---
title: راه‌اندازی Tor در Debian
author: Ehsaan (برگرفته از [وبلاگ سوشا](https://soshaw.net/tor))
tags:
- Tor
- Ubuntu
- Debian
- اینترنت
---

### Tor چیست؟
Tor سرواژه‌ی The Onion Router به معنای مسیریابی پیازی، یک سامانه‌ی نرم‌افزاری برای پاس‌داری از حریم شخصی و امنیت بیشتر در محیط اینترنت است. Tor یک نرم‌افزار آزاد است و با یک شبکه‌ی رایگان، جهانی و داوطلبانه‌ی همپوشانی که متشکل از بیش از ۷۰۰ هزار کارگزار است کار می‌کند تا از لو‌رفتن موقعیت واقعی کاربر جلوگیری کند و ایشان را در برابر جاسوسی شبکه و بررسی ترافیک حفظ کند.

در این نوشته، نحوه‌ی راه‌اندازی Tor در Debian و توزیع‌های زیرشاخه (مانند Ubuntu و طعم‌های آن) بررسی می‌کنیم.

### نصب بسته‌ها و گرفتن پل‌ها
ابتدا در Terminal دستور زیر را وارد کنید *(TODO: کار با ترمینال)*:
``` bash
sudo apt install tor obfs4proxy
```
این دستور، بسته‌های tor و obfs4proxy را از مخازن رسمی دریافت و نصب می‌کند.

سپس می‌بایست پل‌های جدید برای اتصال به شبکه‌ی Tor را دریافت کنید *(TODO: توضیح پل‌ها در Tor)*. برای این منظور، یک ایمیل با متن `get transport obfs4` و بدون موضوع به آدرس [bridges@bridges.torproject.org](mailto:bridges@bridges.torproject.org) ارسال کنید.

پس از مدتی، یک ایمیل حاوی سه پل دریافت می‌کنید که باید یکی از آن‌ها را به Tor معرفی کنید.
هر یک از پل‌ها در یک خط قرار دارند و هر خط با عبارت obfs4 شروع می‌شود.

حالا فایل `/etc/tor/torrc` را با ویرایشگر دلخواه و با دسترسی Superuser باز کنید (اینجا ما از nano استفاده می‌کنیم.)*(TODO: کار با فایل‌ها)*:
``` bash
sudo nano /etc/tor/torrc
```
این عبارات را به آخر فایل اضافه کنید:
```
UseBridges 1
Bridge # bridge here #
ClientTransportPlugin obfs4 exec /usr/bin/obfs4proxy
```
به جای عبارت `# bridge here #` یکی از خط‌هایی که با obfs4 شروع شده‌اند را جایگزین کنید؛ سپس فایل را ذخیره کنید. (در nano با دکمه‌های Ctrl + O ابتدا فایل را ذخیره کرده و با Ctrl + X از ویرایشگر خارج شوید).

حالا سرویس Tor را برای شناختن تغییرات Restart کنید:
``` bash
sudo service tor restart
```
برای اطمینان از درست‌کار‌کردن Tor، دستور زیر را وارد کنید:
``` bash
tail -f /var/log/tor/log
```
هرگاه در خروجی، عبارت `Bootstrapped 100%: Done` را مشاهده کردید، به این معنی است که Tor به درستی کار می‌کند.

### گذر‌دادن برنامه‌ها از Tor
#### torsocks
برای گذراندن برنامه‌های غیر از مرورگرها می‌توانید از ابزار تحت‌خط‌فرمان (CLI) به نام `torsocks` استفاده کنید. برای مثال برای گذر‌‌دادن پوسته‌ی bash می‌توانید از دستور زیر استفاده کنید:
``` bash
torsocks bash
```
دقت کنید که در این حالت نمی‌توانید به دستور sudo دسترسی پیدا کنید و باید آن را از پیش فراخوانید. برای مثال:
``` bash
sudo torsocks bash
```

#### تنظیم پراکسی در کل سیستم
می‌توانید بسته به میزکار خود، پراکسی Tor را در کل سیستم بسط دهید. کافیست مطابق دستورالعمل میزکار خود، پراکسی را به پراکسی Tor تغییر دهید. آدرس پراکسی‌های تور در زیر آمده است:
```
HTTP:
Host: 127.0.0.1
Port: 8118

Socks:
Host: 127.0.0.1
Port: 9050
```
برای مثال برای پیکربندی پراکسی در GNOME و Unity می‌توانید به قسمت System Settings > Network > Network Proxy رفته و Method را برابر Manual قرار داده و مطابق تصویر زیر آن را پیکربندی کنید:
![اگر تصویر را نمی‌بینید، مطابق متن بالا عمل کنید](https://soshaw.net/wp-content/uploads/2016/07/Screenshot-from-2017-08-23-22-11-36.png)

سپس دستور زیر را در ترمینال وارد کنید تا از پوشش‌دادن هوست‌های داخلی جلوگیری شود:
```
gsettings set org.gnome.system.proxy ignore-hosts "['localhost', '127.0.0.0/8', '::1', '192.168.0.0/16', '192.168.8.1', '10.0.0.0/8', '172.16.0.0/12', '0.0.0.0/8', '10.0.0.0/8', '100.64.0.0/10', '127.0.0.0/8', '169.254.0.0/16', '172.16.0.0/12', '192.0.0.0/24', '192.0.2.0/24', '192.168.0.0/16', '192.88.99.0/24', '198.18.0.0/15', '198.51.100.0/24', '203.0.113.0/24', '224.0.0.0/3']"
```

**تبریک! شما Tor را با موفقیت راه‌اندازی کردید!**