\section{Struktura strojne instrukcije (makroinstrukcije)}

Prije analiziranja mikroprogramirane izvedbe upravljačke jedinice, pogledajmo strukturu strojnih instrukcija (makroinstrukcija). Kao što je spomenuto u prethodnom poglavlju, instrukcijski registar ovog modela procesora je 16-bitni, iz čega proizlazi da će i strojne instrukcije biti 16-bitne. Budući da je glavna memorija bajtno organizirana (jedna adresa odgovara jednom bajtu, što se vidi iz činjenice da je podatkovni registar 8-bitni), svaka strojna instrukcija će u memoriji biti pohranjena na dvije susjedne adrese. Dohvat svake instrukcije tijekom faze “pribavi” također će se morati obaviti u dva koraka (najprije jedan bajt, zatim drugi), jer se komunikacija s glavnom memorijom odvija preko 8-bitne podatkovne sabirnice.

Instrukcija se dakle pohranjuje u 16-bitni instrukcijski registar IR. Na slici~\ref{fig:datapath} možemo uočiti da taj instrukcijski registar ima specifičnu strukturu:
\begin{itemize}
	\item Najviših 6 bitova instrukcijskog registra (bitovi 15 – 10) uvijek predstavljaju operacijski kod instrukcije. To znači da razmatrani procesor podržava moguće najviše $2^6 = 64$ različitih instrukcija.

	\item Preostalih 10 bitova može poslužiti za specifikaciju registara i konstanti koji sudjeluju u operaciji, u skladu s jednim od dva moguća formata instrukcije:
	\begin{enumerate}
		\item Troadresna strojna instrukcija (specificira tri registra koji sudjeluju u operaciji – dva registra operanada i jedan za odredište; moguće je dodatno specificirati i 4-bitnu konstantu koja se predznačno proširuje na 8 bita prije sudjelovanja u operaciji).

		\begin{tabular}{p{4.8cm} p{1.6cm} p{1.6cm} p{1.6cm} p{3.2cm}}
			15 \dotfill 10 & 9 \dotfill 8 & 7 \dotfill 6 & 5 \dotfill 4 & 3 \dotfill 0	
		\end{tabular} \newline
		\begin{tabular}{|p{4.8cm}|p{1.6cm}|p{1.6cm}|p{1.6cm}|p{3.2cm}|}
			\hline
			\textbf{ir\_opcode} & {\bf ir\_ri} & {\bf ir\_rj} &
			\textbf{ir\_rk} & {\bf ir\_const4} 	\\ \hline
		\end{tabular}
		
		Dva bita neposredno iza operacijskog koda (bitovi 9 – 8, odnosno polje ir\_ri) specificiraju odredišni registar. Ako instrukcija nema potrebu za odredišnim registrom, ovi bitovi se ne koriste. Primijetimo da je za specifikaciju odredišnog registra unutar makroinstrukcije na raspolaganju samo 2 bita, što znači da je na ovaj način u makroinstrukciji moguće kao odredište koristiti samo 4 registra: registre r0 – r3 (u ostale registre je također moguće upisivati rezultat, ali ih nije moguće specificiratiu u makroinstrukciji kao odredište, nego ih je moguće koristiti samo na razini mikroinstrukcija, kao što ćemo objasniti kasnije).
	
		Dvije grupe od po dva bita u nižem bajtu instrukcijskog registra (bitovi 7 – 6 i 5 – 4, odnosno polja ir\_rj i ir\_rk) mogu služiti za specifikaciju dvaju registara operanada. Ako instrukcija ima potrebu samo za jednim operandom, onda koristi samo jedno od tih dvaju polja, dok drugo ostaje neiskorišteno. Opet, s obzirom da su ove grupe dvobitne, moguće je kao operande u makroinstrukciji specificirati samo 4 registra: r0 – r3. 
		
		Četiri najniža bita instrukcije (bitovi 3 - 0, odnosno polje ir\_const4) mogu se koristiti za specificiranje konstante.
		
		\item Jednoadresna strojna instrukcija (specificira samo jedan registar i dodatno 8-bitnu konstantu). 
		
		\begin{tabular}{p{4.8cm} p{1.6cm} p{6.4cm}}
			15 \dotfill 10 & 9 \dotfill 8 & 7 \dotfill 0
		\end{tabular} \newline
		\begin{tabular}{|p{4.8cm}|p{1.6cm}|p{6.4cm}|}
			\hline
			\textbf{ir\_opcode} & {\bf ir\_ri} & {\bf ir\_const8} \\ \hline
		\end{tabular}
				
		Neke instrukcije nemaju registarskih operanada (npr. instrukcija JMP adresa), pa je kod takvih instrukcija moguće svih 8 nižih bitova (bitovi 7 – 0, odnosno polje ir\_const8) koristiti kao 8-bitnu konstantu. Ako instrukcija nema potrebe ni za konstantom ni za registarskim operandima (npr. instrukcija NOP), ovi bitovi mogu ostati neiskorišteni.
	\end{enumerate}
\end{itemize}
