\clearpage
\section{Zadaci}

Korištenjem simulatora MythSim realizirajte procesor koji, osim četiriju makroinstrukcija prikazanih u poglavlju 5, podržava još i sljedeće makroinstrukcije:

\begin{table}[h]
	\begin{tabular}{ | p{0.2\textwidth} | p{0.75\textwidth} |}
		\hline
		\textbf{Instrukcija} & \textbf{Opis} \\ \hline
		\texttt{MOVE ri, rj} & prijenos sadržaja između dvaju registara: $\text{ri}\gets\text{rj}$ \\ \hline
		\texttt{LOAD ri, addr} & punjenje registra ri sadržajem izravno zadane memorijske adrese: $\text{ri}\gets\text{MEM(addr)}$ \\ \hline
		%\texttt{LOAD ri, (rj)} & punjenje registra ri sadržajem memorijske lokacije čija je adresa u rj \\ \hline
		%\texttt{STORE ri, addr} & spremanje sadržaja registra ri na zadanu memorijsku adresu \\ \hline
		\texttt{STORE rj, (rk)} & spremanje sadržaja registra rj na memorijsku lokaciju čija je adresa u rk: $\text{MEM(rk)}\gets\text{rj}$ \\ \hline
		\texttt{JMP addr} & grananje na apsolutno zadanu adresu: $\text{PC}\gets\text{addr}$ \\ \hline
		\texttt{JZ rj, rk} & uvjetno grananje: ako je rj=0 tada $\text{PC}\gets\text{rk}$ \\ \hline
		%\texttt{JR pomak} & relativno grananje: PC $\leftarrow$ PC + pomak \\ \hline
		\texttt{SUB ri, rj, rk} & oduzimanje: $\text{ri}\gets\text{rj}-\text{rk}$ \\ \hline
		\texttt{SHL ri, rj} & posmak sadržaja registra rj u lijevo za 1 mjesto i spremanje rezultata u registar ri \\ \hline
		\texttt{LDSP konst} & inicijalizacija kazala stoga (r5) na vrijednost konst \\ \hline
		%\texttt{ROTL rj} & rotacija sadržaja registra rj u lijevo za 1 mjesto \\ \hline
		%\texttt{ASL rj} & aritmetički posmak sadržaja registra rj u lijevo za 1 mjesto \\ \hline
		%\texttt{INIT\_SP, addr} & inicijalizacija kazala stoga (r5) na početnu vrijednost \\ \hline
		\texttt{PUSH rj} & stavljanje sadržaja registra rj na stog \\ \hline
		\texttt{POP ri} & skidanje podatka sa stoga u registar ri \\ \hline
		\texttt{CALL addr} & poziv potprograma na adresi addr \\ \hline
		\texttt{RET} & povratak iz potprograma \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}

Potrebno je napisati mikroprogram (ucode datoteku) koji ostvaruje navadene instrukcije te makroprogram (mem datoteku) koji ispituje ispravnost ostvarenih instrukcija.

Kao programsko brojilo (PC) koristiti registar r7. Kao statusni registar (SR) koristiti registar r6. Kao kazalo stoga (SP) koristiti registar r5. Registar r4 može se koristiti kao pomoćni privremeni registar, dok registri r0 – r3 trebaju biti registri opće namjene, dostupni iz makroinstrukcija.

\clearpage
\section{MythSim Microcode Language Quick Reference}

\begin{table}[h]
%\fontfamily{pcr}\selectfont
    \renewcommand{\arraystretch}{1.15}
\small
	\begin{tabular}{ | p{0.25\textwidth} || p{0.7\textwidth} |}
		\hline
		\multicolumn{2}{|l|}{  \cellcolor{blue!50} Register Set}  \\ \hline
		\texttt{a\_sel=}n & Place the value in register n (0-7) on the \textbf{a\_bus}.  \\ \hline
		\texttt{b\_sel=}n & Place the value in register n (0-7) on the \textbf{b\_bus}. \\ \hline
		\texttt{ri\_sel} & Store result in the register defined in \textbf{ir\_ri}. \\ \hline
		\texttt{rj\_sel} & Place the value in the register defined by \textbf{ir\_rj} on the \textbf{a\_bus}.  \\ \hline
		\texttt{rk\_sel} & Place the value in the register defined by \textbf{ir\_rk} on the \textbf{b\_bus}.  \\ \hline
		\texttt{rn\_write} & Store the \textbf{result\_bus} value into register n (0-7).  \\ \hline

		\multicolumn{2}{|l|}{  \cellcolor{blue!50} Arithmetic Logic Unit}  \\ \hline
		\texttt{alu\_sel=} \hfill \textbf{NOT} & \textbf{NOT(a\_bus) $\rightarrow$ alu\_bus}  \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{OR} &   \textbf{OR(a\_bus, b\_bus) $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{AND} & \textbf{AND(a\_bus, b\_bus) $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{XOR} & \textbf{XOR(a\_bus, b\_bus) $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{ADD} & \textbf{a\_bus + b\_bus + c\_in $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{SUB} & \textbf{a\_bus + NOT(b\_bus) + c\_in $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{ADDA} & \textbf{a\_bus + c\_in $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{SUBA} & \textbf{a\_bus - 1 + c\_in $\rightarrow$ alu\_bus}   \\ \hline
		\texttt{c\_in} & Set the \textbf{c\_in} to 1 for use by ALU operations (4-7).   \\ \hline
		
		\multicolumn{2}{|l|}{  \cellcolor{blue!50} Memory Interface}  \\ \hline
		\texttt{result\_sel=} \hfill \textbf{ALU} & Place the \textbf{alu\_bus} value on the \textbf{result\_bus}.  \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{MDR} &  Place the mdr value on the \textbf{result\_bus}.    \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{IR\_CONST4} & Place \textbf{ir\_const4} on the \textbf{result\_bus}. (\textbf{ir\_const4} = last 4 bits of ir0)    \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{IR\_CONST8} & Place \textbf{ir\_const8} on the \textbf{result\_bus}. (\textbf{ir\_const8} = all 8 bits of ir0)    \\ \hline
		\texttt{ir0\_sel=} \hfill \textbf{LOAD} & Load the value on the \textbf{memory\_bus} into ir0 (Instruction Register 0).   \\ \hline
		\texttt{ir1\_sel=} \hfill \textbf{LOAD} & Load the value on the \textbf{memory\_bus} into ir1 (Instruction Register 1).   \\ \hline
		\texttt{mar\_sel=} \hfill \textbf{LOAD} & Load the value on the \textbf{alu\_bus} into mar (Memory Address Register).   \\ \hline
		\texttt{mdr\_sel=} \hfill \textbf{LOAD\_ALU} & Load the value on the \textbf{alu\_bus} into mdr (Memory Data Register).   \\ \cline{2-2}
		\hfill \textbf{LOAD\_MEM} & Load the value on the \textbf{memory\_bus} into mdr (Memory Data Register).   \\ \cline{2-2}
		\texttt{read} & Place the value at the main memory address mar on the \textbf{memory\_bus}.    \\ \hline
		\texttt{write} & Write the value of mdr to the main memory location mar.    \\ \hline	
	\end{tabular}

	\begin{tabular}{ | p{0.25\textwidth} || p{0.2355\textwidth} | p{0.438\textwidth} |}
		\multicolumn{3}{|l|}{  \cellcolor{blue!50} Control Structures}  \\ 
		\texttt{goto label} & \multicolumn{2}{l|}{ Jump to the given label}   \\ \hline
		\texttt{if status\_line then} & \multicolumn{2}{l|}{If the value of status\_line=1 then goto label\_1 else goto label\_2}    \\ \cline{2-3}
		\texttt{goto label\_1} & \cellcolor{blue!50} status\_line & \cellcolor{blue!50} Description  \\ 
		\texttt{(else goto label\_2)} & \textbf{m\_7}  & most significant bit from \textbf{alu\_bus}   \\ \cline{2-3}
		\texttt{endif} & \textbf{c\_out}   & carry bit from the \textbf{alu\_bus}    \\ \cline{2-3}
		\hfill & \textbf{v}   & overflow bit from the ALU \\ \cline{2-3}
		\hfill & \textbf{wait}   &  wait signal from Main Memory  \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
