\documentclass{scrartcl}
\usepackage[slovene]{babel}			% slovene language
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[reqno]{amsmath}    % basic ams math environments and symbols
\usepackage{amssymb,amsthm}    % ams symbols and theorems
\usepackage{mathtools}         % extends ams with arrows and stuff
\usepackage{url}               % \url and \href for links
\usepackage{icomma}            % make comma a thousands separator with correct spacing
\usepackage{units}             % \unit[1]{m} and unitfrac
\usepackage{enumerate}         % enumerate style
\usepackage{array}             % mutirow
\usepackage[usenames]{color}   % colors with names
\usepackage{graphicx}          % images
\usepackage{caption}           % captions
\usepackage{titlesec}          % section titles
\usepackage{soul}
%\usepackage{natbib}
\usepackage[export]{adjustbox}
\usepackage{cleveref}
\usepackage{fullpage}
\usepackage{cite}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{subfig}
\usepackage{sidecap}
\usepackage{units}             % \unit[1]{m} and unitfrac
\usepackage{siunitx}
\usepackage{float}
\usepackage[a4paper, margin=1in, top=0.5in]{geometry}

\newcommand{\tran}{\ensuremath{^\mathsf{T}}}
\newcommand{\eps}{\varepsilon}
\DeclareMathOperator{\tr}{tr}
\newcommand{\dpar}[2]{\frac{\partial #1}{\partial #2}}
\newcommand{\ddpar}[2]{\frac{\partial^2 #1}{\partial #2^2}}
\newcommand{\R}{\ensuremath{\mathbb{R}}}
\newcommand{\N}{\ensuremath{\mathbb{N}}}
\newcommand{\Z}{\ensuremath{\mathbb{Z}}}
\newcommand{\C}{\ensuremath{\mathbb{C}}}
\newcommand{\Q}{\ensuremath{\mathbb{Q}}}
\renewcommand{\L}{\ensuremath{\mathcal{L}}}
\newcommand{\T}{\ensuremath{\mathsf{T}}}
\renewcommand{\b}{\boldsymbol}
\newcommand{\cm}[1]{\textcolor{red} {--- GK:  #1 ---}}

\begin{document}
	\begin{titlepage}
		{\centering
			\includegraphics[width=0.40\textwidth]{../postprocess/plot/logo-ul1.jpg}\par
			Oddelek za Fiziko
			
			\par\vspace{1cm}
			{\scshape\Large Seminar  - tretji letnik, poletni semester\par}
			\vspace{0.5cm}
			{\huge\bfseries Numerična rešitev elektromagnetnega sipanja na anizotropnem cilindru\par}
			\vspace{1cm}
			{\Large\itshape Blaž Stojanovič\par}
			\vspace{0.5cm}
			mentor\par
			Dr.~Gregor \textsc{Kosec}\par
			\par\vspace{0.5cm}
			{\large April, 2019\par}}
		\vfill
        V seminarju najprej izpeljemo sistem 
		parcialnih diferencialnih ena\v cb, ki opisujejo sipanje na 
		anizotropnem cilindru s poljubnim presekom. Predstavimo dve splo\v sno 
		znani analiti\v cni re\v sitvi posebnih primerov, in sicer 
		Rayleighovega in Miejevega sipanja. V nadaljevanju predstavimo numeri\v 
		cni metodi, s 
		katerimi se problem pogosto re\v suje. Re\v simo 
		tudi dva numeri\v cna primera, najprej z metodo kon\v ncih diferenc v 
		\v casovni domeni simuliramo sipanje na celici, za tem pa z metodo 
		kon\v cnih diferenc generiranih z radialnimi baznimi funkcijami re\v 
		simo problem sipanja na anizotropnem cilindru v frekven\v cni domeni. 
		Rezultat primerjamo z analiti\v cnim preko radialnega preseka. 
	\end{titlepage}
	\tableofcontents
	% \listoffigures
	% \clearpage

\section{Uvod}
V zadnjih desetletjih se je pojavilo veliko zanimanja za preu\v cevanje elektromagnetnega sipanja na objektih iz materialov z anizotropnimi lastnostmi, predvsem zaradi uporab v industriji~\cite{bong2015study, nayfeh2000wave, nghiem1993model}. Re\v siti problem elektromagnetnega sipanja pomeni re\v siti Maxwellove ena\v cbe, kar pa je v poljubni geometriji te\v zko storiti \v ze za izotropne materiale. Iz tega razloga se ve\v cina analiti\v cnih pristopov omeji na lepe geometrije ali pa napravi kak\v sen druga\v cen pribli\v zek. Najbolj znana pribli\v zna re\v sitev elektromagnetnega sipanja je Raylieighov pribli\v zek~\cite{rayleigh1871scattering}, ki velja za zelo majhne dielektri\v cne delce. Bolj splo\v sna je Mieva re\v sitev~\cite{mie1908beitrage}, ki velja za izotropne dielektri\v cne krogle poljubne velikosti. Mieva re\v sitev je pomembna, ker se jo da posplo\v siti tudi v ostale lepe geometrije, tako da z njo lahko re\v simo sipanje na neskon\v cnih dielektri\v cnih valjih~\cite{kerker2013scattering} in elipsoidih~\cite{latimer1975light}. Nadalje se da s podobnimi prijemi rešiti tudi sipanje na neskon\v cnih prevodnih valjih~\cite{kerker2013scattering} in prevlečenih valjih~\cite{adey1956scattering}. Teorijo se lahko raširi tudi za večja števila sipalcev~\cite{trinks1935vielfachstreuung} in sipalce, ki niso le okrogli ali cilindrični~\cite{martin1993mie}. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je razvila posplošitev teorije, imenovana posplošena Lorenz-Mieva teorija (GLMT), ki se med drugim ukvarja z vpadnimi valovi Gaussove oblike in se je izkazala za uporabno pri razumevanje sipanja laserske svetlobe~\cite{gouesbet2011generalized}. Obstajajo tudi re\v sitve elektromagnetnega sipanja na anizotropnih materialih, vendar so omejene na sferi\v cne~\cite{geng2004mie} delce in neskon\v cne  valje~\cite{kerker2013scattering}.

Te\v zavnost iskanja analiti\v cnih re\v sitev sipanja na anizotropnih 
materialih in omejenost teh re\v sitev na sipalce lepih oblik, sta glavna 
razloga da se problem pogosto re\v suje numeri\v cno. V ta namen se uporablja 
vrsto razli\v cnih numeri\v cnih metod, najbolj pogosta v in\v zenirskih 
krogih je zaradi njene preprostosti, metoda kon\v cnih diferenc v \v casovni 
domeni (FDTD)~\cite{taflove1975numerical}, pogosto se uporablja tudi metoda 
kon\v cnih diferenc v frekven\v cni domeni (FDFD)~\cite{rumpf2014finite}. Poleg 
omenjenih diferencialnih pristopov so pogosti tudi integralski, kot naprimer 
metoda kon\v cnih elementov (FEM)~\cite{sun1994edge} in metoda robnih elementov 
(BEM)~\cite{buffa2003galerkin}. 
Kot alternativa mre\v znim metodam so se v zadnjih desetletjih 
pojavile brezmre\v zne metode zasnovane na radialnih baznih funkcijah (RBF), 
katerih glavna prednost je, da ne potrebujejo generiranja mre\v ze. Brezmre\v 
zne metode so se med drugim izkazale za uporabne pri re\v sevanju 
hidrodinamskih~\cite{kosec2008solution} in 
elastomehanskih~\cite{slak2018adaptive} problemov. Dve razli\v cici brezmre\v 
znih metod pa sta bili uspe\v sno uporabljeni tudi za re\v sevanje 
elektromagnetnega sipanja na neskon\v cnih anizotropnih cilindrih s poljubnimi 
preseki~\cite{esfahani2017extended, hajisadeghi2017meshless}.

\noindent
Seminar je organiziran na naslednji na\v cin: Najprej v razdelku~\ref{sec:sipanje} povzamemo osnovno teorijo elektromagnetnega sipanja in izpeljemo sistem ena\v cb, ki opisuje sipanje na anizotropnem cilindru. V razdelku~\ref{sec:analitical} predstavimo dva najpomembnej\v sa analiti\v cna pristopa, Rayleighov pribli\v zek in Mievo re\v sitev za krogle, ter ju primerjamo. Sledi opis diskretizacije parcialnih diferencialnih ena\v cb z metodo RBF-FD v~\ref{subsec:discretiztion} in osnove metode FDTD v~\ref{subsec:FDTD}. Za konec re\v simo \v se dva numeri\v cna primera, najprej simuliramo sipanje na celici v~\ref{subsubsec:celica}, nato pa re\v simo problem sipanja na okroglem anizotropnem cilindru v~\ref{subsec:anizotropcil}. Re\v sitev preko radarskega preseka primerjamo z analiti\v cno re\v sitvijo v razdelku~\ref{subsubsec:RCS}.

\section{Elektromagnetno sipanje}
\label{sec:sipanje}
V splo\v snem je sipanje fizikalni proces, pri katerem poljubna vrsta valovanja, pogosto svetloba ali zvok, odstopi od za\v cetne trajektorije zaradi ne\v cisto\v c v mediju, po katerem potuje. V tem seminarju se bomo ukvarjali le z elektromagnetnim sipanjem, ki ga opi\v semo s pomo\v cjo Maxwellovih ena\v cb  
\begin{align}
\nabla \times \b{E}(\b{r}, t) &= - \dpar{\b{B}(\b{r}, t)}{t}, \label{eq:TFaraday} \\
\nabla \times \b{H}(\b{r}, t) &= \b{j}(\b{r}, t)  + \dpar{\b{D}(\b{r}, t)}{t}, \label{eq:TMaxwell-Ampere} \\
\nabla \cdot \b{D}(\b{r}, t) &= \rho(\b{r}, t), \label{eq:TGaussE} \\
\nabla \cdot \b{B}(\b{r}, t) &= 0. \label{eq:TGaussM}
\end{align}
Sistem ena\v cb vsebuje \v stiri polja; jakost $\b{E}$ in gostoto $\b{D}$ elektri\v cnega polja ter jakost $\b{H}$ in gostoto $\b{B}$ magnetnega polja. \v Stirim ena\v cbam se pridru\v zita \v se dodatni konstitutivni ena\v cbi, ki povezujate jakost in gostoto polj
\begin{align}
\b{B} &= \mu_0 \mu \b{H},  \label{eq:constM} \\
\b{D} &= \eps_0 \eps \b{E}, \label{eq:constE}
\end{align}
kjer sta $\eps_0$ in $\mu_0$ influen\v cna in indukcijska konsta. Dieletri\v cna funkcija $\eps$ in magnetna permeabilnost $\mu$ sta v splo\v snem odvisni tako od $\b{E}$ in $\b{B}$ kot od frekvence valovanja $\omega$, poleg tega pa sta \v se tenzorja drugega reda. Iskali bomo re\v sitve Maxwellovih ena\v cb v geometrijah, kjer na ne\v cisto\v co, obkro\v zeno s praznim prostorom, vpada elektromagnetno valovanje $\b{E}^i$, $\b{H}^i$. Zaradi ne\v cisto\v ce se v praznem prostoru okoli nje pojavi sipano polje, ki ga ozna\v cimo z $\b{E}^s$, $\b{H}^s$. Polna re\v sitev problema bo za nas pomenila poiskati elektri\v cno poljsko jakost in jakost magnetnega polja znotraj ne\v cisto\v ce in zunaj nje. Zaradi linearnosti Maxwellovih ena\v cb za polje v praznem prostoru velja
\begin{equation}
\b{E} = \b{E}^i + \b{E}^s \text{, } \qquad \b{H} = \b{H}^i + \b{H}^s.
\end{equation}
Ukvarjali se bomo s primeri, kjer v snovi, na kateri se siplje valovanje, ni nobenih prostih nabojev in je ta posledi\v cno neprevodna, zato velja $\b{j} = 0$ in $\rho = 0$. Poleg tega naj bo snov linearna, nedisperzivna, \v se vedno pa naj bo anizotropna. Od tod sledi, da sta $\eps$ in $\mu$ neodvisna od magnetne, elektri\v cne poljske jakosti in frekvence. Anizotropijo vpeljemo s pomo\v cjo dielektričnega tenzorja $\underline{\eps}$ in tenzorja magnetne permeabilnosti $\underline{\mu}$
\begin{equation}
\label{eq:relepsmi}
\underline{\eps} =
\begin{pmatrix}
\eps_{xx} & \eps_{xy} &  \eps_{xz}  \\
\eps_{yx} & \eps_{yy} &  \eps_{yz}  \\
\eps_{zx} &  \eps_{zy} & \eps_{zz}
\end{pmatrix}
, \qquad
\underline{\mu} =
\begin{pmatrix}
\mu_{xx} & \mu_{xy} & \mu_{xz} \\
\mu_{yx} & \mu_{yy} & \mu_{yz} \\
\mu_{zx} & \mu_{zy} & \mu_{zz}
\end{pmatrix} .
\end{equation}
Maxwellove ena\v cbe lahko zdru\v zimo tako, da dobimo valovno ena\v cbo. Ta opisuje \v sirjenje elektromagnetnega valovanja v nekem mediju. S pomo\v cjo ena\v cb~\eqref{eq:TFaraday},~\eqref{eq:TMaxwell-Ampere} in konstitutivnih ena\v cb~\eqref{eq:constE},~\eqref{eq:constM} izpeljemo valovno ena\v cbo v anizotropnem materialu
\begin{equation}
\label{eq:aniwave}
\nabla \times \left( \underline{\mu}^{-1} \nabla \times \b{E} \right) = -\mu_0 \eps_0 \underline{\eps} \ddpar{\b{E}}{t}.
\end{equation}
Valovna ena\v cba se mo\v cno poenostavi v praznem prostoru, kjer sta $\underline{\mu}$ in $\underline{\eps}$ identiteti in je $\nabla \cdot \b{E} = 0$. Dobimo \v ze poznan rezultat
\begin{equation}
\label{eq:emptywave}
\nabla^2 \b{E} - \mu_0 \eps_0 \ddpar{\b{E}}{t} = 0.
\end{equation}
Podobno bi lahko postopali tudi za $\b{H}$. Zaenkrat smo elektri\v cno in magnetno polje obravnavali v \v casovni domeni. Izka\v ze pa se, da se Maxwellove ena\v cbe spla\v ca obravnavati v frekven\v cni domeni.  S pomo\v cjo 
Fourierjega razvoja razvijemo $\b{E}$ po frekvenci $\omega$ kot
\begin{equation}
\label{eq:Fdecomp}
\b{E}(\b{r}, t) = \int\frac{d\omega}{2\pi} \b{E}(\b{r}, \omega) e^{-i\omega t},
\end{equation}
analogno lahko storimo tudi za $\b{D}$, $\b{H}$ in $\b{B}$. V frekven\v cnem prostoru vsa polja postanejo kompleksna, razmerje med velikostjo realne in imaginarne komponente pa opisuje fazni zamik odgovora snovi na zunanje polje~\cite{podgornik2012elektromagnetno}. Tak pristop nas privede do \v casovno harmoni\v cne oblike\footnote{V\v casih tudi sinusno stacionarne (angl. \textit{sinusoidal steady-state})} Maxwellovih ena\v cb. Ena\v cbi~\eqref{eq:TGaussE},~\eqref{eq:TGaussM} ostaneta nespremenjeni, le da sta $\b{D}$ in $\b{B}$ funkcij frekvence in ne \v casa, v ena\v cbah~\eqref{eq:TFaraday} in~\eqref{eq:TMaxwell-Ampere} pa odpadeta \v casovna odvoda
\begin{equation}
\label{eq:FFaraday}
\nabla \times \b{E}(\b{r}, \omega) = - i\omega \b{B} (\b{r}, \omega),
\end{equation}
\begin{equation}
\label{eq:FMaxwell-Ampere}
\nabla \times \b{H}(\b{r}, \omega) = i\omega  \b{D}(\b{r}, \omega).
\end{equation}
Tudi konstitutivni ena\v cbi ostaneta nespremenjeni. Iz zgornjih ena\v cb lahko ponovno izpeljemo valovno ena\v cbo, le da sedaj v frekven\v cni domeni
\begin{equation}
\label{eq:frekaniwave}
\nabla \times \left( \underline{\eps}^{-1} \nabla \times \b{H} \right) = \omega^2 \mu_0 \eps_0 \underline{\mu} \b{H},
\end{equation}
Valovna ena\v cba v zgornji obliki omogo\v ca izra\v cun stacionarnega stanja za raven, \v casovno harmoni\v cen, vpaden valj. Iz takih ravnih valov pa lahko s pomo\v cjo superpozicije sestavimo poljubno valovanje, kar pomeni, da lahko v frekven\v cni domeni \v studiramo sipanje poljubnega vpadnega valovanja, rezultat v \v casovni domeni pa dobimo s Fourierovo transformacijo po ena\v cbi~\eqref{eq:Fdecomp}.  Upo\v stevati bi morali tudi morebitno odvisnost $\eps$ in $\mu$ od frekvence, ampak ker bomo valovno ena\v cbo re\v sevali pri to\v cno dolo\v ceni frekvenci, se s tem ne bomo ukvarjali. Valovno ena\v cbo~\eqref{eq:frekaniwave} lahko v praznem prostoru ponovno poenostavimo in dobimo
\begin{equation}
\label{eq:frekemptywave}
\nabla^2 \b{H} = - \omega^2 \mu_0 \eps_0 \b{H} = - k^2 \b{H}.
\end{equation}
Upo\v stevali smo, da je valovno \v stevilo v vakumu $k = \omega \sqrt{\mu_0 \epsilon_0} = \frac{2 \pi}{\lambda}$. Posebej natan\v cno si bomo ogledali poseben primer, kjer se \v casovno harmoni\v cni vpadni valj siplje na neskon\v cnem cilindru s presekom $D \subset \R^2$. Cilinder obkroža prazen prostor, z $n$ pa ozna\v cimo navzven usmerjeno normalo na robu $\partial D$. Koordinatni sistem postavimo tako, da os $z$ ka\v ze vzdol\v z cilindra. Lastnosti cilindra se ne spreminjajo v smeri $z$, zato sta $\underline{\eps}$  in $\underline{\mu}$ naslednje oblike 
\begin{equation}
\label{eq:anizotropija}
\tilde{\eps} = 
\begin{pmatrix}
\eps_{xx} & \eps_{xy} & 0 \\
\eps_{xy} & \eps_{yy} & 0 \\
0 & 0 & \eps_z 
\end{pmatrix}
, \qquad
\tilde{\mu} = 
\begin{pmatrix}
\mu_{xx} & \mu_{xy} & 0 \\
\mu_{xy} & \mu_{yy} & 0 \\
0 & 0 & \mu_z
\end{pmatrix}
.  
\end{equation}
Vpadni valj naj bo pravokoten na os cilindra in linearno polariziran v isti smeri, tako da velja
\begin{equation}
\b{H}^i(x) = (0, 0, u^i), \qquad \b{H}^s(x) = (0, 0, u^s), \qquad \b{H}^{int}(x) = (0, 0, v).
\end{equation}
Magnetno jakost v cilindru smo ozna\v cili z $\b{H}^{int}$. Z nekaj osnovne vektorske analize dobimo iz valovnih ena\v cb~\eqref{eq:frekaniwave} in~\eqref{eq:frekemptywave} ena\v cbi, katerim zadoščata $z$ komponenti jakosti magnetnega polja znotraj in zunaj cilindra
\begin{align}
\nabla \cdot A \nabla v + \mu_z k^2 \thinspace v = 0 \qquad &\textnormal{v} \quad D  \label{eq:inner} \\
\nabla^2 u^s + k^2 \thinspace u^s  = 0 \qquad &\textnormal{v} \quad \R^2 \setminus D  \label{eq:outer}
\end{align}
kjer je $A$ simetrična pozitivno definitna $2 \times 2$ matrika
\begin{equation}
A = \frac{1}{\eps_{xx}\eps_{yy} - \eps_{xy}^2}
\begin{pmatrix}
\eps_{xx} & \eps_{xy} \\
\eps_{xy} & \eps_{yy}
\end{pmatrix}.
\end{equation}
Na robu $\partial D$ med cilindrom in prostim prostorom velja zveznost polja in zveznost normalnih odvodov
\begin{align}
v - u^s =u^i  \qquad &\textnormal{na} \quad \partial D \label{eq:BC1} \\
\dpar{v}{n_A\!\!\!} - \dpar{u^s}{n} = \dpar{u^i}{n}  \qquad &\textnormal{na} \quad  \partial D \label{eq:BC2}
\end{align}
sipano polje $u^s$ pa mora zadostovati še enemu posebnemu pogoju, imenovanem Sommerfeldov radiacijski pogoj. Ta poskrbi da je rešitev Helmholtzove enačbe~\eqref{eq:outer} res fizikalna: da so viri res viri in da se energija širi iz njih in ne obratno~\cite{schot1992eighty}
\begin{equation}
\lim_{r \to\infty} \sqrt{r} \left( \frac{\partial u^s}{\partial r} - i k u^s \right) = 0, \qquad r=|\b{r}|. \label{eq:Sommer}
\end{equation}
Anizotropni normalni odvod, uporabljen v enačbi~\eqref{eq:BC2}, je definiran kot
\begin{equation}
\frac{\partial v}{\partial n_A\!\!\!} = n \cdot A \nabla {v}.
\end{equation}
Sistem parcialnih diferencialnih ena\v cb~\eqref{eq:inner} in~\eqref{eq:outer} z robnimi pogoji~\eqref{eq:BC1},~\eqref{eq:BC2} in~\eqref{eq:Sommer} definira problem elektomagnetnega sipanja na anizotropnem cilindru s poljubnim presekom. 


\section{Analitične re\v sitve}
\label{sec:analitical}

\subsection{Rayleigh}
\label{subsec:ray}
Osnovna predpostavka Rayleighevega pristopa~\cite{rayleigh1871scattering} je, da je polmer $r$ dielektrične krogle majhen glede na valovno dolžino $\lambda$ sipane svetlobe, da je snov homogena in nima zelo velikega lomnega količnika. Delec obsevamo z žarkom vzporedne linearno polarizirane svetlobe. Ker je njegov premer majhen, lahko privzamemo, da je električno polje v delcu, ki se vzpostavi v trenutku, enako znotraj celotnega volumna delca in oscilira v času s frekvenco vpadnega žarka
\begin{equation}
\b{E}(\b{r}, t) = \b{E}(t) = \b{E_0}e^{i\omega t}
\label{eq:E_Ray}
\end{equation}
Ker je sfera homogena in iz izotropnega dielektričnega medija, je polarizacija le te poravnana z električnim poljem
\begin{equation}
\b{P} = (n^2 - 1)\eps_0\b{E}(t)
\end{equation}
kjer je $n$  lomni količnik v snovi, iz katere je sipalec. Tako smo dobili kroglo, ki je sicer enakomerno polarizirana, vendar ta polarizacija oscilira s časom. Zato je dober približek za izsevano svetlobo kar dipolno sevanje. Izsevana moč je tako enaka
\begin{equation}
\label{eq:dipole}
I = \frac{16\pi^4a^6}{r^2\lambda^4} \left( \frac{n^2 - 1}{n^2 + 2} \right) {\sin{\psi}^2},
\end{equation}
kjer je $\psi$ kot med smerjo sipanja in dipolom, $a$ je polmer delca, $r$ je oddaljenost od delca in $\lambda$ valovna dolžina sipane svetlobe. Zgornja enačba velja le za linearno polariziran vpadni valj, nas pa zanima rešitev za nepolarizirano vpadno svetlobo. Velja, da vsak nepolariziran vpadni valj lahko zapišemo kot kombinacijo linearno polariziranih komponent, ki sta pravokotni $E_{\perp}$ in vzporedni $E_{\parallel}$ glede na ravnino sipanja. Tako dobimo rešitev kot kombinacijo obeh prispevkov
\begin{equation}
I(r, \theta) = \frac{8\pi^4a^6}{r^2\lambda^4} \left( \frac{n^2 - 1}{n^2 + 2} \right)^2 \left({1+\cos^2{\theta}}\right).
\label{eq:rayleigh}
\end{equation}
Intenziteta sipane svetlobe je odvisna od kota $\theta$, ki je kot med smerjo valovanja in smerjo sipanja.  Rezultat v~\eqref{eq:rayleigh} je zgodovinsko zelo pomemben, saj relacija med izsevano intenziteto in valovno dolžino $I \propto \lambda^{-4}$ namreč razloži modro barvo neba. 

\noindent
Še en pomemben približek, ki ga bomo zgolj omenili, je Van de Hulstov približek~\cite{hulst1957scattering} (angl. \textit{anomalous diffraction theory}). V poštev pride za homogene dielektrične delce z lomnim količnikom blizu ena, ki pa so veliki napram valovni dolžini. Tako Rayleighova kot Van de Hulstova metoda sta uporabni za izračun absorbcijskih koeficientov v različnih medijih, ki nas pogosto bolj zanimajo kot sipanje na enem samem delcu. 

\subsection{Mie}
\label{subsec:mie}
Splošnej\v so rešitev je leta 1908 izpeljal Mie~\cite{mie1908beitrage}, ki omogoča izračun električnega polja v homogeni dielektri\v cni krogli in sipanega polja zunaj nje. Re\v sitev velja za poljubno velike krogle. Do enakega rezultata je že leta 1890 prišel Lorenz~\cite{lorenz1890lysbevaegelsen}, vendar pri izpeljavi ni izhajal iz Maxwellovih enačb, zato je njegov rezultat bolj ali manj pozabljen~\cite{hergert2012mie}. 

Sipano jakost elektri\v cnega polja $\b{E}^s$ in analogno seveda tudi $\b{H}^s$ izra\v cunamo s pomo\v cjo rešitve skalarne valovne enačbe
\begin{equation}
\nabla^2 f + k^2 f = 0
\end{equation}
v praznem prostoru z izjemo krogle v izhodišču. Rešitve le te zapišemo v sferičnih koordinatah in celotno električno polje $\b{E}$ razvijemo po njih. Upoštevamo robne pogoje na stiku med sfero in praznim prostorom okoli nje, te izhajajo iz zveznosti tangentne komponente jakosti električnega polja in zveznosti normalne komponente gostote električnega polja. Dobimo rešitev za pravokotno $E_{\perp}$ in vzporedno $E_{\parallel}$ komponento električnega polja glede na sipalno ravnino
\begin{equation}
\left[\begin{matrix}
E_{\bot} \\
E_{\parallel}
\end{matrix}\right]
= 
\frac{\exp(\mathrm -\mathrm ikr + \mathrm ikz)}{\mathrm ikr}
\left[\begin{matrix}
S_1(\theta) & 0 \\
0 & S_2(\theta)
\end{matrix}\right]
\left[\begin{matrix}
E_{0\bot} \\
E_{0\parallel}
\end{matrix}\right]
\ .
\end{equation}
Razdalja od sipalca je označena z $r$, $\theta$ je kot pod katerim opazujemo sipano valovanje $E_\perp$ in $E_\parallel$. Valovno \v stevilo označimo z  $k = 2\pi / \lambda= \omega\sqrt{\eps_0 \mu_0}$, kjer sta $\eps_0$ in $\mu_0$ influen\v cna in indukcijska konsta. $E_{\perp0}$ in $E_{\parallel0}$ pa sta pravokotna in vzporedna komponenta vpadnega električnega polja. 

Amplitudni funkciji $S_1(\theta)$ in $S_2(\theta)$ imata obliko neskon\v cnih vrst
\begin{equation}
S_1(\theta) = \sum_{n=1}^{\infty}\frac{2n+1}{n(n+1)}\left(a_n \pi_n(\cos\theta) + b_n \tau_n(\cos\theta)\right),
\end{equation}
\begin{equation}
S_2(\theta) = \sum_{n=1}^{\infty}\frac{2n+1}{n(n+1)}\left(a_n \tau_n(\cos\theta) + b_n \pi_n(\cos\theta)\right),
\end{equation}
v razvoju sta $a_n$ in $b_n$ tako imenovana Mieva koeficienta. Vrednosti teh koeficientov so odvisne od polmera krogle $a$ in relativne dielektrične konstante $\eps_r = \eps/\eps_0$ medija ki sestavlja kroglo. Kotni funkciji $\pi(\cos \theta)$ in $\tau(\cos \theta)$ pa sta definirani kot
\begin{equation}
\pi(\cos\theta) = \frac{1}{\sin\theta} \mathrm P_n^1(\cos\theta)\ ,\qquad
\tau(\cos\theta) = \frac{\mathrm d}{\mathrm d\theta} \mathrm P_n^1(\cos\theta) \ .
\end{equation}
Bolj kot komponenti električnega polja pa nas zanima intenziteta sipane svetlobe v odvisnosti od kota. S pomočjo Poyntingovega izreka in upoštevanjem obeh polarizacij vpadnega valovanja, kot smo storili v Rayleighevem približku, dobimo končni rezultat~\cite{de1984expansion}
\begin{equation}
I = \frac{\lambda^2}{8\pi^2r^2}\left( \left|S_1(\theta)\right|^2  + \left|S_2(\theta)\right|^2 \right).
\
\end{equation}
Izra\v cunali smo sipano intenziteto v odvisnosti od kota za nepolariziran vpadni valj na dielektri\v cni krogli poljubnega radija. Re\v sitev je vidna na sliki~\eqref{fig:macompare}.
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\linewidth]{../postprocess/plot/MieIntensity.png}
	\caption{Mieva re\v sitev sipanja na krogli z $n=1.33$, v logaritemski skali, za različne vrednosti $ka$ pri valovni dolzini $\unit{400nm}$.}
	\label{fig:macompare}
\end{figure}
\noindent
Kot zanimivost omenimo uporabo Mieve teorije v računalniški grafiki, kjer se uporablja za izračun izgleda različnih materialov. Paradni zgled je videz mleka~\cite{hergert2012mie}. V grobem je mleko emulzija mlečnih maščob, proteinov in laktoze v vodi. Ker so tako proteini (miceli, angl \textit{casein micelle}) kot maščobe (angl. \textit{fat globules}) v mleku večinsko globularne, lahko mleko obravnavamo kot suspenzijo dveh vrst koloidnih delcev. Tako lahko napovemo optične lastnosti mleka. Podobno lahko teorijo uporabimo 
tudi pri ostalih materialih, zato se le ta pogosto uporablja pri izdelavi novih 
materialov, kjer si želimo določen izgled. \v Se bolj pomembno kot to pa je, da 
lahko na podoben način zaznamo komponente v zmesi in njihova 
razmerja~\cite{mounaim1999droplet}.

%\begin{figure}[H]
%	\centering
%	\subfloat{{\includegraphics[width=0.4\linewidth]{../postprocess/plot/Rayleigh2.png}
%	}}%
%	\qquad
%	\subfloat{{\includegraphics[width=0.4\linewidth]{../postprocess/plot/MiePolaplot.png}
%	}}%
%	\caption{Intenziteta Rayleighevega sipanja na kapljici vode $n=1.33$ s 
%		premerom 10\unit{nm} za nekaj diskretnih valovnih dolžin na levi in Mievo 
%		sipanje na kapljici vode s premerom $\unit{40nm}$. Vpadni žarek potuje v 
%		desno. \cm{razlicne barve pomenijo razlicne lam? Manjka legenda}}%
%	\cm{manjka sklic na sliko}
%	\label{fig:rayleigh}%
%\end{figure}

\section{Numerični pristopi}
\label{sec:num}

\subsection{Diskretizacija}
\label{subsec:discretiztion}
V nadaljevanju si oglejmo dva postopka diskretizacije obravnavanega problema, 
in sicer z metodo kon\v cnih diferenc (angl. \textit{finite difference} - FD) in 
njeno posplo\v sitvijo RBF-FD\footnote{Kon\v cne diference dobljene z 
radialnimi baznimi funkcijami, angl. \textit{radial basis function generated 
finite differences}}. Vzemimo robni elipti\v cni robni problem z Dirichletovimi 
robnimi pogoji 
\begin{align}
\L u = f \qquad &\text{v} \quad \Omega \\
u = u_0 \qquad &\text{na} \quad \partial \Omega,
\end{align}
kjer sta $f$ in $u_0$ znani funkciji, $\L$ pa je linearni parcialni diferencialni operator. Domeno $\Omega$ napolnimo z $N$ to\v ckami, $N_i$ jih postavimo znotraj domene in $N_b$ na rob domene. Vsaki to\v cki 
$x_i$ dodelimo $n$ sosedov, ozna\v cenih z $N(x_i)$, ki sestavljajo njeno \textit{sosesko}\footnote{angl. \emph{support domain} ali \emph{neighborhood}.}. To\v cke v soseski imenujemo podporne to\v cke. Vrednost operatorja $\L$ v to\v cki ocenimo kot linearno kombinacijo funkcijskih vrednosti v njenih podpornih to\v ckah
 \begin{equation}
 \label{eq:approx}
 (\L u)(x_i) \approx \sum_{x_j \in N(x_i)} w^i_j u(x_j).
 \end{equation}
 V izra\v cunu ute\v zi $w^i_j$ se metodi razlikujeta. Preprostej\v sa od obeh 
 je metoda kon\v cnih diferenc, kjer ra\v cunske to\v cke le\v zijo na 
 kvadratni re\v setki, zato so ute\v zi za dan $\L$ v vsaki to\v cki enake. \v 
 Ce je $\L$ drugi odvod v eni dimenziji in je razdalja med sosednjimi to\v ckami enaka $h$, je ute\v z v to\v cki kjer ocenjujemo $\L$ enaka $-2/h^2$, v levi in desni sosedni to\v cki pa $1/h^2$.
 
 RBF-FD je naravna posplo\v sitev FD, kjer so to\v cke lahko poljubno 
 razporejene po domeni. Ker se soseske razlikujejo med sabo, ne moremo poznati 
 ute\v zi vnaprej kot pri kon\v cnih diferencah. Zato postane izra\v cun ute\v 
 zi v vsaki to\v cki del re\v sitvenega postopka. V metodi RBF-FD to storimo 
 tako, da 
 zahtevamo da ena\v cba~\eqref{eq:approx} to\v cno velja v vseh podpornih to\v 
 ckah. To da sistem ena\v cb, katerega re\v sitev so ute\v zi 
\begin{equation}
(\L \phi_k)(x_i) = \sum_{x_j \in N(x_i)} w^i_j \phi_k(x_j),
\label{eq:exactness}
\end{equation}
za vsak $x_k \in N(x_i)$. Radialne bazne funkcije so definirane v to\v ckah ${X = \{x_1, \ldots x_n\}}$
generirane z radialno funkcijo ${\phi\colon[0, \infty) \to \R}$ kot
\begin{equation}
\{ \phi_i := \phi(\|\cdot - x_i\|), \text{ for } x_i \in X \}.
\end{equation}
Kot bazne funkcije bomo uporabili Gaussove funkcije
\begin{equation}
\phi_i(x) = \exp(-(\eps r)^2),
\end{equation}
kjer je $r = \|x - x_i\|$ in $\eps$ je parameter ki nadzira plo\v s\v catost funkcij. Sistem ena\v cb~\eqref{eq:exactness} razpi\v simo v matri\v cni obliki in dobimo
\begingroup
%\small
\arraycolsep1pt
\begin{equation}
\begin{bmatrix}
\phi(r^{j_1}_{j_1}) & \cdots & \phi(r^{j_n}_{j_1}) \\
\vdots & \ddots & \vdots \\
\phi(r^{j_{1}}_{j_n}) & \cdots & \phi(r^{j_n}_{j_n}) \\
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
w^i_{j_1} \\ \vdots \\ w^i_{j_n}
\end{bmatrix}
=
\begin{bmatrix}
(\L \phi_{j_1})(x_i) \\
\vdots \\
(\L \phi_{j_n})(x_i)
\end{bmatrix},
\label{eq:matrix}
\end{equation}
\normalsize
\endgroup
z $r^{j_k}_{j_m}$ smo ozna\v cili razdaljo $\|x_{j_k} - x_{j_m}\|$, $j_k$ pa so 
indeksi to\v ck v soseski $N(x_i)$ to\v cke $x_i$. Gre za sistem $n$ linearnih 
ena\v cbo ki ga lahko kraj\v se zapi\v semo kot $A_iw_i = b_i$. Matrika $A_i$ 
je simetri\v cna in v primeru Gaussovih baznih funkcij z razli\v cnimi to\v 
ckami v soseski tudi obrnljiva~\cite{fornberg2015solving}. Potem ko izra\v 
cunamo ustrezne ute\v zi, jih zlo\v zimo v redko matriko. Matrika je redka, \v ce je ve\v cina vrednosti v njej ni\v celnih. Matrika ki jo dobimo pri diskretizaciji anizotropnega cilindra je vidna na Sliki~\eqref{fig:sparse}
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6\linewidth]{../postprocess/plot/sparse.png}
	\caption{Redka matrika za problem anizotropnega cilindra, $N = 684$}
	\label{fig:sparse}
\end{figure}
 Iz poznanih $f$ in 
$x_0$ dobimo desno stran sistema, sistem re\v simo in dobimo pribli\v zek 
funkciji $u$ v to\v ckah s katerimi smo napolnili domeno. Robne pogoje, ki 
vsebujejo diferencialne operatorje kot na primer Neumannovi~\eqref{eq:BC2} ali 
Sommerfeldovi~\eqref{eq:NSommer}, se diskretizira podobno kot operator $\L$.

Ena izmed ve\v cjih te\v zav z metodo kon\v cnih diferenc je obravnavanje ena\v cb v zaobljenih geometrijah, ne glede na to kako fino mre\v zo si izberemo, bo na robu kockasta, slika~\eqref{fig:discretization} levo. Metoda RBF-FD nima teh te\v zav, ker so to\v cke lahko postavljene kot \v zelimo, slika~\eqref{fig:discretization} desno. Slaba obravnava ena\v cbe na robu je pogosto vir napak, kar je \v se posebej kriti\v cno ko obravnavamo prehod valovanja na meji med dvema medijema, zato bomo v razdelku~\ref{subsec:anizotropcil}, ko bomo obravnavali sipanje na anizotropnem cilindru, uporabili metodo RBF-FD.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\subfloat{{\includegraphics[width=0.4\linewidth]{../postprocess/plot/FDMPoints.png} }}%
	\qquad
	\subfloat{{\includegraphics[width=0.4\linewidth]{../postprocess/plot/RBFFDPoints.png} }}%
	\caption{Primerjava FD in RBFFD diskretizacij kroga.}%
	\label{fig:discretization}%
\end{figure}

\subsection{\v Casovni razvoj z metodo FDTD}
\label{subsec:FDTD}
\v Ce \v zelimo izra\v cunati \v casovni razvoj Maxwellovih ena\v cb, moramo 
re\v siti valovno ena\v cbo~\eqref{eq:aniwave}, vendar tako izra\v cunamo 
razvoj le enega od polj $\b{E}$ ali $\b{H}$. V\v casih je to dovolj, velikokrat 
pa nas zanimata obe polji, alternativno lahko uporabimo ena\v 
cbi~\eqref{eq:TFaraday} in~\eqref{eq:TMaxwell-Ampere} in izmeni\v cno korakamo z 
njima, kot je vidno na sliki~\eqref{fig:fdtd}. Tako se izognemo tudi odvodom 
drugega reda. 
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.7\linewidth]{FDTD}
	\caption{Shema korakanja v \v casu z metodo FDTD.}
	\label{fig:fdtd}
\end{figure}
\noindent
Metodo FDTD je predlagal Yee~\cite{yee1966numerical} leta 1966, 
\v se danes pa je ena izmed najbolj popularnih metod za re\v sevanje 
elektromagnetnih problemov. Kot ime metode samo pove, ta uporablja metodo kon\v 
cnih diferenc za diskretizacijo prostora, v \v casu pa koraka, tako da izmeni\v 
cno re\v suje Maxwellove ena\v cbe. Glavna novost, ki jo je predlagal 
Yee, je bila uporaba tako imenovanega \textit{staggered grid}-a pri 
elektromagnetnih 
problemih. Staggered grid je znan numeri\v cni prijem, ki se veliko uporablja 
tudi pri re\v sevanju nestisljivega Navier-Stokesovega sistema, omogo\v ca 
elegantno re\v sevanje sistema sklopljenih ena\v cb. Primer staggered grida je 
viden na sliki~\eqref{fig:yeegrid}, gre za posebno diskretizacijo prostora, kjer 
vrednosti komponent $\b{H}$ zamaknemo glede na komponente $\b{E}$, tako da se 
vsaka komponenta $\b{H}$ nahaja na polovici poti med dvema komponentama 
$\b{E}$. Diskretizaciji se v kontekstu numeri\v cnega elektromagnetizma re\v ce 
Yeejeva re\v setka (angl. \textit{Yee grid}), pristop mo\v cno olaj\v sa izra\v 
cun pribli\v zkov levih strani ena\v cb~\eqref{eq:TMaxwell-Ampere} 
in~\eqref{eq:TFaraday}.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.5\linewidth]{../postprocess/plot/YeeGrid}
	\caption{Diskretizacija prostora s pomočjo Yeejeve rešetke. Slika iz~\cite{fdomince2005yeegrid}}
	\label{fig:yeegrid}
\end{figure}
\noindent
Metoda poskrbi tudi za to, da je korakanje v \v casu brezizvirno, kar prepre\v 
cuje ustvarjanje umetnih magnetnih in električnih 
nabojev~\cite{inan2011numerical}. Glavna slabost metode je stabilnost. V zelo 
resonantnih re\v zimih, kjer je prisotno veliko nihajnih na\v cinov z visoko 
frekvenco, potrebujemo fino mre\v zo da jih razlo\v cimo, ta pa poda omejitev 
za \v casovni korak
\begin{equation} 
	\label{eq:stabilnost}
	\delta t \leq \frac{\delta x}{v_{max} \sqrt{D}},
\end{equation}
kjer je $v_{max}$ maksimalna fazna hitrost v simulaciji, $D$ pa dimenzija problema~\cite{taflove1975numerical}.


\subsubsection{Sipanje na celici}
\label{subsubsec:celica}
Sipanje elektromagnetnega valovanja na raznih biolo\v skih tkivih je zelo zanimivo zaradi mo\v znih uporab v medicini. Avtorji v delu~\cite{dunn1996FDTDcell3D} so metodo FDTD uporabili za izra\v cun kotne odvisnosti sipane intenzitete na modelu celice. Predvsem jih je zanimalo, ali lahko pri tak\v snem sipanju zanemarimo manj\v se organele (npr. mitohondrije). Odvisnost sipanja od veliko majhnih organelov je namre\v c te\v zko predvideti s pomo\v cjo Mieve teorije. Avtorji so pokazali, da se intenziteta sipane svetlobe za celice z veliko majhnimi organeli dobro ujema z intenziteto za celice brez teh le pri majhnih kotih, do odstopanj pa pride pri ve\v cjih kotih. 

Podobno simulacijo kot v~\cite{dunn1996FDTDcell3D} bomo izvedli tudi mi. Model, ki ga bomo uporabili je viden na sliki~\eqref{fig:celmod}, premer celice je enak pribli\v zno $\unit{11\mu m}$ v njej se nahaja jedro s premerom $\unit{4\mu m}$ in pet mitohondrijev velikosti $\unit{1\mu m}$. Celico zaradi preprostosti obkro\v za prazen prostor. Lomni koli\v cniki organelov in citoplazme se najdejo v~\cite{dunn1996FDTDcell3D}. Seveda smo privzeli tudi, da so snovi iz katerih je celica neprevodne. Diskusijo primernosti pribli\v zkov bomo izpustili. Rezultati so vidni na sliki~\eqref{fig:transient}. Vpadni val je sinusen z valovno dol\v zino $\lambda = \unit{900nm}$. Uporabili smo prosto dostopno python knji\v znico $\emph{Meep}$~\cite{oskooi2010meep}.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6235\linewidth]{../postprocess/plot/cell} %magic number; 0.6235
	\caption{Model celice z jedrom in nekaj organeli. Lomni koli\v cniki so slede\v ci: $n_{citoplazma} = 1.44$,
		$n_{mitohondrij} = 1.34$,
		$n_{jedro} = 1.44$.}
	\label{fig:celmod}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.7\linewidth]{../postprocess/plot/cellt10}
	\vfill
	\includegraphics[width=0.7\linewidth]{../postprocess/plot/cellt20}
	\vfill
	\includegraphics[width=0.7\linewidth]{../postprocess/plot/cellt30}
	\caption{$z$ komponenta elektri\v cne polske jakosti $\b{E}$ ob treh razli\v cnih \v casih. Ob \v casu ko valovanje ravno zadane celico, ko valovanje zaobjame celo celico in ko se za\v cne vzpostavljati stacionarno stanje.}
	\label{fig:transient}
\end{figure}
\noindent
Na sliki~\eqref{fig:transient} vidimo, kako se vpaden valj \v siri skozi celico in okoli nje. Rezultat se ne razlikuje dosti od sipanja na homogeni krogli, saj so si lomni koli\v cniki snovi, ki sestavljajo celico, med seboj zelo podobni. Na\v s model je zelo preprost, v resnici je mitohondrijev v celicah okoli $1000$ do $2000$, kar pomeni da je v njihov prispevek k sipani svetlobi dosti ve\v cji. Kon\v cni cilj simulacij kot je zgornja je ponavadi izra\v cun radarskega preseka, s katerim se bomo ve\v c ukvarjali v razdelku~\ref{subsubsec:RCS}. Rezultate na\v se simulacije bi lahko preko radarskega preseka primerjali z rezultati sipanja na homogeni sferi ali pa meritvah sipanja na celicah in tako bolje opredelili sam model. 

\newpage
\subsection{Numerična rešitev sipanja na anizotropnem cilindru}
\label{subsec:anizotropcil}
Problemi sipanja na neskončno dolgih cilindrih poljubnega preseka so postali 
posebej zanimivi v drugi polovici prejšnjega stoletja, predvsem iz inženirskih 
razlogov. Izračun električnega oziroma magnetnega polja v okolici cilindra 
omogoča nadalnji izračun radarskega preseka (angl. \textit{Radar Cross Section 
- RCS}), ta pa  je tesno povezan z zaznavnostjo objektov z radarjem. Zato so 
bili natančni izračuni RCS ključnega pomena pri izgradnji za radar nevidnih 
vojaških letal.

\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=0.4\linewidth]{ScatteringDiagram.pdf}
	\caption{Anizotropni cilinder s presekom $D$, v zunanji računski domeni $\Omega$.}
	\label{fig:domene}
\end{figure}
\noindent

Ker \v zelimo sipanje na cilindru rešiti numerično, seveda ne moremo reševati problema v zgoraj zapisani obliki, saj je računska domena neskončna. Iz tega razloga ustvarimo okrog cilindra umetno domeno $\Omega$, kot je vidno na sliki~\eqref{fig:domene}, v kateri bomo izračunali sipano polje. To pomeni, da enačbo~\eqref{eq:outer} rešujemo le na $\Omega \setminus D$, Sommerfeldov pogoj pa se spremeni v
\begin{equation}
\label{eq:NSommer}
\dpar{u^s}{n} + \left( ik + \frac{1}{2r_2} \right)u^s = 0 \quad \text{na} \quad \partial \Omega.
\end{equation}
Enačbi \eqref{eq:inner} in \eqref{eq:outer} ter robni pogoji \eqref{eq:BC1}, \eqref{eq:BC2} in \eqref{eq:NSommer} definirajo problem sipanja na anizotropnem cilindru. Rešili bomo konkreten primer, kjer je vpadno valovanje v slednje oblike
\begin{equation}
\label{eq:incident}
u^i = \exp(ik(x \cos{\theta^i } + y \sin{\theta^i})),
\end{equation}
cilinder pa je okrogel, vpadni kot je označen z $\theta^i$.  Naj na cilinder 
pod kotom $\theta^i = \frac{\pi}{4}$ vpada svetloba z linearno frekenvo 
\unit[300]{MHz} velikost cilindra pa naj bo karakterizirana z $kr_1 = 
\frac{\pi}{2}$. Matrika $A$ za naš cilinder je
\begin{equation}
A = \frac{1}{16}
\begin{pmatrix}
5 & 3 \\
3 & 5
\end{pmatrix}.
\end{equation}
Relativna magnetna permeabilnost v $z$ smeri je $\mu_z = 0.5$. Radij domene $\Omega$ je trikrat večji od radija cilindra $r_1$ , tako razmerje se ponavadi izbere pri reševanju tega problema~\cite{esfahani2017extended, hajisadeghi2017meshless}. Sistem parcialnih diferencialnih enačb rešimo s pomočjo metode RBF-FD.
Absolutni vrednosti polja $v$ znotraj cilindra in sipane svetlobe $u^s$ sta vidni na sliki~\eqref{fig:solution}.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\subfloat{{\includegraphics[width=0.46\linewidth]{../postprocess/plot/InsideField.png} }}%
	\qquad
	\subfloat{{\includegraphics[width=0.46\linewidth]{../postprocess/plot/OutsideField.png} }}%
	\caption{Numerična rešitev za polji $v$ in $u^s$, ker sta polji kompleksni je naslikana absolutna vrednost. }%
	\label{fig:solution}%
\end{figure}
Tako smo rešili prvi del problema, vse kar preostane je to, da izračunamo 
radarski presek našega cilindra in ga primerjamo z analitično rešitvijo. Na tej 
točki samo omenimo, da bi lahko prišli do iskanih polj $v$ in $u^s$ tudi s 
pomočjo metode FDTD~\cite{taflove1975numerical}. To storimo tako, da simuliramo 
časovni potek sipanja svetlobe na cilindru in počakamo dovolj dolgo časa, 
dokler se ne vzpostavi stacionarno stanje, takrat lahko izra\v cunamo $u^s$ in 
$v$.

\subsubsection{Radarski Presek}
\label{subsubsec:RCS}
Kot smo že omenili, je radarski presek za nas pomembna količina, predvsem, ker 
se jo da neposredno izmeriti. Označena z $\chi(\theta)$, je v dveh dimenzijah 
definirana kot
\begin{equation}
\label{eq:RCSdef}
\chi(\theta) = \lim_{r \to\infty} 2\pi r \frac{|\b{E}^s(\theta, r)|^2}{|\b{E}^i(\theta, r)|^2} = \lim_{r \to\infty} 2\pi r
\frac{|\b{H}^s(\theta, r)|^2}{|\b{H}^i(\theta, r)|^2},
\end{equation}
Za tra<nsverzalno elektri\v cno in
transverzalno magnetno polarizirano vpadno valovanje se izraz poenostavi, saj je$|u^i| = 1$ 
\begin{equation}
\label{eq:simpRCS}
\chi(\theta) = \lim_{r \to\infty} 2\pi r |u^s(\theta, r)|^2.
\end{equation}
Težava pri izračunu radarskega preseka je očitna, numerična rešitev za $u^s$, 
ki smo jo predstavili v~\ref{subsec:anizotropcil}  je omejena na domeno 
$\Omega$. Na srečo se da problemu izogniti, ker je ena\v cba~\eqref{eq:outer} homogena Helmholtzova, je možno rešitev v neskončnosti dobiti s pomočjo razvoja po Greenovih funkcijah Helmholtzove enačbe\footnote{Greenove funkcije Helmholtzove ena\v cbe v dveh dimenzijah so $\frac{i}{4}H^{(1)}_0(k|x|)$, kjer je $H^{(1)}_0$ Hanklova funkcija prve vrste.}. Dolga 
izpeljava je izpuščena, zainteresirani bralci pa jo lahko najdejo 
v~\cite{morgan1990principles}. \v Ce poznamo vrednosti $u^s$ in $\dpar{u^s}{n} 
$ v točkah na robu cilindra lahko izračunamo radarski presek kot
\begin{equation}
\label{eq:RCS}
\chi(\theta) = \frac{r_1^2}{4k} \bigg| \int_{0}^{2 \pi}F[u_s(\b{r}')] e^{ikr_1\cos{\Delta \theta}}  d\theta' \bigg|,
\end{equation}
kjer je
\begin{equation}
\label{eq:F}
F[u_s(\b{r}')] = \dpar{u_s(\b{r}')}{n} \\
- (ik\cos{\Delta \theta}) u_s(\b{r}').
\end{equation}  
V zgornjih enačbah je $\Delta \theta$ definiran kot kot med vektorjema $\b{r}'$ 
in $\b{r}$, kot je prikazano na sliki~\eqref{fig:RCSdiag}. 
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.5\linewidth]{RCSDiagram.pdf}
	\caption{Iz podanega  $|u^s|$ znotraj kon\v cne domene, lahko izra\v cunamo polje v vsaki to\v cki $\b{r}$ zunaj nje s pomo\v cjo Greenove funkcije za Helmholtzovo ena\v cbo.}
	\label{fig:RCSdiag}
\end{figure}
Enačbi~\eqref{eq:RCSdef} in~\eqref{eq:simpRCS} veljata za cilinder s splošnim 
presekom $D$, v enačbi~\eqref{eq:RCS} pa smo že upoštevali, da je naš cilinder 
okrogel. Radarski presek za primer opisan v~\ref{subsec:anizotropcil} je viden 
na sliki~\eqref{fig:RCSsol}.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\linewidth]{../postprocess/plot/RCS1}
	\caption{Primerjava numeričnega izračuna radarskega preseka z analitično rešitvijo podano v \cite{monzon1986analytical}.}
	\label{fig:RCSsol}
\end{figure}
\noindent
Tako numerični rezultati, kot analitične rešitve raznih fizikalnih modelov so brez prave vrednosti, če se ne ujemajo z eksperimentalnimi meritvami. Eksperimenti s katerimi se meri radarski presek so opisani v~\cite{dybdal1987radar}, tabelirane vrednosti RCS pa v knjigi~\cite{ruck1970radar}.

\section{Zaključek}
\label{sec:zaklj}
V seminarju smo se ukvarjali z re\v sevanjem problemov elektromagnetnega sipanja na dielektri\v cnih objektih. Najprej smo iz Maxwellovih ena\v cb v \v casovni domeni in frekven\v cni domeni izpeljali valovni ena\v cbi in ju dodatno poenostavili za problem sipanja na neskon\v cnih cilindrih poljubnega preseka. 
Predstavili smo dve najbolj znani analiti\v cni re\v sitvi posebnih primerov elektromagnetnega sipanja, Rayleighev pribli\v zek in Mievo metodo. Za tem pa smo se osredoto\v cili na numeri\v cne metode, pokazali smo kako se s pomo\v cjo RBF-FD diskretizira parcialne diferencialne ena\v cbe in predstavili metodo FDTD. Metodo FDTD smo uporablili za simulacijo sipanja valovanja na celici, z metodo RBF-FD pa smo re\v sili problem sipanja na anizotropnem cilindru, numeri\v cne rezultate smo preko radarskega preseka primerjali z analiti\v cno re\v sitvijo in dobili lepo ujemanje. 

{\footnotesize \bibliography{references}}
\bibliographystyle{ieeetr}
\end{document}
