\documentclass{article}

\usepackage[croatian]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{multirow}
\input{imports/font}
\input{imports/text}
\input{imports/math}
\input{imports/tables}
\input{imports/figures}
\input{imports/diagrams}
\input{imports/misc}
\usepackage[croatian]{algorithm2e}
\usepackage[numbers]{natbib}
\usepackage{comment}
\usepackage{fancyhdr}

\pagestyle{fancy}

\def\printtitle{GPGPU -- OpenCL}

\fancyhead{} % clear all header fields
\fancyhead[RO,L]{\bfseries \printtitle}
\fancyfoot{} % clear all footer fields
\fancyfoot[L,RO]{\thepage}
\fancyfoot[LO,R]{AR2}
\fancyfoot[CO,CE]{4. laboratorijska vježba}
\renewcommand{\headrulewidth}{0.4pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{0.4pt}

\newcommand{\HRule}{\rule{\linewidth}{0.5mm}}


\title{GPGPU -- OpenCL}
\author{}
%\date{datum}

\begin{document}

%\maketitle
\begin{titlepage}
\begin{center}
% Upper part of the page
%\includegraphics[width=0.15\textwidth]{./logo}\\[1cm]   
\textsc{\large SVEUČILIŠTE U ZAGREBU \\
 FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA}
 
\bigskip
\textsc{\normalsize Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, \\računalne i inteligentne sustave}\\[8cm]
\textsc{\Large Laboratorijska vježba 4 \\[0.5cm]  ARHITEKTURE RAČUNALA 2}\\[0.5cm]
% Title
\HRule \\[0.4cm]
{ \huge \bfseries \printtitle}\\[0.4cm]
\HRule \\[1.5cm]
% Author and supervisor
%\begin{minipage}{0.4\textwidth}
%\begin{flushleft} \large
%\emph{Author:}\\
%John \textsc{Smith}
%\end{flushleft}
%\end{minipage}
%\begin{minipage}{0.4\textwidth}
%\begin{flushright} \large
%\emph{Supervisor:} \\
%Dr.~Mark \textsc{Brown}
%\end{flushright}
%\end{minipage}
\vfill
% Bottom of the page
{\large Zagreb, 2018.}
\end{center}
\end{titlepage}

Predmet ove vježbe je ostvarivanje 
matričnog množenja u OpenCL-u. 
Razvit ćemo program koji će se moći izvršavati
i na procesoru opće namjene i na grafičkom procesoru.
Kako bismo provjerili točnost i 
korisnost razvijenog programa,
dobivene rezultate i brzinu izvođenja 
usporedit ćemo s izravnom implementacijom
u programskom jeziku C.

% s potprogramom pisanim za glavni procesor u 
% C-u\footnote{Priloženi predložak s primjerima 
% je pisan u C-u, ali može se koristiti i 
% neki drugi programski jezik 
% koji se prevodi u strojni kod.}.

\section{Priprema}

OpenCL (Open Computing Language) je otvoreni standard
koji omogućava pisanje usporednih programa 
koji se mogu izvoditi na različitim računskim uređajima
\citep{Tompson:IOCLPM, Scarpino:AGIOCL, TI:UKWGWI, SO:OCLWGC}.
Podržani su procesori opće namjene (CPU), 
grafički procesori (GPU) i ostale vrste procesora 
i sklopovskih akceleratora (npr. DSP ili FPGA). 
OpenCL definira nadgradnje programskih jezika
C i C++, te programska sučelja (API) 
za upravljanje izvođenjem programa na računskim uređajima. 

Danas je posebno zanimljivo izvođenje programa
na grafičkim procesorima \citep{Wikipedia:GPGPU}.
Stoga će prvi korak biti instalacija
izvršne okoline za GPU 
na kojem će se vježba izvršavati.
Nastavak će ovisiti o konkretnom GPU uređaju
kojeg imate na vašem laptopu
te o operacijskom sustavu.
Danas su najčešći integrirani 
Intelovi GPU-ovi, a pored njih
prisutni su i proizvođači AMD i NVIDIA.
Od operacijskih sustava najzastupljeniji su 
Windowsi, a prisutni su i Macovi i Linux.
Svih 3$\times$3 = 9 kombinacija 
trebalo bi raditi,
a poteškoće se mogu očekivati ako imate 
novi GPU i stari OS ili obratno.
Na laptopu s AMD-ovim GPU-om pod Ubuntuom
potrebno je bilo napisati:

\lstinline{sudo apt-get install mesa-opencl-icd ocl-icd-opencl-dev clinfo}

U okviru ove pripreme prvo je potrebno instalirati
odgovarajuće izvršno okruženje za stroj 
na kojem ćete izraditi vježbu.
Uspjeh instalacije potrebno je provjeriti 
prevođenjem minimalnog OpenCL programa
koji je dostupan na adresi:

\url{http://www.zemris.fer.hr/~ssegvic/ar2/lab4_cldemo.c}

Minimalni program trebao bi se moći prevesti 
i s GCC-om i MSVC-om. 
Za uspješno prevođenje programa na nekim će OS-ovima
prevoditelju trebati dati informacije o kazalima
koja sadrže zaglavlja \lstinline{CL/cl.h} te 
binarnu biblioteku \lstinline{OpenCL.so} 
(Linux, MacOSx) ili \lstinline{OpenCL.lib} (Windows).

Pitanja za vježbu:
\begin{enumerate}
\item 
  Čemu služi 
  \lstinline!do { ... } while(0);!
  u definiciji makroa?
\item 
  Čemu služi makro 
  \lstinline!CL_CHECK!?
\item 
  U kojem trenutku se pokreće prevođenje 
  jezgrene procedure u OpenCL-u?
\item 
  U kojem trenutku se pokreće izvođenje 
  jezgrene procedure u OpenCL-u?
\item 
  Kako OpenCL prevoditelj "zna" treba li 
  jezgru (jezgrenu proceduru, engl. kernel function) 
  prevesti za Intelov ili AMD-ov GPU?
\item 
  Čemu služi poziv funkcije \lstinline{get_global_id}?
  Izvodi li se ta funkcija na CPU ili na GPU?
\item 
  Kojim funkcijama ostvarujemo prijenos podataka
  iz radne memorije u memoriju GPU-a i obratno?
\item 
  Koje funkcije zauzimaju i otpuštaju 
  memoriju GPU-a?
\item
  Koji parametar određuje koliko puta 
  će se izvršiti jezgrena procedura?
\item
  Kako se provodi prebacivanje parametara
  iz programa u C-u u jezgrenu proceduru?
\item
  Na koji način zadajemo 
  pokretanje jezgrene procedure?
\end{enumerate}

\section{Zadatci}

\begin{enumerate}
\item 
  Napišite naivnu implementaciju matričnog množenja.
  Neka dimenzije ulaznih matrica budu 
  $n\times m$ i $m\times k$
  pri čemu su $n$, $m$ i $k$ parametri.
\item 
  Isprobajte vašu funkciju na malim matricama
  i ručno provjerite točnost rezultata.
\item 
  Napišite izvedbu nove funkcije za množenje 
  kvadratnih matrica koja izvođenje
  provodi na grafičkom procesoru (GPU)
  upotrebom odgovarajuće jezgrene funkcije.
  Provjerite točnost vaše izvedbe
  usporedbom s rezultatima 
  prethodno razvijene izvedbe u C-u.
\item 
  Iscrtajte grafove vremena izvođenja obje izvedbe
  na slučajno inicijaliziranim kvadratnim matricama
  32-bitnih brojeva s pomičnim zarezom
  uz $n \in \{128, 256, 512, 1024, 2048\}$.
  Mjereno vrijeme treba uključivati 
  prijenos matrica iz RAM-a u GPU memoriju i natrag,
  ali ne i prevođenje jezgrene procedure.
\item 
  Profilirajte vrijeme izvođenja izvedbe
  za grafički procesor po odsječcima:
  prijenos RAM $\rightarrow$ GPU, 
  računanje rezultata, 
  prijenos GPU $\rightarrow$ RAM.
\item
  Procijenite brzinu prijenosa
  RAM $\rightarrow$ GPU
  i GPU $\rightarrow$ RAM u GB/s
  te ostvarenu brzinu 
  računanja na GPU (TFLOPS).
  Usporedite dobivene veličine
  s brzinom prijenosa 
  RAM $\rightarrow$ RAM
  te ostvarenom brzinom 
  računanja na CPU.
\item
  Procijenite koji bi postupak 
  bio prikladniji za izvedbu na GPU:
  postupak X sa složenošću O($N$)
  ili postupak Y sa složenošću O($N^3$).
\end{enumerate}

\begin{comment}
    Proučiti priloženi programski kod. \lstinline{program.cl} sadrži definicije jezgre u OpenCL-u. \lstinline{opencl-example.c} sadrži glavni program s pomoćnim procedurama (čitanje teksta iz datoteke, mjerenje vremena, stvaranje vektora i matrica, pristupanje elementima matrica, ispisivanje vektora i matrica), pomoćnim procedurama za OpenCL (pristupanje uređaju, prevođenje programa, inicijalizacija osnovnih struktura) i primjerima procedura koje pozivaju OpenCL-ove jezgre definirane u \lstinline{program.cl}.
    \item Prevesti priloženi programski kod, pokrenuti ga i usporediti vremena izvršavanja za procedure u C-u i OpenCL-u. Ovisno o računalu, procedure \lstinline{sum} (zbroj elemenata vektora) i \lstinline{vadd} (zbroj dvaju vektora), obje složenosti $O(n)$ ($n$ je dimenzija vektora), 
    će u OpenCL-u biti sporije nego one u C-u. Jedan od razloga je to što se vektori pri svakom pozivu prenose iz glavne memorije u memoriju uređaja na kojem se paralelno izvršava jezgra i rezultat se prenosi nazad.
    %\item Ostvariti vanjski produkt vektora, algoritam složenosti $O(mn)$, u C-u i OpenCL-u. Usporediti vremena izvršavanja ovisno o dimenzijama vektora.
    \item Ostvariti matrično množenje matrica proizvoljnih dimenzija algoritmom složenosti $O(mnk)$, gdje su $(m,k)$ i $(k,n)$ dimenzije matrica, u C-u i OpenCL-u. Usporediti vremena izvođenja ovisno o dimenzijama matrica i uređaju na kojem se izvršava matrično množenje.
\end{comment}

\bibliographystyle{fer} % We choose the "plain" reference style
\bibliography{bibliography} % Entries are in the "refs.bib" file


\end{document}
