# Lekcja 1 – Markdown lekki język znaczników #
## Wstęp ##
Obecnie powszechnie wykorzystuje się języki ze znacznikami do opisania dodatkowych informacji
umieszczanych w plikach tekstowych. Z pośród najbardziej popularnych można wspomnieć o:
1. **html** – służącym do opisu struktury informacji zawartych na stronach internetowych,
2. **Tex** (Latex) – poznany na zajęciach język do „profesjonalnego” składania tekstów,
3. **XML** (Extensible Markup Language) - uniwersalnym języku znaczników przeznaczonym 
do reprezentowania różnych danych w ustrukturalizowany sposób.

Przykład kodu html i jego interpretacja w przeglądarce:

![](obrazek1.jpg)

Przykład kodu Latex i wygenerowanego pliku w formacie pdf
```
\documentclass[]{letter} 
\usepackage{lipsum}
\usepackage{polyglossia}
\setmainlanguage{polish}
\begin{document}
\begin{letter}{Szanowny Panie XY}
\address{Adres do korespondencji}
\opening{}
\lipsum[2]
\signature{Nadawca}
\closing{Pozdrawiam}
\end{letter}
\end{document}
```
![](obrazek2.jpg)

Przykład kodu XML – fragment dokumentu SVG (Scalar Vector Graphics)
```htmlscript
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<svg height="100" width="100">
<circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="black"       stroke-width="3" fill="red" />
</svg> 
</body>
</html>
```
![](obrazek3.jpg)

W tym przypadku mamy np. znacznik np. <circle> opisujący parametry koła i który może być
właściwie zinterpretowany przez dedykowaną aplikację (np. przeglądarki www).
Jako ciekawostkę można podać fakt, że również pakiet MS Office wykorzystuje format XML do
przechowywania informacji o dodatkowych parametrach formatowania danych. Na przykład pliki z
rozszerzeniem docx, to nic innego jak spakowane algorytmem zip katalogi z plikami xml
Przykład rozpakowania zawartości pliku test.docx poleceniem: unzip
$unzip -l test.docx
Archive: test.docx
 Length Date Time Name
 ``````
--------- ---------- ----- ----
 573 2022-03-20 08:55 _rels/.rels
 731 2022-03-20 08:55 docProps/core.xml
 508 2022-03-20 08:55 docProps/app.xml
 531 2022-03-20 08:55 word/_rels/document.xml.rels
 1288 2022-03-20 08:55 word/document.xml
 2429 2022-03-20 08:55 word/styles.xml
 853 2022-03-20 08:55 word/fontTable.xml
 257 2022-03-20 08:55 word/settings.xml
 1374 2022-03-20 08:55 [Content_Types].xml

Wszystkie te języki znaczników cechują się rozbudowaną i złożoną składnią i dlatego do ich edycji
wymagają najczęściej dedykowanych narzędzi w postaci specjalizowanych edytorów. By
wyeliminować powyższą niedogodność powstał Markdown - uproszczony język znaczników
służący do formatowania dokumentów tekstowych (bez konieczności używania specjalizowanych
narzędzi). Dokumenty w tym formacie można bardzo łatwo konwertować do wielu innych
formatów: np. html, pdf, ps (postscript), epub, xml i wiele innych. Format ten jest powszechnie
używany do tworzenia plików README.md (w projektach open source) i powszechnie
obsługiwany przez serwery git’a. Język ten został stworzony w 2004 r. a jego twórcami byli John
Gruber i Aaron Swartz. W kolejnych latach podjęto prace w celu stworzenia standardu rozwiązania
i tak w 2016 r. opublikowano dokument RFC 7764 który zawiera opis kilku odmian tegoż języka:
• CommonMark,
• GitHub Flavored Markdown (GFM),
• Markdown Extra.
``````
## Podstawy składni
Podany link: https://github.com/adam-p/markdown-here/wiki/Markdown-Cheatsheet zawiera opis 
podstawowych elementów składni w języku angielskim. Poniżej zostanie przedstawiony ich krótki 
opis w języku polskim.
## Definiowanie nagłówków
W tym celu używamy znaku kratki
Lewe okno zawiera kod źródłowy – prawe -podgląd przetworzonego tekstu
![](obrazek4.jpg)
## Definiowanie list
![](obrazek5.jpg)

Listy numerowane definiujemy wstawiając numery kolejnych pozycji zakończone kropką.
Listy nienumerowane definiujemy znakami: *,+,-
## Wyróżnianie tekstu
![](obrazek6.jpg)
## Tabele
 ![Alt text](image.png)
 Centrowanie zawartości kolumn realizowane jest poprzez odpowiednie użycie znaku dwukropka:
 ## Odnośniki do zasobów
 ```
 [odnośnik do zasobów](www.gazeta.pl)
[odnośnik do pliku](LICENSE.md)
[odnośnik do kolejnego zasobu][1]
[1]: http://google,com
```
### Obrazki
```
![alt text](https://server.com/images/icon48.png "Logo 1") – obrazek z zasobów 
internetowych
![](logo.png) – obraz z lokalnych zasobów
```
## Kod źródłowy dla różnych języków programowania
![](obrazek8.jpg)
## Tworzenie spisu treści na podstawie nagłówków
![](obrazek9.jpg)
## Edytory dedykowane
Pracę nad dokumentami w formacie Markdown( rozszerzenie md) można wykonywać w 
dowolnym edytorze tekstowym. Aczkolwiek istnieje wiele dedykowanych narzędzi
1. marktext - https://github.com/marktext/marktext
2. https://hackmd.io/ online editor
3. Visual Studio Code z wtyczką „markdown preview”
![](obrazek10.jpg)
## Pandoc – system do konwersji dokumentów Markdown do innych formatów
Jest oprogramowanie typu open source służące do konwertowania dokumentów 
pomiędzy różnymi formatami.
Pod poniższym linkiem można obejrzeć przykłady użycia:
https://pandoc.org/demos.html
Oprogramowanie to można pobrać z spod adresu: https://pandoc.org/installing.html
Jeżeli chcemy konwertować do formatu latex i pdf trzeba doinstalować oprogramowanie 
składu Latex (np. Na windows najlepiej sprawdzi się Miktex https://miktex.org/) 
Gdyby podczas konwersji do formatu pdf pojawił się komunikat o niemożliwości 
znalezienia programu pdflatex rozwiązaniem jest wskazanie w zmiennej środowiskowej 
PATH miejsca jego położenia
![](obrazek11.jpg)
![](obrazek12.jpg)
![](obrazek13.jpg)
Pod adresem (https://gitlab.com/mniewins66/templatemn.git) znajduje się przykładowy plik
Markdown z którego można wygenerować prezentację w formacie pdf wykorzystując 
klasę latexa beamer.
W tym celu należy wydać polecenie z poziomu terminala:
$pandoc templateMN.md -t beamer -o prezentacja.pdf
