CZ / [EN](README_EN.md)

# [I2C sběrnice](/I2C) -> I2C_peripheral_SEARCH_BUS_example

Nacházíš se ve složce projektu I2C_peripheral_SEARCH_BUS_example, kde se pracuje s I2C sběrnicí. Periodicky se posílají data na vymyšlené slave adresy, pokud daná adresa odpoví, tak se na dané adrese nachází zařízení. Zdrojový soubor můžeš nalézt [zde](firmware/src/main.c)


## Nastavení projektu

Obrázek níže popisuje rozvržení jednotlivých komponent potřebných pro projekt.

<img src="img/project_config.png" width="500">


### Nastavení komponenty system

Zde povolíme SysTick a zapneme interrupt pro používání delay funkce v projektu.

<img src="img/system_config.png" width="500">


### Nastavení komponenty sercom4 jako EDBG USART

Zde vybereme možnost USART with Internal Clock, dále blocking mód, USART frame with parity, baudrate nastavíme na 19200 bauds, paritu na No Parity, Character size nastavíme na 8 bitovou velikost dat, Stop bit nastavíme na One Stop Bit.

Nejdůležitější částí je Receive Pinout a Transmit Pinout, ty nastavíme podle toho, na jakém pinu vývojové desky chceme přijímat data a na kterém pinu chceme data vysílat. Všimněte si, že zde nemáme na výběr přímo piny ale pady, což nám teď momentálně nic neříká, a proto je dobré se buď podívat do datasheetu, který pad odpovídá jakému pinu a nebo se podívat do harmony v3 Pin Table.

<img src="img/sercom4_edbg_usart_config.png" width="500">


### Nastavení komponenty stdio

Zde vybereme možnost buffered mód.

<img src="img/stdio_config.png" width="500">


### Nastavení komponenty sercom5 jako I2C

Zde vybereme možnost I2C Master, dále nastavíme SDA hold TIME na 300-600 ns and I2C TRise time nastavíme na 215ns.

Nejdůležitější částí je SDA Pinout a SCL Pinout, ty nastavíme podle toho, na jakém pinu vývojové desky chceme přijímat data a na kterém pinu chceme data vysílat. Všimněte si, že zde nemáme na výběr přímo piny ale pady, což nám teď momentálně nic neříká, a proto je dobré se buď podívat do datasheetu, který pad odpovídá jakému pinu a nebo se podívat do harmony v3 Pin Table.

<img src="img/sercom5_i2c_config.png" width="500">


### Nastavení pinů

Nastavení pinů pro komunikaci na USART sběrnici:

<img src="img/pin_edbg_usart_config.png" width="800">

Nastavení pinů pro komunikaci na I2C sběrnici:

<img src="img/pin_i2c_config.png" width="800">

Nastavení pinů pro led diody:

<img src="img/pin_led_config.png" width="800">

Nastavení pinů pro tlačítka:

<img src="img/pin_button_config.png" width="800">