. Тепер можна розпочинати роботу.

```bash
% pwd
/home/user

% mkdir projects

% cd projects

% pwd
/home/user/projects

% git clone https://github.com/user/test-project.git
Cloning into 'test-project'...
remote: Counting objects: 3, done.
remote: Total 3 (delta 0), reused 0 (delta 0), pack-reused 0
Unpacking objects: 100% (3/3), done.
Checking connectivity... done.

% ls
test-project

% cd test-project

% ls
README.md
```

У наведеному вище прикладі ми:

* Вивели поточну директорію
* Створили у поточній директорії нову теку з назвою projects
* Перейшли у теку projects
* Вивели поточну директорію ще раз для перевірки де ми знаходимось
* Клонували наш репозиторій Git
* Переглянули список директорій, щоб побачити, як називається директорія нашого Git  репозиторію
* Перейшли в теку репозиторію
* Вивели список файлів у теці репозиторію

### Сценарій 2: створюємо репозиторій локально та зв'язуємо з віддаленим на GitHub

```bash
% pwd
/home/user

% mkdir projects

% cd projects

% pwd
/home/user/projects

% git init
Initialized empty Git repository in C:/MSYS2_Cmder/vendor/msys64/home/test/test-project/.git/

% touch README.md

% git add README.md

% git commit -m "Initial commit."
[master (root-commit) 3637301] Initial commit.
 1 file changed, 0 insertions(+), 0 deletions(-)
 create mode 100644 README.md

% git remote add origin https://github.com/alexchmykhalo/test-project.git

% git push -u origin master
Username for 'https://github.com': user
Password for 'https://user@github.com':
Counting objects: 3, done.
Writing objects: 100% (3/3), 218 bytes | 218.00 KiB/s, done.
Total 3 (delta 0), reused 0 (delta 0)
To https://github.com/alexchmykhalo/test2.git
 * [new branch]      master -> master
Branch 'master' set up to track remote branch 'master' from 'origin'.
```

У наведеному вище прикладі ми:

* Вивели поточну директорію
* Створили у поточній директорії нову теку з назвою `projects`
* Перейшли у теку `projects`
* Вивели поточну директорію ще раз для перевірки де ми знаходимось
* Створили новий репозиторій Git
* Створили новий файл `README.md`
* Додали файл `README.md` до наступного коміту
* Закомітили зміни
* Додали віддалений репозиторій, створений на GitHub (тобто, у той репозиторій ми будемо надсилати зміни)
* Надіслали зміни у віддалений репозиторій

### Створюємо програму, "комітимо"(_commit_) зміни

Створимо у теці репозиторія програму. Додамо головний файл нашої програми: `main.cpp`.

```bash
% touch main.cpp
```

Також ми можемо змінити нашу програму (файл `main.cpp`), як завгодно.

Тепер відкриємо консоль та перевіримо статус репозиторію за допомогою команди `git status`:

```bash
% git status
On branch master
Your branch is up-to-date with 'origin/master'.
Untracked files:
  (use "git add <file>..." to include in what will be committed)

        main.cpp

nothing added to commit but untracked files present (use "git add" to track)
```

Ми бачимо, що ми маємо кілька файлів, які не є під контролем Git (_Untracked files_). Додамо ці файли до наступного коміту з допомогою команди `git add`:

```bash
% git add main.cpp
% git status
On branch master
Your branch is up-to-date with 'origin/master'.
Changes to be committed:
  (use "git reset HEAD <file>..." to unstage)

        new file:   main.cpp
```

Тепер ми бачимо, що файли з нашого проекту будуть додані до наступного коміту (_Changes to be committed_).

Тепер ми зробити коміт з допомогою команди `git commit -m “коментар”`.

```bash
% git commit -m "Added project files."
[master 275127f] Added project files.
 3 files changed, 90 insertions(+)
 create mode 100644 main.cpp
```

Для того, щоб завантажити (“залити”) зміни на GitHub (на віддалений репозиторій), виконаємо команду `git push`. Під час виконання цієї команди вам необхідно буде ввести свій логін та пароль до GitHub.

```bash
% git push
Username for 'https://github.com': user
Password for 'https://user@github.com':
Counting objects: 5, done.
Delta compression using up to 8 threads.
Compressing objects: 100% (5/5), done.
Writing objects: 100% (5/5), 913 bytes | 0 bytes/s, done.
Total 5 (delta 0), reused 0 (delta 0)
To https://github.com/user/test-project.git
   fef3301..275127f  master -> master
```

#### Для викладача: візуальне демо, як працює Git під час розробки проекту

Демо візуалізація: [https://learngitbranching.js.org/?NODEMO](https://learngitbranching.js.org/?NODEMO)

Сценарій демо:

```bash
git clone
git commit
git commit
git push
git commit
git commit
git fakeTeamwork
git fakeTeamwork
git push
git pull
git push
```

