# بی‌طرفی شبکه چیست و چرا مهم است؟

![Net Neutrality](NetNeutrality.mp4)

بی‌طرفی شبکه، اصطلاحی که این روز‌ها در فضای‌مجازی مخصوصا توییتر بسیار میشنویم، اما بی‌طرفی شبکه چیست و چرا مهم است؟
![NetNeutrality](TwitterNetNeutrality.jpg)

نوشته‌ی امیر رشیدی، محقق حقوق دیجیتال در توییتر:

> این یک مجموعه توییت است که در آن سعی می‌کنم توضیح بدهم #بی‌طرفی_شبکه یا [#Netneutrality](https://twitter.com/hashtag/NetNeutrality) چیست و از بین رفتن آن چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند. تلاش میکنم در کنار توضیح مورد امریکا، #ایران را هم برسی کنم:
فرض کنین خطوط متروی شهری مسیر‌های اینترنت است و مردم اطلاعاتی که در این مسیر‌ها در حال حرکت هستند. هر ایستگاه مترو هم یک شرکت ارایه دهنده اینترنت یا ISP است. در حالت عادی این ایستگاه‌های قطار به همه اجازه ورود و خرج و سوار و پیاده شدن از قطار را می‌دهد چون بی‌طرف هستند و تبعیض آمیز رفتار نمی‌کنند. ملاک ورود به ایستگاه نه رنگ و نژاد است و نه مذهب و ثروت.

> در این حالت شبکه متروی شهری طرف هیچ کسی را نمی‌گیرد و تبعیضی بین مسافر‌ها قائل نمی‌شود. تنها ملاک وارد شدن کشیدن کارت مترو است و پرداخت هزینه برابر برای همه مردم. اما اگر در یکی از ایستگاه‌ها مامورین جلوی سوار شدن افراد به دلیل مثلا رنگ پوست را بگیرند چی؟ یا مثلا الویت سوار و پیاده شدن به مترو بر اساس مذهب و نژاد باشد چی؟ مثلا بگن اول مسلمان‌ها باید سوار شوند و اگر جا بود بعد از آن مسیحی‌ها. یا حتی بدتر از این، قطار افراد را به دلیل جنسیت تغییر بدن. بگن در این قطار اولی مرد‌ها فقط حق سوار شدن دارند و در قطار بعدی فقط زن‌ها. اینجا است که بی‌طرفی نقض می‌شود و تبعیض جای برابری را خواهد گرفت.

> در شبکه اینترنت هم همین روال است. ایستگاه‌هی قطار که همان ISP ها هستند، باید با اطلاعات وب‌سایت‌ها به صورت برابر برخورد کنند. حق ندارد بگویند من از یوتیوب خوشم نمیاد پس سرعتش را کند می‌کنم و یا آن را باز نمی‌کنم. یا مثلا برای باز کردن آن پول بیشتری می‌گیرم.
امروز در امریکا قانون نقض‌بی‌طرفی شبکه از بین رفت. این یک فاجعه بزرگ برای دنیای اینترنت و فعالین آزادی اینترنت محسوب می‌شود. چون تا قبل از این شرکت‌ها حق نداشتند به صورت غیر برابر و تبعیض آمیز با سرویس‌ها و سایت‌های اینترنتی رفتار کنند ولی از فردا همه این شرکت‌ها می‌توانند سیاست‌های خود را تغییر دهند و رفتاری تبعیض آمیز با کاربران خود و سایت‌ها و سرویس‌های اینترنتی داشته باشند.

> در ایران هم ما این مشکل را داریم. اینترنت ایران یک اینترنت تبعیض‌آمیز، غیربرابر و غیر ‌بی‌طرف است که باعث تشدید سانسور و [#فیلترینگ](https://twitter.com/hashtag/%D9%81%DB%8C%D9%84%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF?src=hash) بیشتر است.
در ایران ۵۰۰ وب‌سایت هستند که بازدید از آنها نصف قیمت است و میزان ترافیک داخلی و خارجی کاربران با هم برابر نیست. شما اگر سایتی خارج ایران را باز کنید ترافیک بیشتری را باید مصرف کنید که به دنبال آن پول بیشتری را پرداخت می‌کنید. در ادامه چند مثال از ایران را مطرح می‌کنم...
خب تا اینجا فهمیدیم که در مورد ایران با نقض بی‌طرفی شبکه شما برای بازدید از سایت‌های خارج ایران باید پول بیشتر از سایت‌های داخل ایران بدید. پس طبیعی است که همیشه نگران مقدار ترافیک بین‌المللی خودتان باشید. پس وقتی مثلا در نتیجه جستجو می‌بینید یک [@Wikipedia](https://twitter.com/Wikipedia) خارج ایران است و گران‌تر از بازدید از صراط نیوز است، و وقتی موتور جستجوی ملی هم دارد تایید می‌کند که دومی از اولی ارزانتر است، شما ناخود آگاه به سمت داخلی که اطلاعاتی سانسور شده و دروغ و جعلی می‌دهد، هل داده خواهید شد. و این یعنی افزایش سانسور با نقض بی‌طرفی شبکه.
> ![ParsiJoo](ParsiJoo.jpg)
> ایران از روزی که شبکه ملی اطلاعات راه افتاد بی‌طرفی شبکه را نقض می‌کند و اقای [@azarijahromi](https://twitter.com/azarijahromi) اصرار دارند که بی‌طرفی در اسناد شبکه ملی‌اطلاعات مورد تاکید قرار گرفته است، ادعایی که صحت ندارد. حداقل در بخش‌ها عمومی این اسناد چنین چیزی نیست.
در منشور حقوق شهروندی نیز بر روی عدم تبعیض در اینترنت تاکید شده است. نمی‌دانم نویسنده‌های این منشور وقتی می‌نوشتند عدم تبعیض فهمیدن معنی‌اش چیست یا هنوز تبعیض برایشان فقط در جنسیت و نژاد و مذهب است؟ در دنیای امروز بین اطلاعات هم نباید تبعیض قائل شد.
> ![ManshurHoghughShahrvandi](ManshurHoghughShahrvandi.jpg)


 در ویدیو زیر هم میتونید ببینید که این نقض بی‌طرفی شبکه، چجوری روی ما کاربران ایرانی میتونه تاثیر بذاره:
![نقض بی‌طرفی شبکه](NaghzBiTarafiShabake.mp4)

امیدواریم با توضیحات داده شده، بهتر مفهموم بی‌طرفی شبکه رو درک کنید و شما هم به این جنبش علیه نقض بی‌طرفی شبکه به پیوندید...



موفق باشید...
