\section{Pisanje makroprograma} 

Da bi se testirala funkcionalnost mikroprograma, potrebno je napisati i odgovarajući makroprogram, odnosno program koji se sastoji od strojnih instrukcija (makroinstrukcija) čiju smo funkcionalnost prethodno ostvarili mikroprogramiranjem. U simulatoru MythSim, makroprogrami se također pišu u obliku običnih tekstualnih datoteka s kodiranjem ASCII (nepodržano kodiranje uzrokuje pogrešku kod parsiranja u MythSimu), u skladu sa sljedećim pravilima:


\begin{itemize}
	\item Ime datoteke mora imati nastavak .mem (simulator takve datoteke zove “memory files”).
	\item Početni dio datoteke, prije oznake \%, može se koristiti za komentare
	\item Nakon oznake \%, slijedi numerički sadržaj memorije koji odgovara makroprogramu; komentari se mogu pisati tako da započinju oznakom // i protežu se do kraja retka.
	\item Linije koje sadrže kod \textbf{moraju} biti označene slijednim brojevima, počevši od 0, koji se tumače kao adrese memorijskih lokacija, iza kojih slijedi dvotočka (:) i sadržaj memorijske lokacije.
	\item Sami sadržaji memorijskih lokacija (koji odgovaraju instrukcijama makroprograma u numeričkom obliku) mogu se pisati dekadski ili binarno. Ako se pišu binarno, moguće je grupe bitova odvajati prazninama radi lakše čitljivosti (npr. 6 bitova operacijskog koda odvojiti prazninom od dvobitnog polja za specifikaciju odredišnog registra, ili pak dva dvobitna polja za registre operanada odvojiti međusobno razmacima i od 4-bitne konstante u nižem bajtu instrukcijskog registra).
	\item Instrukcije su tipično 16-bitne (16-bitni instrukcijski registar) no memorija je bajtno adresirljiva; stoga će jedna instrukcija u memoriji biti predočena s dva bajta na slijednim adresama.
	\item Dopuštene su prazne linije.
\end{itemize}
Napomena: Ako linija sadrži samo komentar (bez adrese i sadržaja memorijske lokacije prije njega), ne smije sadržavati dvotočku. Inače će doći do pogreške jer će MythSim dio komentara prije dvotočke pokušati parsirati kao adresu.

Primjer makroprograma:

\begin{lstlisting}
Pocetni dio datoteke s makroprogramom, prije znaka %
moze se koristiti za globalne komentare makroprograma.
Pribroji neposredne konstante registru r0.

%		// Pocetak koda
// LOAD_IMMEDIATE r0<- 3
0: 000001 00	// vrijednosti mogu biti binarne (s razmacima)
1: 3		// ili dekadske

// LOAD_IMMEDIATE r1<- 2
2: 000001 01
3: 2

// ADD r0 <- r0 + r1
4: 000010 00
5: 00 01 0000		// bin. vrijednosti mogu sadrzavati razmake

// HALT
6: 000011 00		// U r0 bi se sada trebalo nalaziti 5
7: 0

// Kraj
\end{lstlisting}

Na adresi 0 nalazi se prvi bajt prve instrukcije. On se sastoji od 6-bitnog operacijskog koda (000001 = 1) i 2-bitne adrese odredišnog registra (00, pošto se radi o registru r0), pa su radi lakše čitljivosti ova dva dijela odvojena razmakom. Drugi bajt (na adresi 1) predstavlja neposrednu konstantu (vrijednosti 3) koja je zapisana dekadski. Na sličan način moguće je, čitajući i komentare, protumačiti i sadržaj ostatka datoteke, što ostavljamo studentu za vježbu.

