\section{Korištenje simulatora}

Simulator MythSim napisan je u programskom jeziku Java i može se pokrenuti na svim raširenijim operacijskim sustavima; potrebno je samo imati instaliran Java Virtual Machine verzije 1.4 ili više.

Simulator se može dobaviti u obliku .zip datoteke, sa stranica navedenih u Uvodu. Nakon pohranjivanja, potrebno je dobivenu .zip datoteku raspakirati u neki prikadan direktorij, čime nastaje poddirektorij mythsim-3.1.1, koji sadrži datoteku mythsim-3.1.1.jar (ovo je sam program, koji možemo pokrenuti ako imamo instaliran Java Virtual Machine), te poddirektorij docs s dokumentacijom i primjerima.

Pokretanjem programa mythsim-3.1.1.jar otvara se glavni prozor simulatora, koji je vrlo jednostavan (slika~\ref{fig:window}).

\begin{figure}[ht]
\centering
\includegraphics[width=4in]{./figures/MainWindow.png} 
\caption{\textbf{Osnovni prozor simulatora}}
\label{fig:window}
\end{figure}


Da bi simulator postao funkcionalan, potrebno je najprije učitati dvije datoteke koje smo ranije pripremili u proizvoljnom editoru teksta: datoteku s makroprogramom (mem) i datoteku s mikroprogramom (ucode). Ove datoteke se otvaraju odabirom opcije File $\rightarrow$ Open u izborniku.

Nakon što su makroprogram i mikroprogram učitani, moguće je pratiti njihovo izvršavanje mikroinstrukciju po mikroinstrukciju, ili u grubljim koracima. No posljedice izvođenja pojedinih mikroinstrukcija nisu vidljive u osnovnom prozoru mikroprograma. Da bismo pratili utjecaj izvršavanja pojedinih mikroinstrukcija na pojedine komponente računala (registre, ALU, memoriju, ...) potrebno je aktivirati prikaz ovih komponenata u posebnim prozorima. To se postiže aktiviranjem opcija unutar izbornika Window u glavnom prozoru. Moguće je u posebnim prozorima prikazati:
\begin{itemize}
	\item stanje aritmetičko-logičke jedinice (prozor ALU),
	\item grafički prikaz trenutnog stanja puta podataka (prozor Datapath),
	\item prikaz sadržaja glavne memorije (prozor Memory),
	\item prikaz tekstualne datoteke sa sadržajem glavne memorije (prozor Memory File),
	\item prikaz trenutnog i ranijeg sadržaja registara (prozor Registers),
	\item prikaz mikroprogramske memorije (prozor Ucode),
	\item prikaz tekstualne datoteke s mikroprogramom (prozor Ucode File). 
\end{itemize}

Izgled simulatora s otvorenim glavnim prozorom te većim brojem otvorenih prozora za prikaz pojedinih komponenata može se vidjeti na slici~\ref{fig:screen}.

Iz glavog prozora sada možemo izvoditi mikroinstrukciju po mikroinstrukciju (tipka s jednim trokutićem usmjerenim u desno), vraćati se unazad za po jednu mikroinstrukciju (tipka s jednim trokutićem usmjerenim u lijevo), izvoditi po jednu makroinstrukciju (krajnje desna tipka s trokutićem u desno i crtom) te vraćati se unazad za jednu makroinstrukciju (trokutić u lijevo i crta). Tu je također i tipka za resetiranje simulacije, odnosno vraćanje procesora u početno stanje u kojem je bio prije pokretanja programa (krajnje lijeva tipka s dvije kružno usmjerene strelice), te tipke koje omogućuju izvođenje 10, odnosno 100 mikroinstrukcija unaprijed ili unatrag u jednom koraku (dva, odnosno tri trokutića usmjerena desno, odnosno lijevo).


\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=6in]{./figures/screen.png} 
\caption{\textbf{Izgled simulatora: glavni prozor s ostalim prozorima koji su odabrani u izborniku}}
\label{fig:screen}
\end{figure}

